Blogg / Kommentera

tysdag juli 14 2009

Iransk kulturpuls

L1200983_finally, the tea ceremony, with dates in front and saffroned sugar cubes in background
Te (chai), dadler, safranssukker. Foto: flickr.com - N_Creatures

Fra de venner som jeg har hørt besøkt Iran (for lenge siden) har jeg forstått at de har blitt bemøtt av vennlige og nysgjerrige mennesker i Iran. Det er parfymert te, små pistasjekaker og kanskje alkoholfri øl som gjelder når du er på besøk. Har du iranske venner i Norge, kan de sikkert fortelle litt om landet sitt og hva du skal tenke på når du forbereder ditt besøk.

Noe du bør tenke på er trafikkfaren: Iran er verdens tredje farligste land når det gjelder antall trafikkulykker (det blir vel Iran, Pakistan og India som topper listen?).

Ønsker du deg en virkelig fin solferie er det øya Kish som gjelder. Her på den gamle arabiske handelsplassen, utenfor Irans sydlige kyststripe, er det nesten alltid sol. Det er heller ikke langt til turistmagneten Dubai. Kish er iranernes eget ferieparadis.

Iransk kulturimpuls kommer jo selvsagt dets språk, musikk, arkitektur, parker, mat og folkedanser:

Persisk språk, farsi, har en rik litteratur som har inspirert vestlige diktere som Goethe, Ralph Waldo Emerson og andre.

Tradisjonell musikk i Iran går tilbake mange tusen år. De klassiske instrumentene er kamandjeh – ett persisk strengeinstrument; slagverksinstrumentet tombak; den østerlandske fløytetypen ney; luten tar og santoor som er et strengeinstrument.

Santoor
Foto: strengeinstrumentet santoor fra Iran.  Foto: flickr.com - gurmatsangeetorg

Persisk arkitektur strekker seg fra omkring 5000 år før vår tidsregning. Her finner du en stor variasjon på struktur, estetikk, tradisjoner, proporsjoner, symmetri, minimalisme, geometri og innovasjoner i byggekunsten. Den antikke hovedstaden Persepolis som var palasser til de store kongene lokker i dag besøkende fra fjern og nær. Byen Isfahan, med sine historiske steder, basarer, palasser, moskeer, broer og persiske bad er en del av verdensarven av UNESCO, og viser også bredden på islamsk arkitektoniske steder.

De persiske parkene kan man se spor av i Andalusia, Alhambra og Taj Mahal, men merk også de hengende persiske terrassene på Karmelberget i byen Haifa, Israel.

Persisk mat – det er noe min hustru er ekspert på. Ris er hovedingrediensen. Men med mildt krydder, kjøtt eller fisk gir det til sammen med de ulike ferske grønsakene og fruktene fantastiske matopplevelser. Her gjøres de beste matrettene med ingredienser som plommer, granatepler, aprikoser, rosiner, lime, kanel, lam, kylling, fisk, safran og nøtter. Og glem ikke delikatessen Iransk kaviar fra Det kaspiske hav.

Iransk folkedans er også en musikalsk, rytmisk og opplevelse med viftende hender, persiske trommer. Det kan være uformelt ved fester eller mer formelt med nasjonaldrakter ved større arrangementer som bryllup. Ofte får jeg en oppvisning på dans under nyårsfeiringen Naw-Rúz 20-21 mars.

Lenker:

Posted by HISOL at 12.15formiddag to Food and Drink , Forberedelser , Humor , Kultur , Kunst , Mat og drikke , Music , Musikk , Reisemål , Religion , Restauranter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://www.typepad.com/services/trackback/6a00d83451f19769e2011571038c5c970c

Listed below are links to weblogs that reference Iransk kulturpuls:

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE