Blogg

« oktober 2009 | Main | desember 2009 »

måndag november 30 2009

Sports- og idrettsreiser

Sports_event_Capoeira
Capoeira, Flickr.com - MarcelG

Så lenge det har funnets idrettsarrangement (med røtter tilbake til Kina, 4000 år før vår tidsregning) har folk reist for å delta som utøvere, medhjelpere eller tilskuere. Tidlig militærkultur i antikkens Hellas utviklet seg og sport ble etter hvert en viktig del av kulturen og sivilisasjonen. Til og med vikingene trente bryting, de hadde ski- og svømmekonkurranser.

Tilskuere har jo alltid bidratt til sportens sosiale utvikling og sportsturisme er nå en global og helg egen turistindustri. Faktisk en av de raskest voksende turistnæringer. Man forventer at år 2011 vil denne reisebransjen stå for mer enn 10 % av verdens globale bruttonasjonalprodukt per innbygger.

Byer, regioner og land blir mer og mer avhengig av besøkende golfere, folk som søker seg opp i alpine skianlegg og fotballturister.

Sportsturisme kan vi si er et av verdens største sosiale fenomen, det er en av verdens største industri.

Fremtidige trender når det gjelder sportsturisme viser en økende utvikling av individuelle sporter og idretter. Tidligere reiste vi for å sole oss, bli solbrente, kanskje ikke hadde noen spesielle interesser og spiste våre måltider på hotellet. I dag vil vi som turister stå opp og være aktive, ha på klærne, prøve ut lokale måltider og er interesserte i sporter, spesielt store idrettsarrangement.

Verdens sportskalender viste år 1970 bare 55 sportsarrangement, år 2004 var det 35 000 og dette kommer til å øke og bli flere av disse.

Det vi aktive turister leter etter nå er attraksjoner, for eksempel: hotell med konferansemuligheter, nærhet til sportsarrangement og idrettsstevner, flysimulatorer, go-cartsenter, motorsykkelsenter, motorsykkelmuseum, senter for helse- og velvære i nærliggende område som hoteller og så videre.

Det neste steget kanskje blir romturisme med sportsinnslag?

Les mer: The Future of Sport Tourism

Posted by HISOL at 07.49formiddag to Games , Spill , Sport , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag november 27 2009

Hvordan få billigste reiser?

A True vacation spirit 
Har du råd til en luksusreise til Martinique Island, Karibia? flickr.com, Kenzoka

Selvsagt – du kan og bør spare til ferien – men du kan også finne billige feriereiser. Om du ønsker deg en luksusreise til en billig penge kan det være bra å forberede. Men du kan også med litt ekstra planlegging få din drømmereise uten å måtte bestemme dette 6-12 måneder i forveien.

En billig reise betyr forskjellige saker for ulike mennesker. Et par studenter synes kanskje en billig reise betyr camping og ryggsekkturisme. Det betyr at er du i denne kategorien finner du billige reiser ganske lett – den store utfordringen er derimot å få en luksusferie til en lav pris.

Reiser du på ferie er du omringet av passasjerer og reisende som i mange tilfeller har betalt mye mer en du – og du vil sikkert høre fra andre at de har betalt mye mindre enn du for samme reise...

Billige reisepakker kan du finne hvor som helst – om du bestemmer deg for det! Søk opp steder og reisemål du ikke umiddelbart skulle tenke deg å reise til – og vips så har du funnet en ukes feire til halvparten av prisen du skulle tenke deg å betale for det velkjente reisemålet du hadde i tankene først.

Du kan også finne billige båtkryssinger – om du kan tenke deg å bo i en billigere kabin. Du kanskje ikke får en luksussuite, men du får oppleve samme sjø, stoppe på eksotiske og fantastiske øyer som dine medpassasjerer. Du får samme utmerkede mat som andre som betaler 2-5 ganger prisen du nøyer deg med.

Ta også kontakt med reiseagenter – som kjenner til områder, temperaturer og fornøyelser du ikke har tenkt på. Da kan en billig ferie stå for døren – full med spennende opplevelser og minner, som mange kommer til å misunne seg over...

Posted by HISOL at 07.47formiddag to Båtliv , Fly , Food and Drink , Forberedelser , Hotell , Humor , Kultur , Kunst , Leiebil , Reisemål , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag november 26 2009

Sparetips til din ferie

Tropical Island
Tropiske øyeblikk venter deg - flickr.com - cocoate.com

Det kan være bra å spare til din drømmeferie. Og små regelbundne småsummer eller offer kan bidra til at du oppnår målet med din ferie. Er du student eller har dårlig økonomi nå – behøver ikke det hindre deg i å reise til varmen i syden eller hvor det nå skal være.

Du legger unna penger nå slik at du kan finansiere din ferie. Slik gjør du det:

 1. Legg vekslepenger og småsedler i syltetøysglass hver dag. Du blir overrasket over hvor mye du kan spare i løpet av et par måneder.
 2. Sats på billig underholdning: gå ikke på kino, men lei videofilmer – du sparer 50 %. Legg heller resterende 50 % i syltetøysglasset. I stedet for å kjøpe seneste CD av ditt favorittband kan du jo ”låne” musikken fra en venn.
 3. Gjør din egen lunsj (skole/jobb). Kjøp ikke ferdigpakket mat – den er også dyr.
 4. eBay! Ja – tenk ikke på å dra til kjøpesenteret for å handle klær – sjekk heller eBay for pent brukte klær. Du kan bruke pengene du sparer til å oppgradere ditt hotellrom.
 5. Utsett større innkjøp til etter ferien. Din bærbare PC vil sikkert holde seg 5-10 måneder og du kan sikkert klare deg med din gamle soffa litt lengre.
 6. Ingen Burger King eller Mc Donald’s. Blir du fristet til å besøke den lokale hamburgerkiosken eller – tenk på at du skal på en megaferie! Spis hjemme – du vil spare både penger og kalorier (om du spiser nyttig mat!).
 7. Gi slipp på hverdagsluksusen. Ofre det ekstra du normalt kjøper (magasiner, solarium, manikyr, teknikkdingser, stryk av skjorter, sjokoladedesserter etc). Husk at det bare er for en kort tid – du skal på ferie!
 8. Selg gamle skolebøker om du er student. List dem på eBay eller nettsider for studenter. Selg gamle saker på finn.no eller andre nettsteder om du har noe liggende som du ikke behøver. Spar pengene i syltetøyskrukken.

Jeg er helt sikker på at du på 3-4 måneder har spart nok til en ganske bra og fin ferie. Lykke til!

Posted by HISOL at 07.47formiddag to Båtliv , Fly , Food and Drink , Forberedelser , Hotell , Humor , Mat og drikke , Music , Musikk , Produkter , Reisemål , Restauranter , Spill , Television , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag november 25 2009

Importer/eksporter – på ferien

2008 08 14 - 2153 - Yaremche - Hutsul Souvernir Shops
Suvenirmarked – kanskje en inspirasjon? flickr.com - thisisbossi 

Kan du tenke deg å tjene penger på ferieturen? Planlegger du for eksempel en ferie til Kina og i tillegg er en entreprenør – da kan det være verdt å tenke på en import-eksport forretning.

Kina har et eksportmarked som omsetter flere trillioner kroner per år. Det er verdens raskest voksende økonomi. Men du behøver rett informasjon fra rett mennesker og du behøver verktøy som hjelper deg å komme i gang.

Om du vil jobbe hjemmefra finnes det også mange muligheter. Det finnes mange produkter fra fjerne land som du kan importere billig og selge her i Norge med en bra fortjeneste. Myndigheter og informasjon fra internasjonale handelsorganisasjoner har gjort det mye enklere å frakte produkter fra fjerne land. Dette er en mulig måte å jobbe hjemmefra – men det beror på lageret du skal håndtere. Vet du hvilke produkter du ønsker å importere og kjenner markedet her hjemme – og om de kan tenke kjøpe dine produkter har du et stort potensial for å starte en hjemmebasert virksomhet.

Start med å lete etter unike suvenirer eller saker du kan ta med hjem. Jeg er sikker på at du kan kjenne på deg hvilke suvenirer/produkter som går å selge i Norge eller Skandinavia. Du kan også fundere på hva behøver mennesker i andre land. Kanskje er de i desperat behov av hygieneprodukter? Men de knyter matter eller gjør håndlagede skåler eller fint sløydarbeide?

Det er bare å bruke fantasien for å finne rett miks for import-eksport og du får betalt din ferie mange ganger om.

Les eksperttipset for en import-eksport mulighet.

Posted by HISOL at 07.53formiddag to Food and Drink , Forberedelser , Kultur , Kunst , Mat og drikke , Produkter , Reisemål , Restauranter , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag november 24 2009

Ta betalt for dine reisefoto

No.44g, Glacier National Park, page 658, "1000 Places To See Before You Die."
Ford turbusser fra 1936, flickr.com, Bruce Tuten

Hvert sted som mennesker ønsker å reise til eller vite mer om behøver fotografier. Disse bilder brukes til å fremvise, annonsere og publisere stedet. Reisefotografer spesialiserer seg på å ta foto av steder. Du kan reise langt til eksotiske steder, eller steder i nærheten av der du bor.

Ditt hjemsted er jo velkjent for deg – men det er et potensielt reisemål for noen som bor i en annen kant av verden. Reisefotografens jobb blir å gjøre stedet best mulig på bilder.

Heldige fotografer blir sendt på oppdrag der alle kostnader betales og en garantert lønn. Men – siden de fleste reisefotografer er uavhengige og jobber freelance får de legge ut kostnadene for fotograferingen og forsøke selge bildene senere. Mestedelen av jobben en reisefotograf gjør er markedsføring og å selge bilder.

Det å ta reisebilder tar opp bare en liten del av reisefotografens tid.

Gode nyheter med å være reisefotograf

Nesten alle som blir reisefotografer elsker å reise og å fotografere. Det gir mye frihet. Reisefotografer sitter ikke på kontoret hver dag – de reiser til interessante steder og med sin kreativitet skaper de vakre bilder. Om du bestemmer deg og har håndlaget for dette – kan du få en betalt jobb med stor frihet.

Negativt med å være reisefotograf

Det er ikke lett få inntekter som reisefotograf. Det er veldig få jobb som reisefotograf som gir en fast lønn. De fleste slike jobb er freelanceoppdrag. Det er ingen mulighet til å forutse slike oppdrag og hva dette innebærer i inntekter. De fleste foto tar en reisefotograf med egne penger. Kamerautstyr er dyrt og du behøver det for å starte en karriere. Du må etablerer deg og vise deg kompetent før andre vill kjøpe dine bilder.

Men – det er fortsatt behov for reisefotografer. Her kan du lese mer om hvordan du kan bli en profesjonell reisefotograf.

Posted by HISOL at 07.43formiddag to Forberedelser , Foto & Film , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag november 23 2009

Få betalt for feriereisen

Fellow cuban photographer
En kubansk fotograf - flickr.com, Sam Meztli

Kan du tenke deg å få en ”gratis” ferie? Liker du å skrive, fotografere eller skildre dine reiser – da kan du ta betalt for din reise.

Reiseskribent
Reiseskribenter får betalt for sine artikler, og du behøve rikke være en journalist! Du behøver en pasjon for å reise, et øye for detalj og vet hvordan du kan få din historie levert til redaktøren – slik de ønsker det.

Det spiller ingen rolle hvilken bakgrunn du har – bare du har et positivt ønske kan du bli en reiseskribent. Kravene til å starte opp er ikke store:

 • Du ønsker å lykkes.
 • Du har en interesse i å besøke nye steder og møte nye mennesker.
 • Du kan uttrykke din mening. Det betyr at du kan anbefale eller avråde andre fra å følge i dine steg.
 • Du behøver være observant.
 • Du må ta notater og fortelle andre om din reise.
 • Du lover deg selv å skrive ned reisehistoriene.

Reisefotograf
Din fotografering som du i dag har som hobby kan bli din jobb. Du kan også bli en reisefotograf som kan bli velbetalt for dine bilder. Tenk på at foto av mennesker som hygger seg kan bli en fulltreff – mens markedet av naturfoto generelt kan være mettet.

Det finnes mange muligheter for deg som fotograferer – selg dine foto til tidsskrifter, aviser og nettsider. Gallerier, kjøpesentrum og kafeer er en annen mulighet.

Tips:

Posted by HISOL at 07.38formiddag to Forberedelser , Foto & Film , Kultur , Reisemål , Science , Television , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag november 20 2009

J. P. Getty-museum i Los Angeles

the J. Paul Getty Museum Hagedekorasjon, J. Paul Getty Museum. Foto: flickr.com - vlasta2

September 2005 besøkte jeg og min hustru Los Angeles. En morgen det så grått ut med lett regn tenkte vi å besøke Getty-museum i utkanten av byen. Når vi vel kom frem var solen oppe og et fantastisk finvær varte hele formiddagen og ettermiddagen.

På museet kan du finne malerier, tegninger, skulpturer, verdifulle manuskripter, dekorativ kunst, europeiske og amerikanske fotografier. Dette er et av de mest besøkte museer i USA – omkring 1,3 millioner besøkende per år.

The Getty ligger på en bergtopp, omkring 270 meter over havet – og vi kunne se klart Los Angeles smog. Den moderne arkitekturen i betong og stål er omkranset av fine hager med mer enn 500 ulike plantevekster. Her finnes også forskningsinstitutt, konserveringsinstitutt, Getty Foundation og J. Paul Getty Trust.

Det finnes noe for alle på dette museum – ta med familien dit når du er i Los Angeles. Regn med å være på The Getty flere timer. Dere får helt sikkert en fin mulighet til å bli kjent med kunstverk gjennom maling, tegning, puslespill og rollespill.

Vel verdt et besøk til dette museum som har en av verdens fremste samlinger av antikk- og renessansekunst.

Posted by HISOL at 07.43formiddag to Film , Foto & Film , Kultur , Kunst , Produkter , Reisemål , Religion , Science , Tips , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag november 19 2009

Iranske kulturtradisjoner

Carpet - central medallion Persisk teppe, foto flickr.com - Nadia308

Min hustru er fra millionbyen Isfahan i Iran. Jeg tror aldri hun kommer til å kunne tenke seg å flytte ut på øya Haram, Honningsvåg eller en liten kommune som Utsira. Er man født og oppvokst i en stor megaby er det en utfordring å flytte til et lite sted innerst i en fjord, på en øy eller langt fra storbyjungelen. Det er vel noe jeg får leve med...

Det første jeg fikk lære meg var kebab med ris, en viktig matrett i det persiske kjøkkenet. Godt er det. Det persiske kjøkken med mange gode matretter (kyllinggryter, stuinger, supper) – der det tar tid å lage mat er jo en bra tradisjon. Kanskje hadde man tid tidligere til å bruke god tid der – men i dag er tid en bristvare – så vi forsøker å gjøre enklere måltider.

Vinterfesten, yalda (Shabh-e Yalda eller Shab-e Chelleh) ved vintersolverv og nyåret ved vårsolverv er viktige. Nyår feirer vi 20 mars – Naw Ruz, og det årlige hoppet over ilden hører med.

Det persiske språket (farsi) forstås av omkring 50-60 millioner mennesker – og språket virker viktig for å forstå den persiske kulturen. Selv har jeg gått noen språkkurs – men jeg har fremdeles mye å lære når det gjelder språket i alle fall.

Den persiske stolthet er veldig viktig, spesielt når det gjelder familiebånd og tradisjoner. Men samtidig er mine persiske venner åpen for influenser fra utlandet – og mange som kommer til Norge og Skandinavia har ikke ser ingen begrensning i å gifte seg med en fra vårt kulturområdet.

Så – ta en rundreise i Iran om du har mulighet. Tidligere var Iran et fantastisk turistland, men nå i usikre tider er det mindre turister fra vest der. Du kommer til å få oppleve et vakkert land og en rik kultur. Det skal spesielt være vakkert under våren, i begynnelsen av april når kirsebærtredene blomstrer.

Posted by HISOL at 07.51formiddag to Humor , Kultur , Kunst , Mat og drikke , Produkter , Religion , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag november 18 2009

Vinner av konkurransen reise til Valencia

Vi har nettopp hatt en konkurranse med Spanias turistråd der vinneren får to flybilletter t/r Valencia inkl. to netter på hotell.

 

Vinneren ble Kjell Knutsen fra Stavanger. Hans motivering var «Min kone har gitt oss tre barn på kort. I en hektisk hverdag fortjener hun en frihelg uten forpliktelser sammen med barndomsvenninne i samme situasjon.»

 

Posted by Travelstart at 10.04formiddag | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag november 18 2009

Fiji – studier i naturmedisin

Fiji from the Window Seat
Fiji fra flyvinduet - flickr.com - brewbooks

På min og min hustrus reise fra Australia til Los Angeles 2005, mellomlandet vi i Fiji. En fantastisk øy med utmerkede strender og temperatur på omkring 30 grader i september. En utmerket turistøy med mange spennende aktiviteter som surfing, bading, utforske øylivet, båtturer, besøk i naturmuseum etc.

Vi tok en dagsutflukt med vår lokale guide, en mann med kunnskaper om naturmedisin. En båt via rederiet Captain Cook tok vår gruppe til en liten øy en times reise ut i krystallrent vann. Her kunne den som ønske det bade og snorkle i korallrev, gå på oppdagelsesferd langs stranden eller hvile i skyggen av palmer (noe jeg foretrakk).

Vår guide tok oss med på øyen for å se på naturmedisiner, dyre-, fugle- og planteliv. Det var interessant å lære seg om hvilke planter som ble brukt som naturmedisin tidligere. Man knuste blader, blandet med spytt og fikk opp en enkel medisin for ulike sykdommer (som å ta bort feber, verk og andre ubalanser i menneskenaturen). Det virket enkelt – men det var det ikke. Du må ha mange års kunnskap for å kunne bruke naturens apotek på rett måte.

Vår guide forklarte at han hadde lært dette av sine eldre slektninger men at kunnskapen var i ferd med å dø ut. Så han forsøkte å dokumentere så mye han kunne.

Så – reis ut og opplev verden. Ta med deg kunnskap hjem og bli beriket. Slik kan verden bli bedre – om vi forvalter vår planet.

Posted by HISOL at 07.58formiddag to Båtliv , Food and Drink , Forberedelser , Kultur , Mat og drikke , Reisemål , Science , Sports , Tips , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE