Blogg

måndag november 16 2009

Er språkreiser nødvendig?

Det er populært å dra på språkreiser – du lærer deg om andre lands skikk og bruk, historie, kultur og samfunn. Å reise ut i den store verden for å lære et nytt språk har i historiens begynnelse kanskje ikke vært selve målet – men resultatet ble at den som reiste til fjerne land og riker kom beriket hjem, både med suvenirer, kunnskap og (deler av) et nytt språk i bagasjen.

I dag er forståelse for og kunnskap i ett eller språk i tillegg til morsmålet viktig for deg som individ, for bedrifter multinasjonale virksomheter, myndigheter og store globale organisasjoner. Spesielt FN med sine seks offisielle språk og EU med sine 23 offisielle språk behøver tolker. Gullalderen for tolker er nå.

Selv hadde jeg to år tysk i 8-9-klasse på skolen. Det var en time i uka. Som jeg aldri praktiserte senere. Engelsk var ikke min store favoritt i tenårene. På videregående skole spilte vi kort i timene og læreren var ikke engasjert i undervisningen, han kom for sent eller brydde seg ikke...

The Alphabet in Light

Som tjueåring (sommeren 1990) flyttet jeg til Bærum for videre studier. Min hybelleilighet var opptatt av besøkende til fikk jeg som oppdrag en dag å guide Ervin László, en ungarsk vitenskapsfilosof, systemteoretiker og konsertpianist og hans hustru, som var på besøk i Oslo. Mine engelskkunnskaper var ikke på topp – men jeg kastet meg ut på «dypt vann» – og det gikk jo bra! Vi besøkte blant annet Kontiki-museum og Vigelandsparken. Senere spiste vi middag til sammen hos mine hybelverter i Bærum.

Min hybelvert var fra London ga meg engelske bøker – så det var bare å begynne å lese. På ett år lærte jeg meg mer språk en 10 skoleår (grunnskole + videregående skole totalt).

I og med at jeg fikk engelske og amerikanske venner, og at ingeniørhøyskolens bøker var på engelsk gikk det ganske raskt med språkutviklingen.

Jeg tror imidlertid at språkreiser er bra. Sett deg inn i ulike språk, lær fra ulike kulturer og du vil bli beriket. Du får også store sjanser på arbeidsmarkedet.

Tips til deg som vil lære språk:

  • Start en engelsk klubb, der alle må prate engelsk, for eksempel en Toastmastersklubb
  • Ta en språkreise fra EF
  • Reis til utlandet og prat så mye du kan på lokalspråket

Posted by HISOL at 07.48formiddag to Books , Forberedelser , Science , Tips , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag januar 26 2009

Sexturismen minsker ikke...

I boken Plattform, utgitt 2001 av den franske forfatteren Michel Houellebecq beskrives sexturismen inngående. Noen spørsmål han tar opp er hvordan mennesket skal bli lykkelig og om sexturismen kan løse den åndelige og materialistiske nød som finnes i verden.

 

I hovedsak er det Thailands sexturisme som beskrives i boken og at man via sex kan kjøpe seg lykke. Er det så at vi velstående nordmenn fortsatt i stor grad kjøper sex av gjestfrie, velskapte og fattige innfødte? Lar vi den seksuelle tilfredsstillelsen vi ikke finner i hverdagen her hjemme blomstre ut på fantastisk flotte strender i varmt tropisk klima, med herlige vennlige folk som betjener oss og som hungrer etter vår levestandard og penger? Dermed skapes et marked og en byttehandel som er uunngåelig...

 

Så lenge menneskene har reist på eventyr, om det så er charterreiser til fjerne Østen eller bussturer til Spania har sexturismen fulgt med. Masseturismen og sexindustrien går hånd i hånd og til sammen forpester de mange land der kjønnsykdommer spres og uverdige menneskelige forhold forankres.

 

Vil vi fortsette på samme vei – eller finnes det vilje til å velge avholdenhet, medmenneskelighet og å satse på positive opplevelser på et vakkert turiststed, basert på annet en seksuell frigjøring?

Posted by HISOL at 08.56ettermiddag to Books , Kultur , Reisemål , Religion , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag mai 8 2008

Internett som idé siden 1936

”Et internasjonalt kommunikasjonssystem må utvikles – et system som omfatter hele jorden, fritt for nasjonale hindringer og restriksjoner, og som fungerer med utrolig hurtighet og fullkommen regelmessighet”. Disse ord ble skrevet av Shoghi Effendi (1897-1957) i sin bok ”The Unfoldment of World Civilization”, mars 1936 (*). Dette var før den tekniske muligheten fantes og Internett som vi kjenner og bruker hver dag. Interessante ord, skrevet av en visjonær forfatter.

I dag bruker vi Internett mer enn bare til direkte kommunikasjon – det er integrert i hvordan vi søker informasjon, er grunnlag for interaktivt gruppearbeid, vi kan starte nettbaserte prosjekter, skaper grunnlag for kunnskapsutbytte, gir oss større forståelse for jordens resurser, alle nettbanker og globale transaksjoner overføres raskt og nye ideer til nettbruk popper opp kontinuerlig.


Hvem skulle tro att nettsamfunn, blogger, mobiltelefon, TV og radio smelter sammen i en enhet? Utviklingen går fort, og nye masser av mennesker tar nå i bruk teknologien. Internett påvirker land og rike, det endrer på måten vi kommuniserer, tenker, planlegger, hele vårt sosiale liv. Det er ikke merkelig at en del land nekter sine medborgere å bruke Internett.

Internett er en trussel mot tankesystem, mot ideologier, mot kontroll og bevaring. Internett endrer grunnvollen for en nasjons interesser – alle kan plutselig få tilgang til informasjon som tidligere ikke var delt massene. Internett er skremmende for de som forsøker holde seg ved makten, som vil kontrollere sin befolkning, som ikke ønsker innsyn i sin virksomhet.


Dette er noe du kan tenke på når du planlegger og bestiller din reise via Internett. På din reise i verden, sett deg inn i landenes situasjon, bruk Internett aktivt og les om de land du besøker. Skaff nye venner på plass, ta rede på fakta. Med Internett blir alt så mye lettere! Men det fysiske møtet kan ikke Internett klare av - enda...


(*) Sitatet over står på side 66-67 i boken ”Appell til Nasjonene” – utgitt 1986.
ISBN 82-90224-08-7

Posted by HISOL at 10.53formiddag to Books , Science , Travel , Web/Tech | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE