Blogg / Kommentera

torsdag desember 10 2009

Kinobesøk julaften i Tallin

Medieval Tallinn
Gamlebyen i Tallinn, flickr.com - Sakari Lampola

Tallin 1995. Kaldt, minus 20 grader. Jeg assisterte min venn, som skulle hilse på barn og barnebarn i Tallin. Vi skulle også delta på en bahá’í-vinterskole i Pärnu, 10 mil fra Tallinn. Vi reiste med fergen fra Stockholm 23. desember og ankom julaften morgen Tallin i kaldt snødrev. Ingen sydentur det året, altså.

Mine venner tok i mot oss og vi kjørte i kalde biler til deres hjem i de russiske leilighetskompleksene som lå noen få kilometer utenfor byen. Dette var virkelig kjedelig bebyggelse, selv om det fine vite drevet av nysnø dekket marken og vær og vind omformet landskapet. Disse boligkompleksene fra 70-80-tallet var firkantige blokker på opp til 10 etasjer. Gråe og triste alle dager. Ingen fantasi eller arkitektur. Selv rå betong i korridorene var inkludert. Ingen maling eller forskjønnelse her.

Inne i leilighetene var det derimot varmt, koselig og trivelig. En del hadde kjøpt sin leilighet, mens andre leiligheter var til leie.

Mine venner bjød på lunsj og vi fikk vilt oss litt på formiddagen før vi la opp planene for ettermiddagen og julaften. Da vi ikke hadde noe spesielt program – kom ideen med å gå på kino(!). Kevin Kostner i Waterworld ble det. Vi tok bussen, betalte noen øre, ferden gikk gjennom en nesten øde og kald by. Minus 20 grader ute. Inne i kinoen var det 14 grader varmt – så det var bare å sitte med jakkene på. Kinobilletten kostet tilsvarende 2 kroner.

Men – nå kom underteksten opp – på både russisk og estlandsk. Så vi fikk se bare 2/3 av filmen! Det gikk jo bra. Vi hutret oss gjennom de to timene av filmvisningen. Filmen skulle vi jo se – selv om det ikke var mer enn 20 personer i en sal som rommet totalt 250 personer.

Kom ca 21.00 tilbake til finpyntet leilighet og vi hadde en trivelig internasjonal julaftenskveld i en leilighet i et russisk betongkompleks i Tallin.

Neste formiddag, første juledag, gikk ferden de ti milene med buss (eller tog?) til byen Pärnu. Her skulle vi under fire dager treffe våre venner fra de Baltiske landene, Russland, Finland, Sverige og Norge. Vi fikk delta i et kulturelt program med musikk og sketsjer. Mange spennende saker ble tatt opp, diskutert, og planer for utbredelsen av bahá’í-troen i de Baltiske landene ble lagt, men det får bli en annen historie…

Posted by HISOL at 07.49formiddag to Båtliv , Food and Drink , Kultur , Mat og drikke , Musikk , Religion , Restauranter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://www.typepad.com/services/trackback/6a00d83451f19769e2012876205520970c

Listed below are links to weblogs that reference Kinobesøk julaften i Tallin:

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE