Blogg

« oktober 2008 | Main | desember 2008 »

fredag november 28 2008

Michelin-guidens kriterier

Michelin-guiden bruker et system av symboler for å identifisere de beste hotellene og restaurantene for hver komfort- og priskategori. For restauranter blir Michelin stjerner basert på fem kriterier:

 • Produktenes kvalitet
 • Smak og kokkekunst
 • Matrettenes "personlighet"
 • Verdi for pengene
 • Overensstemmelse mellom besøk

Michelin-stjernen blir tildelt restauranter som tilbyr de godeste og fineste matretter, uansett mattradisjon. Stjernene representerer hva som finnes på tallerken. De tar ikke i betraktning interiør, dekorasjon, service eller bordsetting.

Stjernene er:

* En veldig fin restaurant i sin kategori
** Utmerket matlagning og verdt et gjenbesøk
*** Fantastiske matretter og verdt reisen

Her kan du skaffe en Europeisk Michelin-guide

Posted by Travelstart at 07.32formiddag to Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag november 27 2008

Michelin-guidens stjerner

Den første Michelin-guiden ble publisert i Frankrike, august 1900. Den var gratis frem til 1920 og opprinnelig beregnet på sjåfører. Guiden inneholdt en mengde praktisk informasjon, tips for reparasjoner av dekk, kart over byer og gatenettverk, listet bensinstasjoner, hoteller og verksteder.

For Michelinbrødrene var målet med å satse på bilismen å utvikle dekkmarkedet. De ville fremme og øke reiselysten, gjøre det sikrere og trivelig - med andre ord satse på mobilitet, noe som fortsatt er et hovedmål i Michelins karter, guider, atlas og andre publikasjoner.

Praksisen med å gi stjerner til de beste restaurantene ble introdusert 1926 og utviklet seg til 2- og 3-stjerner tidlig 1930-tall. Siden da har Michelin blitt en udiskutabel norm for gourmetrestauranter over hele verden.

I 2008-utgaven av Michelin-guiden finnes 22 land representert, deriblant 20 guider for Europa, 4 for USA og den første Michelin-guiden for Tokyo. I 2009 vil en andre Michelin guide bli født i Asia; Hong Kong og Macao som publiseres 5. desember.

Hvert år, for 90 land verden over, publiseres 18 millioner kart, atlas, turistguider og restaurant- og hotellguider - alltid med det samme fokus på kvalitet.

Les mer på www.michelinguide.com

Posted by Travelstart at 07.54formiddag to Mat og drikke , Restauranter , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag november 26 2008

Tokyo - byen med mest Stjerner

Michelin har nylig utgitt Michelin Guide Tokyo 2009. Her finner du i alt 203 foretak, det vil si 173 restauranter og 30 hoteller. Guiden er tilgjengelig på engelsk og japansk.

I 2009-guiden finner du:

 • Ishikawa finns i 3-stjernesdelen
 • 14 restauranter får 2-stjerner og 35 restauranter får 1 stjerne

Med 227 stjerner i alt befester Tokyo seg som verdensledende gourmetmathovedstad med mer "stjerner" enn andre byer.

Michelin oppdaterer sin guide hvert år for å gi leserne mest mulig oppdatert informasjon. Alle restauranter i 2008-guiden er testet på nytt av anonyme japanske eller europeiske ansatte fra Michelin.

2009-guiden tar opp et større geografisk område av Tokyo enn tidligere. Dessuten beskrives dets rike arv og kulinariske tradisjoner som bevares over flere generasjoner. Japanske kjøkken representerer mer enn 60 % av de utvalgte restaurantene.

Les mer på gojapan.about.com

Posted by Travelstart at 07.35formiddag to Mat og drikke , Reisemål , Restauranter | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag november 25 2008

Sommer i vinter?

For deg som vil teste øylivet finnes det noen spennende muligheter i Sørøst-Asia. Ofte er Thailand førstevalget, men Bali, Malaysia og Filippinene har meget fine strender, kultur; og landene er kjent for sin gode mat.

Her er noen av områdets beste øyer kåret av tidsskriftet Condé Nast Traveller.

1. Ko Phi Phi, Thailand
2. Koh Phangan, Thailand
3. Pulau Perhentian, Malaysia
4. Si Phan Don, Laos

Ko Phi, kanskje mest kjent fra filmen "The Beach". Hit kommer turister flere ganger, i håpet om å finne urørte deler av øyriket. Siden tsunamien 2004 har øya blitt restaurert tilbake til sin naturlige skjønnhet. Hit kommer du med båt fra Phuket.

Kho Phangan har en halvmåneformet kystlinje som tiltrekker tusentalls turister hver måned. Her finner du noen av de beste strandfestene. Du kommer hit med båten fra Koh Samui.

Pulau Perhentian er en rekke koralløyer. Det er to hovedøyer, Pulau Perhentian Besar og Pulau Perhentian Kecil som er kjent for sin naturlige skjønnhet. Her kan du dyrke en enkel livsstil. Ta båten fra Tok Bali eller Kuala Besut.

Si Phan Don er et øyrike kjent for 4 000 øyer og ikke en plass for forretningshotell eller moderne fasiliteter. Ønsker du derimot en urørt natur er dette plassen for deg. Her finner du ikke minbank eller internettmuligheter. Hit kommer du fra Pakse i Laos eller fra Kambodsja.

Se hele listen fra www.cntraveller.com.

Posted by Travelstart at 07.36formiddag to Reisemål | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag november 24 2008

Offisielt reiseråd

Har du besøkt utenriksdepartementets nettsted i det siste? Her kan du nemlig finne generelle tips og råd til din reise. Spesielt gjelder det land med uroligheter.

Utenriksdepartementet og helsemyndigheter i samarbeid med ambassadene gir bra informasjon om reiser til bestemte land der det kan være en sikkerhetsrisiko å oppholde seg.

De har en bra kartfunksjon der du kan velge land og får direkte opp informasjon om situasjonen i landet.

Nyttige tips er informasjon om reiseforsikring, visum, bistand i utlandet, barneprostitusjon, narkotika og vigsel.

En bra idé er å skrive ut informasjonssiden til det landet du skal besøke. Er du på vei til Afghanistan for eksempel, er det bare å lese informasjonssiden og skrive ut nyttige adresser, for eksempel til ambassaden og telefonnummer.

Informasjonen oppdateres kontinuerlig.

Besøk www.landsider.no/land så får du offisielle reiseråd.

Reiseradutenriksdepartementet

Posted by Travelstart at 07.03formiddag to Forberedelser , Reisemål , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag november 21 2008

Lotustempelet - forts.

Det var en utrolig opplevelse å besøke Lotustempelet i New Delhi i slutten av august 2005. På vårt søndagsbesøk med 40 graders varme og 20 000 mennesker skapte dette en fantastisk atmosfære. Men det var ikke kaos. De omkring 50-80 frivillige som hjalp til og så til at alt gikk fint.

Det tok kanskje 15 minutter i jevn kø fra hovedinngangen til selve parken til vi var inne i tempelet. Det er omkring 1200 sitteplasser inne i den store salen, og mange grupper benyttet muligheten til å sitte ned noen minutter. Det var ikke noe program på vårt besøk, så vi kunne sitte en stund selv i meditasjon.

Ingen prekestol eller religiøse motiv inne i tempelet. Rent og pent. Fineste marmor i betongstruktur.

Selve tempelet består av 9 innganger, en for hver av de store verdensreligionene. Virkelig harmoni og en følelse av enhet.

Rundt tempelet er det bassenger og i framtiden skal det bygges i nær tilknytning til tempelet humanitære hus for blant annet universitetsstudier, hjem for eldre, sykehjem, hospital og bibliotek.

Siden Lotustempelets innvielse i desember 1986 har det attrahert mer enn 50 millioner besøkere. Flere besøkere enn Eiffeltårnet i Paris og Taj Mahal(!). På helligdager for hinduer kan så mye som 150 000 besøkere komme. Gjennomsnittlig er det 8 000-10 000 besøkere på hverdager og opp mot 18 000 – 22 000 besøkere på helgene.

Tempelet er åpent for alle interesserte, uansett religiøs bakgrunn.

Åpningstider for besøkere er 09.00 – 19.00 på sommeren og 09.30 – 17.30 på vinteren.

Adressen er: Nehru Place, Kalkaji, South New Delhi.

Til begynnelsen

Posted by HISOL at 07.14formiddag to Reisemål , Religion | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag november 20 2008

Lotustempelet

Boo460

På vår India-reise i slutten av august, begynnelsen av september 2005 besøkte jeg og min hustru ikke bare vakre Taj Mahal. Et av våre mål var å besøke Bahá’í Lotustempelet i New Delhi.

Vi bodde heldigvis i et 3-stjerners hotell i den sørlige delen av New Delhi, men det tok allikevel 25 minutter med autorrickshaw i 40-graders varme til området for tempelet. Først tenkte vi å gå – det så ikke så langt ut på kartet, men vi bestemte oss for autorrickshaw i tett trafikk.

Når vi kom dit så vi med en gang att dette var helt annerledes en andre religiøse steder – her er det ingen salg av religiøs krimskrams eller fotografjegere slik som i Taj Mahal.

En stri strøm av mennesker bevegde seg i god orden inn på tempelets område, men det var ikke direkte noen tett kø ved inngangen, heller et jevnt innsig med folk. Folk fra alle nasjoner og kulturer så vi. En del grupper av studenter med sine lærere eller munker og nonner i ulike ordener så vi også.

Den vakre parken fremfor tempelet var grønn og frodig, og midt fremfor tempelet skulle vi ta av oss skoene innen vi fikk gå inn i tempelet. Vi fikk hver vår tøypose og en nummerbrikke, og så var det bare å gå den glødende hete stien opp mot tempelet.

Dette var første gangen vi besøkte tempelet og det var en majestetisk opplevelse.

Dette tempelet, eller tilbedelseshus ble ferdigbygd 1986. Den kanadiske arkitekten Fariborz Sahba med iransk opprinnelse brukte 10 år på prosjektet med å planlegge, designe og bygge dette unike tempelet i en form av en lotusblomst.

Foto: media.bahai.org

Fortsettelse følger...

Posted by Travelstart at 07.41formiddag to Reisemål | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag november 19 2008

Verdens underverk

Howard Hillman begynte 1968 en liste med de 100 underverk du bør se innen du dør. Han har besøkt 217 land og påbegynte 1996 sin nettside www.hillmanwonders.com der han beskriver disse stedene nærmere med både foto og tekst.

Hillman var fascinert av disse underverkene siden barnsben og reiste som voksen verden rundt for å ta del av dem.

Nettsiden er en av verdens mest oppdaterte og heldekkende lister på underverk . Her kan du dessuten finne flere lister. For eksempel 10 i topp:

- Verdens 10 naturunderverk
- Verdens 10 menneskeskapte underverk
- Europas 10 underverk
- Verdens 10 romantiske øyer

... og mange andre lister.

Dessuten finnes oppdaterte lister på opplevelser og mye mer. Listene oppdateres kontinuerlig og besøkes av millioner av besøkere fra alle verdens land.

Vel verdt et besøk, både på Hillmans nettside og til verdens underverk...

Posted by Travelstart at 07.46formiddag to Reisemål | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag november 18 2008

Julebord med bivirkninger

Nå nærmer julebordsesongen seg. En del firmaer starter nå i november – mens andre holder på til tett oppunder jul. Kanskje en gammel middelaldertradisjon – eller ett nymotens påfunn?

I alle fall virker det ikke som om de økonomiske vanskeligere tidene har dempet julestemningen og julebordene virker fulltegnet flere steder. Det er jo en tradisjon uansett...

Menyen endres ikke: det blir ribbe, pinnekjøtt og lutefisk med tilhørende sterk drikke på buffébordet.

Men – for å unngå fordøyelsesbesvær kan følgende tips være verdt å følge:

 • Spis mindre. Vær ikke glupsk på julebordet. Din mage skal leve i mange år til.
 • Velg mat med omhu, velg fersk mat.
 • Ta ikke mat andre har hatt sine fingre i.
 • Ut å gå – få frisk luft og brenn kalorier.

Søk alltid legehjelp etter en overdose med julemat...

Posted by Travelstart at 07.45formiddag to Mat og drikke , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag november 17 2008

London - New York på 4 timer

Aerionsupersonicjet
En ny supersonisk Concorde er snart her. Det amerikanske firmaet Aerion Supersonic Jet planlegger å bygge et slikt fly og forventer prøveflygning rundt 2012 – og transatlantisk flyfesting like etter.

Dette blir i første omgang et fly for superrike forretningsreisende. De 50 interesserte så langt har betalt inngangsbilletten på omkring 1.5 millioner kr. Prisen for å kjøpe herligheten blir ca: 490 millioner kr.

Noe som er spesielt er at flyet kommer opp i lydhastigheten uten ulyd og kan fly mach 1.15 uten det typiske ”soniske smellet”. Topphastigheten blir mach 1.6, noe som gir 3-4 timer mellom London og New York.Foto og detaljer: www.aerioncorp.com

Posted by Travelstart at 07.21formiddag to Fly | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE