Blogg

måndag oktober 5 2009

Hva betyr ordet turisme

Hva er turisme – og hvor kommer begrepet fra, har jeg undret over. Kanskje flere som leser dette undrer på det? I alle fall kommer ordet ”tur” det fra det latinske ordet ”tornare”, det betyr vrid, vende, kretse, og det greske ordet ”tornos” som betyr sirkle rundt et punkt eller akse.

Selv er jeg selvsagt ingen språkekspert, men ordet ble opptatt i engelsk språk og så videre til norsk og endret til ”ens tur” og ”tur”. Endelsen eller begrepet –isme betyr en hendelse eller prosess, oppførsel eller kvalitet, mens endelsen – ist benevner en som utfører handlingen. Ordet tur og endelsene –isme og –ist kombineres – altså en bevegelse rundt en sirkel. Det kan være et startpunkt man kommer tilbake til. Som en sirkel, representerer dermed en runddreise, man kommer tilbake til startpunktet. En som ufører en rundreise er en turist. 1)

Ordet tourism ble brukt som et nytt ord for reisende i England, så langt tilbake som 1700-tallet – men definisjonen kom først kanskje på slutten av 1800-tallet. Definisjonen på 1800-tallsturisten var da ”personer som reiste av nysgjerrighet og sysselløshet”. Det var unge britiske aristokrater, menn, med karrierer innen politikk, myndighetsutøvelse og diplomati som foretok reiser på det Europeiske kontinentet.

Både tyskere, engelskmenn og øvrige lands rikmannsfolk foretok lengre reiser og var kjente som turister på slutten av 1800-tallet.

1) Global tourism, av William F. Theobald, ISBN 0-7506-7789-9

Posted by HISOL at 07.49formiddag to Boktips , Science , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag oktober 2 2009

Scrapbooking og minnebøker

winter girl
Scrapbooking – flickr.com, karine*imagine

En fin og trivelig metode for å bevare familiehistorien med fotografier limt inn på vakkert kartong/papir med bokstaver, mønsterpapir, stempler, med små suvenirer er å dekorere og pynte dette, og sette det inn i album – såkalte scrapbooks, eller minnebøker. Dette er helt klart en økende trend i Norge. Nå finnes det fint papir og album som gjør at du kan få fantastiske resultat.

Selve tradisjonen med minnebøker strekker seg tilbake til 1500-tallets England (for rikfolk), men når moderne fotografi kom på slutten av 1880-tallet kunne man i Amerika ta til seg denne hobbyen. Moderne scrapbooking begynte omkring 1980, og spredte seg fra Amerika til resten av verden.

Det finnes to varianter scrapbooking – den med album, papir, ulike suvenirer, penner og stensiler som du limer inn fotografier i, eller digital scrapbooking  der du bruker programvare for å ”lime inn” digitalfotografi i spennende digitalalbum.

Over årene har scrapbooking blitt nesten som en kunstform du kan ha for mange år fremover. Det behøver ikke være bare spesielle tilfeller du gjør en scrapbook. Du kan gjøre en minnebok for barnefødsler, til besteforeldre, gratulasjonskort, oppskrifter, lærebøker, gjestebøker.

Uansett hva du velger kan det å gjøre minnebøker være noe som både små og store setter pris på. Minnene fra ferier, reisemål og hverdagsliv kan lagres og bevares for mange generasjoner.

Noen bra linker:

Posted by HISOL at 07.47formiddag to Boktips , Kultur , Kunst , Produkter , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag juni 26 2009

Kan du unngå kulturkollisjoner?

Angry Faces
Foto: sinte ansikter - flickr.com, goldberg

Hvordan unngår du kulturkollisjoner og konflikter? Det er nyttig å kunne lokal skikk- og bruk når vi reiser, men det er viktig å tenke på at vi alle har flere kulturer.

Kultur er mer enn mat, klær, språk og de ytre utrykk av kulturen. Kulturelle grupper sentrerer seg omkring en stor mengde delte identiteter, så som etnisitet, alder, nasjonalitet, geografiske områder, sosioøkonomiske klasser, seksualitet, språk, religion, arbeid og kjønnsroller. Kulturen eksisterer i større systemer - vårt syn på verden. - som inneholder sosiale, moralske, praktiske, materielle og åndelige dimensjoner. Kultur er et komplekst system - og å bygge broer for å minske konflikter er en stor utfordring.

En nøkkel kan være kulturell forståelse og flyt. Språk brukes som en metafor (forklaring) til kulturen. Så å ha en forståelse for ulike kulturer hjelper. Man kan lære seg om grupper, politikk og institusjonelle strukturer. Men det er også viktig å forstå kommunikasjonsmønster, praksis og verdier. Kulturell flyt får oss til å huske at kultur er måter å forstå og veivisere for hvordan vi påvirker verden.

Det er tre dimensjoner som kan skape konflikter: materiell, kommunikasjon og symbolikk.

Den materielle dimensjonen refererer til for eksempel uenigheter. For eksempel alt fra et leketøy som to barn vil dele til multimillion-dollar-konstruksjonen av et høyhus som gikk føyken.

Kommunikasjonsdimensjonen henviser til misforståelser, feiltolkning og feil antakelser som forårsaket en uenighet - der det helt klart ikke burde være noen uenighet i det hele tatt.

Den symbolske dimensjonen inkluderer saker som er meningsfulle for en gruppe. Religion, kulturelle ikoner og litteratur er tre eksempel på symboliske ting menneskegrupper identifiserer seg med.

Tredjeparter kan skape en bro mot forståelse. "Fredsmeglere" forhandlere og andre tredjeparter kan skape bro til bedre forståelse fra begge sider. De kan spille en veldig viktig rolle for å minske konflikter - selv om tredjeparter i ulike kulturer spiller ulike roller.

Ta rede på mer og les boken: Cultural Collisions: Bridging Cultural Conflicts: A New Approach for a Changing World, av Michelle LeBaron,

Posted by HISOL at 07.43formiddag to Aktuelt , Boktips , Food and Drink , Forberedelser , Humor , Kultur , Tips , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag juni 12 2009

Familietips til sommermoro

Bli ikke desperat over at sommerferien hjemme skal bli kjedelig. Sommeren har nettopp startet, miniputtenes fotballsesong er over, ferien er ennå tre uker unna. Værevarselet for kommende uke sier varme dager med sol og sommer; men kjedsommelighet leder til irritasjon og grinighet.

Ingenting er som grinete og rastløse unger som kjeder seg, og irriterte foreldre som kjefter og smeller. Vi har ikke heller alltid tid til å forberede, beskrive, forklare eller delta i alle prosjekt. Når alle i familien er trøtte og synes kjede seg behøver foreldrene noe som raskt kan engasjere og stimulere med et minimum av forberedelser. Her kommer noen tips slik at en kjedelig dag kan bli til sommer og sol, både i sinn og hjerte:

Gjør hjemmelaget iskrem Det er overraskende enkelt å gjøre! Du kan skaffe en iskremmaskin (frysemaskin) for omkring 400-800 kroner for å gjøre iskrem eller fantastiske sorbéer. En bra oppskrift med lite fett og lite tid, er lett for barna å gjøre: ta fram en pose iskuler, mineralsalt (halitt), 3 liter melk, en kanne kondensert søtmelk, 1 ½ kopp sukker, 1/8 teskje salt, en skje vaniljeekstrakt oppbløtt i to kopper melk. Bland sukker til det er oppløst og ha i ismaskinen. Fyll i melk, isbiter og mineralsalt og kjør blandingen i 40 minutter. Barna kan forberede pynt, toppings og garnering.

Ice cream machine

TV/Internettprosjekt Finn/lei/kjøp en interessant film eller et pedagogisk TV-program og få familien til å se det til sammen, deretter undersøker dere temaet nærmere på internett. Finn informasjon om produksjonsår, skuespillere, fakta, historisk materiale, musikktema, bakgrunnsmateriale, geografi, regissør, komponist etc. Gjør deretter en utklippsbok (Scrapbook) for favorittfilmen/TV-programmet der dere legger inn informasjonen.

Biblioteksbesøk Planlegg å bli der en stund. Barna kan spille dataspill, du kan finne programvare for hjemmet. Sjekk ut og lån nye bøker, lydbøker, DVD-filmer for barna. Da får du fred noen dager fremover.

Barneavdeling

Besøk supermarkedet Er du helt desperat? Et supermarked er ikke helt originalt - men under de nærmeste sommerukene vil du finne en god del salg, så det kan være en god ide å kjøpe klær til skolebruk. Et slikt besøk kan være bra som en spesialbelønning for ett av barna som har oppført seg bra.

Posted by HISOL at 07.50formiddag to Boktips , Film , Forberedelser , Foto & Film , Games , Humor , Kultur , Kunst , Mat og drikke , Television , Tips , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag mai 6 2009

Internasjonale reisebøker

Det finnes mange fine internasjonale bøker som beskriver reisemål, geografi, topografi, kultur, religion, humor, tema, yrker, skikk og bruk for land, by eller sted du skap besøke. Her kommer noen boktips:

100 Things to Do Before You Die: Travel Events You Just Can't Miss Dette er en bok for deg som ønsker tips til en annerledes ferie. Lett å lese på flyet.

5 Legal Do's (and Don'ts) for the Small Business Et litt vanskelig aspekt med det å starte en egen bedrift er å vite reguleringer, statlige forskrifter og myndighetskrav. Denne brukervennlige boken, skrevet av en jurist gir bra kryssreferanser og 155 store og små tips til hva man skal gjøre - og ikke gjøre innen ulike områder som internasjonale transaksjoner, kontrakter, intellektuell eiendom, PC, markedsplan med mer.

300 Incredible Things for Travelers on the Internet Denne boken gir deg gode råd for reisen. Fra din hjemlige comfort til å sjekke inn på flyplassen, bestille billetter, undersøker reisemål for din neste ferire, finne u tom værforhold og mange andre brukbare saker - for deg på reisende fot.

ABC's of Travel Praktisk håndbok for deg som reiser. Liten og hendig i pocket-format som gjør boken lett tilgjengelig presis når du behøver den.

Access to Air Travel for Persons with Reduced Mobility De fleste tar flytransport som en selvfølge. Men for handikappede eller bevegelseshindrede kan det være en utfordring. Det er av og til vanskelig å finne ut av viktig informasjon før avreise. Det kan være tilgjengelighet på flyplassen, innsjekking, tilgang til toaletter etc. Denne boken gir en oppdatering av ECMT/ECAC Seminaret som tar opp hvordan man øker tilgjengelighet for flyreisende. Boken gir råd og forslag til forbedringer på dette området.

Do's and Don'ts Around the World: A Country Guide to Cultural and Social Taboos and Etiquette: Usa, Canada & Australia Lauraday Kelley, president for organisasjonen Retail Travel Agents sier: "Jeg er helt sikker på at informasjonen i denne bok om mange ulike land tar opp det som er viktigst for forretningsreisende og turister - som ønsker informasjon om ikke bare det å reise gjennom, men også lære mer om landet de besøker, dets kultur og mennesker."

Bøkene kan du kjøpe via www.amazon.com

HISOL

Posted by Travelstart at 07.49formiddag to Boktips , Fly , Flyselskap & flyplasser , Kultur , Mat og drikke , Reisemål , Religion , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag mars 26 2009

På reise som gravid

Planlegger du en lengre reise når du er gravid - prat med din lege først. Har du ingen forhindringer eller komplikasjoner vil din doktor sikkert la deg reise - unntatt under den siste fasen av graviditeten (da risikoen for missfall er størst). De fleste flyselskap har reguleringer for hvor sent i graviditeten du kan reise. Sjekk dette før avreise, så blir du ikke skuffet.

Det er muligens ingen god idé å reise om du behøver ekstra/ny vaksinering. Du bør unngå inntak av fremmede substanser under graviditeten (det inkluderer alkohol og røyk). Det er sikrest for det ufødte barnets helse.

Bestill flysete med komfort som første bud:

  • Et sete nær toalettet gjør livet enklere
  • Et sete nær midtgangen gjør at du kan ta små korte gåturer
  • Seter på første rad kan ha størst benplass
  • Førsteklasse er mest komfortabel - om du har økonomisk mulighet

Medisinsk sertifikat er viktig Ta med dette på reisen fra din doktor. Det er en bekreftelse på at du kan reise under din fase av graviditeten.

En tid i ro og stillhet Under lengre reiser er det bra å ta med en DVD, walkman eller iPod med lett musikk, åndelige sanger eller noen bøker om barn. Det vil gi deg og det ufødte barnet glede og fred.

Spis og drikk rett Ta alltid med din egen mat når du reiser. Forbered hjemme før avreise. Unngå snacks eller ferdigmat fra markedet. Ta med friske frukter og juice i små termoser eller drikkebeger. Lett å ta med - og næringsrikt.

Ta med en venn Om mulig, reis ikke alene. Ta alltid med nødnummer og din leges kontaktdetaljer (og ha disse lett tilgjengelig) i tilfelle noe hender under reisen.

Posted by HISOL at 06.46formiddag to Boktips , Fly , Flyselskap & flyplasser , Food and Drink , Forberedelser , Mat og drikke , Religion , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE