Blogg

« mai 2009 | Main | juli 2009 »

tysdag juni 30 2009

Tenk på foten ved lengre fjellturer

altai0084
Foto: flickr.com - Ai@ce

Som liten gutt gikk jeg mye barbent når vi besøkte vår hytte i Kirkenes. At det stakk fra gress, blader, spisse grener og steiner på bakken gjorde ikke noe. Men det kan faktisk være at du får sterkere hud om du går barbent under sommeren på hytta eller ved strandkanten ved fjæresjø. Noen uker barbent under sommeren bør ikke skade. Dine føtter blir bare sterkere til høstens fjellvandringer.

For fjellvandring er det viktig å unngå gnagsår. Stopp vandringen så fort du merker en tendens till ”varme punkter” eller verk på fotens såle, under terne eller hælen.

Ta med fotkrem og smør på ømme punkter før du får et sår. Hudteip (Scanpor) stopper de fleste sår, selv om det kan være litt pirkete å få av senere.

For glade sårfrie føtter har jeg noen spesialtips: tøm skoene ofte for sand og steiner. Ta på rene sokker hver dag. Luft føttene fra tid til tid – det minsker svulne føtter. Og ta ikke på for trange fjellsko – på grunn av svulne føtter. Er du på vandring kan du bade føttene i kaldt fjellvann fra tid til tid. Lytt til føttene og ta vare på dem...

Det finnes mange varianter fjellsko å velge mellom. Du kan velge lettvektssko, med eller uten høy ankelstøtte, ulike typer pustende membraner, vanntette sko etc. Hør med skoekspertene som kan gi deg råd. Men besøk flere nettsteder og butikker for tips.

Lenker:

Posted by HISOL at 07.47formiddag to Forberedelser , Produkter , Sport , Sports , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag juni 29 2009

Forberedelse til fjellvandring

Stenvarden 1
Foto: flickr.com - theeden

Er du en av dem som leter etter en morsom, givende og utfordrende fritid? Da kan fjellvandring være noe for deg. Sommeren er en perfekt tid for vandringer på viddene, fiske ved et stille vann, eller den fabelaktige utsikten du får i fjellheimen, langt fra storbyens mas og jag. Her kommer noen tips til utstyr og forberedelser for deg som vil planlegge fjellturen:

Fjellsko – du behøver gode fjellsko, trekkingsko eller vandrestøvler og gode sokker som minsker gnagsår.

Fjellklær – gode og varme klær er viktig for uberegnelige værforhold på fjellet.

Vandringsstav – behøver du. Det finnes mange modeller å velge mellom.

Om du ikke har vært på noen lengre fjellvandring, eller har dårlig kondisjon spiller ingen rolle. Du må starte en gang – og dette gjør at du selvsagt får bedre kondisjon. Vandring er en av de beste og enkleste formene for kondisjonstrening. Det er ingen fare å gå litt – og litt til, hver dag.

Ta med en ryggsekk  når du går i skog og mark. Etter en tid kan kanskje du legge noen lette vekter i sekken for å bygge opp skulder og ryggmuskulatur. Om du senere kommer til å gå en del bratte bakker og ulendt terreng kan det være bra å forberede seg med å sykle en del. Kanskje til jobben? Sykling gjør at du bygger opp de samme musklene i bena som du bruker ved fjellvandring i oppoverbakke.

Posted by HISOL at 07.41formiddag to Kultur , Produkter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag juni 26 2009

Kan du unngå kulturkollisjoner?

Angry Faces
Foto: sinte ansikter - flickr.com, goldberg

Hvordan unngår du kulturkollisjoner og konflikter? Det er nyttig å kunne lokal skikk- og bruk når vi reiser, men det er viktig å tenke på at vi alle har flere kulturer.

Kultur er mer enn mat, klær, språk og de ytre utrykk av kulturen. Kulturelle grupper sentrerer seg omkring en stor mengde delte identiteter, så som etnisitet, alder, nasjonalitet, geografiske områder, sosioøkonomiske klasser, seksualitet, språk, religion, arbeid og kjønnsroller. Kulturen eksisterer i større systemer - vårt syn på verden. - som inneholder sosiale, moralske, praktiske, materielle og åndelige dimensjoner. Kultur er et komplekst system - og å bygge broer for å minske konflikter er en stor utfordring.

En nøkkel kan være kulturell forståelse og flyt. Språk brukes som en metafor (forklaring) til kulturen. Så å ha en forståelse for ulike kulturer hjelper. Man kan lære seg om grupper, politikk og institusjonelle strukturer. Men det er også viktig å forstå kommunikasjonsmønster, praksis og verdier. Kulturell flyt får oss til å huske at kultur er måter å forstå og veivisere for hvordan vi påvirker verden.

Det er tre dimensjoner som kan skape konflikter: materiell, kommunikasjon og symbolikk.

Den materielle dimensjonen refererer til for eksempel uenigheter. For eksempel alt fra et leketøy som to barn vil dele til multimillion-dollar-konstruksjonen av et høyhus som gikk føyken.

Kommunikasjonsdimensjonen henviser til misforståelser, feiltolkning og feil antakelser som forårsaket en uenighet - der det helt klart ikke burde være noen uenighet i det hele tatt.

Den symbolske dimensjonen inkluderer saker som er meningsfulle for en gruppe. Religion, kulturelle ikoner og litteratur er tre eksempel på symboliske ting menneskegrupper identifiserer seg med.

Tredjeparter kan skape en bro mot forståelse. "Fredsmeglere" forhandlere og andre tredjeparter kan skape bro til bedre forståelse fra begge sider. De kan spille en veldig viktig rolle for å minske konflikter - selv om tredjeparter i ulike kulturer spiller ulike roller.

Ta rede på mer og les boken: Cultural Collisions: Bridging Cultural Conflicts: A New Approach for a Changing World, av Michelle LeBaron,

Posted by HISOL at 07.43formiddag to Aktuelt , Boktips , Food and Drink , Forberedelser , Humor , Kultur , Tips , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag juni 25 2009

Vett og etikett på reisen

Payback's A Bitch...And I Licked It! 70/365
Foto: Payback's A Bitch...And I Licked It! - flickr.com - AndYaDontStop

Når en del lokale skikker og lover til tider virker absurde for reisende, kan det være bra å forstå andre kulturer - hva som er akseptabel oppførsel og hva som er ulovlig eller tabu - dette er av stor viktighet på reisen.

De fleste av verdens ledende online reiseforetak beskriver at lokale lover og tradisjoner på reisemålet ikke bare kan hjelpe deg å stå utenfor trøbbel eller hjelpe deg å unngå mulig sjenanse eller fornærmelse, men det kan også åpne dørene til en unik og belønnende reiseopplevelse.

Med lokkende reisemål som Midtøsten, Afrika og Asia - og med lokale skikk og bruk i disse landene, som skiller seg fra oss i Europa er det av stor viktighet at du som reisende blir kjent med lokal praksis.

For det meste vil turister selvsagt respektere kulturer og lover i de landene de reiser til - men vær klar over at hva som er normalt her hjemme kan sjokkere eller fornærme andre.

For eksempel kan det i noen land vente lengre fengselsopphold for besittelse av narkotika eller homoseksuell oppførsel, eller det kan vente fysisk straff eller dødsstraff.

Sharialoven dominerer i muslimske land, og det å ta foto på lokalbefolkningen, spesielt kvinner og barn, kan være ulovlig i visse land.

Tenk på at om du er pålest om lokal skikk- og bruk for ditt reisemål er du forberedt og kan lettere unngå problem. I det minste kan det hindre deg fra å fornærme lokalbefolkningen eller deg selv. Og det beste er at du minsker muligheten til å bryte lokale lover.

Les mer på Google.

Posted by HISOL at 08.12formiddag to Current Affairs , Humor , Kultur , Reisemål , Religion , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag juni 24 2009

Tips til nygift hustru på bryllupsreisen

Romanse på hotellrommet
Foto: Romanse på hotellet - flickr.com - photosByCoCo

Du kanskje har lest artikkelen under og synes det er moro. Her kommer i alle fall noen bra tips til deg som nylig gift hustru - hva du ikke skal gjøre på bryllupsreisen - det kan spare dere for mange bekymringer for framtiden.

 1. La mannen ta kontrollen. Du kan være verdens mest suksessrike forretningskvinne som leder et multinasjonalt selskap eller en dyktig politinspektør i din by - men la den tradisjonelle kjønnsrollen arbeide med magien under bryllupsreisen. En mann liker å føle at han har kontroll og å være beskyttende; spesielt gjør han dette under de første få ukene dere er gifte. Du vil sikkert få belønningen senere - for det meste...
 2. Ta ikke opp dine tidligere partnere eller ektefeller under bryllupsreisen. Det er det samme som om din nye ektemann ser på kvinnelige tennisspillere hele kvelden. Det vil påvirke hans stolthet, selvsikkerhet og tålmodighet - og vil ta all luften ut romansen og pasjonen i hotellrommet på rekordtid. Bevar disse minnene til du er tilbake, når din man er langt borte - og til dine jentevenner.
 3. En manns mamma vil dele tittelen for den mest viktigste kvinne i sitt liv med deg - men det betyr ikke at han nødvendigvis ønsker en morsfigur under bryllupsreisen. Unngå å klage på hans middagsuvaner, illeluktende sokker eller å tiltale ham som en idiot, spesielt ikke offentlig. Hold den romantiske gløden oppe - på kokepunktet, det er jo det en tradisjonell bryllupsreise handler om.

Husk disse grunnleggende reglene og at hvetebrødsdagene og at tiden til sammen skulle skape hyggelige og fine minner for resten av livet.

Og fremfor alt. Ha det trivelig til sammen!

Posted by HISOL at 07.58formiddag to Food and Drink , Hotell , Humor , Mat og drikke , Restauranter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag juni 23 2009

Unikt 2-dagerstilbud‏

Air Berlin
Nå har du muligheten til å bestille helt vanvittige billige billetter med det moderne flyselskapet Air Berlin. Disse superprisene gjelder til og med i morgen kl. 23.59.

Dette er blant det beste vi har sett!
 
Berlin- kr.827
Los Angeles is waiting for you
Delta i en konkurranse på Travelstart og vinn flybilletter til Los Angeles med Swiss. Prisen er to flybilletter til den spennende byen Los Angeles. Delta nå og vinn ditt livs reise!
 
Konkurranse
Los Angeles- kr.5230
Turkish Airlines
Turkish Airlines har gjennom årene fått et antall fine utnevnelser. Flyselskapet fikk i år utmerkelsen for ”Beste sydeuropeiske flyselskap 2009” av Skytrax Awards.

Flyselskapet har også blitt belønnet med 4 stjerner på så godt som samtlige klasser – noe som ytterligere er et bevis på dets gode service.

På Travelstart finner du alltid de beste prisene med Turkish Airlines.
 
Istanbul- kr.3253 Antalya- kr.3051

Posted by Travelstart at 08.27ettermiddag to Aktuelt , Fly , Kampanjer , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag juni 23 2009

Hva menn ikke skal gjøre på bryllupsreisen

Romantisk middag
Foto: romantisk middag, flickr.com - photosByCoCo

De følgende tipsene for hva menn ikke skal gjøre på bryllupsreisen kan spare det nygifte brudeparet for mange bekymringer - ikke minst at det ble den siste reisen til sammen...

Er du mann nok til å notere følgende?

 1. Fokuser helt (100 %) på din nye hustru gjennom hele bryllupsreisen og gjør ditt beste slik at det blir en god tid å huske for dere begge. Det betyder at om du ser en vakker hotellvertinne eller en annen vakker jente på byen eller stranden - så holder du deg unna. Din nye ektefelle skal du behandle som en prinsesse!

 2. Slå av TV-en. Om ikke din nye hustru er en fanatisk dyrefilmtilhenger som din tante Olga, vill hun sikkert ikke at du skal bruke tiden på å titte på elger, fugler og bier. Ta din hustru ut og skjem henne bort. Prat og dans og ha det moro!

 3. Din personlig hygiene tar ikke ferie samtidig som deg! Hva betyr det? Jo - du må ha en høy standard her: dusj ofte, kam håret, rens og klipp neglene, vask fingrene etter toalettbesøk. Din nye hustru vil elske deg - men hun vil plutselig miste all lyst til nattens fornøyelser i sengekammeret om du lukter som en lokal hestefarmer.

 4. Vær organisert! Det betyr at hotell er bestilt, transport arrangert, at du har studert kart, tider og reisemål for opplevelsene, at bankkontoen er full, alle nødvendige medisiner er med og forsikringsdokument er oppdatert. Det er ditt ansvar som ektemann å se etter disse selvklare men viktige sakene. Din elskede hustru kommer ikke til å se så elegant ut om dere er strandet langs en øde landsvei og solen steker, du blir heller ikke glad når hun gir sin oppriktige mening om dine manglende evner til organisering!

 5. Det er moro med vulgære vitser og hvem som raper høyest til sammen med guttegjengen. Men på din bryllupsreise tar du absolutt ikke med deg disse avskyelige uvanene - ikke til hotellrommet eller til andre steder med din kjæreste hustru der romantiske gnister skal oppstå. Om du ofte har mageproblemer og behøver få ut luft bakveien, ta medisin eller hold deg til du har et øyeblikk for deg selv.

Posted by HISOL at 07.52formiddag to Food and Drink , Forberedelser , Hotell , Humor , Mat og drikke , Restauranter , Television , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag juni 22 2009

7 gode reisemål til hvetebrødsdagene

Wedding beach 2
Foto: flickr.com - Andrea Peverali

Til bryllupet venter normalt den store reisen. Og med litt planlegging kan brudeparet få en koselig og spennende bryllupsreise med mange fine opplevelser for livet:

Dere kan svømme blant Middelhavets delfiner på Malta, Mediterraneo Marine Park. Fantastisk for både barn og voksne!

En annen spennende opplevelse er en hundesledetur i Juneau, Alaska. Det går utmerket på både sommer og vinter. På sommeren skjer det på de fantastiske isbreene. Helikopter tar deg opp - og hundene ned. Besøk og få en smak av grensen mot villmarken...

Vil du svømme og snorkle og oppleve undervannsmiljø? Atlantis Paradise Island Resort på Bahamas er et utmerket reisemål for bryllupsreisen. Her kan dere slappe av på 11 ulike bassenger og gå på fine strender. Her finnes det største menneskeskapte marine naturmiljøet i verden med mer enn 50 000 sjødyr og fisker og omkring 200 arter.

Ta hestedrosjen gjennom New York Central Park. En klassisk opplevelse året rundt. Ta bryllupsreisen til New York og opplev storbyen på pulsen.

Bali, Amandari er et spennende reisemål. Har kan du få en tropisk og avslappende ferie i liten Balinesisk by, blant risfelt, vakre bassenger og spa. Ca: 45 minutter fra Denpasar City.

Besøk korallrev utenfor Great Barrier Reef i Australia. En femdagers pakke lar dere oppleve skjønnheten på den tropiske øya Wilson Island. Øya kan ta 12 voksne gjester. Opplev øyvandring, snorkling, studer fuglelivet eller bare opplev et avslappende strandliv langt fra storbyens mas og jag.

Florida er et populært reisemål for hvetebrødsdagene. Fly til Miami og velg og vrak av full-service resorts og mange ulike aktiviteter. Alt fra bymiljø, laguner, aligatorer, store bassenger, strender, NASA Kennedy Space Center og Walt Disney World Resort.

Posted by HISOL at 07.31formiddag to Fly , Food and Drink , Forberedelser , Hotell , Kultur , Reisemål , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag juni 19 2009

Sikkerhet på fornøyelsesparker

KG school trip to the amusement park
Foto: utflykt til fornøyelsespark - flickr.com - Steve & Jemma Copley

For å få ut det beste av besøket på temaparken kan det være verdt å tenke på sikkerheten. Alle besøk på fornøyelsesparker er en utfordring for foreldre og ledsagere, og her kommer noen tips som gjør det trivelig og trygt for alle:

 • Følg med og styr småbarna varsomt - spesielt barn under fem år - delta med småbarn under fem år på karuseller.
 • Unngå solstikk - bruk solfaktor 30 eller mer for dagsbesøk under dagtid, eller besøk temaparken på sene ettermiddager, kveldstid for å unngå solbrenthet.
 • Bestem møteplass - forsikre deg om at alle i familien, eller blant vennene vet hvor de skal møte hverandre om de kommer fra hverandre. Bestem ett møtested og vent der eller besøk en parkassistent som kan hjelpe deg. Bestem også sted og tid for eldre barn og tenåringer om de planlegger å besøke deler av parken på egen hånd.
 • Klare farger - smart kledsel, slik at du lett kan se dine barn på avstand.
 • Gode klær - lette jakker og komfortable sko er bra. En hatt er bra på solrike dager, men ta av den om du tar en berg-og-dal-banetur. En jakke er bra for sene ettermiddager ot kveldsbesøk.
 • Høyderestriksjoner - sjekk hvert barns høyde i cm. Det er viktig for å forsikre deg om at attraksjonen passer barnet (dette er sikkerhetsrestriksjoner). Press ikke barnet til å ta en attraksjon de er usikre på eller for liten/for stor for sete/setebelte.
 • Unngå attraksjoner som går baklengs.
 • Drikk mye vann - da holder du energien oppe.
 • Kjøl deg ned - spesielt på varme dager kan det være bra å dyppe en handduk i kaldt vann. Handduken kan du ha med i håndvesken.
 • Barnevogn - spesielt for småbarn. Ta med egen eller lei/lån gratis i temaparken.

Posted by HISOL at 07.39formiddag to Food and Drink , Forberedelser , Foto & Film , Humor , Kultur , Mat og drikke , Reisemål , Restauranter , Spill , Sport , Sports , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag juni 18 2009

Besøk fornøyelsesparker billigere

Old amusement park in Kobe
Foto: Fornøyelsespark i Kobe, Japan, flickr.com - furibond

Bor du i nærheten av en temapark? Da kanskje parken har rabatterte priser for deg. Din arbeidsgiver kan også gi deg rabatterte priser for visse parker. Her kommer noen flere tips til deg som vil besøke tema- og fornøyelsesparker billig:

 • Ring fornøyelsesparken - hør om de har spesialpriser som ikke finnes på nettsiden
 • Besøk til rett tid - visse parker tar mindre betalt om du ankommer sent på ettermiddagen - og de er ofte åpne under sommeren til 22.00 eller senere - perfekt for tenåringer. Sene kvelder har mindre folk, bedre temperatur og ingen solstikk!
 • Få rabatt neste dag - om du betaler full pris sent på dagen kan du hos noen temaparker få neste dag gratis! Mange attraksjoner tar imot rabatterte billetter om du planlegger flere dagers besøk.
 • Billige pakkepriser - noen attraksjoner gir rabatt om du bestiller hotell og billetter samtidig.
 • Fødseldag gir rabatt - hør om du får rabatter for fødselsdagsbarnet eller hele familien.
 • Spar på maten - om temaparken tillater at du tar med din egen mat og drikke... Noen temaparker tilbyr rabatterte spis-hva-du-vil-buffeer.
 • Spar på drikke - det blir billigere om flere deler på et plastdrikkebeger enn om flere kjøper hver sin drikke. Noen parker lar deg ta med din suvenirplastbeger for påfyll neste dag også. Eller ta med vannflasker for gratis påfyll fra drikkevannsfontener.
 • Spar på individuelle attraksjoner - om du har trang budsjett, vær bestemt med barna. Ingen suvenirer, ingen spill/arkadespill, ingen ekstra dyre aktiviteter. Fortell barna om aktivitetene og budsjettet før dere reiser til temaparken, og ved inngangen sier du at hele familien skal ha en spennende dag om barna ikke tar dyre aktiviteter. Dette vil medføre både mindre gråt fra barna og kutte budsjettet.

Posted by HISOL at 07.46formiddag to Food and Drink , Forberedelser , Foto & Film , Games , Hotell , Humor , Kultur , Mat og drikke , Reisemål , Restauranter , Spill , Sport , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE