Blogg / Kommentera

fredag juni 26 2009

Kan du unngå kulturkollisjoner?

Angry Faces
Foto: sinte ansikter - flickr.com, goldberg

Hvordan unngår du kulturkollisjoner og konflikter? Det er nyttig å kunne lokal skikk- og bruk når vi reiser, men det er viktig å tenke på at vi alle har flere kulturer.

Kultur er mer enn mat, klær, språk og de ytre utrykk av kulturen. Kulturelle grupper sentrerer seg omkring en stor mengde delte identiteter, så som etnisitet, alder, nasjonalitet, geografiske områder, sosioøkonomiske klasser, seksualitet, språk, religion, arbeid og kjønnsroller. Kulturen eksisterer i større systemer - vårt syn på verden. - som inneholder sosiale, moralske, praktiske, materielle og åndelige dimensjoner. Kultur er et komplekst system - og å bygge broer for å minske konflikter er en stor utfordring.

En nøkkel kan være kulturell forståelse og flyt. Språk brukes som en metafor (forklaring) til kulturen. Så å ha en forståelse for ulike kulturer hjelper. Man kan lære seg om grupper, politikk og institusjonelle strukturer. Men det er også viktig å forstå kommunikasjonsmønster, praksis og verdier. Kulturell flyt får oss til å huske at kultur er måter å forstå og veivisere for hvordan vi påvirker verden.

Det er tre dimensjoner som kan skape konflikter: materiell, kommunikasjon og symbolikk.

Den materielle dimensjonen refererer til for eksempel uenigheter. For eksempel alt fra et leketøy som to barn vil dele til multimillion-dollar-konstruksjonen av et høyhus som gikk føyken.

Kommunikasjonsdimensjonen henviser til misforståelser, feiltolkning og feil antakelser som forårsaket en uenighet - der det helt klart ikke burde være noen uenighet i det hele tatt.

Den symbolske dimensjonen inkluderer saker som er meningsfulle for en gruppe. Religion, kulturelle ikoner og litteratur er tre eksempel på symboliske ting menneskegrupper identifiserer seg med.

Tredjeparter kan skape en bro mot forståelse. "Fredsmeglere" forhandlere og andre tredjeparter kan skape bro til bedre forståelse fra begge sider. De kan spille en veldig viktig rolle for å minske konflikter - selv om tredjeparter i ulike kulturer spiller ulike roller.

Ta rede på mer og les boken: Cultural Collisions: Bridging Cultural Conflicts: A New Approach for a Changing World, av Michelle LeBaron,

Posted by HISOL at 07.43formiddag to Aktuelt , Boktips , Food and Drink , Forberedelser , Humor , Kultur , Tips , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://www.typepad.com/services/trackback/6a00d83451f19769e201157133f14c970b

Listed below are links to weblogs that reference Kan du unngå kulturkollisjoner?:

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE