Blogg

« august 2009 | Main | oktober 2009 »

onsdag september 30 2009

Fotografer! - Fang høstens farger


Høsten er kommet – flickr.com, Ernst Vikne

Høsten er en gullgruve for deg som liker å fotografere skog, parker, landområder, parker, dyr og mennesker i en fargesprakende natur. Gyllent og rødt løv på en bakgrunn med grønt og gult gress mot en klarblå himmel er fantastisk.

Så – hvorfor ikke fange høstens gullkorn? Her er noen punkter du kan gjøre for å få klare farger til høstens fotojakt med hele familien:

  1. Bruk polariseringsfilter fargemetningen du får med disse er fantastisk. Spesielt bra om du ønsker blå himmel.
  2. Fotografer i de gyllne timer selv om du kan få fine fotoresultater hele dagen kan det å fotografere ved solnedgang bli en virkelig fin opplevelse – du kan fange det gyllne lyset.
  3. Gå ut i overskyet vær ofte tenker man ikke på at det går å fotografere ute – selv om solen ikke skinner. Dette er faktisk de beste dagene! I overskyet vær kan du skape muligheter du ikke får på dager med sterkt solskinn – bildene blir ofte vakre, fargerike og spennende.
  4. Unngå å fotografere i direkte sollys vil du unngå skygger, lavere fargedybde – da skal du fotografere med solen bak deg. Du må ikke alltid fotografere mot solen.
  5. Lek med hvitbalanseringen det er ikke alltid at Automatiske innstillinger med hvitbalanse gir de beste resultatene. Varm opp med kamerats innstillinger og eksperimenter med fargetemperatur eller forvalg for overskyet, landskap. Still inn kameraet for hvert motiv – slik unngår å fotografere ute med innstillinger for innomhusbelysning.
  6. Undereksponer lett om du gjør dette forsiktig kan du få mer fargedybde på dine foto. Du kan gjøre alt arbeide i ditt fotoredigeringsprogram. Eksperimenter og lek med kameraet – og gjør det meste ute – så slipper du å sitte timevis inne.

Posted by HISOL at 07.49formiddag to Film , Foto & Film , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag september 29 2009

Billige høstaktiviteter for store og små

Selv om verdensøkonomien påvirker oss (om du nettopp har mistet jobben eller er arbeidsløs) betyr ikke det at du behøver ha det mindre moro på høstferien. Det går å planlegge en reise med lite budsjett – men med rikt innehold og fine opplevelser.

Vær budsjettbevist, og tenk i nye baner – så finner du nye opplevelser som gir deg gode minner. Tenk på følgende: Hva er viktigst for deg på en lavbudsjett ferie? Leter du etter en romanse? Eller er det viktig at barna skal ha det moro – samtidig som de får en lærerik opplevelse? Kan kulturopplevelser og glede gjøre ferien trivelig?

Her er noen saker du kan gjøre under høstferien:

Plukke høstepler å gå blant epletrær og lete etter perfekte epler kan være noe som bringer familien nærmere. Du kan gjøre kandiserte epler, karamellepler, fine epledesserter og eplekompott.

Finne fine høstløv når løvene blir fargerike former kan en hel bakke, bergknaus eller skogsparti bli en fin opplevelse. Nå er det ingen bedre tid for å besøke fjellet. Det er mindre folk og køer, bensinprisen er lavere enn på sommeren. Og det å gå ute i skog og mark gjør alle mindre stressede. Besøk et skiområde – flere har kanskje heisene åpen under lavsesong, slik at du kan komme deg opp til høyere nivå med finfine utsikter.

Høstfiske selv om dagene blir kortere og luften kald, virker fiskene alltid mer sultne på denne tiden av året(!). Om du allerede har fiskekortet i orden, kanskje du kan forsøke fiskelykken nå på høstkanten? Du kan fiske billig, og helt sikkert får du favorittstedet helt for deg selv...

Naturparker har høsttema en del naturparker, naturverneområder og lokale kulturområder har kanskje gratis naturprogram på helgene. Du kan få mye moro med barna – og det blir en lærerik helg.

Historiske parker og slagfelt det finnes faktisk flere slike steder (krigsminnesmerker, festninger, ubåtbaser, sambandstasjoner, bunkerser, kaianlegg) i nærheten der du bor. Med forsiktighet og lokale kontakter (kontakt lokale turistforeninger) kan du få en guidet tur – en hel dag med spenning og historier for små og store.

Botaniske hager er vakre, skjønne og gir næring til sjelen. Ofte gratis eller billig for besøkende. Selv om de ikke er ideelle for barn er det en bra mulighet for par eller deg som ønsker en stille dag med en fin atmosfære. Også for deg som fotograferer, kan et slikt besøk gi mange gode fotomuligheter.

Fjord, øy og strandbesøk romantisk, fantastisk, utfordrende, men også rik på muligheter til å finne saker til høstens og vinterens kunstverk. Ta en tur ut til et fyrtårn eller et øybesøk. Det gir gode muligheter til å oppleve vær, vind og naturens elementer.

Posted by HISOL at 07.42formiddag to Båtliv , Food and Drink , Foto & Film , Kultur , Kunst , Mat og drikke , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag september 28 2009

Høstferietips

Acer 
Høstløv – et fint fotomotiv – flickr.com – Robin Iversen Rönnlund 

Høsten har kommet, sommeren er over. 24. august er i almanakken første høstdag, men astronomisk er høstjevndøgn 22.-23. september. Høstferien for skoler bruker å være uke 40-41, avhengig hvor i landet du bor, og dette er en sesong for en fin fargefull ferie, med muligheter for alle, både små og store.

Høsten er utenfor den normale turistsesongen, men det betyr ikke at du behøver oppgi god service og kvalitet. Det er på høsten været faktisk kan vise seg fra sin beste side og familier får flere valgmuligheter og mer for pengene enn under høysesong. Hoteller eller campingplasser bruker i flere tilfeller være billigere og da de har mindre besøkere kan de gi bedre bruksmuligheter og service – uten at du bryter budsjettet. Her kommer noen reisetips

Tenk på alternativer for reisemål
Typiske ski- og alpinområder (med aktiviteter du hovedsaklig forbinder med vinterstid, for eksempel Norefjell, Oppdal, Hurdal, Voss, Stryn, Gol, Geilo, Dagali, Tynset, Trysil) kan være fine og billige feriesteder på høsten.

Her kan du få spennende høstopplevelser som: vandring, rafting, golf, ridning, delta på lokale høstmarkeder, oktoberfestivaler etc.

Lage mat selv?
Du kan finne flere hytter ledige nå der familien kan nyte selvlaget mat, nyfisket fisk og sopp. Det blir billigere – du behøver ikke betale for dyre restaurantbesøk.

Posted by HISOL at 07.38formiddag to Forberedelser , Foto & Film , Hotell , Kultur , Mat og drikke , Reisemål , Sport , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag september 25 2009

Steinsoppen - vår beste matsopp?

DSC_8547
Steinsoppen - en utmerket matsopp, flickr.com, gcbb

Dette er rørsoppen jeg leter etter! En utmerket matsopp som kanskje er mest ettertraktet i Sør-Europa og Italia. I år har jeg funnet bare noen få eksemplar.

Steinsoppen
(Boletus edulis) har en hatt som er 5-20 cm. Den er hvelvet, med varierende brunfarger. Kanten er hvit. Rørene er først lyse, senere blir de gulgrønn. Foten kan være 5-15 cm høy og 2-6 cm tykk. Kan bli oppsvulmet, blek brun. Hvitt årenett øverst. Den voser i bar- og løvskog over hele landet.

Tenk på at unge gallerørsopper kan forveksles med steinsopp. Gallerørsopp har en vond smak.

Det er mye mat i den store og kraftige steinsoppen, så det er mange oppskrifter som steinsoppen passer i. Den passer til fisk, pasta, egg og kjøttretter. Fine sauser og viltretter med steinsopp er det beste jeg kan få.

I Sverige kalles steinsopp for Karljohansvamp. Det var etter Karl Johan som fikk med soppen til Stockholm fra Frankrike. Etter att den ble introdusert på slottsmenyen spredte seg interessen fra Sverige til Norge.

Reiser du til Italia er det bare å få pasta- og matretter med ”Boletus edulis”. Det er virkelig en delikatesse.

Posted by HISOL at 07.48formiddag to Food and Drink , Mat og drikke , Restauranter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag september 24 2009

Kongesjampinjong - en favoritt

Agaricus augustus (The Prince, Kongesjampinjong) 
Kongesjampinjongen - flickr.com, mountainamoeba

Sjampinjonger – en delikatesse, og er en av mine absolutt favorittsopper, men se opp for giftsjampinjong! Det er vel i juli som vi bruker finne noen prakteksemplar i parkmiljø. Visse sier man kan spise sopp i nærheten av landsveier, men ikke noe jeg har gått inn på...

Kongesjampinjong (Agaricus augustus) er store sopper med hattdiameter på omkring 10-25 cm og en fothøyde på opp til 15 cm. Hatten er gulvit med gulbrune skjell. På den kraftige foten har kongesjampinjongen en stor, tykk hengende ring, som på undersiden ar flokker (tykke prikker). Soppen blir kraftig gul når du skraper på den.

Kongesjampinjong vokser under graner og bjørkeskog i skogsparti og i parkområder i Sør-Norge opp til Nord-Trøndelag.

Sjampinjonger er kanskje den viktigste matsoppen i Vest og kan brukes til mye innen matlaging. Det vanlige er jo skivet sjampinjong på pizza, som tilbehør til diverse kjøttretter, eller rå i salater. Sjampinjonger kan dyrkes, men det kreves en del utstyr å arbeid for å få den til å trives. Sjampinjonger kan imidlertid forveksles med hvit fluesopp.

Kongesjampinjong er en 3-stjernes matsopp.

Posted by HISOL at 07.39formiddag to Food and Drink , Mat og drikke , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag september 23 2009

Det finnes også andre slektninger til Skogens gull

IMG_0449 
Velsmakende traktkantarell – foto flickr.com, eirikso

Den gode kantarellen, Skogens gull, har slektninger som også er velsmakende på matbordet. De to beste er traktkantarell og sort trompetsopp. De siste årene har jeg funnet flere liter med velsmakende traktkantarell. Forrige helg kom jeg hjem med to liter traktkantarell. Går bra å tørke og fryse.

Traktkantarell (Cantharellus tubaeformis) er ikke så lett å få syn på, da den er vel kamuflert, men får du syn på den første ser du ofte får du også syn på hundretall i klynger i nærheten. Hatten er tynn, dyp navlet, gulbrun til gråbrun farge, 2-6 cm. Ribbene er nedløpende, gulaktige, gulgrå eller grå, gaffelgrenete. Stilken er ½ til 1 cm tykk, 4-8 cm høy, gul tilbrungul, glatt, hul og ofte er den flat. Soppen vokser i fuktig mose, barskog, men også løvskog. Vanlig til Nord-Trøndelag. Traktkantarellen forekommer ofte i store menger til sent på høsten. Den er lett å tørke.

Sort trompetsopp (Craterellus cornucopioides) tilhører også kantarellfamilien. En meget god matsopp som er lett å tørke. Hatten blir ca 7 cm i diameter, svart innside, gråere, slett utside. Blir brunere når den tørker. Høyden kan bli opp til 12 cm. Vokser i eike- og barskog. Så finnes det også en veldig god sopp, nemlig slektningen gul trompetkantarell – den ligner traktkantarellen. Sort trompetsopp finnes i sør

Både traktkantarell og sort trompetsopp regnes som 3-stjerners matsopp.

Posted by HISOL at 07.56formiddag to Food and Drink , Mat og drikke , Reisemål , Restauranter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag september 22 2009

Kantarellen – god matsopp

Kantareller
På sopptur – kantarellen, skogens gull. Foto flickr.com – Ernst Vikne 

En av mine favorittsopper er kantareller. Den plukket vi fra august til oktober når jeg var tenårig på Frosta. På helgene gikk ut tidlig på formiddagen og fant ofte en god del sopp, ikke bare kantareller.

Kantarellen (Cantharellus cibarius) er lett å skille fra andre sopper. Hatten er gul, kjøttfull og traktformet. 3-12 cm Det er gaffelgrente ribber, tykke og nedløpende ribber/årer.

Foten som er gul er 3-10 cm høy, omkring 1 cm tykk. Kantarellen vokser helst i bjørkeskog over hele landet. Den tilhører en av våre ”Fem sikre sopper”. Du kan finne falsk kantarell (Hygrophoropsis aurantiaca), som er mer oransje og har skiver. Falsk kantarell er ikke giftig.

Kantarellen kan komme allerede ved midtsommer i sørlige Norge og kan finnes helt opp til Troms fylke.

Vi bruker å steke kantarellen med smør og salt og litt pepper eller ha den i soppstuinger og –sauser. Men du kan lage kantarellpai, kantarellomeletter, viltsauser med kantarell, syltede kantareller, kantarellpasta, bruschetta med kantareller...

Har du hund kan du trene den til å søke etter kantareller. Det er mye moro, og du og hunden får fine dager i skog og mark. Det finnes faktisk soppkurs for hunder!

Posted by HISOL at 07.43formiddag to Food and Drink , Humor , Mat og drikke , Reisemål , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag september 21 2009

Høstens sopper - ikke langt fra der du bor

Gul trompetkantarell
Gul trompetkantarell er en god matsopp – flickr.com – foto: dr_relling 

September er en fin måned for turer i skog og mark. Du behøver ikke gå langt fra allfarvei for å finne spennende sopper. Gode matsopper er kantareller, traktkantareller, matblekksopp, furumatriske, mandelkremle, steinsopp, fåresopp og rødgul piggsopp. Men se opp for giftige sopper. Ta alltid med en soppbok som beskriver soppene med fargebilder og tekster.

Ta bare de beste soppene, de som virker faste og friske. Plukk aldri for unge sopper, gamle, bedervede eller markspiste sopper!

På soppturen kan du ta med en middelstor korg. Det gir ventilasjon for soppene, som har høyt væskeinnhold, og lett kan angripes av muggsopp. Sprøere sopper forvares i små esker.

Fersk sopp plokkes og selges i store deler av Europa, kanskje først og fremst i Øst-Europa. Men handelen med tørket sopp er stor. Utenfor Europa er Japan og Kina store eksportører av sopp, blant annet shiitake og judasøre.

I Italia er steinsopp en delikatesse. Prisen kan være flere tusen kroner for fersk steinsopp i Italia. Fra de Baltiske landene får vi importert kantareller. Men hvorfor ikke gå ut i naturen og plukke selv? Fra naturens eget skattkammer, kanskje ikke så langt fra der du bor...

En del av oss som er soppinteresserte synes det er hyggelig å fotografere soppartene. Kanskje for vitenskaplig arbeide? Det er bare å ta med et systemkamera med makroobjektiv og en selvutløser.

Har du mistanke om soppforgiftning skal du kontakte Giftinformasjonen, telefon 22 59 13 00 (hele døgnet).

Vil du bli sopprapportør? Da kan du kontakte artsdatabanken.

Norges sopp- og nyttevekstforbund gir deg svar på de fleste spørsmål om sopp.

Posted by HISOL at 07.52formiddag to Food and Drink , Foto & Film , Reisemål , Restauranter , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag september 18 2009

Amerika lokker helseturister

Piña 
En spennende helsedestinasjon er Kuba. Fine strender. flickr.com - Nando Sanchez

Ønsker du den seneste medisinske teknologien og kompetente leger for behandling av din sjeldne sykdom? Da er det over Atlanteren du skal ta ferden.

USA har en stor helseindustri – selv om landet nå er kjent for mange uforsikrede som reiser til utlandet for medisinsk behandling. Mange fra USA drar til Canada for å spare 30-60 % av helsekostnadene. USA har en avansert medisinsk teknologi og leger med bra fagkompetanse som også lokker helseturister fra utlandet. Både Nord- og Sør-Amerika har spennende medisinsk behandlingsmetoder.

Kuba har vært en populær medisinsk helsedestinasjon de seneste 40 årene. Mange fra Latin-Amerika og Spania lokkes til kompetente Kubanske leger, lave priser og fine strender. År 2006 kom omkring 20 000 helseturister til landet. Regjeringen har utviklet helseturismen for å generere inntekter til landet.

Mexico får mange besøkere fra innbyggere i USA, som bor nær grensen. Populære behandlinger er tannlegebesøk og plastikkirurgi. I Mexico betaler man ofte bare 20 % av kostnaden for tannlegebehandling i USA. Dette har alarmert USA, som advarer sine pasienter mot helsebesøk i Mexico.

Panama har en økende helseturisme. Faktorer som gjør at mange drar til landet er dets beliggenhet, nav for internasjonal reise, og bruk av amerikanske dollar som offisielt betalingsmiddel. Mange av legene og sykehuspersonalet er tospråklige og jobber med medisinsk utstyr som tilsvarer Europeisk og Amerikansk standard. Her er prisen 50 % lavere enn i USA og Europa på medisinsk behandling.

Kilder: www.wikipedia.org

Posted by HISOL at 07.38formiddag to Food and Drink , Kultur , Mat og drikke , Reisemål , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag september 17 2009

Asiatiske helsesteder for turister

Tokyo Health Spa
Helsekur i Tokyo. Flickr.com - quinn.anya

Mange asiatiske land er store turistdestinasjoner. For deg som vil utforske alternative behandlingsmetoder eller sette seg inn i kulturen kan det være verdt å besøke Kina, India, Korea og Malaysia.

Kina Ønsker du å dra nytte av Østens medisinske tradisjoner kan det være verdt å besøke Kina. Her finner du mange av de tradisjonelle metodene som akupunktur, tai-chi, yin-yan, urtebehandling etc. som strekker seg mange tusen år tilbake Mange ledende sykehus tilbyr spesialistbehandlinger innen kardiologi, neurologi, ortopedi etc. Landet har nå en god del private sykehus som integrerer tradisjonell kinesisk medisin med vestlig medisinsk teknologi og teknikker. Landet er ledende på forskning innen stamceller.

Hong Kong hadde 12 private sykehus og 39 offentlige sykehus (år 2006). Byen tilbyr bra sykehusbehandling, både vestlig og tradisjonell kinesisk medisin. Alle sykehus har bra standard. Offentlige sykehus er billige, men engelsk språk kan være en utfordring.

India har en rik flere tusenårig historie med mange ulike medisinske behandlingsformer, som aurveda, yoga og naturopati og ulike former for urtebehandling. Myndighetene i landet har klargjort at 200 000 tradisjonelle medisiner er offentlig eiendom – slik at ingen bedrifter kan ta patent på blant annet medisinske virksom vekster og urter.

Korea har etablert seg på feltet for medisinsk turisme. Det har blitt populært blant japanske pasienter som ønsker kosmetisk kirurgi. Det er billigere enn i Japan, med en god helsestandard. I Korea finner du både tradisjonell medisin men også behandling av kreft, organtransplantasjon, tannlegebehandling, kunstig befruktning.

Thailand er et land med økende interesse for helseturisme. Bra standard for sykehus og kursteder. En behagelig temperatur året rundt og behandlingsmetoder for fysiske og mentale lidelser lokker pasienter fra hele verden. Innenriks politiske problem de senere årene har dog gjort at landet er kan være en utfordring for turister som søker medisinsk behandling.

Posted by HISOL at 07.43formiddag to Food and Drink , Kultur , Mat og drikke , Reisemål , Science , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE