Blogg

« mai 2008 | Main | juli 2008 »

måndag juni 30 2008

Dagstursekker

Skal du på en dagstur i skog og mark eller storbyvandring behøver du kanskje ikke en stor sekk. Det finnes mindre, lettere og billigere alternativ. Disse lette sekkene veier omkring 1/2 - 1 kilo. Rommer 10-20 liter. En del sekker er kombinerte jobb og tursekker. Smart for deg som har et aktivt liv. Da har du en allroundsekk med plass til det du behøver for en dag. 

Det finnes praktiske nylonsekker i vanntett konstruksjon. Du bør få lett tilgang til alt innhold via stor åpning i front eller fra siden. Lommer til drikkeflaske eller lignende skal finnes på siden. En del sekker er utstyrt med innvendig lomme for drikkepose om du skulle bli tørst. Har du behøv av nøkkelklips, stor ”kengurulomme” foran og komfortable skulderremmer? Dette er sekker som er velegnet til korte dagsturer og som jobb- og skolesekk.

Ønsker du en kombinert sekk også for arbeid og skole? Med plass til PC, mapper, mobiltelefon, penner og alt annet du trenger i løpet av en hektisk hverdag? Arcteryx Blade 21 kan være et smart valg, med mobiltelefonlomme, polstret atskilt rom til PC (44,5x28 cm) glidelåser i hele siden gir enkel adgang til PC og bøker eller mapper, lommer for skrivesaker, bærehåndtak både i toppen og siden og to hovedrom.

Birkebeinersekken Osprey Talon 11 er for den aktive og er perfekt til sykling, løping og trening. Hoftebelte i nylonweb og strikkholder for hjelm, jakke el. i fronten. Sekken har mange lommer og detaljer som holder orden på sakene dine. Stretchsidelommer for vannflaske etc. Sekkene har selvsagt gjennomføring for drikkeslange.

Kombinerte sekker passer til hverdagsbruk, skole, jobb, handletur eller en liten tur i marka. Nyere modeller har plass 17'' bærbar pc, og har bra med lommer og fester til å organisere skrivesaker og andre småting. En lomme for iPod og gjennomføring for ledning gjør at du kan lytte på favorittmusikken i stedet for naturens egne melodier...

Prisnivå på dagstursekker: 500-2000,-

Posted by HISOL at 06.13formiddag to Forberedelser , Produkter , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag juni 27 2008

Stabil fotografering

Med et fotostativ kan du få mye bedre bilder. Du slipper uskarpe bilder på grunn av små håndbevegelser. Spesielt på lang avstand og med liten dybdeskarphet øker faren for uskarpe bilder. Med et stativ får du dessuten hendene frie til andre gjøremål.

Uansett hvor stødig du er med hendene, er et fotostativ en nødvendighet. Bruker du teleobjektiver eller fotograferer i dårlig lys, eller en kombinasjon av det – da hjelper fotostativ deg med mye bedre bilder.

Noen av de største stativprodusentene, Manfrotto, Velbon og Gitzo tilbyr fotostativ for amatører og halvprofesjonelle, om du er naturfotograf eller bare ønsker et enkelt stativ.

Anbefalt stativ beror på dine krav: Stativets vekt og stabilitet henger sammen; men den vekten når bildet tas betyr mye. Det lette og kraftige stativet kan du få stabilt ved å henge for eksempel en pose med sand eller stein på stativet. Risikoen med et spinklere fotostativ er at det ikke tåler denne ekstra tyngden. Et alternativ  er fotostativ gjort i karbon som er lett og sterkt. Men det er  også dyrere. Billigere alternativ er fotostativ i aluminium.

Et lite og lett stativ fungerer bra for de minste digitalkameraene. Til nød kan du jo bruke en vegg, stein, lyktestolpe eller bord som støtte for kameraet. Unngå å zoome for mye.

Du kan også velge mellom små bordstativ, tripod (tre ben), monopod (ett stativben), større stativ for teleskop og mange ulike stativhoder, kulehoder for høy presisjon.

Nybegynnerstativ
De enklere og rimeligste fotostativene med tre ben til turbruk koster omkring 250-500:- De er lette å ta med. Et forslag er Cullmann Alpha 2000 stativ.

Stativ til fotoentusiasten
Du behøver kanskje et lett og kompakt stativ for digitalfotografering, også velegnet for video, med treveishoder, panorering og tiltlås. Manfrotto Digistativ Compact 728 kan være velegnet. Prisnivå 1000-1500:-

Du behøver ikke det dyreste stativet i butikken, et enkelt og billig stativ gjør nytte. Det er først om du har tunge kraftigere objektiver du behøver et kraftigere og dyrere stativ.

Et morsomt lite stativ er Gorillapod fra Joby. Tar liten plass i kameravesken. Har tre armer med bøyelig ledd, fester på hva som helst: trestammer, lyktestopler, gjerdeposter og finnes for kompakt- og speilreflekskameraer, opp til 3 kilo.

Mer informasjon:

Tidligere artikler:

Posted by HISOL at 06.36formiddag to Film | Permalink | Comments (1) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag juni 26 2008

Kjøl ned maten

Frysebagb_3
En bra kjølebag er en god turkamerat. Skal du ha maten kald må du ha en kjølebag med.  I bilen kan du koble den elektriske modellen til sigarettuttaket for å få effektiv kjøling over tid.

Fisk er ferskvare, og mikroorganismer i romtemperatur utvikler seg raskt. En time i romstemperatur nedsetter holdbarheten med et døgn. Er du på fisketur så ta med is/kjøleelement som du plasserer i midten av kjølebagen, lengst vekk fra varmen utifra.

En litt større elektrisk kjølebag (15-20 liter) til bilen er perfekt om du har vært på småviltjakt eller fisketur. Det også finnes små bærbare modeller som er lette å ta med seg til piknik, strandturen eller grillfesten. De små kan være 3-6 liter for å få plass til lunsj eller piknik for 2-4 personer.

Jeg har sett en modell som fungerer som kombinert kjølebag, ryggsekk eller midjetaske. En del kjølebager har fleksible muligheter: hovedrom med utagbare skillevegger, topplokk med nett slik at du får plass til kjøleelement. En modell har dobbelt topplokk med plass til tallerkener og bestikk, ytterlommer for småting etc.

Smart er jo å ta med en ”kjølesekk” på turen eller til stranda. Visse modeller har foliert innside med isolerende materiale – det holder mat og drikke kaldt lenge.

En type kjølebag har til og med montert inn en minigrill! Virkelig spesielt. Har ikke testet det. Det finnes også thermobag for nedkjøling av mat.

Uansett hva du velger for type, så husk å ta med fryseelement. Hold maten kald. Bakteriene kan formere seg i temperaturer helt ned i 12 grader. Om du har termometer, så ta med det.

Tips: Vil du ha det kaldt så frys ned brusen innen du drar på strandtur!

Foto: flickr.com - dapeel

Posted by HISOL at 06.42formiddag to Food and Drink , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag juni 25 2008

Unngå turistmage

Det er viktig å spise bra mat. Er du på langtur, i et annet land skal du være forsiktig med hva du får i deg. Er du hjemme, kanskje tar du tid til å eksperimentere og lære deg nye retter? I alle fall, utgangspunktet er ferie i annet land. Hva skal du spise?

Etter å ha reist verden rundt, vet jeg at kommer du til Asia, der du opplever ikke-europeiske mattradisjoner, kan det være en liten utfordring med maten. På den forrige langreisen til blant annet India 2005 tok jeg og min hustru en reisevaksine en måned før avreise. Vi hadde ingen mageproblemer de fem ukene vi var på reise.

Da magen sliter med nye bakterier, nye matretter og økt risiko for dårligere hygiene i landet du besøker er følgende råd faktisk en billig reiseforsikring:

Unngå turistdiaré!
• Drikk aldri kranvann, bruk flaskevann.
• Vask hendende godt før du spiser (og etter toalettbesøk)
• Spis ikke salat eller ukokte grønnsaker
• Skyll frukt og bær veldig godt (eller unngå frukt/bær)
• Spis ikke isbiter (velg drikke uten isbiter)
• Unngå iskrem eller melkeprodukter
• Unngå skalldyr
• Kjøtt må være godt stekt, fisk godt kokt
• Vær forsiktig med eggretter/ukokte egg.

Bakteriefloraen i vann og jordsmonn er ikke samme som i Norge, så disse forholdsreglene kan hjelpe deg, slik at du unngår turistmage. 

Husk at en del land ikke tillater at du tar med norsk husmannskost i bagasjen, så du blir nødt til å kjøpe inn lokal mat. Spis regelmessig og hopp ikke over måltider. I varmere strøk – få i deg mye væske, og fiber som holder magen i trim. Ta kontakt med ditt apotek eller lege før langtur og sett deg inn i landets matkultur før du reiser. Prøv nye smaker!

Opplev kulturen! 

Posted by HISOL at 06.16formiddag to Food and Drink , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag juni 24 2008

Festspill sommeren 2008

Med fokus på musikk, teater og kunst arrangerer de fleste byene i Norge sine festspill. Her kan du velge blant konserter, seminarer, utstillinger og kurser. Innslag med spennende tema eller med spenn over et bredt område; festspillene lokker mange mennesker, deltagere og gjester fra hele verden.

Her er noen festspill sommeren 2008:

Kristiansand 20.-24. august: Internasjonale kirkefestspill. Klassisk musikk, oratorier, symfoniorkester, solistkor og teaterforestillinger. Mektige musikalske opplevelser i Kristiansand Domkirke, og små intimkonserter sensommernetter venter deg.

Volda-Ørsta, 25.-29 juni: Nynorske festspill. Årlig feiring av nynorsk skriftkultur på blant annet Ivar Aasen tunet. Hit kommer flere forfattere en noensinne. Omkring 50 arrangement under temaet ”Dialog” med 15 forfattere med mange spennende tekstbidrag. Aktiviteter for barn og småbarnsfamilier.

Harstad 21.-28. juni: Festspillene i Nord-Norge. Masse spennende musikk, humor og kor, orkester med solister fra fjern og nær underholder. Noe for enhver smak.

Kongsberg juni-august: Kongsberg Internasjonale OrgelSommer, Glogerakademiet. Spesielt for deg som er interessert i orgelmusikk!

Bodø 1.-10. august: Nordland Musikkfestuke. Konserter, duetter, kvartetter, solister, kunstutstillinger, klokkespill, slagverksensemble, operagalla og stemningsfulle og humoristiske aktiviteter for store og små.

Vestfold 20. juni – 6. juli: Larvik Barokk, Sandefjord Jazz, Tønsberg Klassisk, verdensmusikk, folkefest og barnefestival venter på deg i disse Vestfoldbyene.

Trondheim 28. juli-9. august: Olavsfestdagene. Utekonserter, kirkeopera i domen, jazzvake, olsok (28.-29. juli), pilegrimsaktiviteter og historisk marked venter på deg. Aktiviteter for alle aldersgrupper.

Oversikt og lenker fra ABC Startsiden

Posted by HISOL at 06.07formiddag to Music | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag juni 23 2008

Bondeferie – tilfører ny energi

Kan du tenke deg en uke med møkk-kjøring, silotømming, fjøsarbeid, lamming eller kalving, hesjing, hopp i høystakken og god hjemmelaget mat? Eller vil du heller yste ost på en seter? Uansett: vil du ta i et tak en uke finnes det gode muligheter for det.

Gårdsarbeid Du kan få innsikt og kunnskap i gårdsdrift, miljøutfordringer. Arbeidsoppgaver kan være å stelle kyrne, grønnsaksdyrking, mate høns og andre pratiske gjøremål.

En del gårder drives økologisk, så du får masse spennende informasjon om moderne jordbruk, drift og miljøkunnskap.


Seterdrift
Om du søker deg bort fra allfarvei kan jo en arbeidsuke på en seter være midt i blinken for deg. Her får du hjelpe til med å stelle husdyrene, kinne smør, yste ost på et tradisjonelt seterfjøs. Du kan være med på utmarksbeitet og følge geiter og kyr innover fjellheimen. Kanskje blir du årets budeie eller setergutt?


Noen lenker som du kan ha nytte av når du leter etter gårds/seterjobb er:

Posted by HISOL at 08.52formiddag to Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag juni 20 2008

Danmarksminner

Det er lenge siden jeg besøkte Danmark. Forhåpentligvis blir det ikke lenge til neste gang. Som tenåring på 80-tallet ble det en del besøk. Spesielt husker jeg besøkene da jeg var med i skolemusikken og vi kjørte ned til Tyskland og Holland via Danmark.

På den tiden ble det stopp for å spille marsjmusikk på fornøyelsesparken Legoland i Billund før vi suste med to busser ned gjennom Jylland på vei mot Tyskland, Frankfurt og Bonn.

Senere besøkte min familie vakre Odense på Fyn, det må ha vært på begynnelsen av 80-tallet. Vi kjørte med vår gamle røde Saab 99 GL med tilhenger - campingtelt. Det var praktisk, og vi hadde en fantastisk sommer med fine og varme sommernetter. Fikk noen trivelige kvelder på København tivoli i alle fall.

Tivoli i Købenavn ble grunnlagt 1843 og er nå Nordens største turistmål med over 3 millioner besøkere per år. De har en fin miks av restauranter, konsertsaler og parkmiljø, foruten hele 25 kjøreattraksjoner. Noe som passer enhver smak. Berg- og dalbanene ”Rutschebanen” og ”Dæmonen” synes jeg var spennende.

En ny attraksjon på tivoli er en av verdens høyeste karuseller, ”Himmelskibet”, 80 meter høyt. Innviet 2006. For karusellelskere bør det sikkert være noe å se frem til.

Danmark er mye større enn jeg trodde. Om du tenker at Danmark bare er øyene Jylland, Sjælland og Fyn er jo det OK, men Danmark omfatter også de selvstyrte områdene Færøyene og Grønland.

Posted by HISOL at 08.29formiddag to Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag juni 19 2008

Velg rett digitalkamera

Kamera2b
Foto og bilder av reisen hører med. Om du er på bytur eller i skog og mark kommer du sikkert over fine motiv. Det er bare å ta frem kameraet og knipse i vei. Men hvilket kamera skal jeg velge? Markedet tilbyr alt fra billige modeller til produkter for eksperter. Mye avhenger av hvilken type fotograf du er. Her kommer noen tips:

Nybegynner Velg et enkelt og billig kamera som går å koble til TV, med autofokus og video. Du får et kamera som holder til alle familiehøytider og ferieuker. Tips til kamera kan være Kodak EasyShare C360, Samsung Digimax S630 eller Canon PowerShot A460.


Middelgod kamerabruker
Du bør finne et kamera som motsvarer dine krav. Automatikken hjelper deg med fotoene i alle situasjoner. Du kan også velge digitalkamera som er små som kredittkort, eller systemkamera med flere alternativ. Den største kategorien er digitale kompaktkameraer med en oppløsning på 6-8 Megapiksler. De har avanserte og forprogrammerte funksjoner og klarer mørke, snø eller strandmiljø. Bildestabilisering og bra optisk zoom hjelper til. Tips til kamera er Canon Digigtal IXUS 75, Canon Digital IXUS 950 IS eller Fujifilm FinePix Z1.


Ekspertbruker
Vil du kontrollere alle parametere når du fotograferer velger du et systemkamera (eller et kompakt digitalt systemkamera). Oppløsning på 10-12 Megapiksler er vanlig. Du får med ett systemkamera tilgang til et stort antall utbyttbare optiske funksjoner og manuelle innstillinger. Du kan velge linser, blits og utstyr for ditt behov. Men her er det dyrere løsninger – passer best for riktige fotoelskere. Noen fine kameraer kan være Canon EOS 450D, Nikon D40, Olympus E-510.

Fotoillustrasjon, flickr.com, John Kratz

Posted by HISOL at 05.47formiddag to Film | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag juni 18 2008

Verdensbyer, metropoler og megabyer

Storbyb
Liker du som jeg å strøse rundt i storbyer, besøke museer eller se spennende arkitektur kan du velge blant mange alternativ. Det finnes aktiviteter for enhver smak og pengebok. Ønsker du å kjenne storbypulsen og besøke de riktige store verdensbyene, metropolene, megabyene eller megapolene følger en liten beskrivning av disse fenomen:

Metropoler er i de fleste tilfeller storbyer med en kjerne på 500 000 innbyggere, og med minst 1 000 000 mennesker i byområdet med forsteder. Metropoler er vanligvis viktige økonomiske, politiske og kulturelle sentre for visse land og regioner og et internasjonalt midtpunkt for transport og kommunikasjon. I bredeste bemerkelse kan vi si at metropoler viser til storbyer eller sentre med en spesifikk aktivitet, eller stor viktig by. En metropol behøver ikke nødvendigvis være en verdensby på grunn av levestandard, utvikling og infrastruktur.

Kjennetegn på en verdensby er at det der finnes statlige myndigheter, internasjonale virksomheter og organisasjoner, børser og storbanker. De er viktige knytepunkter i et globalt økonomisk system.

Dominerende verdensbyer er New York, London, Tokyo og Paris. Sekundære verdensbyer er Hongkong, Singapore, Milano, Berlin, Toronto, Chicago, Los Angeles med flere. Det forventes at de sekundære verdensbyene kommer til å vokse og tar steget opp til en dominerende verdensby.

Megabyer er enda større, med over 10 millioner innbyggere. De skiller seg fra en verdensby på grunn av sterk vekst, nye former for bebyggelse, formelle og uformelle økonomisystem, fattigdom, kriminalitet og sosial fragmentering.

Ønsker du å besøke og oppleve en riktig megaby kan du ta turen innom disse (tall i parentes er antall innbyggere 2007) Tokyo (33 600 000), Seoul (23 400 000), Mexico City (22 400 000), New York (21 960 000), Mumbai (21 600 000) eller Delhi (21 500 000).

Så langt har jeg fått med meg besøk til to dominerende verdensbyer, fire sekundære verdensbyer og tre megabyer...  

Foto: Flickr.com – London: paolo màrgari

Posted by HISOL at 06.36formiddag to Current Affairs , Science , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag juni 17 2008

Sover du godt i pose?

Soveposeb
Det er bra å få en god natts søvn, enten du er på vandrerhjem, kursgård eller på turisthytta med vennene. Har du med en bra sovepose og liggeunderlag så kommer du langt.

Det er ikke så lett å velge riktig sovepose. En mengde ulike soveposer finnes på markedet, så det er lett å bli forvirret. Informasjonen under beskriver hvordan en sovepose fra Helsport kan være oppbygd:

Material Kvalitetsmaterial gir deg soveposer med god komfort, trygghet og lang levetid.

Innerstoff Et lett innerstoff av mikrofiber polyamid med fuktighetstransport og pusteegenskaper

Ytterstoff Her brukes også mikrofiber polyamid. Det er slitesterkt, vannavisende og tørker raskt. Antiskli-stoff kan også finnes på undersiden. Det bør ha høy rivestyrke.

Fyllmateriale Isolasjonsfiber med god spenst er bra, allergifri og må tåle vask opp til 60 grader, men normalt anbefales 40 grader for lang levetid.

Dun Hel gåsedun av høyeste kvalitet med god spenst er bra. Ingen syntetisk fiber kan måle seg med gåsedun.

Konstruksjon Ulike typer isolasjonsmetoder, sømmer og kuldebroer, passform, størrelse og vekt, hette for å beskytte hodet.

Glidelås YKK, verdens ledende glidelåsprodusent bør brukes. Ingen kuldegjennomgang, mulighet for å sammenkoble soveposer.

Komprimeringstrekk Tettpakket sovepose, hindrer vannlekkasje

Temperatur Soveposer testet i bio-termiske laboratorium for angivelse av komforttemperatur. Temperaturgrenser er ingen absolutt grense, langt undertøy, strømper og lue gir bedre sovekomfort under 0 grader.

Individuelle forhold Erfaring, fysisk form, dagsform, luftfuktighet, vind, liggeunderlag spiller inn.

Foto: Flickr.com - The L-Word 

Posted by HISOL at 06.22formiddag to Sports , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE