Blogg

« november 2008 | Main | januar 2009 »

onsdag desember 31 2008

Tips til en bra nyttårstale

Toastmasters 
For noen år siden deltok en bekjent på en nyttårsfest med en tragisk bryllupstale. Marskalken tok mikrofonen og med en rungende røst påbegynte han en uanstendig limerick: "Det var en fyr i fra...". Gjestene var mildt sagt ikke glade. De nygifte, deres foreldre og besteforeldre var krenket av verset.

Denne snart-eksvennen trodde hans humor skulle glede alle, eller kanskje han ga etter for presset i å holde en tale. Hva som helst, hans store feilskjær kan være noe å lære av, så her kommer mine tips fra Toastmasters International (*).

Råd for taleren
Nyttårstalen har som formål å gi et positivt inntrykk på den/de ærede gjest(en/er/ne) eller festen. Taleren skal typisk fremsi lykkeønskninger, ønsker en god fremtid, ønske om et langt liv, helse, glede, erfarenhet, råd eller andre positive tanker.

Å komponere en veltalende, skarp, original og humoristisk tale kan være en utfordring, men være vel verdt det.

Begynn med å introdusere deg selv, ditt navn (for gjester utenfor familien), forklar din relasjon til hedersgjesten, og presenter din tale. Følg disse tre korte reglene for en fremgangsrik tale:

Vær kort
"Ingen tale foruten ens egen skulle pågå lengre en 60 sekunder" var Mark Twains gylne regel. Hold talen kort for å gi større inntrykk.

Vær modig
Stå stolt og tal høyt. Forsikre deg om at alle i rommet, inkludert de som sitter lengst unna på bakerste rad kan høre din fantastiske tale (dette gjør du lett ved å ta en test før publikum setter seg).

Klar ferdig
Når du er ferdig setter du deg ned. Motstå fristelsen for å bøye deg eller et ekstranummer. Smil, nikk og motta applausen, deretter sett fokus på hedersgjesten.

Unngå på-kanten-taler eller dumme historier. Gi en tale som priser og inspirerer.

Lykke til på Nyttårsaften!

HISOL ønsker alle et riktig godt nytt år!

(*) Besøk www.toastmasters.org eller www.toastmasters.no for mer informasjon.

Foto: flickr.com - offwhitehouse

Posted by Travelstart at 07.18formiddag to Food and Drink , Forberedelser , Humor , Kultur , Mat og drikke , Restauranter , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag desember 30 2008

Nyttårsmat for alle smaker

Gamle tradisjoner oppgir at det er viktig med rikelig mat på bordet nyttårsaften. Dette for at det skulle bli mye mat på bordet også i året som skal komme. Det blir vi alle glade for!

Kalkun er selvsagt nyttårsmaten for mange og skal du ha en stor fest krever den fryste kalkunen godt håndlag og forberedelser flere dager innen den er klar for stekeovnen.

Omkring halvparten av befolkningen har kalkun på bordet under julehelgen, og en tredjedel av landets hjem spiser kalkun på selveste nyttårsaften (*).

Selv om kalkun etter min mening er meget godt finnes det også andre muligheter til ett bra nyttårsbord:

Reinsdyrsteik
Ønsker du å prøve andre godsaker på nyttårsbordet kan en reinsdyrsteik være noe for deg. En god og mør reinsdyrsteik er virkelig noe av det beste norsk natur kan gi og nyttårsmiddagen skal bestå av bare det aller beste.

Pølser
Nordmenn elsker pølser. Omkring 50 og 60 000 tonn i året går med i Norge. Det har vel aldri vært solgt så mange forskjellige pølser av så god kvalitet som nå. Det blir god nyttårsmat. Les mer om spennende oppskrifter i Pølseboka.

Ryper
Utsøkt og god mat på nyttårsbordet. Spesielt godt husker jeg det var med ryper i fløtesaus.

Så det er bare å ta fantasien fatt og prøv noe nytt i tillegg til kalkunen eller som et alternativ til kalkun. Jeg ønsker deg lykke til med nyttårsbordet!

(*) Undersøkelse ACNielsen har gjort for Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt

Kalkuntelefonen har telefonnummer 97 50 21 05 eller 99 40 88 24.

Posted by Travelstart at 07.45formiddag to Food and Drink , Mat og drikke | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag desember 29 2008

Når vil du feire nyttår?

Nyc-fireworks
Nyåret innebærer slutten på det gamle og starten på det nye året. Feiringen av dette har vært viktig for menneskene, så lenge man har hatt en kalender å ty til.

Nå er du sikkert i gang med forberedelse av en fantastisk nyttårsfeiring med god mat og drikke. Og det i hele to dager! 31. desember ute med vennene og 1. januar med familien med brunch, lunsj eller en bedre middag.

Vill du ut på nyttårskvelden og overraske deg selv og vennene med et fantastisk nyttårsfyrverkeri skal du reise til disse verdensmetropolene (som rangeres som de største nyttårsfestivalene *):

 • Sydney, Australia
 • Hong Kong
 • London, England
 • New York, USA
 • Rio de Janeiro, Brazil
 • Valparaíso, Chile

Men nyttår feires ikke av alle 1. januar; selv om vår tidsregning og gregorianske kalender er den vanligste og mest utbredde.

Venter du noen dager etter første nyttårskalas, frem til 14. januar (som blir 1. januar i følge den julianske kalenderen) kan du få med deg det ortodokse nyåret (feires som en sekulær helligdag av Den ortodokse kirke i Georgia, Jerusalem, Russland, Makedonia og Serbia; som alle bruker den julianske kalenderen.

Så du har all mulighet til å feire disse vinterfestivalene flere ganger.

(*) Kilde: wikipedia.org

Foto: flickr.com - mudpig

Posted by Travelstart at 07.53formiddag to Reisemål , Religion , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

laurdag desember 27 2008

Nyttårsfeiring i Israel

Nyttårsraketter Nyttårsfeiring i Israel blir kalt Silvester, og blir mer populært hvert år som går . Til tross for at det jødiske nyttåret, Rosh Hashana, blir feiret av det store flertallet av israelere, er det flere og flere som velger å også feire det sekulære kalenderårets slutt og begynnelse. Mange utesteder benytter seg av den sekulære feiringen til å samle folk fra alle mulige bakgrunner som ønskes å samles til en god fest, hyggelig stemning og avkobling fra hverdagen.

I Israel kalles nyttårsfeiringen 31.desember for ’Silvester.’ På Hebraisk blir man ikke spurt om man har planer for nyttårsaften, men om man planer for Silvester. Og det har mange. De aller fleste velger å gå ut, fremfor å lage fest eller selskap hjemme. I de aller fleste byer vil man kunne se plakater som annonserer for ”årets beste fest” på Silvester fra de forskjellige utestedene.

En av fordelene med Israel er at til tross for flere og flere velger å feire nyttårsaften, så er det for de aller fleste vanlig hverdag både 31.desember og 1.januar. Det betyr at alle restauranter, kafeer og butikker er åpne som vanlig, og at prisene ikke er skrudd opp. Hvis du ønsker å feire hjemme, eller gå ut til en god middag uten støy er dette med andre ord utrolig lett.

 Hvis en større nyttårsfeiring er det du ønsker deg derimot – fortvil ikke. De store utestedene har som oftest noe spesielt på menyen denne kvelden i året, og der kommer andre feststemte til å samle seg sammen med deg. Både i Jerusalem og Tel Aviv kommer Mike’s Place til å arrangere gode fester. Mike’s Place er kjent for å være et bra sted for engelsktalende, og er meget imøtekommende. I Jerusalem kommer det til å være arrangementer både i Talpiyot, Nachalat Shiva og the Russian Compound. I Tel Aviv er fester planlagt over hele byen, men du finner kanskje spesielt mange i sør-Tel Aviv, i området rundt Rotschild street og på Sheinkin street.

Godt Nytt År, eller som man sier i Israel: Happy Silvester!

Bilde: Flickr. com, **Maurice**

Posted by Rebekka Rødner at 05.36ettermiddag to Reisemål | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag desember 26 2008

Nye muligheter for Europas turister

I Europa kan vi nå se hvordan eldrebølgen påvirker turistindustrien. De eldre blir friskere og førtidspensjonister og velbetalte pensjonister har penger til overs for reiser – dette gjelder for en kort eller ikke så alt for lang tidshorisont. På lengre sikt virker det som om gruppen eldre turister kommer til å minske i antall da regjeringene leter etter muligheter til å finansiere de i dag så sjenerøse pensjonsavtalene. 

Den aldrende befolkningen bekymrer seg også for sin helse og dette driver frem behovet for helseturisme, helseprodukter, kurbad og tjenester innen dette området. 

Selv om eldre turister fortsetter å være viktig bør vi også se på antallet unge turister som står for 20 % av den globale turismen. Økende inntekter for de unge, økningen i gruppen enslige hushold og nye sosiale strukturer som favoriserer utvidede sosiale og profesjonelle nettverk leder til flere reiser for aldersgruppen 16-35 år. 

Ungdomsturistene søker en aktiv ferie i for av eventyrturisme. 

Takket være nye familiestrukturer (som betyr å bortse fra standarden to foreldre og to barn) og globaliseringen – en global verden, hvor mange familier har flyttet fra sine hjemsteder til andre land, betyr dette en økning av besøk til venner og slektninger. 

I Europa, der fritiden er under press, fører dette til flere – men kortere reiser. Korte fritidsreiser øker under året og dette åpner for muligheter til å utvikle lavsesongfestivaler og spennende aktiviteter. 

Kilde: www.etc-corporate.orgPosted by Travelstart at 07.23formiddag to Science , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag desember 25 2008

Kjør Aston Martin dobbeltdekker

Sportsbilprodusenten Aston Martin er en av vinnerne i konkurransen om en ny Routemaster for London. Aston Martin i samarbeid med arkitektfirmaet Foster + Partners deler den 25 000 GBP førsteprisen med buss-, turistbuss- og transportbilprodusenten Capoco Design i Wiltshire, England.

Men du må vente helt til 2011; først da regner London by at de nye miljøvennlige og lett tilgjengelige dobbeltdekkerne skal bli i full drift.

De nåværende Routemasters ble faset ut fra regulær trafikk år 2005 da de ikke var tilpasset funksjonshemmede med rullestol.

Det vinnende forslaget (av totalt 700) presenteres bussfabrikker før det går til produksjon. Aston Martins bussforslag forestiller et lettmanøvrerbart og lett tilgjengelig nullutslipps kjøretøy med solceller i et glasstak og varmebelysning.

Borgermesteren i London, Boris Johnson sa at "Vi hadde en fenomenal respons, med ideer fra hele verden, og vi har nå to verdige vinnere, med imponerende forslag som gjør det mulig for oss å se forover og produsere en ikonlik buss som passer for det 21. århundre i London.

Selv om jeg tenker meg en snartur til London i vinter får jeg vente på godsakene to år til. Da blir det Aston Martin buss som gjelder!

Aston-londonbus2

For å se flere designforslag, besøk Fosters + Partners nettside.

Design foto: Foster + Partners

HISOL

Posted by Travelstart at 07.26formiddag to Reisemål , Science , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag desember 24 2008

Andre saker å gjøre på julaften

Min tante sier de skal ha julaften som de "alltid har hatt det", noe de har gjort siden ti år tilbake. Tvillingene og morfar & mormor kommer. Det blir samme gode kveite, juleribbe, kalkun, lutfisk og dessert som tidligere. Men - det finnes flere saker å gjøre på julaften for deg som ikke ønsker å følge julen av tradisjon, ikke feirer jul, eller for deg som er villig til å eksperimentere. Her kommer 5 tips:

 1. Dra til Kanariøyene - bli av med alt julestress i solens rike. Bestill og planlegg reisen i god tid - eller hvorfor ikke en "siste minutt" / uspesifisert reise? På julaften er du på stranden på formiddagen og drar hjem til hotellet med en fin brunfarge og til en bedre middag på kvelden, sittende på en god strandrestaurant.

 2. Dra på storbyferie en uke og gå på museum - besøk London, New York eller Malta. Nyt av en herlig julaftens middag på et 3-stjerners hotell. De kan være relativt billige under lavsesong med hjelp av litt planlegging.

 3. Gå på kino på julaften! Har du ingenting å gjøre - eller vil du bare koble av i godt selskapslag? Ta på deg nisseluen og forlat heimen til fordel for bybesøk. Du slipper å ha gjester hjemme og kan nyte av en bra film. Dette gjelder spesielt om du er på besøk i et land der julen ikke nådd å bli standard og da den 24. desember fremdeles er åpen for ivrige kinobesøkere (for eksempel land i Asia, Japan, Kina, Russland).

 4. Inviter deg ut - om du kjenner deg ensom og forlatt må du ta motet og komme deg ut blant folk. Sitt ikke ensom på julaften! Du kan jo gjøre det - men det er bortkastet. Den beste muligheten til å unngå tristesse er å komme seg bort for en stund.

 5. Er du supersosial og kjenner at du vil gjøre noe for eldre og handikappede? Da er det bare å ta med vennegjengen og kontakte en lokal handelsstand, Rotary, den lokale menigheten eller et annet samfunn og besøk et eldrehjem. Ta med musikkinstrument (gitar eller orkester) og de gaver du kan få med deg (500 gram kaffe, sjampo, såpe, marsipan, mandariner som du pakker inn i strømper). De eldre kommer til å bli veldig takknemmelige for deg og dine venners besøk på julaften!

Så dra til Kanariøyene, storbyferie, kino eller hvorfor ikke besøke de eldre? Jeg har selv utført punktene 2-5. Til Kanariøyene kom jeg aldri på julaften, men først i februar.

God-jul

I år blir det å feire julen hos noen venner. Vi ble bedt ut - så det blir ikke punkt 4 i alle fall.

Tips: Om du avskyr nærgående fyrverkeri på nyttårsaften er det bra å la ferien strekke seg litt over en uke, fra 23. desember - 1. januar.

Foto: flickr.com - powerbooktrance

HISOL

Posted by Travelstart at 07.53formiddag to Aktuelt , Food and Drink , Forberedelser , Hotell , Mat og drikke , Reisemål , Religion , Restauranter , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag desember 23 2008

Jul i Betlehem 2

Christmas bethlehem

Jul i Israel og Palestina er mer populært til jul enn tidligere år. Man regner med at over 2 millioner kristne turister kommer til å tilbringe årets juletiden nettopp i det hellige landet. Hvis du er en av de heldige, og du vil ta deg en tur til Betlehem, er det greit å vite det følgende:

Hvis du planlegger en tur til Betlehem, husk å ta med passet ditt. Det er et checkpoint mellom Jerusalem og Betlehem. Å gå gjennom checkpointet er vanligvis en rask affære for turister uansett, og det skal bli satt inn ekstra mannskap for at det også nå skal gå lett og ledig for de store menneskemassene man regner med kommer til å krysse checkpointet nå til jul.

Hotellene i Jesu fødselsby er mer eller mindre fulle nå rett før jul, men husk at Betlehem kun er en 15-20 minutters kjøretur fra Jerusalem. Du klarer fint å komme deg til i Betlehem en tur på juleaften eller første juledag og ha hotellrom i Jerusalem.

Det er ekstra lett å komme seg til og fra Betlehem på juleaften i år. Fra Jerusalem tar du enten en drosje eller en arabisk buss til checkpointet. På den andre siden av checkpointet kan du enten ta en taxi inn til byen, gå til fots eller spesielt av året, du kan benytte deg av shuttlebuss som har blitt satt opp for turister for å frakte folk inn til sentrum av Betlehem.

Uansett hvordan du bestemmer deg for å komme deg til Betlehem, enten du er en av de heldige som har hotellrom i byen, eller om du somMaria og Josef må finne husly et annet sted, så er en tur til Jesu fødested turen verdt - spesielt på Jesu bursdag!

Bilde: Flickr.com, Nickolette22

Posted by Rebekka Rødner at 05.54ettermiddag to Reisemål | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag desember 23 2008

Har du pyntet juletreet?

Juletre
Det skal være gran sier noen, andre sier furu. I alle fall er det et tre du i dag, lille julaften skal ta med inn i stua. Samme som i fjor? Nei, det kastet vi ut i fjor noen dag etter nyår, eller till 20. dags jul.

Ikke noe plasttre skal i stua, og heller ikke et selvhugget (selv om det står på ønskelisten, men av praktiske årsaker ikke lar seg gjennomføre for alle som bor i den urbane jungelen). Det blir vel juletre kjøpt fra kjøpesenteret, importert fra Danmark, med kvantumsrabatt.

Juletreskikken er i alle fall en tradisjon som kan dateres tilbake til 1500-tallet, nærmere bestemt fra Preussen. I katolske land ble juletreet sett på som en protestantisk skikk. På 1840-tallet berettes det om juletrefester i Christiania, og først 1850-60 ble juletreet kjent i by, bygder og grend her i Norge. Omkring 1915 antar man at juletreet befestet terrenget, de tusentalls hjem i Norge.

Interessant er det at Norge fortsatt hvert år sender et stort 100-årig juletre til London som takk for engelskmennenes hjelp under 2. verdenskrig.

Noen betrakter juletreet som synd og skam, mens andre tar det ikke så tungt og pynter det med fineste gull, glitter, julestjerner, juleengler, julelys, søte julehjerter, kongler, ringeklokker, girlandere, julekurver, glasskuler, lenker, norske flagg og stas. På toppen av treet skal den tindrende stjernen være.

Tradisjonen tro blir det nostalgi, romantikk og eleganse.

Lykke til med ditt juletre!

Les mer:

Foto: privat

HISOL

Posted by Travelstart at 07.53formiddag to Aktuelt , Kultur , Religion | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag desember 23 2008

god jul og godt nytt år

Hei, 

Tavelstart.no ønsker deg en riktig god jul og godt nytt år. Takk for 2008 og 2009 kommer til å bli et meget spennende år med mange eventyr og reiser!

Vi vil også informere om at vår kundetjeneste er bemannet mellom 09.00-15.00 under jule- og nyttårshelgen.

Følg fortsatt med i vår blogg for å lese om hva som hender i verden!

Posted by Travelstart at 07.44formiddag to Aktuelt | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE