Blogg / Kommentera

måndag november 16 2009

Er språkreiser nødvendig?

Det er populært å dra på språkreiser – du lærer deg om andre lands skikk og bruk, historie, kultur og samfunn. Å reise ut i den store verden for å lære et nytt språk har i historiens begynnelse kanskje ikke vært selve målet – men resultatet ble at den som reiste til fjerne land og riker kom beriket hjem, både med suvenirer, kunnskap og (deler av) et nytt språk i bagasjen.

I dag er forståelse for og kunnskap i ett eller språk i tillegg til morsmålet viktig for deg som individ, for bedrifter multinasjonale virksomheter, myndigheter og store globale organisasjoner. Spesielt FN med sine seks offisielle språk og EU med sine 23 offisielle språk behøver tolker. Gullalderen for tolker er nå.

Selv hadde jeg to år tysk i 8-9-klasse på skolen. Det var en time i uka. Som jeg aldri praktiserte senere. Engelsk var ikke min store favoritt i tenårene. På videregående skole spilte vi kort i timene og læreren var ikke engasjert i undervisningen, han kom for sent eller brydde seg ikke...

The Alphabet in Light

Som tjueåring (sommeren 1990) flyttet jeg til Bærum for videre studier. Min hybelleilighet var opptatt av besøkende til fikk jeg som oppdrag en dag å guide Ervin László, en ungarsk vitenskapsfilosof, systemteoretiker og konsertpianist og hans hustru, som var på besøk i Oslo. Mine engelskkunnskaper var ikke på topp – men jeg kastet meg ut på «dypt vann» – og det gikk jo bra! Vi besøkte blant annet Kontiki-museum og Vigelandsparken. Senere spiste vi middag til sammen hos mine hybelverter i Bærum.

Min hybelvert var fra London ga meg engelske bøker – så det var bare å begynne å lese. På ett år lærte jeg meg mer språk en 10 skoleår (grunnskole + videregående skole totalt).

I og med at jeg fikk engelske og amerikanske venner, og at ingeniørhøyskolens bøker var på engelsk gikk det ganske raskt med språkutviklingen.

Jeg tror imidlertid at språkreiser er bra. Sett deg inn i ulike språk, lær fra ulike kulturer og du vil bli beriket. Du får også store sjanser på arbeidsmarkedet.

Tips til deg som vil lære språk:

  • Start en engelsk klubb, der alle må prate engelsk, for eksempel en Toastmastersklubb
  • Ta en språkreise fra EF
  • Reis til utlandet og prat så mye du kan på lokalspråket

Posted by HISOL at 07.48formiddag to Books , Forberedelser , Science , Tips , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://www.typepad.com/services/trackback/6a00d83451f19769e2012875a533f3970c

Listed below are links to weblogs that reference Er språkreiser nødvendig?:

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE