Blogg / Kommentera

onsdag september 2 2009

Tips til videofilm - tema

Dances with Camera
Dans med videokamera – flickr.com - Jesse Wagstaff

Familien har kjøpt ett eller flere videokameraer, pakket alt som behøves og ankommet reisemålet og vil starte innspillingen. Her kommer noen tips til hva du kan gjøre, fra hvilke vinkler det er best å filme fra, zooming og solforhold...

Vent til du kommer hjem for å redigere
Det som er bra med videofilming er at det er lett å importere filmene til en PC på kort tid. Når du filmer, forsøk å ta lengre sekvenser, vel vitende om at du kan redigere bort kjedelige partier senere. Med lange sekvenser forsikrer du deg om at du får det du ønsker med. Ha en fin ferie og bruk ikke tid på mange korte sekvenser. Mer er bedre i det lange løpet.

Opp tidlig for å få med miljøet
Tenk det at hele familien er på en fantastisk fisketur til Lofoten. Det skulle helt klart bli fine filmer om dere kom dere opp tidlig for å få noe av det maleriske landskapet rundt dere med fjord og fjell. Hvert sted har sin sjarm – og en god ferievideo viser landskapet særpreg. Så å komme seg opp på morgenen for å få med soloppgangen, landskapet rundt fjorden omkring 10-20 sekunder er megabra.

Ta sekvenser med deg selv
Det hender ofte at personen som filmer ikke kommer med. Om det er mor eller far som filmer mest, er det bra at hvert familiemedlem lærer å filme, slik at alle kommer med. Oppmuntre hverandre til å ta sin lille tid med kameraet hver dag og filme de andre familiemedlemmene.

Videofilming på stranden
Filmer du på stranden er det viktig å tenke på salt og sand, som kan skade videokameraet. Se i håndboken hvilket utstyr som egner seg for å beskytte kameraet, eller bruk en plastpose eller en håndduk. Forsikre deg om at ingen sand kan skade linsene.

Film fra hotellrommet
Er du på hotell – kan det være fint å filme fra balkongen. Ta sekvenser inne på hotellrommet hver dag der du intervjuer alle om dagens hendelser og hva de gjorde.

Zoom for å vise retning og detaljer
Er dere på dyrehagebesøk kan det være fint å zoome sakte inn fra avstand mot dyret. Eller tvert om. For det beste resultat – zoom så lite som mulig. Plasser heller kameraet i en annen posisjon enn å bruke zoomfunksjonen.

Ta stillbilder på stillestående motiv
Går du langs strandkanten og vil ta et bilde på en palme eller fyrhus på bakketoppen bak deg? Da er det bedre å ta ett stillbilde av disse motivene. Når du kommer tilbake hjem er det lettere å redigere...

Landskap og panorering
Tar du film av et større område eller landskap er det greit å panorere sakte over området. Unngå å panorere og zoome for raskt eller for ofte. En velkomponert film fra stativ på uten zoom eller panorering er bedre enn panoreringer over et stort område. Og – flytt deg rundt og ta bilder fra flere vinkler. Husk: panorer bare en gang per filmsekvens. Panorer sakte – men økt takten litt og sakte ned for å stoppe. Det å panorere for raskt er vanlig – spesielt raske panoreringer over landskap blir ikke bra. Flytt videokamerat till ulike sider – ta ikke alltid bilde av samme objekt fra samme side og vinkel. I stedet for å panorere en scene – flytt heller kameraet med objektet du filmer.

En smart idé er å ta med en A4 blackboard/tavle der du kan skrive med store bokstaver opptaksnummer og scene. For hver filmsekvens får du en av familiemedlemmene til å skrive ned det og holde 2 sekunder framfor kameraet.

Posted by HISOL at 07.40formiddag to Film , Television , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://www.typepad.com/services/trackback/6a00d83451f19769e20120a58f7ecb970c

Listed below are links to weblogs that reference Tips til videofilm - tema:

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE