Blogg

« juli 2009 | Main | september 2009 »

måndag august 31 2009

Ta med videokamera på reisen

Sony Handycam

Å fange reisen på video er nå en lett sak. Mange av de små miniatyrvideokameraene på markedet er veldig lette å håndtere og støtter de fleste format for visning i både PC og flatskjermformat. Og de seneste modeller med kombinasjonen kamera/videokamera lar ha ett utstyr med – i stedet for to.

Tar du med videokameraet er det smart å bruke et beltefeste som beskytter kamerat. Ta ikke av beltepakken på et offentlig sted. Ha på det under måltider, offentlig transport. Har du det på deg, er det mindre lett å stjele. Gi det heller ikke til fremmede – om du ønsker å bli fotografert.

La ikke kameraet bli liggende på et bord, på parkbenken – selv for et kort øyeblikk. Det er lett å glemme – eller for noen annen å stjele det...

Besøker du museer er det bra å høre om det er restriksjoner for videokameraer eller filming. Om det er det – så lås in kameraet bak informasjonsdesken hos museets personal eller på ditt hotell.

Gå ikke rundt som om ditt videokamera er noe stort. Vær forsiktig, men dra ikke mer oppmerksomhet til deg ved å være for dramatisk.

Husk å kopiere bildene/filmene ut til en bærbar harddisk eller PC hver dag. Lagre ikke hele reisens filmer på videokameraet. Når du fyller opp minneskortet, behold det helt separat fra kamerautstyret. På den måten har du minsket muligheten for at du kommer hjem uten filmer.

Men la ikke heller muligheten til tyveri være noe som hindrer deg i å filme reisen. Å komme hjem med en filmsnutt uten kamera er bedre enn å komme hjem med videokamerat uten bilder.

Posted by HISOL at 07.54formiddag to Film , Forberedelser , Kultur , Kunst , Television , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag august 28 2009

Hvordan unngå turistfeller

Tourist Trap
Turistfelle – flickr.com - chefranden 

La oss si du har stått i lang kø på Tusenfryd, ventet lenge ved inngangen til Euro Disney eller stått i folkemengden utenfor Eiffel-tårnet. De fleste turistattraksjoner er overfylt med besøkere (oss) som vill se Kölnerdomen, oppleve Tivoli i København eller besøke Oslo rådhus. De fleste stedene er overfylte med folk som vil se og oppleve noe og bryr seg mindre om for eksempel dårlig mat.

Hvordan kan du unngå turistfellene? Hvor går du og spiser? Du går sikkert ikke opp og ned turistgatene og leser restaurantenes menyer – hva sier det om kvaliteten på maten når det svermer av turister rundt deg på alle gater? For det andre så slår du deg selvsagt ikke ned på de siste to ledige setene på restaurantens sitteplasser ute på fortauet. Du kommer forberedt.

For, overraskende nok, i hvert turistområde er det en ukjent skinnende stjerne, der restauranteieren ikke ”overfaller” deg på gaten eller roper KOM INN, og forsøker lure i deg en billig ”Turistmeny”. Du kanskje ikke tror meg?

Reddning:

1) Les på forhånd matguider, ikke guidebøker. 2) Du har en plan-B (enten en annen plass i nærheten eller to-tre busstopper unna). 3) Du leter etter signaler i menyen som forteller deg om forretten bærer kokkens signatur og 4) du går aldri inn i restauranten når vin er dyr elendighet. 5) Til sist – så ser du rundt deg turister: om de alle har med kamera, leser guidebøker og bare fyller stedet – gå ut igjen. Er du i Frankrike vil du gå til en restaurant 13.00 eller 20.00 som er nesten tom, fordi franskmennene ikke vill starte å spise før etter 13.30 eller 21.00.

Slik er det.

Posted by HISOL at 08.01formiddag to Food and Drink , Foto & Film , Hotell , Humor , Kultur , Mat og drikke , Reisemål , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag august 27 2009

Turismens bakside

Global turisme påvirker både byer, tettsteder, naturreservat og hele land. Det er en stor pådriver av økonomisk utvikling – og en viktig faktor for mange lokale myndigheter og regjeringer. Land og industrier som investerer i turismen skulle kunne få en bra økonomisk utdelning – det var den opprinnelige tanken. De to store grunner for å etablere turistsenter er å få inntekter fra besøkende og beholde arbeidsplasser i turistnæringen.

Dette ser vi som både positivt og ønskelig – for de fleste reisemål. Turister kjøper suvenirer og tjenester fra lokalbutikker og anlegninger, de spiser god mat på restaurantene, bor på hoteller og går på teater, museum og besøker attraksjoner.

Turistenes forbruk gir direkte fortjeneste og arbeidsmuligheter og genererer skatteinntekter for offentlig sekter.

Men, den økonomiske vinningen fra turismen medfører også at miljø og sosiale strukturer endrer seg. Etter att masseturismen oppstod på 1960-tallet begynte man å stille spørsmålet med konvensjonell visdom og turismen som en vilkårsløs fordel. På kort sikt var den økonomiske fortjenesten innlysende – og en fordel. Men uplanlagt og feiladministrert turistvekst ble begynnelsen på en serie problem med miljøforurensninger og sosiale konflikter. Fysisk nedbrytning av jordsmonn, helse og sikkerhetsproblemer, kulturell utnytting og ”betongjungler” var starten til å ødelegge fundamentet for å besøke det opprinnelige reisemålet. Dette var begynnelsen til skadelig turisme.

I dag når vi ser arven etter uplanlagt turisme, betyr det at nye utviklingsplaner kommer til kort. Miljøfaktorer og sosiale problem ser ut til å bli mye viktigere på reisemålene – og man innser at turismen involverer mye mer enn bare arbeid og inntekt.

Det populære konseptet ”bærekraftig turisme” aksepterer at all turisme skaper endringer av reisemål. Vi ser også sosiokulturelle endringer når det gjelder livskvalitet, både for turister og lokalbefolkningen.

Noe å tenke på...

Posted by HISOL at 07.54formiddag to Current Affairs , Kultur , Reisemål , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag august 26 2009

Besøker du disse merkelige og beryktede stedene?

Merry Cemetery - Sapanta - Romania 02
Foto: Happy Cementery i Romania. flickr.com - Adam Jones, Ph.D. 

Leap Castle i Irland er et ideelt sted – om du har sansen for spøkelseshistorier. Leap Castle ligger noen kilometer utenfor Roscrea, Irlands innlandsområdet. Slottet fra omkring 1250 har en forbløffende historie og ”hvisker” fremdeles til besøkende som kommer fra hele verden. Virker som en skrekkfilm når jeg leser om slottet. Her skjedde mange fryktelige mord etc. Det sies at djevelen jager de som forsøker forstyrre dem på noen måte...

Den glade gravplass i Romania (The Happy Cemetery) ligger 25 kilometer fra Vadu Izei ved Sadu Mare landveien i nærheten av Ukrainas grense. Stedet kan dokumentere sin historie tilbake til det 14-århundrede. Historien går tilbake til at den gamle kirken brann ned til grunnen og mange mennesker ble begravd i ruinene.

Omkring 1935 ble stedet rekonstruert til et mer verdslig formål. Det ble et sted der lokalkulturen blomstret og et sted for humor. Nå er det et museum her med 800 fargerike gravsteiner med lokale tegninger, vers og hymner. Den lokale kunstneren Stan Lon Patras gjorde fantastiske kunstverk i tre i fargene blått, grønt, rødt og gult (som står for frihet, kjærlighet, liv og fruktbarhet).

I dag er stedet kjent for sin nye kulturelle stil. Så besøk Happy Cemetery.

Fangeleiren Auschwitz er en av nazistenes mest kjente døds- og konsentrasjonsleirer. Det ligger i byen Oświęcim, 50 kilometer vest for Krakow. Når Tyskland invaderte i september 1939 ble området sammenslått og endret navn til Auschwitz. Ideen om å gjøre stedet til en konsentrasjonsleir kom fra Gestapo-inspektøren SS-Oberfuhrer Wiegand. Det var et velegnet sted for å bringe fanger fra regionene for å jobbe i leiren.

Leiren spenner over et område på 40 kvadratkilometer og har 28 bygninger. Leiren ble delt in i tre områder: Auschwitx I som var centralkontor og basen, Auschwitz II som mer populært ble kjent som Birkenau og Auschwitz II, kjent som Monscwitz med Buna og underleirer.

Les mer:

Posted by HISOL at 07.52formiddag to Kunst , Reisemål , Religion , Science , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag august 25 2009

Verste byer å bo i?

Traffic Patrol in Baghdad Iraq
Trafikkpatrulje i Baghdad. Flickr.com - DVIDSHUB

I følge Mercer's 2009 studier for livskvalitet er det 10 byer som ikke er spesielt bra å bo i – men sikkert verdt et turistbesøk... for de som tørr.

 1. Hovedstaden Port-au-Prince i Haiti har omkring 2.5 – 3 millioner innbyggere. De fleste bor konsentrert i byens slumområder. Selv med politisk ustabilitet lokker byen turister.
 2. Blant de største flerkjernebyregioner omkring Sahara er Kinshasa i Den demokratiske republikken Kongo, med omkring 8 millioner innbyggere (kombinert med naboområdet Brazzaville) et område med høy kriminalitet. 112,3 mord per 100.000 innbyggere.
 3. Mauretanias største by, Nouakchott ekspanderte fra en liten fiskelandsby på 1950-tallet til en storby på nå nærmere 900.000 innbyggere. Mange har flyttet inn til byen for å unngå tørkekatastrofen.
 4. Pointe Noire er Kongos nest største by. Byen med omegn er en av Sentral-Afrikas største oljeprodusenter. Attraksjonene er fine strender for surfere, men besøkere advares for kidnapping og å gå i byene etter mørkets frembrudd.
 5. Byen Sana’a i Yemen daterer seg tilbake til det 6. åreundrede før vår tidsregning. Sana’as gamleby har et antall oldtidsbygninger og er en verdensarv i følge UNESCO. Men atakker på utenlandske turister og bombingen av USAs ambassade betyr at byen befinner seg utenfor de fleste turisters reisplaner.
 6. Den sudanske hovedstaden Khartoum befinner seg langs den blåvite elven Nilen. Hovedstaden har utviklet seg mye de seneste årene – stort sett på grunn av landets oljepenger.
 7. Brazzaville, Kongo ble etablert år 1880 av den europeiske utforskeren Pierre Savorgan de Brazza. Byens hovedindustrier er tekstil og garving av klær. Det har vært et antall konflikter og borgerkriger her under 1990-tallet.
 8. Ndjamena i Chad har over 700.000 innbyggere. Byen ble grunnlagt av franskmennene omkring år 1900 som Fort-Lamy. Byen ble veldig skadet under borgerkrigen 1979-1982. Rebeller attakkerte byen så sent som 2008.
 9. Bangui, i Den sentralafrikanske republikken var opprinnelig en fransk militærpost. Bangui ble et administrativt senter i kolonien og har nå en folkemengde som overstiger 500.000. Byen produserer tekstiler, såpe og øk, men et antall steder utenfor bysentrum har UNESCO verdensarvstatus.
 10. Baghdad i Iraq er vel en av de verste byene å bo i – i følge Mercer. Til tross for en rik verdensarv er byen fortsatt i problemenes sentrum, selv om nivået av krigshandlingar og terrorisme i Iraq ser ut til å minske.

Posted by HISOL at 07.42formiddag to Current Affairs , Reisemål , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag august 24 2009

6 byer med fin arkitektur

Wat Phra Kaew
Foto: Wat Phra Kaw – Emerald-Buddhaens tempel – flickr.com - edwin.11

Om du reiser verden rundt kommer du til å finne mange spennende landemerker, fin arkitektur og eksotisk bymiljø. Selv om de landemerker jeg beskriver under ikke har flest stjerner i reiseguiden over berømte steder er de ikke mindre vakre. Disse landemerker er faktisk noen av de mest besøkte stedene i verden.

Thailand, ”De fries land” er et av de mest besøkte landene i verden. En av landets fineste landemerker som attraherer turister verden over er Wat Phra Kaew eller Emerald-Buddhaens tempel (Temple of the Emerald Buddha). Det er et av de helligste buddhisttemplene i Thailand og befinner seg i byen Bangkoks historiske sentrum.

De romerske badene i byen Bath – De romerske riket er jo for lenge siden forsvunnet fra England, men dets akvedukter, triumfbuer, bad og struktur kan bli funnet i hele Europa. En av de romerske strukturer som har overlevd er dets kompleks av romerske bad – et sted med historisk interesse i den engelske byen Bath. Dette romerske offentlige badet er velbevart. Baths er nå en stor turistattraksjon, til sammen med Pump Room, med millioner turistbesøk hvert år. Besøkende kan se Bath og museene, men ikke bade i vannet.

Persepolis i Iran er en stor attraksjon. Byen var den seremonielle hovedstaden for det Persiske riket under Akamenide-dynastiet med konger som Kyros II, Dareios den store og Xerxes I. Byen er beskyttet av UNESCO som en verdensarv. Persepolis er en stor turistattraksjon for sin historiske betydning.

Hagia Sophia i Tyrkia er et av verdens mest besøkte strukturelle landemerker. Tyrkia er et land som ligger på to kontinenter. En del tilhører Asia og en annen til Europa. Det er et historisk interessant land også med fine naturlige landemerker. Hagia Sophia er en tidligere patriarkalsk basilika, senere moske, nå et museum i Istanbul. Det er berømt for sin massive kuppel og betraktes som en miniatyrform for Det bysantinske rikes arkitektur. Det var verdens største katedral for nærmere tusen år, helt til Sevillas katedral, Europas største gotiske byggverk ble ferdigbygd omkring 1520.

Spania var en gang en av de mektigste landene i verden. Landet har mange vakre og historiske landemerker. En av de mest besøkte i Spania og på det Europeiske kontinent er Alhambra, ”Det røde slottet” sørøst for Granada i Andalucia. Det er et palass og et festningskompleks bygget av maurerne omkring 1248-1354. Det var de muslimske herskernes residens og domstol. Alhambra er nå en av Spanias hovedturistattraksjoner med utstillinger av islamsk arkitektur og kristen 1600-talls arkitektur.

En av de største landene i verden og størst i Sør-Amerika er Brasil. En stor turistatraksjon og mest berømte landemerker i verden, spesielt for kristne, er statuen Kristus Forløseren. Statuen befinner seg i Rio de Janeiro, Brasils tidligere hovedstad. Den berømte statuen er 38 meter høy og veier 635 tonn og befinner seg på over 700 meter over havet på Concovadofjellet i Tijauca nasjonalparken, med fin utsikt over byen. Et symbol for kristendommen og har blitt en ikon for Rio de Janeiro og Brasil.

Posted by HISOL at 07.38formiddag to Kultur , Kunst , Reisemål , Religion , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag august 21 2009

Støtt økoturismen

junin 
Foto: cabana i Junin, flickr.com - jrubinic

Du kan gjøre mye for å støtte økoturismen, både i Norge og i utlandet. Ta rede på fakta, spør og hold deg informert. Vær en god turist, fyll bagasjen med omtenksomhet og respekt når du reiser ut som gjest i verden. “Trå varsomt” slik at de som kommer etter oss, også skal kunne glede seg over vår klodes ufattelige mangfold.

Norsk Økoturisme og Innovasjon Norge definerer syv prinsipper for norske økoturismebedrifter:

* Natur- og kulturbasert og har økoturisme som grunnfilosofi for hele sin virksomhet.

* Bidrar aktivt til natur- og kulturvern, har god kjennskap til egen miljøpåvirkning, og utøver alltid en føre var-holdning.

* Etterstreber en mest mulig bærekraftig drift, som balanserer økologiske, kulturelle, sosiale og økonomiske hensyn.

* Bidrar positivt i lokalsamfunnet, bruker lokal arbeidskraft, lokale tjenester og produkter, jobber for økt samarbeid og utøver et generelt samfunnsansvar.

* Bidrar til å ta vare på verneverdige bygg og har stedstilpasning, lokal byggeskikk og særpreg som et generelt mål i valg av materialer og løsninger.

* Stiller spesielt høye krav til vertskap og guider. Formidling og læring er en sentral del av produktet.

* Tilbyr minneverdige opplevelser og skaper møteplasser som gir medarbeidere og gjester innsikt i lokalkultur, -samfunn og miljø.

Ta rede på mer fra Norsk Økoturisme

Posted by HISOL at 07.39formiddag to Aktuelt , Current Affairs , Kultur , Kunst , Reisemål , Science , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag august 20 2009

Bli ikke lurt av ”grønnvasking”

chevy_green2

”Øko” er et kjennemerke som blir mer og mer brukt i tilknytning til turistindustrien. Det låter jo vakkert, men hva som blir markedsført som ”øko” er ofte vanlig turisme – med overfladiske endringer. Så det blir viktig for oss som reiser å undersøke nærmere...

Grønnvasking er desinformasjon fra storindustrien som forsøker pådytte oss dets miljø- og helsefarlige produkter. Et eksempel er tobakksindustriens forsøk til forvirring om tobakkens skader.

Det handler også om miljøgifter – villedende aktiviteter som skjuler faktiske miljø- og helseeffekter av industriens aktiviteter og produkter, eller risiko.

Vi kan se på sammenhengen mellom mobiltelefoner og hjernesvulster, dioksiner og kreft. Det handler om viktige spørsmål som risiko, forretningsinteresser og forskermoral.

Store bedrifter spiller en sentral rolle for å hjelpe til å balansere verdens miljøutfordringer. De må gjøre store endringer i sitt energiforbruk og kontakt med lokalbefolkningen.

Men vi som konsumenter, beslutningstagere, journalister må også analysere og holde bedriftene (turoperatører, hoteller og reisearrangører) ansvarlig for dårlig investering i plantetens økosystem.

Forbrukerombudet forbyr faktisk bilfabrikker å påstå att deres biler er ”grønne”, ”rene” eller ”miljøvennlige”. I følge Forbrukerombudet villeder flere bilannonser forbrukerne om hva som er miljøvennlige biler. (*)

(*) www.vg.no

Posted by HISOL at 07.53formiddag to Current Affairs , Fly , Flyselskap & flyplasser , Hotell , Leiebil , Produkter , Reisemål , Science , Tips , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag august 19 2009

Tips til energisparing for reisende

energy saving lightbulbs (2) 
Foto: overdelen av en flaske beskytter energilampen mot regn. Flickr.com – Paul Keller

Interessert i å spare energi? Tenker du på hvordan din reise påvirker miljøet? Her er seks enkle tips til å spare energi når du reiser:

 1. Fly med visdom Flyreiser konsumerer energi – så med litt planlegging kan du minimere flyreiser, og velg så ofte som mulig et lengre opphold på reisemålet, i stedet for flere korte reiser.
 2. Reis lett Pakk bare det du absolutt behøver. Ta ikke med deg saker du ikke kommer til å bruke. Reduserer du (og mange med deg) bagasjevekten kan du påvirke utslipp av veksthusgasser.
 3. Bestill med ansvar Når du velger hotell, turoperatør eller andre tjenestetilbydere – velg en som tar ansvar med en god og bærekraftig satsning. Se etter informasjon om miljøinitiativ, strategier for å spare energi, minimere søppel, involvering i turismesertifiseringer etc.
 4. Før avgang – slå av lys og de husholdsapparater som ikke behøver elektrisk strøm.
 5. Mens du er på reisemålet – slå av alle lys, varme/kjøleelement (om det er mulig) når du forlater rommet og slå av unødvendige strømslukere (mobilladere, TV, datamaskiner etc.)
 6. Velg grønnere transportmiddel – Ta lokalbussen (som går på biogass eller økologisk drivstoff), intercitytog, trikk eller alternativ som sykkel og ikke-motorisert transport. Det er en mer bærekraftig måte å komme seg rundt og slipper ikke ut klimasgasser.

Det går å reise grønt. Velg med omhu reisemåte, transportmiddel. Og slukk lampene etter deg...

Posted by HISOL at 07.49formiddag to Fly , Flyselskap & flyplasser , Forberedelser , Foto & Film , Hotell , Humor , Mat og drikke , Reisemål , Television , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag august 18 2009

Økoturist: fem enkle steg for reiseplanlegging

Welcome to Ashulia brickfield 
Ashulia brickfield, bygger fornøyelsesesfelt. Bangladesh. Foto: flickr.com - joiseyshowaa

Det er viktig å informere seg før man legger ut på tur (og under selve reisen). Dette er den viktigste saken du kan gjøre som en ansvarlig turist. Med litt planlegging kan du høye turens kvalitet, samtidig som du skaper en framtid for menneskene på det stedet du besøker.

Her kommer fem tips til hva du kan gjøre:

 1. Søk på internett let etter informasjon om resurser, ansvarlig reise, økoturisme, bærekraftig turisme.
 2. Konsulter reisehåndbøker velg reisehåndbøker med informasjon om reisemålets miljø, sosiale og politiske situasjon, og les på før du bestiller reisen. Det kan være varierende kvalitet i guidebøkene, men Lonely Planet, Rough Guide, Gyldendals Eyewittnes, Rett på og Turen er testet av Forbruker-rapporten.
 3. Ta kontakt Ring eller send en e-post til din turoperatør for å få kunnskap om ditt reisemål. Sjekk også nettsidene for alle hoteller og overnattingsmuligheter.
 4. Spør La turoperatøren/hotellet få vite at du er en ansvarlig økoturist/konsument. Før du bestiller reisen, hør om turoperatørens policy for sosialt liv og miljø. Du kan høre med dem om miljøpolicy. Hvor stor prosent av de ansatte er fra lokalbefolkningen? Hvilke prosjekt støtter hotellet eller reiseoperatøren for lokalsamfunnet?
 5. Velg med visdom Er reiseforetaket/hotellet du benytter sertifisert? Er de medlem i økoturistforeninger eller har de vunnet noen økoturistkonkurranser?

Posted by HISOL at 07.40formiddag to Fly , Flyselskap & flyplasser , Food and Drink , Forberedelser , Kultur , Produkter , Reisemål , Tips | Permalink | Comments (1) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE