Blogg

« april 2008 | Main | juni 2008 »

fredag mai 30 2008

Kakeslottet i Stockholm

 

Taxingeb_2
Er du i Sveariket i slutten av juni skal du ta en tur til Taxinge slott, Taxinge-Näsby gods, som ligger knapt seks mil sør fra Stockholm sentrum. Her vil du finne Nord-Europas største kakebord, med over 50 sorters kaker, smørbrød. Her kan du velge etter mage og humør! En perfekt dagstur venter deg.

Det er ikke bare kaker som venter deg. I slutten av juni er det persisk teppeauksjon – her kommer du til å finne virkelige billige tepper av høyeste kvalitet. K. Jacobssons Auktionshus AB har sin sommerauksjon 28-29 juni samt 2-3 august. Vi har selv kjøpt inn noen av deres fine tepper til en virkelig bra pris.

Selv har jeg vært her noen ganger de seneste årene. Det finnes et stort parkområde rundt godset med røtter mange hundre år tilbake. Om du vil kan du under helgene i perioden juni-september ta dampbåten Mariefred fra Stockholm.

Godsets historie strekker seg tilbake til slutten av 1200-tallet, og var i kongelig eie, før det på 1600-tallet ble donert til privat eie. Her var det jordbruk og jernbruk, senere på 1900-tallet hesteavl.

Slottets hovedbygg i empirestil ble klart 1813, og har ikke gjennomgått større forandringer.

Senere i høst blir det kunstutstillinger og året avsluttes med julemarked i november. Det er bare å ta turen til Stockholm i sommer – her finnes mange turistmuligheter. Tar du turen litt lenger ut kan du besøke Gripsholm slott med Sveriges stats hedersportrett, men det er en annen historie…

www.taxingeslott.se


Fotomontasje: Privat

Posted by HISOL at 08.38formiddag to Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag mai 29 2008

Gjør ikke dette på flyplassen

Passportairlinesb
New York, John F Kennedy Airport på min reise til Chicago og deretter videre til Alaska. Det var bare å stille seg i kø og vente på tur for å kontrollere passet og et lite formular jeg fikk på flyet rett før landing.

Det gikk bra helt til spørsmålet om hvor jeg skulle bo. Det var jo et bra spørsmål og sikkert til for rikets sikkerhet. Fikk ikke lov til å komme inn før jeg kunne gi et klart svar – men jeg viste ikke hvor jeg skulle bo i Chicago eller Alaska. Resultatet var at passkontrollanten tok meg til side og ba meg slå opp i ”gule sider”, telefonkataloger som lå tilgjengelig i en annen skranke.

Det var bare å slå opp i Chicago og finne et hotell. Men jeg hadde ikke planlagt hvor jeg skulle sove første natt. Jeg viste att jeg skulle til Willmette, Chigago første kveld, men hadde ikke organisert noen spesiell overnatting. Så jeg fant et hotell i byen og førte opp det som overnatting i. Da ble han som sjekket passet glad – og jeg slapp inn i USA!

Men jeg hadde ingen planer om å overnatte på dette hotellet. Visste ikke helt hvor det var i Chicago heller. Det fungerte i alle fall.

Her er noen av de sakene du skal tenke på ved passkontroll i USA

 • Si ikke ordet ”bombe” – selv om du ikke har en bombe med deg, eller du føler at du snart kommer til å eksplodere av irritasjon av å stå i lang kø, si ikke ordet.
 • Si ikke imot passkontrollanten – bli ikke oppkjeftig – da slipper du ikke inn.
 • Gjør ikke kroppsbevegelser som kan tolkes som om du har et våpen med deg.
 • Ha alle papirer, visa, arbeidsgiverinvitasjon etc. i orden – skal du jobbe eller gjøre et oppdrag i USA? Ta med alt du behøver for å forklare ditt opphold
 • Svar ærlig på de spørsmålene passpersonalet stiller deg.
 • Ha alltid med nytt maskinlesbart pass og visa

Mist nå endelig ikke passet eller viktige papirer på veien fra flyet til passkontrollen.

Fotoillustrasjon: Flickr Creative Commons

Posted by HISOL at 06.43formiddag to Travel | Permalink | Comments (1) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag mai 28 2008

Nå finnes Travelstart i Brasil!

Travelstartbrazil2_2Travelstart, et av Skandinavias ledende internettreisebyrå etablerer seg nå i Brasil. Det blir 13:e marked og kontoret i Sao Paul blir konsernets tredje utenlandskontor. En lokal ledningsgruppe med reiseagenter betjener kunder og stiller ut billetter.

- Vi har som mål å finnes på alle kontinenter innen 2010, Brasil har potensial til å bli større enn alle våre andre markeder til sammen. Vi har et bra tilfelle i Brasil, med en bra ledningsgruppe. I Brasil er det mindre konkurranse og høyere marginer, sier Stephan Ekberg, Travelstarts grunnlegger.


Han sier også at de fleste andre voksende markeder er inne i en fase der avreguleringen pløyer nye spor. Dette innebærer flere etableringer av lavprisflyselskap og lavere flykostnader.

Posted by HISOL at 01.00ettermiddag to Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag mai 28 2008

Båtturer i Nord

Mitt første minne om Hurtigruten er som liten sjøsyk fireåring i Nord-Norge på 70-tallet. Om jeg ikke minnes helt feil var dette på ruten Kirkenes – Vardø. Det var ikke artig å springe mellom lugaren og toalettet flere ganger i løpet av et par bølgende og mørke vinterdager. Vi kom frem i god behold, jeg var litt utmattet…

Senere har det blitt flere båtturer i Nord, blant annet med politibåt samme rute, det gikk mye fortere og da var jeg tenåring til sammen med onkel som jobbet ved overvåkningspolitiet i Kirkenes. Vi kunne se med varmesøkende kamera etter mistenkte personer. Jeg fikk sitte i brua med kapteinen. Heldigvis var jeg ikke sjøsyk denne gang. En spennende dagstur til Vardø i barskt vintervær var fantastisk.

Fisketur ble det hos onkel i Bjarkøy. To av mine slektninger var politibrødre og nå skulle vi dra fisk med motorbåt. Og visst fikk vi fisk! Det var bare å kaste dorgen og håve inn storfisken i løpet av noen minutter. 30 store fisk fikk vi i løpet av en halv time. Det var store torsker og sei. Jeg var imponert. Fersk fiskemiddag på kvelden smakte storartet. Hvilken opplevelse å ha med seg.

Stille ørretfiske i båt, det er meditasjon det. Noen kilometer fra russiske grensetrakter hadde vi hytte. Med min onkels robåt ble det fint sommerfiske. Vi hadde satt ut ørret på vinteren, og nå, en sen midtsommerkveld, var det perfekt fisketid. Fersk ørret i rømmesaus, den gode smaken minnes jeg alltid.

Posted by HISOL at 08.54formiddag to Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag mai 27 2008

5 saker som gir deg en bedre reise

Når du på din reise kjenner at det du hadde planlagt ikke kommer til å fungere, er det bra å ha en reserverplan. Men mer viktig er forberede seg i god tid før avreise. Disse råd kan du repetere for deg selv noen uker før du drar på langferie:

 • Vær glad – godt humør, hver dag er en universell gave. Selv om din plan for i dag ikke går som bestilt, behøver du ikke være sur. Snart vender lykken.
 • Del med deg – ta alltid med noen små suvenirer, noen frimerker, småmynter fra hjemlandet, pins eller noe du kan gi i gave til venner og bekjente på reisen, eller som takk for hjelpen i en vanskelig situasjon.
 • Vær observant – spesielt på gater og torg med mye mennesker. Lommetyver finnes overalt der det er mange mennesker. Gjem lommebok og pass på ulike steder (ryggsekk, vesker, kofferter, lommer), fordel mynter og sedler i mindre summer.
 • Ha tålmodighet – spesielt ved passkontroll, flyterminaler eller grenseoverganger. Husk å ta med en liten pocketbok, iPod eller mp3-spiller for å avnyte avslappende musikk eller en spennende lydbok.
 • Lær raskt – ha med dagbok, sjekkliste og reisebøker om landet du skal besøke, noter reisemål, turiststeder og sett en enkel plan for hva du vil oppleve, dag for dag. Legg inn reiseruter og alternativ for aktiviteter. Gå igjennom din dagbok og sjekkliste hver morgen og kveld så har du kontroll. Lær deg også noen fraser på lokalspråket; noe som du kan øve på 3-4 uker før avreisen.

Nå bør du være godt rustet til langreise! Og til sammen med alle gode reiseråd du finner er det bare å legge i vei... ut på tur – aldri sur!


Posted by HISOL at 06.14formiddag to Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag mai 26 2008

Fiji – medisinmannens råd

Fijib
Øygruppen Fiji i Stillehavet utenfor Australia og New Zealand består av en kosmopolitisk befolkningsmiks av melanesiere og indere, omkring. Og det finnes medisinmenn. Vår guide på Fiji var medisinmann og gitarist! Vil du oppleve korallrev i fantastisk krystallrent farvann og samtidig få en leksjon i lokal legekunst er dette en opplevelse for livet.

Mystery Island dagsturer med det australiskeide rederiet Captain Cook (men med Norsk flagg som rederimerke) er en virkelig anbefaling. Guiden henter deg med buss klokken 08.00 i Nadi og kjører til havna. Regn med litt ventetid slik at flere grupper får være med på 1 times båtferd i en motorisert tomastet seilbåt (Ra Marama) til fantastiske Tivua små øygrupper med strender og palmer.


Omkring 40 personer om bord – så bærer det ut til Mystery Islands. Du ankommer en liten øy. Barnevennlig og opplevelsesrikt. Her kan du gå rundt hele øya på 20 minutter, men det finnes også en fantastisk rik natur, med fantastiske trær, busker og urteplanter på denne flate lille øya. Småfugler kvitrer over alt. Stekende hete strender dagtid.


Det finnes et lite hus med åpen planløsning på øya, et overnattingssted med toaletter og kjøkken for de som ønsker en spennende natt der ute. Daglige båtturer – så du blir hentet hjem neste formiddag!

På formiddagen mens barna og de som ønsker å snorkle drar ut med små båter med glassbunn for å utforske havbunnen og koraller tar du heller en tur med medisinmannen rundt på øya. Han kan forklare hvordan de for generasjoner fikk hjelp av naturens legemidler.

Her får du høre mer om en spesiell bark som blandet med spytt hjelper mot migrene og hodeverk, løvblad i en spesiell teblanding som stimulerer, demper smerter og påskynder fødsel i graviditetens siste fase. Febernedsettende medisinske planter som kanskje ikke er oppdaget av vår vestlige skolemedisin enda. Vi var målløse over vår guides kunnskap!

I det lille huset forbereder guidene og båtmanskapet fiskemat og etter det blir det tradisjonell kava-seremoni for de som tørr.

Hjemferden på kvelden 18.00 i varm sjøbris blir hyggelig når mannskapet og du kommer til å oppleve at guidene tar frem gitaren og synger lokale Fiji-sanger. God stemning får du garantert om bord. Og ta med kamera – fantastiske bilder venter!

En opplevelse for livet. Passer alle aldrer. Barnevennlig. Tropisk og stabilt klima med temperatur 30+ grader året rundt.

Posted by HISOL at 05.55formiddag to Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag mai 23 2008

Fly en Zeppeliner i sommer!

Luftskipb
Luftskip som persontransport er framtiden – og du har nå mulighet til å være med på en spennende flytur med utgangspunkt fra Friedrichshafen, Tokyo, London og USA. Det er firmaet Zeppelintours som tar deg med på lokal rundreise. En reise på 30 minutter i Tyskland koster omkring 1800,- NOK, mens 120 minutter koster over 6000,- NOK. Les mer på www.zeppelintours.com.

Jo da - selv om det å fly luftskip endte i dramatiske katastrofer for over 60 år siden, har nå flere selskap ulike sikre og stabile satsninger. Luftskip, Airship, Zeppeliner er noen betegnelser på disse farkostene som grasiøst tar deg med som passasjerer i omkring 70-150 km/t.


Luftskip er spesielt interessant for langvarig og økonomisk transport. Det går jo ikke så fort. Det er miljøvennlig, lempelig for turistfotografering og økoturisme.


Historien begynte med pionerer på 1700-tallet, da var det nok mer ballongtypen. På slutten av 1880-tallet begynte det å ligne noe. Motorstyrke og teknikk begynte å modne.

År 1901 fløy franskmannen Alberto Santos-Dumont et lite luftskip fra Parc Saint Cloud til Eiffeltårnet og tilbake på under 30 minutter – og luftskipsindustrien satset nå for fullt.


Gullalderen for de store zeppelinerne var 1900-1930. Det var USA, England, Frankrike, Tyskland, Italia, Japan og Sovjetunionen som stod for de største luftskipene. Flere land hadde mindre satsninger – deriblant Norge – som satset på et lite Italiensk luftskip (Luftskipet ”Norge” på 106 meter som Roald Amundsen og Umberto Nobile fløy over Nordpolen med 1926).


I dag satses det på nytt på luftskipsfronten og man bruker luftskip for blant annet tunge løft, reklame, ubemannet overvåkning, meteorologiske undersøkelser og turisme.


Har du vært med på en luftskipstur? Velkommen til å dele med deg av din opplevelse!


Les mer:

Posted by HISOL at 06.47formiddag to Science , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag mai 22 2008

Skap en meningsfylt ferie

Hva sier du til å kunne få ”gratis” guide på neste turistland du besøker? Eller billig overnatting? Kanskje du vil gjøre et ideelt arbeide eller jobbe som volontør? Som medlem i en forening eller organisasjon har du mulighet til å delta på møter, seminarer, forenings- eller organisasjonstreffer på ditt neste reisemål.

Både religiøse organisasjoner, ikke-statlige bevegelser, fagforeninger, politiske organisasjoner organiserer treffer, prosjekt eller meningsfylt hjelpearbeid.


Din ferie kan gi ny innsikt og du får treffe nye venner for livet. Fordelene med å være medlem i en organisasjon, forening eller forsamling er mange. Du kan konkret påvirke lokalt.


Du behøver selvsagt ikke overdrive tiden til disse aktivitetene på din ferie. Det er nok med å delta en dag eller noen timer. For eksempel kan du:

·        delta på fredsmøter

·        planlegge kveldstreffer

·        organisere prosjekt

·        organisere konserter

·        dele ut brosjyrer

·        være konferansier

·        delta i gruppearbeid

·        lage mat

·        spille et instrument

·        besøke eldrehjem

·        rense elveleier for søppel

·        holde foredrag


Selv er jeg medlem i Toastmasters Internasjonal der vi trener muntlig kommunikasjon og lederskap, dessuten er jeg aktiv i Bahá’í International Community, en religion og ett av verdens største, organiserte fargerike fellesskap. Det gjør at jeg alltid kan gjøre spennende saker på mine ferier, treffe nye folk, og få innsikt i lokale forhold.


Hvilke foreninger, organisasjoner eller prosjekt tror du skulle passe deg? Hva kan du gjøre for å skape en bedre verden?

Posted by HISOL at 09.04ettermiddag to Current Affairs , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag mai 21 2008

Flystreiken er nå over

I natt kom partene frem til en løsning som begge kunne akseptere. De 13 flyplassene som var rammet av streik gjenopptar trafikken gradvis så snart som mulig.

Ta kontakt med ditt flyselskap eller undersøk på www.avinor.no for en oversikt.

Posted by HISOL at 12.48ettermiddag to Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag mai 21 2008

Atlanterhavsveien venter på oss

Atlanterhavsveienb

Her er det mange minner som dukker opp fra barndommen på 70-80-tallet. Min pappas tante og onkel og søskenbarn hadde røtter på Vågsholmen og Lillauvøya. Det var før Atlanterhavsveien ble bygd. Da var det båttur ut fra Kårvåg. En opplevelse for en tenåring!


Da var det fantastiske sommere, med sauer, hesjing på åkeren, og turer ved fjærasjø, tang og tare. Lenge før Internett tok verdifull tid! Frokosten var brød med sjokoladepålegg. Det ble kappeting: 12 brødblingser fikk jeg i meg som 11 åring! Skulle aldri klare det nå(!) Deretter var det naturopplevelser hele dagen. På ettermiddagen ble alltid god middag servert av tante.


Tanken på en atlanterhavsvei kommer fra 1909. Man tenkte på å lage en jernbane mellom øyene, men de planene ble skrinlagt til fordel for bilvei. Først på 70-tallet tok veiprosjektet fart og 1983 startet byggingen.


Nå behøver du ikke tenke på å planlegge barske båtturer ut til øyene, men du får en over 8 kilometer lang naturopplevelse, et av Norges mest besøkte turistmål – Atlanterhavsveien til disposisjon.


Her får du mulighet til å fiske, sykle, løpe og dykke. Året rundt. Atlanterhavsveien har en sjarm, vinter, vår, sommer og høst.


Atlanterhavsveien er en veiforbindelse mellom kommunene Averøy og Eide i Møre og Romsdal. Den består av 8 bruer og en total lengde på 8,27 kilometer. Åpningen var 1989, og er nå landets åttende best besøkte turistattraksjon med over 280 000 besøkere.


Tror det blir et gjenbesøk til Atlanterhavsveien snart, jeg...


www.atlanterhavsveien.no

Posted by HISOL at 06.34formiddag to Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE