Blogg

« september 2008 | Main | november 2008 »

fredag oktober 31 2008

Få profesjonelle reisefoto

Fotosafari
Det finnes veldig få profesjonelle reisefotografer. Det er interessant å vite. Har du også tenkt på at det ikke finnes så mange reisemagasin? Escape, National Geographic Traveler, Backpacker, Vagabond og noen til. Det finnes sikkert flere, men ikke mange.

Med all verdens digitalkameraer har du nå mulighet til å ta noen virkelige bra reise- og byfoto som kan matche hvilken som helst profesjonell fotograf. Men det er bra å kunne noen grunnleggende fototips. Her kommer noen smarte tips fra Scott Kelby, en av verdens mest solgte forfattere av fotografilitteratur:

Vær klar for «bildet»
Når du er på byferie søker du etter reisebilder. Så hvordan gjør du det for å fange «bildet» foran deg ? Jo – du skal bare konsentrere deg på en sak – fang bildet. Kameraet skal gjøre resten. På ditt kamera har du noe som heter (P) eller Program. Da stilles både blender og sluttertid automatisk, uten at blitzen felles opp (det skjer derimot i Auto). Ha alltid digitalkameraet i Program når du går gatelangs.

Om du kommer til en situasjon som ikke endres på noen minutter kan du bytte til blenderprioritet (Tv på Canon eller S på Nikon) eller manuell.

Om du ikke endrer på noen av kontrollene gjør kameraet resten for deg. Perfekt.

Fotografer som en profesjonell
Reisemagasin inneholder to typer mennesker – gamle og barn. Ingen 50-åringer, men riktig gamle mennesker, med rynkete hud  som lær, med kjepp og en hatt fra krigens dager. Små søte barn er også et yndet fototema. Husk på enkle ukompliserte bakgrunner.

Om noen av disse aldersgrupper dukker opp – bruk litt tid og småprat, da slapper de av og du får et naturlig uttrykk – og bygger du opp en god relasjon lar de deg fotografere lengre.

Unngå dette
Folkesamlinger. Fotografer en gate tidlig på morgenen, to-tre personer tilsammen men unngå folkesamlinger. De vil du ikke ha i ditt eget fotoalbum en gang.

www.kelbytraining.com

Foto: flickr.com - Two Roses, emdot, og Hamed Masoumi

Posted by Travelstart at 07.41formiddag to Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag oktober 30 2008

Sterling Airways meddelte dessverre at de gikk konkurs 29. oktober 2008.

De som har bestilt billetter fra Sterling Airways nettside får ingen penger tilbake fra flyselskapet, dette gjelder også returreiser der hjemreise med annet flyselskap må skje på egen kostnad.

Travelstart kan dessverre ikke holdes betalingsansvarlig for Sterlings konkurs. Vi anbefaler våre kunder å kontakte sitt forsikringsselskap for å søke eventuell erstatning.

Med vennlig hilsen

Travelstart

Posted by Travelstart at 08.27formiddag | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag oktober 30 2008

Nyttig i reisesekken

Små saker kan være nyttige på reisen, og passer utmerket godt i håndbagasjen. Her kommer noen tips:

Minireiseservise
Tommee Tippee Easy grip twin compartment bowl er et minireiseservise. Kopp til mat og med skje inngår. Smart for småbarn.

Mot gnagsår
Compeed er et tigerstripete plaster som lindrer og heler når du får gnagsår. Fås på apoteket til en rimelig penge.

Skrukkefrie skjorter?
Ta med en liten sprayflaske. Det tar effektivt bort skrukker fra dine klær. Spray bare noen ganger vann på din skjorte eller jakke før du legger deg og når du våkner er skrukkene borte...

Våtservietter
Joda – god håndhygiene er viktig på tur. Du kan unngå sykdommer med små hjelpemidler. Ta med noen pakker våtservietter hjemmefra og skaff lokale varianter underveis til en lav pris.

Unngå griseri
Små plastposer med zip-lås som lar seg lukke sparer deg for ubehagelige overraskelser. Skosverte eller sjampolekkasje kan unngås ved å bruke disse små 2-5 liters plastposer. Sorter også mindre plagg under reisen...

Slik blir reisen bare barnemat

Slik pakker du for ferien

Med duppeditter på reisen

Posted by Travelstart at 07.53formiddag to Produkter , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag oktober 29 2008

Sterling Airwyas meddelar dessvärre att de går i konkurs den 29 Oktober 2008.

De som beställt biljetter från Sterlings hemsida får inga pengar tillbaka av bolaget meddelar de via deras hemsida, och det gäller också returresor varför hemresa med annat bolag måste ske på egen bekostnad.

Travelstart kan dessvärre inte hållas betalninsgskyldiga för Sterlings konkurs. Vi rekomenderar våra kunder att kontakta sitt försäkringsbolag för att söka eventuell ersättning.

Vänligen

Travelstart

Posted by Travelstart at 09.51formiddag | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag oktober 29 2008

UNESCOs verdensarvliste

UNESCO ble dannet 16. november 1945 og er FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon. Organisasjonens mandat er å bidra til fred og sikkerhet ved å fremme samarbeid mellom nasjoner innen disse feltene. Hovedkvarteret er i Paris, og helt siden 1946 har Norge vært medlemsland.

Norsk kulturarv finnes med på listen, og består av følgende steder som inngår i vår felles kulturelle verdensarv:

  • Bryggen i Bergen (1979)
  • Urnes Stavkirke (1979)
  • Røros, bergstaden (1980)
  • Helleristningene i Alta (1985)
  • Vegaøyan i Nordland (2004)
  • Struves meridianbue, Hammerfest (2005)

Disse steder regnes som naturlig verdensarv:

  • Geirangerfjorden og Nærøyfjorden (2005)

Et område som regnes som del av verdensarven må representere et unikt kultur- eller naturhistorisk miljø. Det må fortelle noe om jordens eller menneskenes historie. UNESCOs liste over verdensarven er den mest utbredte miljøvernavtalen i verden.

Les mer på:
- www.unesco.org
- www.unesco.no

Posted by Travelstart at 07.16formiddag to Kultur , Reisemål , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag oktober 28 2008

Høstsykling

Min første sykkel fikk jeg som sjuåring. Det var i Kirkenes, våren 1976. Litt vinglete i begynnelsen, men fikk fort teken på det. Sykkelen holdt et par år. Tok med den til sydligere strøk, Stjørdal, der jeg fortsatte på barneskolen. Lite trafikk på den tiden, og med en forholdsvis enkel sykkel var jeg ikke utsatt for noen ulykker.

Min neste sykkel fikk jeg som 10-åring på Frosta. Merket var Peugeot. Med flere gir gikk det nå unna. Syklet i grøfta på løs grus på en asfaltvei sommeren 1981, de små arrene på venstre hånd sees enda (om man titter veldig nøye). Likte ikke helt min Peugeot etter det, fremhjulet og rammen ble helt skjev. Så den sykkelen ble ikke brukt mer...

Det ble først høsten 1989 i Trondheim at jeg kjøpte min DBS terrengsykkel med 21 gir. Nå gikk det fort, mellom bakker og berg i Trondheim. Hadde hjelm, men vet ikke om jeg brukte den hele tiden. Det var fantastisk å sykle opp til Gråkallen, 550 meter over havet. På smale stier med store kampesteiner og sleipe røtter syklet jeg og noen studentvenner på høstparten.

Sykkelen ble brukt til mer en fritidssykling, den ble med til Oslo og Bærum, der jeg var avisbud. Fine sykkelstier i Bærum og Bekkestua-området.

Sykkelen ble dessverre stjålet høsten 1997, så jeg klarte meg uten sykkel frem til 2006. Da ble det en ny terrengsykkel igjen. Å sykle på fine høstdager er en opplevelse. Luften er klar og de fine høstfargene i gult, oransje og rødt er bare til å nyte av.

Et tips: du kan godt ha bagasjebrett både foran og bak på en terrengsykkel. Skal du ut på langtur er det bare å laste på sykkelen utstyret og sykle i vei...

Les mer:

- www.bike-norway.com
- www.syklistene.no

Posted by Travelstart at 06.27formiddag to Sport | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag oktober 27 2008

Satelittgjemsel

Den 2. mai 2000 endret og friga det amerikanske forsvaret GPS-systemet (Global Positioning System) slik at det ble tilgjengelig for sivilt bruk. Dette endret så og si over natten bruksområdet for GPS-mottagere og nå kan «alle» bruke GPS både for kartbruk og for å lete etter skatter.

Tidligere var var det en posisjonsnøyaktighet for det sivile bruksområdet 100 meter. Nå ble nøyaktigheten 10 meter og nye muligheter oppstod.

Geocaching eller naturgjemsel er raskt blitt populært. En spennende og rimelig fritidsinteresse som passer de fleste familier. Og du kommer ut i naturen for å lete etter skatter (som kan være en liten boks med spennende innehold). Du bruker bare GPS i stedet for kart og kompass.

Det kan sammenlignes med orientering, men du finner «skatten(e)» med hjelp av GPS i stedet for kart og kompass. Du leter etter «cacher» eller «poster» som er plassert ut i landskapet, ved fjorden, i bysentrum eller muligens like i nærheten av der du bor?

Først logger du deg inn på nettstedet for geocaching. Du henter altså koordinatene i din GPS. Deretter er det bare å dra av sted til disse koordinatene og lete frem skatten. Den kan være vanskelig å finne da den er godt kamuflert (behøver ikke se ut som en firkantet boks).

Når du kommer hjem logger du inn deg på nettstedet og legger at du har vært innom skatten. koordinatene.

Det er gratis å være med og du finner en database over alle postene på www.geocaching.com eller www.gcinfo.no.

Posted by Travelstart at 07.41formiddag to Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag oktober 24 2008

Fotografi i dårlig vær

Stormvar
Det er tåke ute, litt duggregn. Kanskje best å ta det stille og rolig innendørs og fikse noen digitale bilder i Photoshop eller ditt bilderedigeringsprogram tenker du. Det er jo ikke verdens dårligste idé, men du mister noen riktige fine fototilfeller:

  • Like etter regnvær, når det fremdeles er overskyet og mørkt er den beste tiden å fotografere blader, løv og skoger (bladene ser fargerike og levende ut og vanndråpene kan gi interessante bilder), fossefall og bekker.
  • Om det stormer er det stor sjanse for at solen titter frem gjennom skyene etter regnet. Nå kan du finne dramatiske muligheter for fine bilder. Disse tilfellene varer kanskje bare noen minutter, og kanskje begynner det å storme igjen(?). Vær forberedt på disse magiske øyeblikkene som dukker opp når du minst aner det mellom stormbygene.
  • Før stormen slipper taket kan du ”fange” noen spennende bilder på himmelen med sinte skyer, fargerikt lys eller sterke solstråler.

Ett godt råd: fotografer ikke i regnet, men beskytt ditt utstyr.

Tips: Stabil fotografering

Foto: flickr.com - AlphaTangoBravo / Adam Baker

Posted by Travelstart at 07.38formiddag to Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag oktober 23 2008

Utlandet betrakter Norge

Luftfisk
The Chemical fish – lutefisk (som vi ofte betrakter som en spesialitet). Det er ikke alle som synes denne fiskeretten er noe spesielt: Det er i virkeligheten tørket fisk, lagt i lut og deretter avrent i vann for å gjøre den spiselig. Koking (i ovnen, kokt eller dampkokt) og salting og tiden er viktig. Gjør du dette feil får du en gelemasse som du spiser med teskje(!).

Med bacon(!), saus fra svineribber(!) og brunost(!) og andre krydder, ertestuing og gulrøtter og poteter. Dette er en smak du må venne deg til. Fås for det meste som julemat. De fleste restauranter har det på menyen ved juletider. Ingen mat for følsomme individer...

Hvordan overlever Norge med all snø?
Du lever med det og ser snøen som en venn. En vanlig innovasjon i Norge er at ytterdøren (ofte har Norske hus en vindfang eller snøsluse) i utsatte områder med mye snøfall eller snødrift en dør som åpnes inn i huset. Virker fornuftig.

Når det er ulidelig kaldt...
... da tar de på seg sin velbrukte anorakk, velsmurte ski og drar i vei ut i skogen, mellom bakker og berg, og når de har bevist at de ikke er sofapoteter, anordner de et bål, brygger kaffe og griller pølser på pinner.

Dette er Norsk velvære, og de forventer at besøkende skal oppskatte det samme.

Vel??? Hva er vel meningen med det?

Les mer på VirtualTurist.com

Foto: flickr.com - hilderbrant

Posted by Travelstart at 06.58formiddag to Humor , Kultur , Mat og drikke | Permalink | Comments (1) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag oktober 22 2008

Turistmagneter

Hva er turistmagneter? Det er i alle fall ikke en vanlig hesteskomagnet. Det må virkelig være en sterk kraft som lokker mange turister og besøkere i alle fall. En hovedattraksjon som det er verdt å besøke. Noe som engasjerer følelser og skaper gode minner.

Flere faktorer påvirker en turistmagnet: blant annet markedsføring, beliggenhet, ryktet, god service, årstidsvariasjoner, kultur, religion, infrastruktur, transport og velvære...

- Et land kan bli en turistmagnet – New Zeeland, Egypt, Malta, Norge

- Steder og byer er turistmagneter: - Hardangerfjorden, Bergen, Sydney, Los Angeles,  New York, London

- Attraksjoner er turistmagneter – København Tivoli, Jostedalsbreen, Operaen, Eiffeltårnet

- Kirker og templer er turistmagneter – Nidarosdomen, stavkirker, Kölerdomen, Bahá’í-Lotustempelet

Som turist og opplevelsessøker reiser vi til turistmagneter i fjerne land. Vi tar med oss minner og foto fra reisen. Vi får innblikk i nye kulturer og tradisjoner.

En turistmagnet med positiv kraft som gir innblikk og utsyn, som engasjerer og gir gode opplevelser er å foretrekke.

Noen turistmagneter:
- Religion som turistmagnet
- Turistmagnet i Særklasse
- Norge som turistmagnet
- Fjorden som turistmagnet

Posted by Travelstart at 07.55formiddag to Kultur , Reisemål , Religion | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE