Blogg / Kommentera

torsdag november 5 2009

Sosialt ansvar og turisme

Globaliseringen påvirker menneskerettigheter, flyt av kapital og arbeidskraft innen turistsektoren. De store utfordringene de seneste årene gjelder etikk og beskyttelse av menneskerettigheter. To store problemområder i turistnæringen er utnyttelse av barn i sexindustrien og trafficking. Disse har nå søkelyset på seg fra både media og beslutningstagere. Forbindelsen til reisesektoren er global.

Brudd på menneskerettigheter innen turismen relateres også til urettferdig arbeidsforhold, for lav minimumslønn, sesongarbeide, fattigdom, lokale myndigheter som ikke tar sitt ansvar og at lokalbefolkningen aldri får nytte av tilstrømningen av penger til turistprosjekt.

Selv om turismen siden 1980-tallet ikke lenger annonserer for barnesexturisme eller sexturer har den indirekte ansvar for dette fenomenet, da kanaler og nettverk finnes og brukes til disse formål.

Hooker Tracks Egenprodusert skilt kan også illustrere utrivelige saker - flicker.com telethon

Etikk og bedrifters sosiale ansvar innen turistsektoren er også relativt ny. De Forente Nasjoner (FN) og den Europeiske kommisjonen har sine egne strategier og prosjekt for etikk og bedrifters sosiale ansvar.

Men det store ansvaret kan ikke tas med tvang – bare med frivillighet. Bedrifter og organisasjoner må samarbeide når det gjelder menneskerettigheter. De må utvikle handlingsplaner, treningsmaterial, håndbøker, standarder for opptreden etc.

Etiske modeller må komme via ulike kilder. Program må utvikles av ikke-statlige organisasjoner, bedrifter og myndigheter. Etikk og et sosialt ansvar innen turistnæringen vil selvsagt utvikles. Industrien har en plikt til å samarbeide med andre sektorer for å kunne operere etisk og må dessuten utvikle sitt arbeide og bidrag til beskyttelse av menneskerettigheter – spesielt barns rettigheter.

Les mer:

Posted by HISOL at 07.48formiddag to Fly , Hotell , Kultur , Reisemål , Science , Tips , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://www.typepad.com/services/trackback/6a00d83451f19769e20120a6468d18970b

Listed below are links to weblogs that reference Sosialt ansvar og turisme:

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE