Blogg

« juni 2009 | Main | august 2009 »

fredag juli 31 2009

Bryllup i ubåt, kirke eller fallskjerm?

P1180117
Foto: bryllup på cruiceship – flickr.com, al_green 

Det er ikke nødvendigvis i kirken, synagogen eller moskeen du behøver holde ditt bryllup. Drar du til Las Vegas eller Disney World finnes det mange spennende temabryllup å velge på. Men selv om du ikke ønsker å dra dit kan ditt bryllup holdes på mange fantastiske steder. Bare fantasien setter grenser.

Jeg giftet meg 1999 med en persisk prinsesse (kanskje ingen ”ekte” prinsesse, men i alle fall min egen persiske prinsesse) i Hommelvik på en gammel sagbruksvilla. Det var 80-90 gjester. Totalt leide vi lokalet for 1000 kroner. Da hadde vi to etasjer som ble finpyntet til den store dagen. Et minne for livet. Så for oss var det sagbruksvillabryllup.

Andre alternativ er:

 • Skogsbryllup – for dere som er magisk – langt inne i din favorittskog kan brudepar og gjester få et fantastisk bryllup.
 • Slottsbryllup – på slottet eller en herregård finnes det mange muligheter. For eksempel middelaldertema, kostymer, gårdstema og ball.
 • Fjellbryllup – på vidda går det også å ha et bryllup – bare brudepar og gjestene er i form til en strabasiøs ferd (om dere da ikke har bilvei dit da)...
 • Ubåtsbryllup – drar du til Hawaii i USA er det mulig.
 • Palassbryllup – dra til eksotiske India. Piff opp med hennasminke og Bollywood-dansere.
 • Grottebryllup? Du behøver ikke reise til Missouri i USA for å finne et kapell i den underjordiske grotten Bridal Cave. Det finnes 2000 grotter i Norge -  de fleste i Nordland, så mulighetene finnes for et underjordisk bryllup.
 • Strandbryllup ved fjæra sjø? En fin og vakker mulighet på en vakker dag innerst i en fjord venter dere.
 • Båtbryllup – kontakt ditt reisebyrå som kan hjelpe deg med et fantastisk cruisebryllup.
 • Vektløst bryllup – for dere som har penger går det å kontakte Kennedy Space Center – så ordnes de rette kontakter.
 • MC Bryllup for dere som liker motorsykler og MC-parader.
 • Ambassade og konsulatbryllup – på reisende fot? Da kan disse sikkert ordne og hjelpe dere.
 • Vulkanbryllup – ta med din tilkommende og gjester til Etna på Sicilia eller Hekla på Island (utendørs bad i varme kilder inngår).
 • Bryggebryllup – du behøver ikke dra til Aker brygge i Oslo. Det finnes mange brygger som egner seg for et fint utendørsbryllup.
 • Facebook bryllup fungerer også (nesten) – du kan i alle fall oppdatere ditt bryllup på nettet med filmer, videoer, tekster og alt hva det nå er... Og en bryllupssnettside er jo bra for minnet.

Posted by HISOL at 07.43formiddag to Båtliv , Food and Drink , Hotell , Humor , Kultur , Mat og drikke , Reisemål , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag juli 30 2009

Hva brudgommen bør vite om stil


Foto: style groom. flickr.com - [ApertureJunkie]

Noen brudgommer tror at stil og vakre klær bare tilhører bruden, men at han selv bare behøver en enkel svart dress – og det er det... Men hvilken type dress? Behøver du – eller må du ha på deg en dress? Hva du har på deg på ditt strandbryllup, eller innformelle hagebryllup? Her kommer noen tips til deg som kommende brudgom.

En riktig fin dress behøver ikke bety at du skal være en pingvin. Med nye design, stiler og utseende kan du bli fin, klassisk og unik på den store bryllupsdagen.

Størrelsen er viktig
Vil du alltid bli påminnet om at dressbuksen revnet på bryllupet? Jeg tror ikke det. For å unngå det bør du prøve bukse, skjorte og jakke en uke før bryllupet – bare for å forsikre deg om at klærne passer. Besøk gjerne en skredder og få justert dressens størrelse. Sjekk midjemål, sømmer, bukselengde og jakkestørrelse. Har du fått flere muskler eller gått opp en størrelse? DA skal du være ekstra oppmerksom på klærne.

Husk at klærne skal passe din kroppstype. Du skal være og se livlig og beleven ut – ikke som et barn ikledd sin pappas sportsklær. Om du er kort, da skal du bruke enkeltknappede jakker – dobbeltknappede jakker gir deg et mer fabrikksydd preg – det gjør deg også smalere. Om du er større rundt midjen kan det være verdt å bruke en jakke med lavere knapper i stedet for en jakke med høyere kneppekant. Det gir deg den lange silhuetten du er ute etter.

Tenk på stil og smak
Du har mange muligheter til å uttrykke deg i ditt valg av bryllupsdress. Hvilket krav til formalitet og hvilken tid på dagen ditt bryllup er gjør at det finnes mange valg. Om dere kommer til å ha et formelt bryllup tidlig på dagen kan det være bra med en standard smoking. Om du gifter deg på sommeren kan en hvit ettermiddagsjakke være et bedre alternativ. Og er bryllupet på en tropisk paradisøy i 40 graders varme på stranden, kan lettere klær være klart å foredra. Du behøver ingen svart dress i alle fall. Her kan en khaki shorts, lærsandaler og en lett og lys bomullsdress være praktisk.

Les mer: groomgroove.com

Posted by HISOL at 07.54formiddag to Forberedelser , Kultur , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag juli 29 2009

Utagerende bryllup i Las Vegas?

Kazu&Annais.Wedding.Las Vegas Dec06' (221)
Foto: Bryllup i Las Vegas 2006. flickr.com – P_R_  

Dere har tatt det store steget og skal nå snart forenes som ektefolk. Da kanskje Las Vegas – verdens bryllupshovedstad lokker til å gjøre bryllupet til et uforglemmelig møte.

I Las Vegas finnes det mange kapeller og kirker – hva skal man satse på? Jo – det beror jo på smak og budsjett. Et elegant og tradisjonelt bryllup gjør dere på Wynn Las Vegas, Bellagio  eller Paris bryllupskapeller. Sjekk ut Las Vegas Wedding Guide for flere muligheter.

Men om dere vil ha det galeste, utagerende Vegas-bryllupet da? Las Vegas er det rette stedet med de galeste og mest sagnomsuste brylluper. Mange kapeller tilbyr temabrylluper og bryllupspakker. Dere kan være ikledd kostymer fra renessansetiden hos Excalibur.

Hos Paris kan brudeparet gifte seg på toppen av det 50-etasjer høye kopien på Eiffeltårnet. Vil dere bli viet av en Elvis? Da skal dere besøke Viva Las Vegas bryllupskapell. Det går også å utføre bryllupsermonien i et heliokoppter. Sjekk Unique Weddings for alle muligheter.

Hva kreves for å gifte seg i Las Vegas? I Las Vegas er alt enkelt. Du behøver pass, identifikasjonskort, fødselsertifikat. Dette må være oversatt til Engelsk. Dessuten behøver du en ekteskapslisens. Det behøves ingen blodtest og heller ingen venteperiode etter at dere har mottatt ekteskapslisensen. Les mer om alle detaljer .

Les også følgende dokument fra Barne- og likestillingsdepartementet om hvilke typer ekteskap inngått i utlandet som er gyldige i Norge  (PDF)

Posted by HISOL at 07.59formiddag to Food and Drink , Forberedelser , Hotell , Humor , Kultur , Mat og drikke , Reisemål , Restauranter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag juli 28 2009

Billig bryllupsreise som ryggsekturist

A Backpack and a Keyboard Logo
Foto: A Backpack and a Keyboard Logo. Flickr.com - kafka4prez 

Alle har ulike ideer om det perfekte bryllupet. Likeså er ideene på den perfekte bryllupsreise ulik fra person til person. Bryllupsreisen handler jo om romanse, og det finnes helt klart uendelig mange måter å utføre den på. Alle muligheter finnes: fra alle rettigheter, bryllupsreisepakker og fjerne paradisøyer – men de er ikke for alle brudepar. Noen ønsker eventyr, noen vil planlegge hver eneste liten detalj og får dermed sin unike bryllupsreise. Ryggsekkturisme-bryllupsreisen kan oppfylle begge disse mulighetene og mye mer.

Hva er ryggsekkturisme (backpacking)? En riktig ryggsekkturist kombinerer ulike måter å reise på; både haiking og camping på samme reise. Det dreier seg om kunststykket å reise på ulike måter. Termen ryggsekkturisme kanskje gir deg inntrykket av en vagabond-livsstil – vandrerhjem, dårlig mat, upålitelig transport etc. Men ikke! Med så mange håndbøker og nettsteder som fokuserer på ryggsekkturisme, kan det faktisk være enkelt for dere å planlegge en slik bryllupsreise, uansett hvor erfarne dere er. En bryllupsreise som ryggsekturist behøver ikke være den enkleste å planlegge, men det skulle være den morsomste delen, beroende på hvordan dere ser på saken...

Fordeler med en bryllupsreise som ryggsekkturister:

 • Det kan være den mest intime måten å bli kjent med et land og dets folk.
 • Dere får friheten til å reise når som helst og selv velge transportmiddel. Perfekt for brudepar med slank lommebok.
 • Ryggsekkturister støtter lokaløkonomien. Når du kjøper mat direkte fra landhandleren eller den lille butikken på hjørnet kan du være ganske sikker på at hver krone går tilbake til den lokale økonomien.
 • Planlegging er lett – takket være Internett. Noen nettsteder spesialiserer seg på ryggsekkturister. Mange hotell, restauranter, vandrerhjem og transportselskap gjør det lett å bestille via Internett.
 • Ingen ryggsekkturistreiser er lik noe annet. Om du lengter etter en bryllupsreise utenfor det ordinære er dette noe for deg.

Ulemper med ryggsekkturisme:

 • Det krever en del planlegging på forhånd for å få mest mulig ut av reisen. Kjenner du til landets historie, dets mennesker, festivaler og aktiviteter på reisemålet kan du spare en god del stress og nervøsitet – det gjør at du og din partner får en bedre reise. Mange brudepar tar ikke tiden til å planlegge på forhånd.
 • Det krever ofte intens planlegging. Dere er ansvarlig for alle detaljer: reiseplan, transport, overnatting og en nødplan om noen ulykker skulle hende.
 • Ryggsekkturister kommer til å oppleve at det kan bli dyrt – om ulykker oppstår.
 • Det er en felleskultur – man får dele med seg; noen som unge brudepar kanskje ikke søker etter på bryllupsreisen.
 • Det kan bli stressende og man kan lett bli utslitt – spesielt etter bryllupet. Å reise fra plass til plass med tunge ryggsekker og all bagasje kanskje ikke er det beste for en avkopplende ferie.

Listen på fordeler og ulemper kan bli lang. Dette er bare noen punkter du og din partner skulle diskutere før dere reiser i vei på bryllupsreisen.

Ved første øyekast kanskje en bryllupsreise som ryggsekkturister virker lite glamorøst, men romansen kan og vil blomstre om du og din kjæreste er åpne for alle muligheter. Tenk på eventyret som venter og det som blir deres egen spesielle bryllupreise – og dere vil tenne gnister som vil brenne for lang tid.

Posted by HISOL at 07.47formiddag to Forberedelser , Hotell , Humor , Kultur , Reisemål , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag juli 27 2009

Planlegg din bryllupsreise rett

OK – han (eller hun) har kommet med det store spørsmålet. Det er aldri for tidlig å starte planleggingen!

Her er scenariet: fly med din kjæreste til et øyparadis med bare den nærmeste familie og venner, legg bakom dere all stress med bryllupsplanleggingen til noen andre – alt for samme pris, eller mindre enn du skulle betale for et bryllup hjemme.

Wedding beach 4
Foto: strandbryllupet venter på deg. flickr.com – Andrea Peverali 

Låter det for godt til å være sant?

Ja, et bryllup langt fra de trakter du normalt skulle tenke på virker som dyrt og luksus, men om du betrakter at du drastisk kutter gjestelisten, kan det være at du sparer tid, penger og bekymringer.

Om deres familier kommer fra ulike verdensdeler, eller du ikke kan forestille deg hvordan du skal unngå å invitere gale tante Gertrude, eller du helt enkelt vil at dine aller kjæreste venner og slektninger skulle like en slikt bryllup kan dette være midt i blinken for dere.

Et tips her: det er ekstremt viktig for deg at visse personer kommer til ditt bryllup, så spør hver person om det er mulig for dem å delta.

Det er vanlig for gjestene å betale reisen selv, men du kan gjøre saken bedre ved å skaffe grupperabatter via en reiseagent og informere gjestene om spesielle og gode reisevilkår.

En reiseagent som kjenner til lover og skikker utomland hjelper også til at deres bryllup blir perfekt. Men det å ha bryllupet i utlendighet kan også by på utfordringer, så se til att dere begge og alle gjester har alle nødvendige visa, pass og reisedokument klare.

Tips: Hva om du ikke vil tilbringe både bryllupet og bryllupsreisen til sammen med dine gjester som ønsker din oppmerksomhet? Det er ikke alltid skiltet ”Forstyrr ikke” fungerer. Da kan det være bra å høre med hotellkjeden om de har et søsterhotell i nærheten – slik at du kan kombinere dette i samme bryllupsreisepakke.

Les mer om bryllup på reisende fot.

Posted by HISOL at 07.40formiddag to Fly , Forberedelser , Hotell , Humor , Reisemål , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag juli 24 2009

Finn fineste rav på baltiske strender

Sunny Baltic Amber Bracelet
Baltisk rav – foto flickr.com, NATALIA PHOTOS

For deg som er fascinert av rav, kvae, amber eller harpiks er de baltiske landenes strender en fin mulighet til å samle ravklumper med fossile insekter eller rav til smykker. Rav er fremdeles et verdifullt materiale til smykker og pyntegjenstander. Og de baltiske landene med sin lange strandsone gjør at ravklumper skyldes opp på land. Den fornemste ravforekomsten som finnes her og den sydligste delen av Østersjøen er spesielt harpikset succinit. Det er så lett at det vaskes med bølgenes kraft fra havbunnen til stranden.

I alle de baltiske landene vil du finne ravsmykker og pyntegjenstander av rav. Ofte i Estland (kanskje ikke så merkelig) vil raven komme fra Russland, importert fra russere – til den store russisktalende befolkningen i landene. Du finner rav overalt på markedene og i alle priskategorier.

Men baltisk rav var (og er) en svært verdifull ”stein”. De baltiske landene har jo fantastiske hvite og spesielle fredede sanddyner med gode muligheter til å finne rav. Historisk sett, i tillegg til fiske var innbyggerne i fiskebyene ofte opptatte med å samle rav som de solgte til smykkeproduksjon i både Europa og Asia.

Beach of Vecāķi, Latvia
Stranden Vecāķi, ikke langt fra Riga. Foto flickr.com, Helmuts

Selv var jeg med på å samle ravklumper (på vinterstid) i havnebyen Klaipeia i Litauen vinteren 1996.

De få ravsteinene jeg samlet inn ble brukt til smykker eller steiner i ringer. Jeg fikk besøke kunstnerens lille hus der de slipte og formet de mørk brune eller mørk gule ravsteinene til rene mesterverk og graverte fine mønster og religiøse symboler. Etter det ble ravsteinen innfattet i sølv- og gullringer.

Baltisk rav har et stort marked og distribueres i hele Nord-Europa og til det russiske markedet. Det blir kaldt det ”Litauiske gullet” og har bidratt både økonomisk og kulturell til Litauen. I Palanga finnes et helt ravmuseum, vel verdt et besøk.

I Sambia, på Kalingrads kyststripe, helt sør i Østersjøen, ble rav så populært og økonomisk viktig at bare et lokalt dynasti fikk monopol på å finne rav. Besøkere eller fastboende fikk ikke selv lov å plukke rav og harpiks.

Jeg ønsker deg en fin ferie i de baltiske landene, og er sikker på at du kan finne ravsteiner på ved et strandbesøk.

Lenker:

Posted by HISOL at 07.45formiddag to Båtliv , Kultur , Kunst , Produkter , Reisemål , Religion , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag juli 23 2009

Kan du tenke deg en sommerhytte i Estland?

Estonia - I guess I might buy
Ditt neste sommerhus i Estland? Foto flickr.com - One From RM

Estland har blitt et populært ferieland. Estland og de baltiske landene har fine, lange strandsoner og mange tar turen for å oppleve kulturen, landskapet og for å oppleve en annen del av Europa.

For deg som fundere på å bo her noen uker under sommeren, kan en sommerhytte eller leilighet være et bra alternativ. Du tar bilen til Stockholm, fergen over til Tallinn og finner ganske lett muligheter for å bo utenfor hovedstaden eller ute på landet. Prisene for sommerhus eller leiligheter kan ligge på omkring 1500-4000 kr per uke (200-400 EUR) for en familie eller gruppe på 4-5 personer.

For deg som kan tenke å heller å reise på camping, eller korte overnattinger er det verdt å nevne at Estland og de baltiske statene nå virkelig fått en europeisk standard på hotell, hus og campingplasser. Det finnes dog hoteller og campingplasser med relativ dårlig standard.

I Estland har også småhusprisene rast med nærmere 50 % siden våren 2007. Det betyr at det kan være et budsjettalternativ for deg som har råd til å kjøpe en sommerleilighet. Det finnes også gamle falleferdige herregårder i Estland som kan være fine kjøpsobjekt.

Med priser på helt ned mot 600 000 kr for et eget hus kan man helt klart få  interessante muligheter til spennende ferier i Estland for framtiden.

UDs landssider kan vi lese at ”Estland nå opplever en økonomisk nedgang etter en periode med sterk og vedvarende økonomisk vekst med lav arbeidsledighet”. Så det burde gjøre landet til et lett valg for deg som tenker turiste i landet eller leie sommerbosted.

Lenker:

Posted by HISOL at 07.32formiddag to Hotell , Kultur , Reisemål , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag juli 22 2009

Kuressaare – spennende besøk til Saaremaa

Kuressaare
Hus utenfor Kuressaare, Saaremaa – foto flickr.com, Leo-setä

Sommeren 1996 besøkte jeg øya Saaremaa og byen Kuressaare på Estlands vestkyst. En trivelig oppleve i fint sommervær. På den tiden var det fredskonferanser og det å få oppleve kulturen som lokket. Ankom med ferge til Tallinn. Med buss eller bil er det 218 km fra Tallinn. Det tar litt tid, omkring 4 timer totalt, men da får du regne med en kortere fergetur...

Saaremaa eller Ösel (på Svensk) er den største av to estiske øyer. Her har både tyskere, dansker, svensker og russere under 700 år besatt øyen. De historiske sporene ser man spesielt i byen og hovedstaden Kuressaares borg og slott som er fra slutten av 1300-tallet.

Under mange år talte man svensk språk og det bodde en omfattende svensk befolkning på Saaremaa på 1600-1700-tallet, men når Russland okkuperte øya 1710 glemtes det svenske språket gradvis bort og mange svensktalende ble tvangsforflyttet til Ukraina.

Det som virkelig er bra på Saaremaa er at det var liten Sovjetisk innvandring. Også slapp man tungindustrien som Sovjetperioden vanligvis bidrog med. Øya var en rakettbase og hadde radarstasjoner under den kalle krigen – og for vanlige estlendere var det en spesiell invitasjon som gjaldt for i det hele tatt kunne besøke Saaremaa.

Selv når jeg besøkte Kuressaare viste det seg at det var mange som studerte nordiske språk, spesielt svensk språk.

Hva betyr dette for deg som turist? Jo – du kommer til å finne en populær øy, som lokker til seg flere og flere besøkere. Du finner spa, kursteder og en fantastisk natur. Fint med romantiske stier og gåturer en fantastisk sommerkveld.

På sommeren er det nesten hver dag utomhusaktiviteter, teatervirksomhet; lokale kultursenter finnes overalt. Det finnes en flyplass i Kuressaare – så muligheten finnes for å komme dit direkte.

Lenker:

Posted by HISOL at 07.51formiddag to Båtliv , Kultur , Kunst , Leiebil , Reisemål , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag juli 21 2009

Vinneren av Los Angeles konkurransen!

LA-Swizz-banner

Vinneren av 2 billetter til Los Angeles med Swiss ble svenske Charlotte Enlund. Her kan du lese hennes bidrag:

”Travelstarts tekniska snabbhet gör mig till rena ”tanten” men i LA blir jag ung på nytt efter förtrollad färd av Flygbolaget med ”PLUS I KANTEN”!”

Posted by Travelstart at 02.52ettermiddag to Flyselskap & flyplasser | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag juli 21 2009

Besøk til historiske Narva

Narva castle on the left, Ivangorod castle on the right
Narva borg og festningsmur – foto flickr.com, LHOON

Sommeren 1997 besøkte jeg den gamle russiske byen Narva, nordøst i Estland. Jeg deltok på en musikk- og fredskonferanse med omkring 200 deltagere. Narva ligger på grensen til Russland. Her snakker 90 % av de over 67 000 innbyggerne nesten bare russisk. Dette skyldes Stalins koloniseringspolitikk under perioden 1940-1990, da landet var okkupert av Sovjetunionen.

Vår konferanse var innlosjert i et gammelt forfallent russisk hotell eller skolekompleks med to minutters gåavstand til stranden. Narva var et populært reisemål for russere som ville hvile ut seg og bade...

Det var billig 1997 – så prisen var ingen ting å klage på. En liten utfordring da var språket. Ingen talte engelsk. Selv restaurangenes menyer var på russisk. Men det var god og enkel mat – det var som å spise retter fra en meny fra 1950-tallet.

Noe annet var standarden selvsagt. Med skitne rom, kjedelig arkitektur i firkantige gråe betongkolosser i typisk Øst-Europeisk sterilt preg, gav det jo ikke noe inspirasjon. Arkitekturen på kurortens betongkompleks var helt fraværende.

Det var dusj i hvert rom – men ikke noe som innbød til lengre opphold. Med dårlig vanntrykk, brunt rennende vann noen minutter før endelig ”rent” vann kommer fra springen, ble det relativt korte dusjer. Behøvde faktisk ikke mye sjampo – da vannet var ”bløtt” (inneholder lite kalsium og magnesiumsalter) på grunn av all forurensing i området.

Narva har lenge vært Nord-Europas, Estland og Sovjetunionens mest avkopplede spa-resort. Har kommer du fjernt fra stress og storbyens mas og jag. I dag har byen fått moderne hotellfasiliteter, en behagelig lugn og menneskelig atmosfære. Det finnes mange campingplasser, hoteller, sanatorier og gjestehus i Narva med omegn.

Byen Narva er den tredje største byen i Estland og er naboby med Ivangorod på den russiske siden. Det var en handelsplass mellom øst og vest og hadde sin storhetsperiode under svensk herredømme på 1700-tallet.

Den største opplevelsen i byen er de lange strendene og 1500-tallets slott. Vi badet nesten hver dag under mitt besøk juli 1997. Vannet var da forurenset, men bør være mye bedre i dag.

Det er lett å komme til Narva med bil. Fra Tallinn er det 160 km.

Lenker:

Posted by HISOL at 07.56formiddag to Kultur , Mat og drikke , Reisemål , Restauranter , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE