Blogg / Kommentera

torsdag august 27 2009

Turismens bakside

Global turisme påvirker både byer, tettsteder, naturreservat og hele land. Det er en stor pådriver av økonomisk utvikling – og en viktig faktor for mange lokale myndigheter og regjeringer. Land og industrier som investerer i turismen skulle kunne få en bra økonomisk utdelning – det var den opprinnelige tanken. De to store grunner for å etablere turistsenter er å få inntekter fra besøkende og beholde arbeidsplasser i turistnæringen.

Dette ser vi som både positivt og ønskelig – for de fleste reisemål. Turister kjøper suvenirer og tjenester fra lokalbutikker og anlegninger, de spiser god mat på restaurantene, bor på hoteller og går på teater, museum og besøker attraksjoner.

Turistenes forbruk gir direkte fortjeneste og arbeidsmuligheter og genererer skatteinntekter for offentlig sekter.

Men, den økonomiske vinningen fra turismen medfører også at miljø og sosiale strukturer endrer seg. Etter att masseturismen oppstod på 1960-tallet begynte man å stille spørsmålet med konvensjonell visdom og turismen som en vilkårsløs fordel. På kort sikt var den økonomiske fortjenesten innlysende – og en fordel. Men uplanlagt og feiladministrert turistvekst ble begynnelsen på en serie problem med miljøforurensninger og sosiale konflikter. Fysisk nedbrytning av jordsmonn, helse og sikkerhetsproblemer, kulturell utnytting og ”betongjungler” var starten til å ødelegge fundamentet for å besøke det opprinnelige reisemålet. Dette var begynnelsen til skadelig turisme.

I dag når vi ser arven etter uplanlagt turisme, betyr det at nye utviklingsplaner kommer til kort. Miljøfaktorer og sosiale problem ser ut til å bli mye viktigere på reisemålene – og man innser at turismen involverer mye mer enn bare arbeid og inntekt.

Det populære konseptet ”bærekraftig turisme” aksepterer at all turisme skaper endringer av reisemål. Vi ser også sosiokulturelle endringer når det gjelder livskvalitet, både for turister og lokalbefolkningen.

Noe å tenke på...

Posted by HISOL at 07.54formiddag to Current Affairs , Kultur , Reisemål , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://www.typepad.com/services/trackback/6a00d83451f19769e20120a51465d4970b

Listed below are links to weblogs that reference Turismens bakside:

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE