Blogg / Kommentera

fredag januar 1 2010

Det nye året er her igjen

IMG_8053
Nyttårsaften med raketter - flickr.com, gorken

”Godt nyttår” – den hilsenen vil bli sagt og hørt ofte de nærmeste ukene. Men nyttår som vi tenker det var ikke alltid feiret 1. januar. Den første observerte nyttårsfeiring kan vi spore tilbake til Babylon, omkring 4 000 år tilbake. Begynnelsen på våren var for mange kulturer en logisk tid å feire nyåret. Det var sesongen for nytt liv, for utplanting av frø og blomster.

1. januar har derimot ingen astronomisk eller agrikulturell betydning. Det er en ren vilkårlig feiring som kan spores tilbake til Romerriket – da feiret man nyttår i slutten av mars. Men nyttårsfeiringen kom i utakt med solen og Roms senat bestemte at 1. januar skulle markere det nye året. Den julianske kalenderen ble introdusert av Julius Cæsar år 46 før Kristus.

Etter hvert som kristendommen ble sterkere adopterte den nyttårsfeiringen (og nyttår observeres som en fest for Jesus omskjærelse av visse religiøse grupper).

Den førkristne norrøne kalenderen hadde ikke et en spesiell nyårsfeiring som i dag (selvsagt ingen fyrverkeri) siden man ikke hadde en absolutt kronologi – men heller en relativ kronologi som henviste til spesielle viktige hendelser. Man feiret vinter- og sommerblot (omkring 21. desember og 21. mars), som kunne være riktige fester og med innslag av kultisk-rituelle handlinger.

For deg som ønsker det finnes det muligheten til å feire både blot, nyår og alle helligdager. Verden er ikke så stor - så du kommer sikkert til å bli beriket på din neste reise...

Les mer:

Posted by HISOL at 07.43formiddag to Kultur , Reisemål , Religion , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://www.typepad.com/services/trackback/6a00d83451f19769e20120a77ae388970b

Listed below are links to weblogs that reference Det nye året er her igjen:

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE