Blogg

Main | mai 2008 »

onsdag april 30 2008

Los Angeles – storbyen med alt?

Joda – Los Angeles er virkelig stor. Med forsteder bor det omkring 18 millioner mennesker. Her finner du Hollywood, populærkultur, filmindustri og et bra klima. Min opplevelse av denne megabyen kan beskrives med seks ord: storslagen, vakker, smog, biltrafikk, filmindustri, musikk.

Losangelesb
Storslagen
: Los Angeles er virkelig en megaby med mange ulike forsteder og små sentrum med hver sin karakter og puls. Her kan du virkelig finne det meste av ulike typer mat, opplevelser, kuriositeter, multikultur. Hva kan man savne?

Vakker: Har du besøkt Getty Center, J. Paul Getty Museum på høydene ved Brentwood? Her får du en fin utsikt over området Interstate 405 og Bel-Air. Her finner du en samling klassiske skulpturer, klassisk europeisk kunst, manuskripter og fotografier. Utstillinger hele året. Barnevennlig, med fine muligheter for selv de minste til å oppleve vakre saker.

Smog: Ja - dette så vi klart fra vår utflukt til Getty Center. Et tykt lag grå smog lå som et gissel over byen. Los Angeles en storby med liten fokus på kollektivtransport – ergo store forurensningsproblemer. Sikkert et stort helseproblem for de med tung astma eller bronkitt.

Biltrafikk: Seks felters high way med hastigheter på 70 mhp (miles per hour) = ca 112 km/time – trodde du ja. Men det fungerer jo ikke i det hele tatt i lange køer og sneglefart. Det var litt pirrende å kjøre de første gangene. Å komme seg ut fra parkeringsplasser og ut på de lange sideveiene i tettstedene var litt annerledes, alt går så fort og det er MYE trafikk. Lei en bil eller om du har familie som du kan låne en bil fra – så kjør i vei. Du får en bra følelse og får kjenne pulsen på trafikkulturen i løpet av noen timer.

Filmindustri: Hollywood og Universal Studios. Obligatorisk besøk! Vi bodde i nærheten av Hollywood, og å dra til Universal Studios tok ikke mer en 20 minutter med bil. Kollektivtransport vil jeg bare glemme. Hollywood er kjendistett, og det er megafine tomter, hus, herregårder og hager i området. Fineste og nyeste superluksus-sportsbiler på rad. Universal Studios byr på det meste innen underholdningsindustrien. Mainstream. Her får man se hvordan stunt og filmtriks blender publikum. Universal Studios filmkulisser, spesialeffekter og attraksjoner er fantastiske (velg blant Fear Factor Live!, Waterworld – A Live Sea War Spectacular, Blues Brothers R&B Revue, The Simpsons Ride og Shrek 4-D). Området er stort – så beregn et heldagsbesøk. Masse folk, ta med tålmodighet og godt humør.

Musikk: Denne industrien er megastor. Capitol Records. Jeg og min hustru hadde privilegiet via familien til å bli invitert til en innspilling for Prince. Her kom 70 profesjonelle musiker kl. 09.00 for å spille 3 låter til Prince. Musikkstykkene var rykende ferske og ferdige kl. 04.00 samme morgen. De kom, varmet opp instrumentene, og spilte direkte fra partituret (noteheftet). Fantastisk opplevelse. Klokken 13.00 gikk de hjem, hver enkelt musiker 1000 USD rikere. Musikkstykket sendes med bud til Prince som kanskje legger innspillingen i skuffen og tar frem det om noen år eller aldri...

Storbyen Los Angeles har alt – eller hva savnes? Det er jo materialismens høyborg. Her møtes subkulturer, folkeslag, nye ideer, strømninger og visjoner. Men også rasisme, motsetninger, ekstremt sløseri, stoffmisbruk, en stor pornoindustri og dekadent liv er medaljens bakside. Kanskje savnes åndelighet i sin reneste form, fri fra sekterismens bakhold, som kan hjelpe menneskene finne harmoni og balanse i hverdagen. Men hvor finnes det?

Posted by HISOL at 06.17formiddag to Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag april 29 2008

Investeringen du alltid får tilbake

Persiskematterb

Om du vil være 100 % sikker på å få tilbake din investering skal du kjøpe et persisk teppe. Du får et fantastisk håndknyttet teppe som du kan ha i din livstid, eller la det gå i arv. Det er kunsthåndverk på sitt beste!

Persiske tepper lages selvsagt i Iran og billige håndknyttede kopier får du blant annet kjøpt i India, Kina, Pakistan, Irak, Afghanistan, Egypt, Russland og orientalske land. Persiske tepper er et av Irans hovedprodukt, og kanskje 10 millioner av landets i dag 70 millioner mennesker jobber med teppeproduksjon. Teppene er håndknyttete, og er enten gjort av nomader eller av profesjonelle teppeknyttere. Et persisk teppe av ypperste kvalitet har en knutetetthet på over én million knuter per kvadratmeter - en jobb som tar mange hundre timer!


Hvordan skal jeg da velge det beste teppe?

Det handler om mønster, om ullkvalitet, tråder med høy knutetetthet, alder og personlig smak. De fineste teppene med høy knutetetthet sies komme fra blant annet Nain, Tabriz og Kashan. Ullkvaliteten kan variere, og kan til sammen med knutene være med på å bestemme slitasje. Du kan utmerket godt ha ett persisk teppe ved dørinngangen til ditt hjem. Ett persisk teppe ved middagsbordet tåler søling av spagetti og kjøttsaus fra små barn.Mønster kopieres og kan gjøres flere steder. I dag eksperimenterer man med nye mønster og det er en stor industri.


Viktige råd ved innkjøp:

-         Kjøp bare det du synes passer til ditt hjem

-         Tenk ikke på å ha gjort ett bra kjøp om du ikke er meget kyndig. Det er ekstra viktig ved utenlandsreiser

-         Kjenn selv på teppet og se etter skader, flekker, missfarginger, slitasje, reparasjoner. Dette påvirker teppets pris.

-         Ta hjelp av en ekspert fra auksjonshus


Du får alltid betale hva et persisk teppe koster, og tro ikke på annonser med fantasipriser.


Kjøp ikke ett persisk teppe i andre orientalske land eller India som turist!

Posted by HISOL at 06.35formiddag to Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag april 28 2008

Visakort – ikke for turister i Norge

Har du slektninger eller venner som kommer på besøk i Norge? Trodde de at Visakort enkelt og greit skulle fungere over alt der det er Visaterminaler og kortautomater merket symbolet «Visa»? Da tar dere feil. Det har jeg opplevd flere ganger. Jeg bor i Stockholm og har reist verden rundt med mitt Visakort og betalt på fine hotell, supermarked, Internett og småbutikker. Når jeg kommer til Norge og ville betale vil ikke kortautomaten akseptere mitt Visakort. Det står jo Visakortsymbol på ytterdøren! Men det står også symbolet Visa-Electron. Grrr.

Visa er altså ikke gangbart lengre. Jeg har reist i 30 land og betalt med mitt internasjonale Visakort over alt. Men det blir bomtur i Norge. Ikke så trivelig når du skal betale og butikken bare aksepterer kontanter eller Visa-Electron, men ikke MasterCard (som jeg også har med og bruker). Da blir det jo bare kontanter igjen – og det er ikke alltid jeg tar med det. Så det blir avbrutt kjøp og jeg får gå til nærmeste kortautomat som fungerer med én gang for så å komme tilbake og betale.

Hva kan vi gjøre? Kanskje starte en Facebok kampanje for å påvirke Visakortansvarlige slik at alle Visaterminaler i Norge blir oppgradert? Problemet har jo vært der i flere år. Har dere noen liknende opplevelser med Visakort som ikke fungerer i andre land? Hvorfor må Norge bruke Visa-Electron? Jeg har ikke sett den typen Visakort på mine reiser i utlandet.

På www.visa.no kan jeg lese følgende informasjon: «Det er i dag flere selskaper som kan gi deg [butikken] tilgang til Visas globale betalingssystem. Hvis din butikk eller bedrift ønsker å kunne ta i mot betaling fra norske- og utenlandske Visa-kortkunder, kan du ta kontakt med disse leverandørene som er medlem i Visa Norge». Dette er Teller AS, Fokus Bank, Nordea Bank Norge. Brukersteder tilknyttet Visa kan ta imot alle typer Visa-kort, både norske og utenlandske. Så problemet ligger i hvor mye hver enkelt butikk vil satse? Ønsker de å være turistvennlige, eller er det så store utgifter forbundet med utenlandske Visakort att butikken ikke satser på det?


Posted by HISOL at 06.23formiddag to Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag april 25 2008

Gratulerer Rune Nilsen!

PekVi har nå utsett vinneren i vår Beijing-konkurranse. Den lykkelige vinner er Rune Nilsen. I prisen inngikk to flybilletter til Beijing. Gratulerer Rune, vi håper du får en riktig trivelig reise!

Og takk til SAS, som var sponsor for konkurransen!

Posted by Travelstart at 01.53ettermiddag to Current Affairs | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag april 25 2008

Baltiske strender venter på deg

Til sommeren foreslår jeg du drar mot øst. Besøk de Baltiske landenes hovedsteder under en uke: Tallin, Riga eller Vilnius. Her møter du trivelige mennesker, moderne og gammel byarkitektur, fiskelandsbyer med spennende markeder og god mat. Lei en bil, eller ta bussen ut mot den lange kysten, for her kan du bade og slappe av på fantastiske strender som er milevis lange. Strender du og familien kan ha for deg selv. Her er det fritt for masseturisme!

Strendene er rene, vannet har bra kvalitet og temperatur. I nærheten av strendene finner du spa, lokal landsbysjarm, uteliv eller nærhet til nye shoppingsentre. Det finnes godt om tur-, sykkelveier og parker, og en god del hoteller tilbyr kuropphold.

Ett par timers kjøring fra Tallinn i Estland er du klar til å ta fergen over til Saaremaa, Estlands største øy. Øyas største museum, er middelalderborgen i sentrum av Kuressaare.


I Latvia er fiskebyen Jourmala i nærheten av hovedstaden Riga i Latvia det perfekte kursted. Her kan du slappe av, vandre i nasjonalparken eller plukke rav på strendene.


Følgende byer: Tallinn og Pärnu (i Estland), Riga og Liepaja (i Latvia) og Klaipeda og Palanga (i Litauen) er rivaler til de vanlige stranddestinasjonene i Skandinavia.


Flytid ca 1 time fra Gardermoen, eller ferge fra Stockholm 10 timer, og prisene i de baltiske landene halvparten av norsk nivå. En ferietur som passer lommeboken og er barnevennlig.

Posted by HISOL at 06.18formiddag to Travel | Permalink | Comments (1) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag april 24 2008

Vangshaugen i Sunndalen

Ta en biltur forbi fjellgårder, fossefall fra Gjøra i Sunndalen opp til Vangshaugen i sommer. Her oppe på 740 meter over havet finner du en betjent hytte og et selvbetjent anneks. Vangshaugen ble bygget av den engelske forretningsmannen Ethelbert Lort-Phillips som sportsvilla, jakt og fiskeresidens 1919-1911.


1934 ble den overtatt av Kristiansunds Turistforening og er i dag staselig restaurert med interiørmessige klenodier. Dette er en kulturhistorisk perle fra en svunnen tid – fjellturismens barndom. Siden 1970-tallet har mye skjedd: dugnader, utbygginger og innredninger har pågått som på løpende bånd. Storstua er innredet i fin gammeldags gildestovestil, en stor stue med langbord og en diger peis. Her finnes også et bibliotek og fritidstilbud som robåtutleie, kanoutleie og seilbrettutleie. Annekset er Vangshaugens selvbetjente del utenom sesongen og har standard DNT-nøkkel.


Det finns 64 sengeplasser (2-sengs eller 4-sengsrom), og hovedbygningen er betjent fra Sankt Hans til september. Perfekt som leirskolested eller kursvirksomhet eller hvorfor ikke et ordentlig fjellbryllup?


Kom til Vangshaugen om du vil ha ro i sinnet, smake på de godeste vafler med jordbærsyltetøy, rømmegrøt en sommerkveld, eller ha det som utgangspunkt for en spennende fjellvandringstur. På Vangshaugen har jeg gode minner fra mange somre, og håper komme tilbake snart.


Vangshaugen fjellstue, Grødalen, 6613 Gjøra, http://www.kntur.no

Posted by HISOL at 06.32formiddag to Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag april 22 2008

Ti saker du kan gjøre på en flyplass

Airport3b

Når du ankommer en ny flyplass på din reise, kan det av og till være lange ventetider på nytt flybytte, eller du kan ha kort opphold for å rekke neste fly, tog eller bussforbindelse. Har du med barna kan det være bra å ha en liten plan for hva dere skal gjøre, spesielt ved lengre forsinkelser eller ventetider. Her er noen forslag til flyplassaktiviteter som burde passe de fleste:


 • Meditere
 • Hvile
 • Lese en god bok
 • Se på ankommende/avgående fly
 • Spille spill
 • Oppdagelsesferd
 • Samle flymerker
 • Gå en tur
 • Spise god mat
 • Shopping

Om du behøver lese en bønn eller meditere har de fleste større flyplasser eget bønnerom med hellige skrifter fra de største religionene. Her kan du sitte ned i ettertanke eller bønn. Oftest er det ikke mange besøkere, så du kan ha din egen andakt eller stille stund for sjelen. Ønsker du å hvile har en del flyplasser spesielle hvilerom, eller avdelinger med gode hvileseter. En god bok, en roman eller novelle kan være bra å ha med, fungerer om du har god konsentrasjon i de fleste miljø. Har du barn med på reisen eller du er interessert i fly kan du titte på ankommende eller avgående fly. Ta med en kortstokk, reisesjakk eller en spillebok så får du mange forslag til spill. En spennende sak er å gå på oppdagelsesferd, kanskje oppdager du flyplassens hemmelighet eller flyplassens skatt? Her kan du bruke fantasien. Flymerker, klistremerker eller flyinformasjon som du får fra informasjonsdesken kan være interessant for de yngre. Hvem får flest merker? Har du litt tid til neste flyavgang kan du gå en tur. De store flyplassene har lange terminaler, så pass på tiden! En god middag eller forfriskning kan passe om du ikke får det ombord på flyet, og deretter kan du ta en snartur innom tax-free for å se på suvenirer, parfyme eller godteri. Alltid populært!

Lykke til på reisen!

Posted by HISOL at 09.26ettermiddag to Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag april 14 2008

Australia – en reise for livet

Reis til Australia – du får en spennende opplevelse du sent glemmer. Tar du en tur innom dyrehagen treffer du søte kenguruer, trivelige koalaer, kanskje en kiwi eller påfugl. Selv reiste jeg og min kone til Sydney og Perth under to uker, september 2005.

Sydney: Vi hadde noen avslappede dager i Sydney (by i delstaten New South Wales) på østkysten. Temperaturen i begynnelsen av september var omkring 18-20 grader og lett overskyet, men også tungt regn visse dager. Operahuset var verdt et besøk, spennende arkitektur av dansken Jørn Utzon (bygget ferdig 1973). Rett utenfor Sydney i området Ingleside ligger det vakre Bahá'í-tempelet (173 Mona Vale Road, Ingleside). Her kan du som er interessert å komme litt ut fra storbyens stress finne en stille oase. Til Sydney er det mange flyforbindelser. Regn med 5 timers flytid mellom Sydney og Perth. Avstand fra Europa 15-18 timer beroende på mellomlandinger.


Perth: Ørkenlandskap på vestkysten (by i delstaten Western Australia). Trolig er det en av verdens mest isolerte byer. Vi besøkte min hustrus familie og gjenforeningen med fem søskenbarn og tante var en opplevelse. Temperaturen var 20-25 grader for årstiden og helt klart ett helt annet klima enn Sydney. Her dukker kenguruer opp. Dyrehagen har mange spennende og ukjente dyrearter. Kenguruene her er tamme, trege og sløve. Ligger og tygger pellet i solvarmen. Barna mater dem lett. Barnevennlig. Perth er mindre enn Sydney.


Fakta om Australia: Omkring 20 millioner innbyggere og verdens sjette største land arealmessig. Det er et eget kontinent. Totalt sett er Australia sikkert det tørreste bebodde kontinentet, det flateste med minst fruktbar jord. De fleste i Australia er av europeisk herkomst (hele 92 prosent). 4 prosent er asiatiske, mens den opprinnelige aboriginale befolkning utgjør 1,5 prosent av innbyggerne. Hovedstaden er Canberra i delstaten Capital Territory, men Sydney er sikkert mest kjent.

Posted by HISOL at 08.49formiddag to Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag april 11 2008

Jorden rundt – østover eller vestover?

Det kan jo være en smakssak om du ønsker dra øst- eller vestover fra Europa. Har du familie å besøke på reisen eller spesielle aktiviteter gjelder det å planlegge rett med hensyn til tid og opplevelser. Det kan jo være en utfordring å få billetter også. Selv reiste jeg og min hustru østover september 2005. Vi fløy med utgangspunkt fra Stockholm, via London, New Delhi, Mumbai, Sydney, Perth, Fiji, Los Angeles, San Fransisco, Chicago, London og tilbake til Stockholm. Vår reise i kompassretning sørøst gikk bra – med elleve flybytter. Bestilte 80 % av flyreisen via reisebyrå og 20 % via Internett. Totalkostnad for to personer 30 000,- NOK for 6 uker, men da bodde vi over 4 uker hos familien.


Undrer på om det finnes en undersøkelse på jorden-rundt-reiser øst eller vest? Hvilke vei reises mest? Kanskje er det mest eksotisk å reise østover – og så tar man Amerika på hjemveien?


Neste reise tror jeg går vestover-sørover (da vi ikke har besøkt Latin-Amerika og Afrika) – men om det blir jorden rundt den veien – det gjenstår å se. Har ikke særlig lyst til å ta en jorden rundt reise sør-nord retning.


I alle fall – det spiller ingen rolle hvor du reiser – reis jorden rundt, oppdag nye folk og kulturer, få nye inntrykk og minner! Alt dette gjør deg (forhåpentligvis) til et bedre menneske og rik på erfarenheter kan du bedre sette deg inn i andre menneskers liv og håp. Husk at «jorden er bare ett land og menneskeheten dets innbyggere».

Posted by HISOL at 08.56formiddag to Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag april 10 2008

Fem tips for bedre bussferie i Europa

Funderer du på å dra på busscharter i Europa til sommeren? Da kan det være bra å tenke på følgende:

 1. Planlegg de steder du vil besøke
 2. Planlegg reisetiden
 3. Effektiv bagasjepakking
 4. Ta med godt humør
 5. Sjekk dine forsikringer

 1. Velg de byer du ønsker besøke i Europa og velg deretter reiseselskap. Det er kanskje en selvklarhet, men er alltid punkt nummer 1 på listen.
 2. Ja, en god idé er å forberede og beregne hvor lenge og mye tid du sitter i bussen. Ikke særlig spennende å reise lange strekninger med bare bussguide – du vil jo ut og se byene du kommer til. Og du ønsker sikkert ikke bare reiseminner med bare kamerafotografi fra bussvinduet.
 3. Beroende på reisetid, og hvor mange dager du deltar kan det være bra å se over bagasjen. Ta alltid med en lett ryggsekk for å beskytte kamera/video, til nistemat og vannflaske. En større koffert med nødvendige klær for ombytte er en selvklarhet. Velg en koffert med hjul slik at du ikke behøver løfte tungt. Ta ikke med verdisaker eller familieklenodier i bagasjen. Ett bra lås er alltid bra.
 4. Godt humør! Det behøver alle. Når uventede situasjoner oppstår, som reisesyke, barn som skriker, kø ved tollstasjonen eller venting i bussen ved større veiarbeider øker stresshormonet. Da er det bra med en sang. Eller så trekker du deg tilbake til din egen medbrakte DVD-spiller med seneste film for å ladde opp ditt eget batteri til du kjenner deg bedre.
 5. Dobbeltsjekk med ditt forsikringsselskap hvilke betingelser som gjelder ved besøk i utlandet. De fleste busselskaper med reiser til Europa har en bra sjekk på hva som gjelder. Skal du derimot på en lengre bussreise til Afrika eller lengre østover kan det være bra å vite hvilke krav til erstatning du har om du blir misfornøyd med reisen, opphold, logi, endringer i bussruten, ved sykdom etc.

Jeg håper du får fine opplevelser og ønsker deg lykke til på reisen! Ha en fin busscharterreise!

Posted by HISOL at 08.57formiddag to Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE