Blogg

« august 2008 | Main | oktober 2008 »

tysdag september 30 2008

Turist i Norge I

Hva sier utlendinger om Norge? Er Norge et vennlig turistland? Her under får du noen ideer om hva andre synes om Norge...

Ferger
Tenk to ganger til før du tar en ferge i Norge. Det er hundretall av dem og ved reisens slutt, kan du se at fergeavgifter er den nest største utgiften (den første er bensinutgifter).

Norge i et nøtteskall
Å reise med offentlig transport (tog og buss) fra Oslo over Hardangervidda ned til Flåm er en interessant reise. Men med en slik dagsreise er du definitivt i hendene på kommersielle interesser og får ingen egen frihet til å utforske traktene. Men gjør du det på én dag – er det bedre enn å rote rundt i Oslo. Om været er dårlig i Oslo – kan du være sikker på at det er bra på vestlandets fjorder.

Severdigheter langs veien
Skiltet ”Severdigheter” finner du langs de fleste veier i Norge. Med det menes naturlig – eller menneskelagde severdigheter. De fleste gangene stemmer det, men ofte blir det en omvei for å besøke en liten dyrehage, eller en sti i landskapet som du normalt skulle like å gå, men ikke når din destinasjon er hundre kilometer framfor deg. I slike tilfeller blir det bare en irriterende og unødvendig omvei du kunne unngått om det ikke var for skiltet.

Turistbutikker – se opp
Se opp for mange saker, spesielt troll, som er lagt i Kina. Strikkede plagg har god kvalitet men er meget dyre.

http://www.virtualtourist.com

Posted by Travelstart at 07.52formiddag to Humor , Kultur , Reisemål , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag september 29 2008

Norsk flyhistorie III (1930-1940)

Sivil flytrafikk
Oslos flyplass mellom 1927-1939 var Gressholmen i indre Oslofjord. ”Flyhavnen” var blant annet base for sjøfly fra Lufthansa på strekningen mellom Oslo, København, Göteborg og Stettin.

Det norske Luftfartsselskap (DNL) ble stiftet 1933 og begynte tidlig med tilbringertjenester og postruter. 1935 startet en sjøflyrute mellom Oslo og Bergen med mellomlandinger i Moss, Arendal, Kristiansand, Stavanger og Haugesund. Kystrutene ble trafikkert på sommersesongen.

1936 begynte et samarbeide med DNL og Pan American World Airwas om en atlanterhavsrute for et fly via Bergen til Island. Dette ble en kortvarig rute da Pan American brøt avtalen, flyet ble solgt il Frankrike.

Den 9. april 1940 ble alle DNLs fly beslaglagt av tyskerne, men rutetilbudet ble vedlikeholdt frem til 1941 da alle norske flygere måtte forlate cockpit.

Gardermoen flyplass ble i mellomkrigsårene brukt som øvingsplass for fly og Oslo Lufthavn på Fornebu tok fra 1. juni 1939 over Gressholmens rolle som hovedflyplass.

Kvinnelig flypioner
Gidsken Jakobsen fra Narvik var en tidlig flypioner på 1930-tallet. Hun var første kvinnelige flyger og organiserte kommersiell flytrafikk i Nord-Norge 1932. Hun fikk allerede på 1920-tallet som den andre kvinne i Norge sivilt flysertifikat.

Krigsutbruddet
Hæren og Marinen flyvåpen ble mobilisert september 1939 og det bedrevs trenig og patruljeringstjenester.

I januar 1940 hadde Hærens flyvåpen bestilt flere nye moderne bombe og jagerfly fra USA, men de lå på Aker brygge 9. april.

Hærens og Marinens flyvåpen hadde et tap på 15 falne under felttoget i Norge i april. Kun 7 av de 12 ”gammelmodige” biplan Gloster Gladiator jagerflyene på Fornebu var flygedyktige, men bet godt i fra seg 9. april og skjøt ned 5 tyske fly. Nesten alle gikk tapt etter nødlandinger eller ble skutt ned av de moderne tyske jagerflyene.

Lenker:

- http://no.wikipedia.org/wiki/Det_Norske_Luftfartselskap
- http://no.wikipedia.org/wiki/Gloster_Gladiator

Posted by Travelstart at 07.02formiddag to Fly | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag september 24 2008

Internett for turister

Om du er på reisende fot så er sjansen stor for at du bruker Internett i en eller annen form på turiststedet. Med et gjennombrudd for mobilt Internett og mobiler med 3G og GPS kartløsninger står mange nye løsninger i kø, for eksempel elektroniske billetter via SMS som virker smart.

Andre smarte internettløsninger som du som turist kan satse på er lagring av bilder og digitalfoto direkte på nettlagringsplasser, delta i sosiale samfunn, elektroniske møteplasser, blogger, elektroniske dagbøker, du kan bli ”journalist” og distribuere nyheter.

Den nye trenden interaktive opplevelser som spill og fornøyelser er tilpasset din profil og interesseområde ligger bare noen tastetrykk fra deg. Du søker ikke lengre etter ”passiv” informasjon – men tar del i tjenesten.

Internett er nå en standardisert, billig og effektiv plattform for kommunikasjon, enten du er privatperson eller selvstendig næringsdrivende.

Vil du kombinere ferie og arbeid er det bare å ta ”internettkontoret” med seg. Du kan logge inn å få tilgang til hele virksomhetens forretningssystem og administrative portefølje og kan oppdatere bestillinger, ordrer eller kundeinformasjon fra alle verdens hjørner – der du befinner deg.

Gapet mellom å være online og offline blir bare mindre og mindre. Google Gears underletter arbeidet med programvare i selve nettleseren, visse deler lagres lokalt og synkroniseres senere med innholdet på internettkonto.

Men husk på risikoen:

 • se opp for bruk av offentlige dataterminaler. De kan være fjernstyrt av svindlere som logger alle tastetrykk. Alle passord og personlige innlogginger spores – og vips så kan din bankkonto tømmes.
 • bruker du gratis trådløse tjenester kan de være ukryptert og all ”sensitiv” informasjon blir tilgjengelig for den som ønsker avlese informasjonen.
 • skilt ikke med at du er på ferie! Noen som overvåker din ”profil” kan gjøre innbrudd i din leilighet! Det er trist å komme hjem til herjet hus eller leilighet. Rådet er derfor å justere sikkerhetsinnstillingene på din ”sosiale profil” på FaceBook eller MySpace eller andre sosiale nettsamfunn. Hvorfor ikke sende en melding eller foto når du kommer hjem eller bare til en utvalgt gruppe? 

Det er bare å bruke Internett – men med måte. Og husk de tre forholdsreglene over.

Posted by Travelstart at 06.22formiddag to Tips | Permalink | Comments (1) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag september 23 2008

Høstens matfristelser

Nå under ruskvær og når høstlig tungsinn setter inn kan det være fristende å lage noe ekstra godt. Hvorfor ikke lage en god høstsuppe med selvplukket sopp, kanskje en god og nærende soppstuing? Norsk lammekjøtt holder verdensklasse, så fårikål er en tradisjonell og velsmakende høstmat.

Gode stuinger, høstsupper med skogens og markens delikatesser og varme gryter smaker godt en høstkveld. Og det behøver ikke være så vanskelig å lage.

Maten varierer fra sted til sted. For noen er lamm det første valget, andre velger reinsdyrstek. Høstens fiskesuppe eller nykokt fisk er utmerket høstmat. Jegergryte er noe du må prøve.

Høsten er en tåkens og de milde frukters tid – en stor høytid for oss som liker frukter og grønnsaker. Du finner mange varierende og spennende eplesmaker og andre frukter. Epler inneholder vitamin C, fiber og er gode ferske eller som varme eplekaker. Pærer er også en god høstfrukt. Kok gjerne pærer med litt mandel eller vaniljeessens. Plommekompott er en utmerket dessert.

Høstens ville bær (eller fra egen hage) skal nå bli gode desserter, saft skal syltes.

Gresskar er allsidig og kan utmerket spises i supper, stuinger, brød, krydderretter og muffins. Den er delikat ovnsstekt eller i most form.

Sukkermais (Ruthsbomais) er sesongens mat.  Det er en type mais som til tross for kort nordisk sommer (i sørlige Norge) rekker å utvikle søte fine kolber. Mais smaker best på selvplukk!

For min del blir det soppstuing på menyen. I går søndag fant jeg og gode venner til sammen noen kilo sopp. Så det blir god matauk.

Lykke til med høstens fristelser og delikatesser!

Posted by Travelstart at 07.47formiddag | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag september 22 2008

Høst i fjellet

Hostfjell
Nå er sommeren helt klart på hell og høsten står klar til å imponere med klare høstfarger og imponerende og fortrollende landskap. Det er nå du skal ta en dagstur ut i friluft, bort fra storbyens stress og jag, eller bare for å kople av fra en hektisk hverdag.

2008 blir et rekordår for fjellturer melder DNT. September er en fin måned for fotturer i vakkert terreng, men husk at høsten kommer tidligere i fjellet. Nå får du også en roligere tid, da hyttene ikke er fullbelagt.

Under høstferien har Gjendesheim, Fondsbu og Liomseter aktiviteter for barna. Noen populære barn og familieturer er telttur, kanotur, fisketur,  fotosafari eller hvorfor ikke gjøre en familieleir.

Barna, uansett alder, liker å gå i fantastisk fjellandskap. Fra fjellskog till snaufjell gir spennende og varierte muligheter til å oppleve nye og uventede ting.

Hvor langt kan du gå med barn i fjellheimen? Det avhenger av alder, fysikk, trening og erfaring – og hvor mye motivasjon og opplevelse du som forelder legger i turen. Rast hyppyg og stopp ofte for å se naturen.

DNTs tidsangivelser er beregnet for voksne. Om du velger en tur med barn er tommelfingerregelen å gange tidsangivelsen med to.

Foto: flickr.com  - visulogik

Posted by Travelstart at 07.23formiddag to Aktuelt | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag september 19 2008

Høstferien nærmer seg

Hva skal du gjøre i høstferien? Noen dager i slutten av september / begynnelsen av oktober er ferietid (igjen). I gamle dager het det potetferie, selv byfolk dro ut på landet og plukket potet. Den tiden er nå ”heldigvis” over(?) og det finnes i stedet mange andre muligheter.

Høstferie er bra, men du må fylle den med innhold! Naturen er enkelt å utforske, fjellet er et annet, kultur et tredje. Din høstferie kan du fylle med mye men jeg tror det er viktig å tenke på at det er et lite avbrekk, en pause midt i den lange høstperioden som står framfor oss...

Fjellheimen
Fjellet er på sitt flotteste nå. Omkring uke 40 har de fleste skolene i landet høstferie. Det finnes ledige rom og aktiviteter for barna.

Turistforeningen melder at hyttene skal ha plass til deg som fjellvandrer, selv om du ikke har bestilt plass. Er det fullt legges madrasser ut på gulvet. Tenker du å bo flere dager er det best å forhåndsbestille.

Sydenferie?
Nå kan du gjøre feriekupp! Charterselskapene dumper nå prisene på restplasser, flyreiser, uspesifiserte reisemål; også de dyre spesifiserte reisemålene blir nå plutselig billig.

Det er bare for deg å pakke kofferten og komme seg vekk fra trist regnvær og mørke her hjemme!

Posted by Travelstart at 08.12formiddag to Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag september 18 2008

Eksklusiv mat på fatet

På Kanariøyene som 4-5 åring på 1970-tallet deltok jeg på grisefesten. Den grillete grisen ble mindre og mindre når fettet rant av den. Litt av et syn. Men godt var det! Og rødvin fikk jeg en liten slurk av (en teskjed) fra tante og onkel...

Er du ute etter noe eksklusivt kan det være verdt å titte nærmere på disse matrettene:

• Kobebiff – verdens dyreste kjøtt kommer fra de japanske wagyu-kuene. Kuene går på en diett av: kvalitetsgress, saké og øl. Hver dag masseres de for å hindre muskelstivhet. Kjøttet er veldig fint marmorert og mørt av den femstjerners behandlingen de får. Kobebiff koster omkring 2000 per kilo.

• Safranspannacotta er godt. Pannacotta er en klassisk italiensk fløtepudding. Har du oppi litt safran (0,5 gram malt safransuttrekk i noen teskjeer varmt vann), verdens dyreste krydder, piffer du opp sakene til noe herlig godt. Hel safran av beste kvalitet kan koste 50 000 – 60 000 kroner per kilo (dyrere enn gull).

• Iransk kaviar – spesielt om den kommer fra en hundre år gammel belugafisk (størfisk). Hvert år fanges mindre enn hundre fisker – resultatet blir en kaviar som er sjelden meget ettertraktet. Dette er en hvit og fin kaviar. Hvitest er dyrest. Kjøpes i bokser av 24 karat gull.

• Hvit trøffel - verdens dyreste sopp kommer fra Langhe-området i Piemonte, i den nordlige delen av Italia. Trøflene kan bli omkring 12 cm i diameter med en vekt på en halv kilo. Den største trøffelen som er registrert ble solgt til en kinesisk kasinoeier, Stanley Ho, år 2007 for den nette sum av 1 642 557 kroner.

Så nå vet du det når du neste gang skal ha en eksklusiv matrett. Men du får nok lete lengre ned på kontinentet eller i det store utlandet og på de ypperste restaurantene for å finne slike matretter.

Posted by Travelstart at 07.45formiddag to Mat og drikke , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag september 17 2008

Gjør ikke dette på restaurantbesøk

Om du er ute en kveld og hygger deg på en trivelig restaurant, matsted, grillbar, vertshus eller finere spisested er det viktig å få god service. God service, god mat i godt selskap er toppen, og du ser frem til neste utekveld eller gourmetbesøk.

Det er tre faktorer som skaper en trivelig opplevelse: maten, omgivelsene og kundebehandling. Alle er vel like viktige og skaper en totalopplevelse.

Men av og til hender det: du får kald eller feil mat, kjøttet var blodig når det skulle være ”well-done”, fisken var ukokt eller du fikk feil type dessert. Eller det som verre er: du ser at kelneren ikke vasket hendene etter toalettbesøket. Hva skal du gjøre? 

Er du gjest er det viktig å vise god oppførsel og huske etiketten. Samtidig er det en ”plikt” å opplyse ansvarlig for spiseserveringen at ditt selskap ikke tolererer feil med hensyn til renslighet, punktlighet, rett matrett, pris eller service.

Her er 4 tips til deg som god gjest:

1. Til større selskap er det viktig at du ringer og spør hvilken mat som serveres og hva slags drikke som passer til.
2. Under enhver omstendighet: Ta ikke medbrakt mat med.
3. Unngå følgende samtaletemaer:
    a. Idrett
    b. Egne sykdommer
    c. Eiendomsmarkedet
    d. Politikk/religion
    e. Dietter
4. Knipsing, roping eller plystring er ikke anbefalte metoder restaurantgjester bruker for å få kelnerens oppmerksomhet.

Men: med god kunnskap om skikk og bruk og etikette blir vi frigjort fra dem. Er du bare bekjent med reglene kan du tillate deg å bryte dem.

Les mer på:

http://manerer.no
http://www.skikkogbruk.no

Posted by Travelstart at 07.22formiddag to Mat og drikke , Restauranter , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag september 16 2008

Turmat for lengre turer

Fjellmat

Til forskjell fra enkel nistemat så er turmaten viktigere anser jeg. Spesielt om du regner med lengre dagsturer eller flerdagsturer. Det blir da viktig å se nærmere på næringsinnhold og hva du spiser.

Planlegger du lengre eller krevende utflukter, og ikke ønsker å ta med for eksempel tunge grillsaker eller klumpete kjølebagger, kan det være verdifullt å ta med turmat på boks (frysetørket). Det tar merkbart liten plass i ryggsekken. Du får flere fordeler:

 • Enkelt, tilberedes raskt
 • Du behøver bare varmt vann og en skje
 • Bruk posen som "tallerken"
 • Poselås holder maten varm
 • Mange smaker å velge mellom
 • Nærings- og energirike måltider
 • Lang holdbarhet (2-5 år eller mer)
 • Ett fullverdig måltid

Med frysetørket turmat sparer du altså vekt og volum. Så smart som det kan bli.

Tips: Om du er i fjellheimen eller på flerdagsturer i skog og mark skal du ikke vente med å spise og drikke: drikk og spis heller mindre mengder hyppigere. Maten behøver tid for at energien skal overføres til muskler og hjerne og spiser du for sent fører det til slapphet og minsker motivasjonen.

Foto: flickr.com - oskarlin

Posted by HISOL at 06.45formiddag to Forberedelser , Sport , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag september 15 2008

Nistemat på tur

Som liten når jeg var med på tur i skog og mark husker jeg hvor godt det var med medbrakt nistemat. Noen ganger grillet vi pølse, andre ganger tok vi med bare brød med leverpostei og Solo og Kvikk-Lunsj. Maten varierte med vær & føre.

I dag, med familie og nye venner har behovet for nistemat blitt litt mer avansert. Selvsagt duger et lite smørbrød og en kopp te, men av og til blir det grillfest rundt leirbålet og trivelige stunder i godt lag.

Jeg tenkte derfor ta opp noen ingredienser og spennende niste- og turmatoppskrifter for bruk på din neste tur, om det nå blir en fin sopptur eller dagstur i fjellheimen:

Godt til nistemat:
• Kokte hele egg er god nistemat
• Frukter (eple, pære, plommer, banan, nektarin etc.)
• Muffins
• Kvikk-Lunsj, kjekssjokolade
• Nøtter
• Varme drikker (te, kaffe, sjokolade)
• Kalde drikker (brus, kildevann, iste)
• Grovbrød med pålegg (oster, leverpostei)
• Salater

Om du vil grille noe annet en pølser kan du for eksempel gjøre en kebabdeig og grille når du kommer frem.

Oppskrift shish-kebab:
• kjøttdeig (helst lam)
• salt
• løk
• brødbiter

Ta et grillspyd og bak kjøttdeigen i en pølseform. Grill over åpen flamme og server med brød salat og hvitløkyoghurt.

Andre godsaker som nistemat er: pinnebrød, pannekaker, stekt småfisk, ostesmørbrød, pizza, lomper, pastasalat,

Ha en fin tur!

Posted by Travelstart at 07.24ettermiddag to Forberedelser , Mat og drikke , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE