Blogg

fredag desember 18 2009

Skikk og bruk på julaften

Burger Family Christmass 050
Julens mat kan også være hamburger - flickr.com, pftburger

Julen er rundt hjørnet og du er invitert hjem til slekt eller venner på julaften. Nå skal det bli hyggelig å treffe tanter og onkler, besteforeldre og søskenbarn... Det er dog et stort ansvar du tar på deg på julaften, enten som gjest eller vert – det store spørsmålet er: hvordan oppføre seg for å unngå tabber og det som verre er? Her kommer åtte tips til etikett, skikk og bruk slik at det blir julefred i år også:

Gi et klart svar om du kommer på julefesten. Det verste er å komme til middag uten å gi beskjed...

Ta med en gave. Det behøver ikke være noe stort, overdådig. Gir du blomster, send dem dagen før med et håndskrevet kort – da kan verten eller vertinnen sette blomstene pent på et bord. En god gaveidé er sjokolade eller fine oster. Dårlig idé: en pose Twist.

Kom ikke for tidlig. Å kommer for sent er også dårlig. Men kommer du 30 minutter for tidlig vil du påvirke dine verter som er midt i middagsforberedelsen.

Hils dine verter med navn når du kommer. Å gi dem en kort skulderklapp eller bruke kallenavn er uartig – spesielt om du hilser på noens mamma.

Vær en sjarmerende gjest. Oppfør deg ikke som en helt som insisterer på å hjelpe til med alt. Gå ikke rundt i kjøkkenet, vær ikke i veien for noen. Og om noen spør deg vilken matrett du ønsker, svar ikke ”hva som er lettest for deg”. Bestem deg.

Omgå med andre! Sitt ikke i et hjørne for deg selv, eller delta ikke bare i konversasjon med en slektning eller venn hele kvelden. Og vær ikke stille – hvem vet hva som foregår i ditt hode?

Spis når det er servert. Det er en fin gest å vente til alle andre er servert før du tar din porsjon – men om dine verter sier at du kan forsyne deg – så forsyn deg. Ingenting er så kjedelig som den overhøflige «skrekken» for å bli den første til å spise god mat.

Forlat festen i tide. Det er mange tegn som sier at nå er festen ferdig: all god drikke er slutt, vertene gjesper, vertinnen ser på klokken, vertene krangler på kjøkkenet, folk går rundt i hallen eller det er midnatt. Da er det bare å være rask: ta dine saker, takke vertene, smil og forlat festen.

Disse tipsene gjelder universelt – hvor du nå reiser under juleferien – også på fester andre tider av året.

Les mer:

Posted by HISOL at 07.51formiddag to Aktuelt , Food and Drink , Forberedelser , Humor , Mat og drikke , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag desember 15 2009

Feirer du en kommersiell jul?

Julen er et interessant konsept. Vi feirer at et Barn er født, en Frelser som skal gjøre verden bedre. Men dette budskapet drukner i kapitalismens og kommersialismens kjøpebudskap. Hvert år griper panikken oss – vi har ikke kjøpt de gaver vi skulle, vi har ikke forberedt hjemme (vasket tak, vegger, golv etc), vi har ikke rukket bake pepperkake heller. Og ikke har vi sendt alle julekort til familie og venner.

Men på julekvelden eller juledagen virker alle ha fullført sine plikter – og alt virker bli tatt vare på, og julefreden senker seg...

Nå kommer neste fest – nyttårskalaset – med nyttårsønskemål som ikke blir innfridd. Men det er en annen historie. Saken med julen er dette: vi feirer ikke en religiøs jul. Om det var det skulle jeg ikke feire den(!). Men hva er det vi feirer? Kynisk kanskje: men det vi feirer er egentlig en gavefestival! Hva vi gjør er å gi (med store summer penger) gaver til hverandre. Og det gjelder å overgå, både med mat, gaver, reiser og opplevelser.

Gjør dette oss gladere? Kanskje, mest i øyeblikket. Men – mange har innsett at julen er ”gavenes tid”. Tenk på dette: hvilken tid å året er mennesker mest vennlige mot hverandre? Julen. Hvilken tid gir mennesker mest til veldedighet? Julen. Er dette på grunn av den religiøse bakgrunnen? Det tror ikke jeg – det er basert på de kommersielle markedskraftene.

Det å utveksle gaver ved høytider har lange tradisjoner, ikke bare i Bibelen, men i alle religioner. Kirken har jo tatt i mot store bidrag, ofte har de skjenket en slant til de fattige og ubemidlede, men tidligere tok nok noen av kirkens eller religiøse tjenere selv bidragene – uten at de fattige fikk noe.

Mitt punkt er dette: feire ikke julen på grunn av at det er kommersielt. Jo – det er kommersielt. Men tenk på det som bra. Om folk glemmer den religiøse delen av julen – OK for dem, du kan feire religiøst og la den kommersielle og sjenerøse fredelige julen være noe som alle kan tenke på: hvordan du kan bidra mindre neste år, hvorfor må du gi så storslagne gaver, og hvorfor må du overgå tidligere juler.

Stress ned, du behøver ikke følge alle andre i julegavepakkehysterien – du blir ikke mindre verdt om gjør enklere gaver, gir mindre, har mindre overdådige matorgier eller innbyr færre til dine fester.

Posted by HISOL at 07.53formiddag to Aktuelt , Food and Drink , Games , Humor , Kultur , Mat og drikke , Produkter , Religion , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag august 21 2009

Støtt økoturismen

junin 
Foto: cabana i Junin, flickr.com - jrubinic

Du kan gjøre mye for å støtte økoturismen, både i Norge og i utlandet. Ta rede på fakta, spør og hold deg informert. Vær en god turist, fyll bagasjen med omtenksomhet og respekt når du reiser ut som gjest i verden. “Trå varsomt” slik at de som kommer etter oss, også skal kunne glede seg over vår klodes ufattelige mangfold.

Norsk Økoturisme og Innovasjon Norge definerer syv prinsipper for norske økoturismebedrifter:

* Natur- og kulturbasert og har økoturisme som grunnfilosofi for hele sin virksomhet.

* Bidrar aktivt til natur- og kulturvern, har god kjennskap til egen miljøpåvirkning, og utøver alltid en føre var-holdning.

* Etterstreber en mest mulig bærekraftig drift, som balanserer økologiske, kulturelle, sosiale og økonomiske hensyn.

* Bidrar positivt i lokalsamfunnet, bruker lokal arbeidskraft, lokale tjenester og produkter, jobber for økt samarbeid og utøver et generelt samfunnsansvar.

* Bidrar til å ta vare på verneverdige bygg og har stedstilpasning, lokal byggeskikk og særpreg som et generelt mål i valg av materialer og løsninger.

* Stiller spesielt høye krav til vertskap og guider. Formidling og læring er en sentral del av produktet.

* Tilbyr minneverdige opplevelser og skaper møteplasser som gir medarbeidere og gjester innsikt i lokalkultur, -samfunn og miljø.

Ta rede på mer fra Norsk Økoturisme

Posted by HISOL at 07.39formiddag to Aktuelt , Current Affairs , Kultur , Kunst , Reisemål , Science , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag juli 8 2009

Vinn en spa-reise til Irland!

Lufthansa
Når det gjelder å finne billige flybilletter lønner det seg ofte å være ute i god tid. Lufthansa tilbyr nå en kampanje til personer som ønsker å planlegge sin reise.

Se på priseksempelet under!

Salgsperiode: til og med 6. august 2009

Reiseperiode: 1. oktober 2009 – 31. mars 2010
 
Delhi- kr.5102 Bombay- kr.5424
Boston- kr.3983 Toronto- kr.4942
Casablanca- kr.3627
Vinn en spa-reise til Irland!
Vinn en spa-reise til Irland!

Finnes det noe bedre sted enn den vakre irske øya når du ønsker å koble av, samle krefter og ”bli ny”?

Pust inn den rene luften, dykk ned i landets historie og kulturarv og la deg inspirere av alle inntrykkene som møter deg.

Med en rekke fantastiske anlegg i naturskjønne og avsidesliggende områder, fremstår Irland nå som en ledende spa-destinasjon. Med førsteklasses fasiliteter, velgjørende behandlinger og lokaler i spektakulære omgivelser, er en spa-reise til Irland en opplevelse for alle og enhver.

I tillegg opplever du den legendariske irske gjestfriheten, landlivets fred og ro, sunne, lokale matvarer og uovertruffen kvalitet og service. Dermed har du den perfekte rammen for oppholdet: en naturlig, helsebringende opplevelse som gir deg hvile, næring og inspirasjon.

Prisen er 2 flybilletter med SAS til Irland og 2 netter på The Europe Hotel & Resort, Killarney, County Kerry – magiske omgivelser, 5-stjerners luksusinnkvartering, vinner av "Best New Spa 2009".

 
Mer informasjon Konkurranse
AirFrance KLM
AirFrance og KLM har nå en fantastisk kampanje med stor variasjon av destinasjoner.

Salgsperiode: til og med 6. august 2009

Reiseperiode: 1. oktober 2009 – 31. mars 2010
 
Johannesburg- kr.7522 New York- kr.3380
Seattle- kr.4647 Los Angeles- kr.4721

Posted by Travelstart at 07.35ettermiddag to Aktuelt , Fly , Flyselskap & flyplasser , Kampanjer , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag juni 26 2009

Kan du unngå kulturkollisjoner?

Angry Faces
Foto: sinte ansikter - flickr.com, goldberg

Hvordan unngår du kulturkollisjoner og konflikter? Det er nyttig å kunne lokal skikk- og bruk når vi reiser, men det er viktig å tenke på at vi alle har flere kulturer.

Kultur er mer enn mat, klær, språk og de ytre utrykk av kulturen. Kulturelle grupper sentrerer seg omkring en stor mengde delte identiteter, så som etnisitet, alder, nasjonalitet, geografiske områder, sosioøkonomiske klasser, seksualitet, språk, religion, arbeid og kjønnsroller. Kulturen eksisterer i større systemer - vårt syn på verden. - som inneholder sosiale, moralske, praktiske, materielle og åndelige dimensjoner. Kultur er et komplekst system - og å bygge broer for å minske konflikter er en stor utfordring.

En nøkkel kan være kulturell forståelse og flyt. Språk brukes som en metafor (forklaring) til kulturen. Så å ha en forståelse for ulike kulturer hjelper. Man kan lære seg om grupper, politikk og institusjonelle strukturer. Men det er også viktig å forstå kommunikasjonsmønster, praksis og verdier. Kulturell flyt får oss til å huske at kultur er måter å forstå og veivisere for hvordan vi påvirker verden.

Det er tre dimensjoner som kan skape konflikter: materiell, kommunikasjon og symbolikk.

Den materielle dimensjonen refererer til for eksempel uenigheter. For eksempel alt fra et leketøy som to barn vil dele til multimillion-dollar-konstruksjonen av et høyhus som gikk føyken.

Kommunikasjonsdimensjonen henviser til misforståelser, feiltolkning og feil antakelser som forårsaket en uenighet - der det helt klart ikke burde være noen uenighet i det hele tatt.

Den symbolske dimensjonen inkluderer saker som er meningsfulle for en gruppe. Religion, kulturelle ikoner og litteratur er tre eksempel på symboliske ting menneskegrupper identifiserer seg med.

Tredjeparter kan skape en bro mot forståelse. "Fredsmeglere" forhandlere og andre tredjeparter kan skape bro til bedre forståelse fra begge sider. De kan spille en veldig viktig rolle for å minske konflikter - selv om tredjeparter i ulike kulturer spiller ulike roller.

Ta rede på mer og les boken: Cultural Collisions: Bridging Cultural Conflicts: A New Approach for a Changing World, av Michelle LeBaron,

Posted by HISOL at 07.43formiddag to Aktuelt , Boktips , Food and Drink , Forberedelser , Humor , Kultur , Tips , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag juni 23 2009

Unikt 2-dagerstilbud‏

Air Berlin
Nå har du muligheten til å bestille helt vanvittige billige billetter med det moderne flyselskapet Air Berlin. Disse superprisene gjelder til og med i morgen kl. 23.59.

Dette er blant det beste vi har sett!
 
Berlin- kr.827
Los Angeles is waiting for you
Delta i en konkurranse på Travelstart og vinn flybilletter til Los Angeles med Swiss. Prisen er to flybilletter til den spennende byen Los Angeles. Delta nå og vinn ditt livs reise!
 
Konkurranse
Los Angeles- kr.5230
Turkish Airlines
Turkish Airlines har gjennom årene fått et antall fine utnevnelser. Flyselskapet fikk i år utmerkelsen for ”Beste sydeuropeiske flyselskap 2009” av Skytrax Awards.

Flyselskapet har også blitt belønnet med 4 stjerner på så godt som samtlige klasser – noe som ytterligere er et bevis på dets gode service.

På Travelstart finner du alltid de beste prisene med Turkish Airlines.
 
Istanbul- kr.3253 Antalya- kr.3051

Posted by Travelstart at 08.27ettermiddag to Aktuelt , Fly , Kampanjer , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag juni 10 2009

Vinn ditt livs reise‏

Los Angeles is waiting for you
Delta i en konkurranse på Travelstart og vinn flybilletter til Los Angeles med Swiss. Prisen er to flybilletter til den spennende byen Los Angeles. Delta nå og vinn ditt livs reise!
 
Konkurranse
Los Angeles- kr.5107
Eksklusivt golftilbud
Irland har noen av verdens mest storslåtte golfbaner. De anrike banene tilbyr naturskjönne opplevelser i variert miljø. Etter runden anbefales et besøk på puben, irlenderne er jo tross alt et av verdens mest gjestvennlige folk.

 
Eksklusivt golftilbud Dublin- kr.1456
Air France, KLM
Bestill billige flybilletter med Air France - KLM til alle verdenshjørner!

Salgsperiode: 4 Jun - Jun 15 2009
Reiseperiode: 4 Jun - 31 Jul 2009, (Bangkok 4 Jun - 30 Jun)
 
Bangkok- kr.5346 Hong Kong- kr.5864
Shanghai- kr.4420 Johannesburg- kr.5455

Posted by Travelstart at 06.29ettermiddag to Aktuelt , Fly , Kampanjer , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag juni 2 2009

Tips til bedre sikkerhetskontroll

A gun through security . . . at DEL

Det er ikke så moro å stå i en stresset kø for sikkerhetskontroll på flyplassen. Mer enn én gang har jeg opplevd stressede passasjerer gå igjennom sikkerhetskontrollen. Og det er ikke trivelig om du når du kommer til sikkerhetskontrollen må gå igjennom en manuell kroppsvisitasjon, eller din håndbagasje må granskes nærmere. Du kan hjelpe sikkerhetskontrollantene ved å følge disse tipsene:

  • Kom i tid. Ankomsttid varierer fra flyselskap og hvilken dag du skal reise, så sjekk dette med ditt reisebyrå. Du må ha med pass, ID-kort og reisedokumenter for å gå inn i kontrollområdet. Før du kommer til flyplassen har du selvsagt satt deg inn i hvilke gjenstander som er ulovlig å ta med seg.
  • Pakk ikke inn gaver. Om sikkerhetspersonalet behøver å undersøke bagasjen kan det hende de behøver å pakke opp gaven. Sett på presangpapir først når du kommer til ditt reisemål.
  • Dyr. Ta ut dyret(ene) fra buret og send det tomme buret gjennom røntgenmaskinen. Hold dyret i armene eller bånd og gå igjennom metalldetektoren.
  • Barn. Nyfødte og småbarn tar du med deg gjennom metalldetektoren. Deres barnestoler og vogner går gjennom røntgenmaskinen. Om mulig, pakk sammen bærestol og barnevogn før sikkerhetskontrollen.
  • Sjekk metallsaker. Metall i klærne kan gi utslag på metalldetektorer. Pakk mynter, nøkler, juveler, smykker og beltespenner og andre metallformål med deg i en liten pose i håndbagasjen. Husk at sko må plasseres i egne bokser. Du behøver også ta av deg vinterfrakker, jakker og større løstsittende ytterklær.
  • Tenk før du prater. Aggressiv opptreden, upassende språk eller vitser og trusler tolereres ikke. Dette kan resultere i forsinkelser og muligheten for at du mister din flyavgang. Lokale lover kan tas i bruk om nødvendig.

Posted by HISOL at 07.21formiddag to Aktuelt , Current Affairs , Flyselskap & flyplasser , Forberedelser , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag mai 28 2009

Unikt tilbud med Lufthansa, gjelder bare i dag‏

Billigsalg til Asia
Kina er et spennende land der gamle og nye ideal vokser side ved side. Beijing er Kinas kulturelle og politiske sentrum som har fått en herlig framtidsoptimisme, blant annet takket være de Olympiske lekene der store resurser ble satset på å gjøre Beijing til en verdenshovedstad.Nå har du mulighet til å besøke den Forbudte by og fly billigere enn noensinne til herlige Kina. Som vanlig tilbyr Finnair meget smidige avganger til Asia.

PS. Om du er interessert i andre Asia-destinasjoner anbefaler vi en titt på øvrige reisemål lengre ned.

Salgsperiode: Beijing-kampanje, til og med 31. mai 2009, øvrige destinasjoner til og med 15. juni.

Reiseperiode Beijing-kampanjen: siste utreisedag 30. juni 2009.
Reiseperiode øvrige destinasjoner: til og med 31. desember 2009.
 
Beijing- kr.4060 Shanghai- kr.4560
Bangkok- kr.5554 Delhi- kr.3882
Unikt tilbud med Lufthansa
Lufthansa har nå salg på fantastiske billetter til reisemål verden over. Tilbudet gjelder bare i dag, så det gjelder å ta sjansen nå.

Salgsperiode: 27. – 28. mai 2009
Reiseperiode: 1. september – 16. desember 2009
 
New York- kr.3123 Boston- kr.2658
Philadelphia- kr.3123 Houston- kr.3498
Dubai- kr.2617 Johannesburg- kr.3935
Sao Paulo- kr.3502

Posted by Travelstart at 02.28ettermiddag to Aktuelt , Fly , Kampanjer , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

søndag mai 24 2009

En forfriskende fjelltur på Gran Canaria

Kunne det vært deilig å gjøre noe annet enn og bare ligge på stranden eller tusle rundt i gatene? Da kunne kanskje en fjelltur være midt i blinken for deg!

Gran Canaria har masse og by på, enten du vil gå en kort tur på et par timer eller om du ønsker en dagstur.

Skal du gå på egenhånd kan det være lurt å undersøke hvor tursiter og vandringsledere går.

Urfolket på Gran Canaria har gjort en imponerende jobb som bygde disse flotte stiene i det bratte og tilsynelatende uframkommelige fjellterrenget. I senere tider har disse stiene blitt bygd ut med tanke på fjellgåere.

Du kan starte fjellturen din fra forskjellige steder på øya, men mange velger å starte i Puerto Rico eller San Bartalome de Tirajana.

Men er det første gang du skal på fjelltur kan det være lurt å være med på en guidet tur. Ofte arrangerer turoperatører forskjellige utflukter og fjelltur pleier å være en av disse.

Hvis ikke arrangerer Den Norske Klubben i Arguineguin turer til fjells. I tillegg arrangerer "Grupo Montañero de Mogán" guidete fotturer hver søndag i de flotte fjellene og spennende dalene på Gran Canaria.  Turene ledes av kjentfolk, og medlemmene i klubben kommer fra hele Europa. Alle kan melde seg på disse turene. Turene varer i 5- 7 timer og det er veldig viktig å ha med seg masse vann!

Så da er det bare for meg å si god tur!


Fjelltur

Posted by Ingvild Sundland at 02.43ettermiddag to Aktuelt , Forberedelser , Kultur , Reisemål , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE