Blogg / Kommentera

torsdag oktober 22 2009

Høstens trøffelfristelser

Black Gold 
Svart trøffel. Foto flickr.com - Kjunstorm

Trøfler er knølformede sopper som vokser under jorden i skogsområder og er, sies det både matnyttige, kostbare og ansett som en delikatesse.

Trøfler er i alle fall en av Italias fineste delikatesser. Høsten er trøffeljaktsesong – da mange hengivne trøffelvenner tar seg opp i skog og land utenfor Toscana i Nord-Italia. Trøfler er noe som matelskere kan lete lenge etter. Området rundt Toscana er velkjent for å ha mange trøfler. De gamle romerne oppgir at trøfler er et afrodisiakum. Mens svarte trøfler er relativt vanlige er Italia en av de få stedene du kan finne den sjeldne vite trøffelen tartufo bianco.

Drar du til Siena, en fin og sjarmerende by i Toscana kan det være du får oppleve å være med å finne trøfler. Både griser, geiter og hunder trenes opp til å finne trøfler. Grisene er svært glad i trøfler – men også i mange andre av naturen og jordens godsaker – de velter ofte jord og rask i en stor røre, og spiser selv trøflene når de har funnet dem(!). Trøffelhunder er derfor det som brukes i dag. En god trøffelhund med god luktesans kan finne en trøffel som befinner seg 50 cm ned i bakken. Ofte finner man folk ute tidlig på formiddagene. De mest hengivne trøffelvennene drar dog ut omkring middnatt – det er da trøflene sies lukte mest.

Hvite trøfler finner du i nærheten av byen Alba i Italia, dessuten i Kroatia. Man kaller denne typen trøfler Alba trøffel. Den svarte trøffelen finner man også i Frankrike under eiker. Det største trøffelmarkedet finner du i Frankrike, Richerenches i Vaucluse. Men dra dit først i januar når de svarte trøflene har best parfyme og har sterkest lukt.

Den største hvite trøffelen ble funnet i desember 2007 – den var på 1,5 kilo. Og ble solgt for 330 000 USD.

Posted by HISOL at 07.48formiddag to Dyr , Food and Drink , Mat og drikke , Reisemål , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://www.typepad.com/services/trackback/6a00d83451f19769e20120a64784cf970c

Listed below are links to weblogs that reference Høstens trøffelfristelser:

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE