Blogg / Kommentera

måndag november 2 2009

Turisme handler om menneskerettigheter

Poor woman on the beach Fattig kvinne på stranden - flickr.com, ePi.Longo

Mange eventyrlystne nordmenn kan tenke seg å reise jroden rundt. Vi er ikke lengre fornøyde med en enkel ferie i nærmeste omegn, rett over fjorden eller besøk til familien i Ålesund eller Vardø: vi vil oppleve hele verden. Og på samme tid blir vi oppmerksom på at vi fra den rike delen av verden påfører skader på planeten – skader som millioner reisende skaper – og som påvirker livet for millioner i den fattige verden.

Turismen handler om menneskerettigheter – det påvirker miljøet, det handler overlevelse for urbefolkningen, velferd for ulike kulturer; det betyr også at våre kroner, euro og dollar ikke når lokalbefolkningen. Utnyttelsen av de fattige fra oss rike er den verste typen turisme.

Vi kjenner jo til at turismen påvirker negativt, selv om det kan være vanskelig å ta tak i det og gjøre noe med det. Men konsumenter går nå på krigsstien og kjøper fair-trade produkter. Vi opplever at vi kan påvirke turistindustrien.

Etisk turisme handler mer om det påklistrede smilet vår nervøse kelner gir oss på ferie i et eksotisk land, eller flørtingen med prostituerte på stranden under den tropiske solen. Resultatet av rettferdig handel skal både gi fordeler til våre verter og til turistindustrien.

Et av problemene med etisk turisme er at vi ikke helt vet hvordan vi skal utføre og gjøre det. Vi lever fremdeles i mørket når det gjelder etiske beslutninger og ferier. Helt til nylig har den store turistindustrien vært fornøyd med at vi turister er ignoranter eller maktesløse. For – hvordan kan vi vite at det fine luksushotellet vi besøker ble bygget over en hellig plass, eller at lokalbefolkningen ble utnyttet til å bygge hotellet; eller at betjeningspersonalet jobber for en fillelønn og aldri får ferie?

Turisme er en omfattende industri og må ha fornøyde reisende, gjester, turister og verter. Partnerskap med gressrotbevegelser kan forhåpentligvis garantere at en langsiktig holdbar utvikling og rettferdig turistindustri utvikles.

Da kanskje vil vår kelner ikke lengre være nervøs, men entusiastisk og gi oss et ekte genuint smil.

Posted by HISOL at 07.42formiddag to Fly , Flyselskap & flyplasser , Food and Drink , Hotell , Kultur , Mat og drikke , Restauranter , Science , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://www.typepad.com/services/trackback/6a00d83451f19769e20120a6467e9f970b

Listed below are links to weblogs that reference Turisme handler om menneskerettigheter:

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE