Blogg / Kommentera

torsdag november 19 2009

Iranske kulturtradisjoner

Carpet - central medallion Persisk teppe, foto flickr.com - Nadia308

Min hustru er fra millionbyen Isfahan i Iran. Jeg tror aldri hun kommer til å kunne tenke seg å flytte ut på øya Haram, Honningsvåg eller en liten kommune som Utsira. Er man født og oppvokst i en stor megaby er det en utfordring å flytte til et lite sted innerst i en fjord, på en øy eller langt fra storbyjungelen. Det er vel noe jeg får leve med...

Det første jeg fikk lære meg var kebab med ris, en viktig matrett i det persiske kjøkkenet. Godt er det. Det persiske kjøkken med mange gode matretter (kyllinggryter, stuinger, supper) – der det tar tid å lage mat er jo en bra tradisjon. Kanskje hadde man tid tidligere til å bruke god tid der – men i dag er tid en bristvare – så vi forsøker å gjøre enklere måltider.

Vinterfesten, yalda (Shabh-e Yalda eller Shab-e Chelleh) ved vintersolverv og nyåret ved vårsolverv er viktige. Nyår feirer vi 20 mars – Naw Ruz, og det årlige hoppet over ilden hører med.

Det persiske språket (farsi) forstås av omkring 50-60 millioner mennesker – og språket virker viktig for å forstå den persiske kulturen. Selv har jeg gått noen språkkurs – men jeg har fremdeles mye å lære når det gjelder språket i alle fall.

Den persiske stolthet er veldig viktig, spesielt når det gjelder familiebånd og tradisjoner. Men samtidig er mine persiske venner åpen for influenser fra utlandet – og mange som kommer til Norge og Skandinavia har ikke ser ingen begrensning i å gifte seg med en fra vårt kulturområdet.

Så – ta en rundreise i Iran om du har mulighet. Tidligere var Iran et fantastisk turistland, men nå i usikre tider er det mindre turister fra vest der. Du kommer til å få oppleve et vakkert land og en rik kultur. Det skal spesielt være vakkert under våren, i begynnelsen av april når kirsebærtredene blomstrer.

Posted by HISOL at 07.51formiddag to Humor , Kultur , Kunst , Mat og drikke , Produkter , Religion , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://www.typepad.com/services/trackback/6a00d83451f19769e2012875a53e57970c

Listed below are links to weblogs that reference Iranske kulturtradisjoner:

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE