Blogg

« september 2009 | Main | november 2009 »

fredag oktober 30 2009

Selvforsvar på handleturen

Shop Rite, Leaving
Pass på at ingen følger etter deg fra parkeingsplassen. Har du husket å låse bilen?
Flickr.com - The Consumerist

Under reiser, om det så er å besøke familie, venner og slektninger i en annen by, med bil, tog eller fly kan det være bra å tenke på sikkerheten – spesielt om du skal kjøpe gaver og presenter. Statistikken viser at kriminalitet øker ved turismens høysesonger (jul, påske og sommer). Det er jo enkelt å regne ut: flere mennesker med penger, gaver etc er ute – det gir jo utmerkede muligheter for kriminelle som leter etter sitt ”offer”.

Det er jo alltid mange glade konsumenter på gater og torg under høysesonger, glade og ukonsentrerte, som ser etter et bra-kjøp, forsøker å få gjort flere saker på en gang, pakke inn saker til personer-som-har-alt. Gavetips?

Du som en glad konsument tenker jo ikke på at personen i butikken har fulgt med deg helt fra parkeringsplassen og vet hvor du har parkert bilen. Rådet er: gi ikke tyven en sjanse!

Her kommer noen råd for å unngå tyveri og for å øke sikkerheten for din reise. Husk, stol på dine instinkter, om noe ikke ser helt rett ut – det kanskje stemmer. Husk, å være sikker behøver ikke gjøre ferien dårligere.

På innkjøpsrunden

 • Vær oppmerksom på alt omkring deg. Ta et minutt til å observere om noen ”undersøker” deg.
 • Parker synlig på en vel opplyst parkeringsplass. Det kan være dagslys når du parkerer, men noen timer senere kan det være helt mørkt.
 • Lokk alle dører og vinduer når du kjører og når du parkerer.
 • Ha din væske tett mot kroppen og lommeboken trygt i en jakkes innerlomme, ikke hengende ut, eller synlig i baklommen.
 • Ha bilnøklene lett tilgjengelig og i hånden slik at du kan åpne bilen raskt etter ferdig handlerunde.
 • Plasser alle innkjøpte saker, pakker og gaver ut av sikte i bagasjerom eller under setet.
 • Ta ikke for mange saker med deg samtidig – det gjør det lettere for lommetyver.
 • Parker ikke i nærheten av en større bil der folk kan gjemme seg.
 • Tar du med barna på handletur? Lær dem å gå til politikonstabelen eller til butikkens sikkerhetspersonal om de går på egen hånd og går vill. Lær barna at du som forelder ikke vil sende en person de ikke kjenner som ”skal ta barna hjem” eller ”ta dem med for å finne mamma og pappa”.

Ha en trivelig handletur på ferien eller hjemme. Følg rådene over – og ferien kan bli litt enklere. Unngå feirestressen.

Posted by HISOL at 07.53formiddag to Food and Drink , Forberedelser , Humor , Leiebil , Mat og drikke , Produkter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag oktober 29 2009

Kjør sikkert til reisemålet

Cadence’s GPS’s lost again
Med oppdatert GPS kan du komme langt eller kort. Flickr.com - Marcin Wichary

Når du reiser – planlegg nøye, i god tid før avreise og tenk på alle konsekvenser når det gjelder sikkerhet. Reiser du med bil kan det være bra å vite hvor ferden går, hvordan du tar deg dit og tilbake. Et kart med seneste GPS-data bør være oppdatert. Sjekk også for veiarbeid langs reiseruten – for lengre reiser ta med en oppdatert værrapport.

Reiser du i utlandet kan det være bra å høre med lokale turistinformasjoner og trafikkmyndigheter om veistandarder, trafikkregler etc. Informer hver familiemedlem hvor du drar og når du regner med å være tilbake. Gi hver familiemedlem en ruteplan.

Reis på dagen om mulig, og velg praktiske velbrukte og vel opplyste veier. Tenk på at veier som har mye rushtrafikk kanskje er den beste måten å kjøre på ved andre tider. Bruk hovedveier og større gater – unngå lite trafikkerte veier så mye som mulig – spesielt om du kjører på natten eller i ukjente områder.

Tar du med mobiltelefonen – husk å ikke bruke den når du kjører, det er ulovlig i mange land. Programmer inn nødnummer for politi/brann/ambulanse for det området du besøker.

Kjør ikke med åpne vinduer eller dører – lås alt, selv når du stopper for en lite stund. Ha alltid en halv bensintank tilgjengelig – og hold bilen i god kondisjon.

Planlegger du en bilreise til ferien, kan det være bra å gjøre en servicekontroll 4-8 uker før avreise. Da får du tid til eventuelt en reparasjon – om det behøves. Ta også en sjekk dagen før avreise på dekktrykk og oljetrykk og andre sikkerhetssjekker som du finner i din bils håndbok.

Posted by HISOL at 07.41formiddag to Forberedelser , Leiebil , Produkter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag oktober 28 2009

Sikkerhet på hotellet

[Stalheim Hotel and Naerodalen, Hardanger Fjord, Norway] (LOC)
Historisk foto over Stalheim Hotel. flickr.com - Library of Congress

Vel fremme på hotellet kan det være bra å høre med hotellpersonalet kan hjelpe deg og familien til et sikkert opphold. Her kommer noen tips:

Insister på at hotellpersonal skriver ned ditt roms nummer slik at andre ikke kan se eller høre det. Hold oppsyn over all bagasje. Hold alle hotelldører og vinduer låste, og bruk all dørlåser. Lær deg raskt hvor alle branntrapper, nødutganger, heiser og nødtelfoner er – i tillfelle en nødsituasjon oppstår.

Forsikre deg om at dit hotellrom er skjermet for innsyn. Gjem dine verdisaker; som juveler og penger i hotellsafen. Desto bedre: ta ikke med juveler i det hele tatt!

Hør med hotellpersonalet om sikkerheten i nærområdet og hvilke området du skal unngå. Dette gjelder spesielt om du foretrekker en liten gåtur etter maten eller om du vil jogge en liten runde.

Før du tar drosje kan du høre med hotellresepsjonen om reisebeskrivelser og forventede kostnader for transport.

Sjekk alltid hvem som banker på din dør. Åpne ikke døren for noen du ikke kjenner. Om en uventet besøkende sier han/hun er ansatt av hotellet – ring hotellresepsjonen for å høre.

Vis ikke ditt hotellromnøkler offentlig eller ved restaurantbord, svømmebaseng eller andre steder der de lett kan bli stjålet. Om du mister plastkortet til rommet, insister på et nytt programmert plastkort.

Posted by HISOL at 07.46formiddag to Hotell , Reisemål , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag oktober 27 2009

Ta ikke med deg dette i håndbagasjen

Dangerous items
Har du med deg farlige saker i bagasjen? Flickr.com - wstryder

Vær forsiktig med hva du tar med deg. Sjekk alltid med flyselskapet før du kommer til flyplassen, din reiseagent eller reisebyrå for all informasjon relevant for din reise. Selv om du kunne ta med 100 ml væske med på den seneste flyreisen betyr ikke dette at det gjelder for din kommende reise. Og viktigere: sikkerhetsprosedyrene kan endres og være striktere – beroende flyplassen du er på, flyselskapet du flyr med og ankomststedet.

TSA (Transportation Security Administration i USA) har en liste på forbudte saker. Så ta ikke med:

Skarpe saker som boksåpnere, isøkser, kniver (unntatt plastkniver med runde hjørner), kjøttøkser, barberblad, boksåpnere, spesialkniver, barberblad, sabler, sakser, sverd (det meste kan tas med i innsjekket bagasje).

Sportsutstyr som baseballtre, buer og piler, cricketkøller, golfklubber, hockeyklubber, skistaver, spyd (det meste kan tas med i innsjekket bagasje).

Våpenutstyr som ammunisjon luftgevær, flammekastere, rakettpistoler, lightere, pistoligere, pistoler, revolver, våpenimitasjoner, startpistoler.

Verktøy som økser og hakker, brennere, sveiseutstyr, hammere, boremaskiner, sager, verktøy over 17 cm (sjekk hva som kan tas med i innsjekket bagasje).

Kampsportsutstyr som ulike typer håndvåpen, pepperspray, sjokkutstyr, kastestjerner, pinner, stokker, boksningsdukker (det meste kan tas med i innsjekket bagasje).

Eksplosive materialer som fenghetter, dynamitt, fyrverkeri, raketter, handgranater, plasteksplosiver, realistiske kopier på eksplosiver (forbudt også i innsjekket bagasje).

Brannfarlige objekt som aerosoler, bensin, gaolin, gasstuber, lightervæsker, lightere, sigarettennere, brannfarlig maling, terpentin, realistiske kopier på slike saker (forbudt også i innsjekket bagasje).

Kjemikalier og andre farlige saker som klorin, gasstuber, blekemidler, batterier, tåregass, spraymaling (det meste er forbudt også i innsjekket bagasje).

Her er listen fra www.tsa.gov. Sjekk alltid med ditt reisebyrå og flyselskap för avreise om det finnes tillegg eller avvik fra denne listen.  

Posted by HISOL at 07.51formiddag to Fly , Flyselskap & flyplasser , Food and Drink , Forberedelser , Mat og drikke , Produkter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag oktober 26 2009

Forbered deg for sikkerhetskontrollen

security checks 
Gjennom sikkerhetskontrollen. Foto flickr.com - B_cool

Millioner av mennesker i hele verden reiser med fly hver dag – men de fleste forbereder seg ikke for sikkerhetskontrollen. Her kommer noen tips til hvordan du kan gjøre det både enklere for deg selv – og raskere. Bare følg instruksjonene:

Steg 1 Det viktigste er å komme tidlig. Tar du et innenriksfly og du behøver sjekke inn bagasje, kan det være bra å komme to timer før flyavgang. Reiser du internasjonalt bør du komme tre timer før avgang (selv om du ikke har bagasje).

Steg 2 Før du kommer til sikkerhetssjekken tar du fram ombordstigningskortet og ID (normalt pass), ha det lett tilgjengelig for første forhåndstitt av sikkerhetskontrollantene. Om du reiser med familien kan du plassere identifikasjonshandlingene på toppen av ombordstigningskortet og ordne dem slik at hver familiemedlem tar sitt ID/pass når de går gjennom sikkerhetskontrollen.

Steg 3 Har du med bagasje? Da skal du vite hva som er tillatt å ta med på reisen gjennom å undersøke flyselskapets nettside. Visse saker må være i små gjennomsiktige plastposter i bagasjen slik at sikkerhetskontrollantene kan inspisere enkelt. Har du elektronisk utstyr med kan det være bra å ha dem med i en veske for seg selv for inspeksjon. Bærbare PC-er må tas ut av bagasjen og fremvises.

Dette er ikke tiden til å ta med ekstra juveler og hårspenner. Ta på dem i gaten i stedet. Klokker og lommebøker bør gå i plastkasser gjennom skanneren. Barnevogn tas opp på rullebeltet gjennom sikkerhetskontrollen. Ta av ytterjakker og legg i plastkassene.

Steg 4 Sko tar man av seg i sikkerhetskontrollen. En god idé er å ta på sokker. Rør ingenting. Selv om gulvet ser rent ut – det blir moppet og vasket gjennom flere ganger per dag, er det tusen føtter (huff...) som har passert der før deg...

Posted by HISOL at 07.47formiddag to Fly , Flyselskap & flyplasser , Forberedelser , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag oktober 23 2009

Oktoberfestival

Vintage Ad #570: Oktoberfest Fashion Shoot Oktoberfestivalklær 1980 - flickr.com, jbcurio

Savner du oktoberfesten i Tyskland eller Ontario (med en stor tysktalende bevolkning)? Originalfestivalen holdes i München hvert år fra slutten av september til begynnelsen av oktober. Det er den største hendelsen i Tyskland og verdens mest berømte markedsplass som pågår i 17 dager.

Historien går tilbake München, til oktober år 1810 da Ludwig I av Bayern giftet seg med prinsessen Therese av Bayern. Til ære for ekteskapet organiserte man et hesteveddeløp...

Festen året etter ble avblåst på grunn av Napoleonskrigen, men år 1816 var det full feststemning med karneval. Da temperaturen var relativ varm med omkring 15-20 grader var det behov for å leske seg – og øl på alle fat ble tatt frem. Det var først 1892 det ble servert øl i glassmugger. Omkring år 1910 feiret man 100-årsdagen for festen og 120 000 liter øl servertes.

Fra 1950-tallet og fremover åpner man festivalen med tolv geværskudd og Münchens borgermester erklærer festen for åpen.

År 2008 kom røykeloven til Bayern – og det ble forbudt å røyke i de store teltene. Men nå har man fått tillatelse til å røyke i teltene – men det finnes store områder for ikke-røykere. Salg av tobakk i teltene er ikke tillatt.

...

For deg som vil få en smak av Oktoberfestivalen uten å dra til München – er det bare å ta turen til Oslo 23-24 oktober (Leira, Lillestrøm, Kongsvinger, Årnes, Eidsvoll og Jessheim har allerede hatt sine Oktoberfester).

Det er mange som har vært i München på Oktoberfestival – men siden den første norske Oktoberfestivalen startet på Leira i Valdres år 2000 er det blitt flere byer som arrangerer festivaler med tyrolermusikk, øltønneløfting, jodling, polynese og allsang. Kraftig og god mat, løssluppen stemning – det får de fleste til å slippe løs.

Les mer på http://www.oktoberfest.no – og lykke til på festen!

Posted by HISOL at 07.38formiddag to Food and Drink , Humor , Kultur , Mat og drikke , Music , Musikk , Reisemål , Restauranter , Sport , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag oktober 22 2009

Høstens trøffelfristelser

Black Gold 
Svart trøffel. Foto flickr.com - Kjunstorm

Trøfler er knølformede sopper som vokser under jorden i skogsområder og er, sies det både matnyttige, kostbare og ansett som en delikatesse.

Trøfler er i alle fall en av Italias fineste delikatesser. Høsten er trøffeljaktsesong – da mange hengivne trøffelvenner tar seg opp i skog og land utenfor Toscana i Nord-Italia. Trøfler er noe som matelskere kan lete lenge etter. Området rundt Toscana er velkjent for å ha mange trøfler. De gamle romerne oppgir at trøfler er et afrodisiakum. Mens svarte trøfler er relativt vanlige er Italia en av de få stedene du kan finne den sjeldne vite trøffelen tartufo bianco.

Drar du til Siena, en fin og sjarmerende by i Toscana kan det være du får oppleve å være med å finne trøfler. Både griser, geiter og hunder trenes opp til å finne trøfler. Grisene er svært glad i trøfler – men også i mange andre av naturen og jordens godsaker – de velter ofte jord og rask i en stor røre, og spiser selv trøflene når de har funnet dem(!). Trøffelhunder er derfor det som brukes i dag. En god trøffelhund med god luktesans kan finne en trøffel som befinner seg 50 cm ned i bakken. Ofte finner man folk ute tidlig på formiddagene. De mest hengivne trøffelvennene drar dog ut omkring middnatt – det er da trøflene sies lukte mest.

Hvite trøfler finner du i nærheten av byen Alba i Italia, dessuten i Kroatia. Man kaller denne typen trøfler Alba trøffel. Den svarte trøffelen finner man også i Frankrike under eiker. Det største trøffelmarkedet finner du i Frankrike, Richerenches i Vaucluse. Men dra dit først i januar når de svarte trøflene har best parfyme og har sterkest lukt.

Den største hvite trøffelen ble funnet i desember 2007 – den var på 1,5 kilo. Og ble solgt for 330 000 USD.

Posted by HISOL at 07.48formiddag to Dyr , Food and Drink , Mat og drikke , Reisemål , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag oktober 21 2009

Jaktsesong - med pil og bue?

Aggro fairy
Foto: bueskyting er en spennende sport - men ikke for jaktfolk i Norge. flickr.com, caseywest

Om du er en elgjeger er det perioden fra 1. september til 31. november som er høydepunktet (lokale variasjoner forekommer rundt i lands kommuner). Jakt krever kunnskap – du må forstå dyret og dets vaner under jaktsesongen. Du må også vite hvor byttet er til enhver tid. Men det betyr ikke at dyrene er der du tror – men det er der du må begynne.

Selv har jeg vært med på rypejakt – helt tilbake til senvinteren 1975 i Kirkenes i grensetraktene mot Russland. Men nå er det mange kolleger og venner som kommer med mange spennende jakthistorier.

Om det er tidlig i sesongen og været er relativt varm er det nødvendig å jage der det er godt med mat for byttet. Det er vanskeligere for en elg å holde seg kald i varmen enn det er å holde seg varm i kulden. Men det er det vel for oss mennesker også...

Det store spørsmålet er – skal du skyte med gevær eller bue i år? 99,99 % velger nok gevær for jakten i våre vakre fjell og dalområder. I Norge er det ikke tillatt med jakt med bue. Men i USA er det lovlig. Selv om jakt med spyd, pil og bue har vært brukt så lenge det har funnets jegere er ikke dette et alternativ i dag.

Men ønsker du å trene bueskyting for vilt er det til Afrika, Øst-Europa USA og noen andre land du får besøke. Diskusjonen er høy om pil og bue ikke er treffsikker nok, pilen ikke er dødelig.. diskusjonen fortsetter…

Uansett – om hvilken jaktform du enn liker er det fint å komme seg ut i naturen, delta i natur- og viltforvaltningen og få med seg saftig kjøtt hjem...

Posted by HISOL at 07.58formiddag to Food and Drink , Forberedelser , Mat og drikke , Produkter , Science , Tips , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag oktober 20 2009

Høstens delikatesser gir god helse

Nice winter squash... Vintersquash - foto benketaro, flickr.com

Dagene med ferske bær, frisk salat og saftig sommerfrukt er over for i år. Det er noe vi får se frem til først neste år. Kanskje er du misfornøyd med å se de siste dagene med sesongens salat ta slutt – men ikke fortvil, det finnes mange gode muligheter til en spise riktig og sundt.

Høsten er sesongen for dyp grønne, mørkgule og fantastiske oransje farger – og det betyr at fargerike høstfrukter og grønnsaker er rike på fytokjemikalier (en fellesbetegnelse på helsebringende plantestoffer som karotenoider, glukosinolater og fenoler). Dess mer fargefull frukten er, dess bedre er det for din helse. Her er en liste på 10 gode høstfrukter og grønsaker som er bra for helse og velvære:

Pastinakk – ser ut som hvite gulrøtter – men de har en delikat søt smak. Er en god kilde til fibre, vitamin C, kalsium og jern.

Kålrot og matnepe – tilhører turnipsfamilien. De har et hvitt kjøtt med et ytre gult skinn. Litt bitrere smak en poteter. God kilde til vitamin C. Lik sine kusiner brokkoli og kål er de rike på fytokjemikalien sulforafan som kan beskytte mot kreft, spesielt brystkreft.

Gresskar – mer enn pynt og dekorasjoner til Halloween eller Allehelgensaften. Den klare oransjefargede grønnsaken er lastet med viktige antioksidanter, betakaroten, folat og C-vitamin.

Vintersquash – også kalt zucchini, har hardt skall og frø og en uspiselig fiberrikt midtdel man får ta bort. Vintersquash øker mengden betakaroten (vitamin A) ved lagring. En god kilde til folat og fiber.

Klementiner – som vi også kaller mandariner, er en sitrusfrukt. God i salater og til kylling.

Vinterepler – inneholder flavonoider (vannløselig fargestoff) som er en potent antioksidant. Studier viser at det spise dietter med flavonoider minsker risikoen for hjertesykdommer og kreft.

Pærer – med sitt høye fiberinnehold på omkring 4 gram per frukt, tilsvarer dette en halv kopp brun ris. Fiberen har høy løselighet og kan minske blodkolesterolnivået og øke blodsukkerkontrollen.

Tranebær – en lavkalori frukt som kan minske urinveginfeksjoner, inflammasjoner, redusere hjertesykdommer og minske risikoen for kreft. Bruk tranebær på muffins, chutney og fruktdesserter.

Fiken – en ofte oversett frukt som er rik på smak. Veldig næringsrik. Tørket fiken passer bra i mange bakverk og desserter.

Så er du på byferie eller stikker innom et lokalt marked er det bare å se om du finner noen av disse høstens delikatesser – så får du bedre helse på kjøpet.

Posted by HISOL at 07.53formiddag to Food and Drink , Produkter , Science , Tips , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag oktober 19 2009

Reis billig

For de absolutt helt billigste billettene, både innenlands og internasjonalt bør du vite hvor du skal undersøke. Les disse budsjettreisetipsene og din neste internasjonale flyreise kan bli meget billig.

Eksotiske reiser til en billig penge
Kostnaden for en feriereise kan variere svært mye. For en reise til et eksotisk reisemål du kan enten:

 • planlegge i god tid, eller
 • være veldig fleksibel

Jeg tror begge fremgangsmåtene fungerer bra som et første steg for å skaffe seg en billig internasjonal flyreise.

Om du visste eksakt hvor du vil dra behøver du også være fleksibel for når du vil dra. Men, har du gjort en tidstabell, kan en billig og trivelig flyreise bli din – uansett hvilket budsjett du har – så lenge som du kan være fleksibel for et bestemt reisemål.

Hemmeligheten for billig reiser
Selv tenker jeg: å reise riktig billig - da må du være opportunistisk! Det betyr at du bare kan glemme å forsøke å få en flyreise som møter dine eksakte spesifikasjoner.

Om du kan si ”nært nok” da er det bare å utforske eksotiske reisemål over hele planeten til en brøkdel av prisen som reisebyråene annonserer.

Med en gang du har en ide for hvor du vil dra, besøk Internett for å sammenligne priser.

Det å kjøpe en Internettbillett garanterer selvsagt ikke den billigste prisen. Internettoperatører er reiseagenter – og som alle reiseagenter som tilbyr billetter kan prisene være fantasipriser, en meget bra pris, en god pris eller en gjennomsnittlig pris. Du behøver fremdeles sammenligne prisen med ulike reiseagenter.

Billige flyreiser betyr ikke alltid ”billig” ferie. Du kan finne luksusreiser til en billig penge om du søker ordentlig. Og du kan bestille to enveisbilletter til en brøkdel av tur/returbilletter.

Posted by HISOL at 07.40formiddag to Fly , Flyselskap & flyplasser , Reisemål , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE