Blogg / Kommentera

måndag januar 11 2010

Hold varmen i kulda, 5 tips

Vinterekspertene fra NATO er nå samlet på Forsvarets vinterkurs på Terningmoen. Det har vært kaldt, minus 30 grader, så de burde vite hvordan kulde og snø påvirker soldatene i polare områder. For deg som har tenkt deg ut når det er minusgrader, kald vind, men klar sol, kan det være verdt å planlegge ferden.

Her kommer noen tips fra Forsvaret til deg som har tenkt deg ut i skisporet, slalåmbakken eller opp i fjellheimen i kulda – enten det er i lokalmiljøet eller alpine miljø på de kjente turiststedene…

  • God kledsel Bruk klær i flere lag. Minst tre lag med plagg, innerplagg, mellomlag og ytterlag som beskytter mot kaldt vær og føre. Ull er bra både som inner- og mellomplagg. Unngå bomull som inner- og mellomplagg.
  • Ytterbekledning Bruk vindtette og vannavisende ytterklær. Tettvevd bomull er bra for tørt og kalde værforhold. Tenk på at klærne skal være romslige. Luft isolerer. Bruk votter i stedet for hansker (som isolerer mindre).
  • Bruk hodeplagg Kroppen avgir mye varme fra hals- og hoderegionen. Det største varmetapet kommer fra hodet.
  • Sko og strømper Romslige sko som gir plass til varme sokker og såler. Kanskje ett nummer større sko på vinteren? Bruk ullsokker/ullstrømper.
  • Hygiene Er du på langferd eller behøver overnatte i kaldt værlag behøver du ikke tenke på barbering eller for mye ansiktsvask. Det fjerner hudens fettlag.

Og husk å beveg deg mye om du fryser. Se opp ved tegn til forfrysning, nedsatt følelse i huden. Observer også om du eller dine venner får fargeforandringer og hvite prikker i ansiktet. Det kan være symptom på forfrysning.

Les mer om kalde vinteraktiviteter:

Posted by HISOL at 07.53formiddag to Forberedelser , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://www.typepad.com/services/trackback/6a00d83451f19769e2012876c00f17970c

Listed below are links to weblogs that reference Hold varmen i kulda, 5 tips:

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE