Blogg / Kommentera

fredag desember 11 2009

Norske julemattradisjoner

Ribbe
Norsk julemat - ribbe. flickr.com - tomasekeli

Adventstiden og julebakst står for tiden. Nå skal pepperkakehusene forberedes og innkjøpene planlegges. Vi får en god stemning av lukten av julebaksten, det skaper juleminner og forventninger fra store og små.

Julaften ringer klokkene til jul. Etter kirkebesøket står julemiddagen på bordet, med godsakene forberedt og gjort av mødre og fedre, eller de som ikke deltok i gudstjenesten. Nå venter svineribbe, kylling, kalkun, pinnekjøtt, lutefisk, juletorsk, kjøttboller, prinskorv med tilbehør og god drikke…
Fisk eller kjøtt på julaften? Visse blander hummer og kanari, mens andre er svært tradisjonsbundne. Kalkun er jo på fremmarsj – men de som holder på mattradisjonene vil ikke endre mye på bordet.

Julemattradisjonene varierer fra landsende til landsende. Tradisjonell fiskemat (juletorsk, lutefisk og kveite) langs kystene, og dyremat (ribbekjøtt, svinesteik, pateer, julepølser og kjøttkaker) i innlandet var tidligere standard – men nå er dette skillet blandet ut.

Men for deg som vil oppleve nye smaker til julematen kan det være en idé å besøke nærmeste innvandrerbutikk – her kan du få forslag til nye krydder og matretter – som kan piffe opp maten.

Hva sies om orientalsk grillspyd (kebab) med lime og koriander eller innbakt laks med mango chutney, sambal oelek, østerssop og kremfløte?

Mange tar med seg julematen på ferie – eller kjøper det på lokalbutikker som importerer juleribbe, julepølser og lammekjøtt – til glede for store og små juleferiegjester. Visse restauranter har norsk julemat på menyen.

Selv besøkte jeg og min hustru Malta, St. Julian’s under julen 2004. På julaften spiste julaftens mat på D’Viking, der et norsk-maltsetisk par som serverer norsk, internasjonal og maltsetisk mat. Vi spiste norsk kjøttsuppe med nudler som forrett og harefrikassé som hovedrett. En god og spennende opplevelse.

Selv spiser jeg norsk og persisk mat (min hustru er fra storbyen Isfahan) året rundt. Vi får finne på noe ekstra i år – men hva det blir har jeg ingen aning om. Vår tradisjon er å bytte både matopplevelser, drikke og hvor vi skal være – det blir helt ulikt fra jul til jul… blir vi hjemme eller borte i år, hos familie og venner? Vi får se.

Les mer om norsk julemat fra www.matoppskrift.no.

Posted by HISOL at 07.58formiddag to Food and Drink , Forberedelser , Kultur , Mat og drikke , Religion , Restauranter , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://www.typepad.com/services/trackback/6a00d83451f19769e201287620751c970c

Listed below are links to weblogs that reference Norske julemattradisjoner:

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE