Blogg

tysdag januar 19 2010

Planlegg en billig sydenreise

Å unnslippe den kalde vinter for reisemål i varmere land behøver ikke koste allverden. Med litt enkel planlegging kan du få en veldig billig reise. Her kommer tipsene.

Spare penger og fremdeles den gode gamle måten å gjennomleve økonomiske kriser. Men drømmen om å unnslippe vinterklimaet til fordel for reisemål i sydligere strøk, uten å bruke mye penger, står øverst på de flestes ønskeliste de vil gjøre i øyeblikket.

Bruk Internett for planleggingen
Det å planlegge en feire til syden kan bli like morsomt som selve reisen da det er mange utmerkede nettsteder som selger billige fly- og hotellreiser. Det å bestille over Internett har blitt svært så populært og kosteffektivt – en enkel rutine nå. Bestillingssystemer via Internett gjør det lett å planlegge – selv for noviser, eller de som sjelden reiser...

Coconuts germinating on unspoiled beach
Kokosnøtter på en urørt strand. Flickr.com - Uploaded.

Utnytt billige flyreiser
Vær økonomisk og utnytt att vinteren kan gi deg billige billetter – selv for de strammeste budsjett. Er du fleksibel med avgangstider og reisemål er det for det meste lett å finne bilige flyreiser – et eventyr venter deg.

Velg beste reisemål for vinterferien
Gran Canaria er kanskje mest kjent for oss fra høye nord som en et reisemål for vinterferier. Varmen og solen under kalde vintermåneder får oss til å lengte tid. Den andre største øya på Gran Canaria har et behagelig vinterklimat som vanligvis ikke går under 20 grader og garanterer mange fine soltimer hver dag.

Møt våren på De saroniske øyene
De saroniske øyene (Egina, Poros, Hydra og Spetses) er en lite gruppe øyer i nærheten av Hellas kyst. Kombiner avkopling, velvære og strender som ikke er fullpakkede med folk med kulturelle besøk til museer og ruiner – ideelt for en vårflørt eller pause tidlig vår – før turistsesongen har våknet til liv...

Posted by HISOL at 07.51formiddag to Båtliv , Forberedelser , Reisemål , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag januar 8 2010

Jordan et spennende turistland

For deg som ønsker en annerledes ferie er Jordan landet for deg. Her finnes mye religiøs historie å utforske – men også mektige naturopplevelser. Landet har noe å tilby, både store og små.

Wadi-Rum ørkenområde
Wadi-Rum fantastiske ørkenområde – foto HISOL 

Akaba er landets eneste havneby og egentlige turistby. Det er Jordans eneste havneby og er en tollfri sone. Hit kommer turister fra Egypt og Saudiarabia, men også helgeturister fra landets hovedstad Amman, lengre nord i Jordan. Temperaturen i desember var på omkring 25 grader hver dag. Det kan veksle mellom 20-27 grader på dagtid, og 8-12 grader nattetid.

Tar du turen ut i ørkenen, Wadi Rum, som ligger omkring 1 time fra Akaba kan temperaturen veksle mye mellom dag og natt, så ta med både shorts og varme klær. Det er et meget tørt ørkenområde, sand over alt, men også fantastiske oaser – og et vennlig folk. Her kan du få innblikk i landets moderne historie fra Laurence of Arabia, britisk mandatområde og frem til vår tid med kong Abdullah II.

Petra er en severdighet du må få med deg i Jordan. Virkelig spennende – men utfordrende, da det krever mye gåing. Men du kan få luftkondisjonert taxi via esel, hest eller kamelridning.

Petra med greske søyler
Petra med greske monument – foto HISOL

Dødehavet med bading og spa er også bra. Her er jordens laveste punkt – 400 meter under havnivå.

Er du interessert i religiøs historie finner du både jødisk, kristen og muslimske hellige steder. Både Moses, Jesus og Muhammed har vært i Jordan – så det er et Hellig land, på linje med Israel.

Landsby i nærheten av Petra
Landsby på vei mot Petra – foto HISOL 

Landet satser mye på turisme nå – og nye hoteller og leilighetskompleks bygges ut raskt. Akaba er det området som myndighetene satser mest på – på grunn av beliggenheten, naturmiljøet og beliggenheten ved sydspissen av landet.

I Akaba by finner du mange basarer, loppemarked, kafeer, restauranter og hoteller i alle prisklasser. Dessuten er Akaba et bra utgangspunkt for deg som vil ta turen ut i et krystallklart Rødehavssjø - en 27 kilometer strandsone med fantastisk maritimt dyreliv. Egner seg bra for bading, snorkling og dykking.

Akaba havneområde
Akaba havneområde med hotelkompleks i bakgrunnen – foto HISOL 

Prisnivået har gått opp siden 2004 på grunn av Irakkrigen. Oljeprisen har medført en stor prisøkning generelt, men et restaurantbesøk er omkring 30 % billigere enn i Sverige.

Turistsesongen er fra oktober til april. Sommermånedene: mai til august (med temperaturer på 30-40 grader) er trolig for varm for oss skandinaver. Desember kjennes som en normalvarm norsk sommer.

Posted by HISOL at 07.43formiddag to Båtliv , Fly , Flyselskap & flyplasser , Food and Drink , Foto & Film , Hotell , Kultur , Kunst , Leiebil , Mat og drikke , Produkter , Reisemål , Religion , Restauranter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag desember 10 2009

Kinobesøk julaften i Tallin

Medieval Tallinn
Gamlebyen i Tallinn, flickr.com - Sakari Lampola

Tallin 1995. Kaldt, minus 20 grader. Jeg assisterte min venn, som skulle hilse på barn og barnebarn i Tallin. Vi skulle også delta på en bahá’í-vinterskole i Pärnu, 10 mil fra Tallinn. Vi reiste med fergen fra Stockholm 23. desember og ankom julaften morgen Tallin i kaldt snødrev. Ingen sydentur det året, altså.

Mine venner tok i mot oss og vi kjørte i kalde biler til deres hjem i de russiske leilighetskompleksene som lå noen få kilometer utenfor byen. Dette var virkelig kjedelig bebyggelse, selv om det fine vite drevet av nysnø dekket marken og vær og vind omformet landskapet. Disse boligkompleksene fra 70-80-tallet var firkantige blokker på opp til 10 etasjer. Gråe og triste alle dager. Ingen fantasi eller arkitektur. Selv rå betong i korridorene var inkludert. Ingen maling eller forskjønnelse her.

Inne i leilighetene var det derimot varmt, koselig og trivelig. En del hadde kjøpt sin leilighet, mens andre leiligheter var til leie.

Mine venner bjød på lunsj og vi fikk vilt oss litt på formiddagen før vi la opp planene for ettermiddagen og julaften. Da vi ikke hadde noe spesielt program – kom ideen med å gå på kino(!). Kevin Kostner i Waterworld ble det. Vi tok bussen, betalte noen øre, ferden gikk gjennom en nesten øde og kald by. Minus 20 grader ute. Inne i kinoen var det 14 grader varmt – så det var bare å sitte med jakkene på. Kinobilletten kostet tilsvarende 2 kroner.

Men – nå kom underteksten opp – på både russisk og estlandsk. Så vi fikk se bare 2/3 av filmen! Det gikk jo bra. Vi hutret oss gjennom de to timene av filmvisningen. Filmen skulle vi jo se – selv om det ikke var mer enn 20 personer i en sal som rommet totalt 250 personer.

Kom ca 21.00 tilbake til finpyntet leilighet og vi hadde en trivelig internasjonal julaftenskveld i en leilighet i et russisk betongkompleks i Tallin.

Neste formiddag, første juledag, gikk ferden de ti milene med buss (eller tog?) til byen Pärnu. Her skulle vi under fire dager treffe våre venner fra de Baltiske landene, Russland, Finland, Sverige og Norge. Vi fikk delta i et kulturelt program med musikk og sketsjer. Mange spennende saker ble tatt opp, diskutert, og planer for utbredelsen av bahá’í-troen i de Baltiske landene ble lagt, men det får bli en annen historie…

Posted by HISOL at 07.49formiddag to Båtliv , Food and Drink , Kultur , Mat og drikke , Musikk , Religion , Restauranter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag desember 7 2009

6 bra steder å feire jul

Mt. Roy, New Zealand
Mt. Roy, New Zealand, Sami Keinánen, flickr.com

Mange drar til Kanariøyene, Madeira, Egypt, Bangkok eller Thailand under jul og nyttår. Det blir sikkert en stor norsk koloni der kan jeg tenke meg. Omkring 250 000 nordmenn reiser utenlands under julen i følge organisasjonen HSH. Men vil du bort fra turiststedene og gjøre noe helt på egen hånd finnes det faktisk alternativ. Her er 6 tips:

 1. Boston, uoffisiell hovedstad for New England, USA. For deg som kan tenke deg små koselige gater med og julestemning i engelsk kolonimiljø.
 2. New Zealand, Stillehavet med subtropiske strender og spennende øyer og varierende landskap. Besøk også de steder som filmene om Ringenes Herre ble spilt inn. Her finner du sommer i desember og dypvannsfiske på natten.
 3. Edinburgh, Skottland. Besøk Edinburgh Castle og opplev fyrverkeriet på nyttårsaften. Sekkepipespillere spiller «Amazing Grace». Besøk 600-år gamle St. Giles Cathedral julaften.
 4. Nashville, Mississippi, USA. Honky-tonk og country musikk og opplevelser i hovedstaden for delstaten Tennessee.
 5. Malmö, Sverige. 1600-tallsby og moderne design. Opplev svensk julebord. For deg som er interessert i moderne innredninger finnes mye interessant. Og valutakursen er jo bra.
 6. Puerto Rico. Opplev julesanger i salsastil. Her finner du ikke mange julegraner, men palmer og eksotisk flora i regnskogen. Gå på oppdagelseferd i 500-år gammel spansk koloniby langs Atlanterhavet.

Posted by HISOL at 07.54formiddag to Båtliv , Food and Drink , Hotell , Humor , Kultur , Mat og drikke , Music , Musikk , Reisemål , Religion , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag november 27 2009

Hvordan få billigste reiser?

A True vacation spirit 
Har du råd til en luksusreise til Martinique Island, Karibia? flickr.com, Kenzoka

Selvsagt – du kan og bør spare til ferien – men du kan også finne billige feriereiser. Om du ønsker deg en luksusreise til en billig penge kan det være bra å forberede. Men du kan også med litt ekstra planlegging få din drømmereise uten å måtte bestemme dette 6-12 måneder i forveien.

En billig reise betyr forskjellige saker for ulike mennesker. Et par studenter synes kanskje en billig reise betyr camping og ryggsekkturisme. Det betyr at er du i denne kategorien finner du billige reiser ganske lett – den store utfordringen er derimot å få en luksusferie til en lav pris.

Reiser du på ferie er du omringet av passasjerer og reisende som i mange tilfeller har betalt mye mer en du – og du vil sikkert høre fra andre at de har betalt mye mindre enn du for samme reise...

Billige reisepakker kan du finne hvor som helst – om du bestemmer deg for det! Søk opp steder og reisemål du ikke umiddelbart skulle tenke deg å reise til – og vips så har du funnet en ukes feire til halvparten av prisen du skulle tenke deg å betale for det velkjente reisemålet du hadde i tankene først.

Du kan også finne billige båtkryssinger – om du kan tenke deg å bo i en billigere kabin. Du kanskje ikke får en luksussuite, men du får oppleve samme sjø, stoppe på eksotiske og fantastiske øyer som dine medpassasjerer. Du får samme utmerkede mat som andre som betaler 2-5 ganger prisen du nøyer deg med.

Ta også kontakt med reiseagenter – som kjenner til områder, temperaturer og fornøyelser du ikke har tenkt på. Da kan en billig ferie stå for døren – full med spennende opplevelser og minner, som mange kommer til å misunne seg over...

Posted by HISOL at 07.47formiddag to Båtliv , Fly , Food and Drink , Forberedelser , Hotell , Humor , Kultur , Kunst , Leiebil , Reisemål , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag november 26 2009

Sparetips til din ferie

Tropical Island
Tropiske øyeblikk venter deg - flickr.com - cocoate.com

Det kan være bra å spare til din drømmeferie. Og små regelbundne småsummer eller offer kan bidra til at du oppnår målet med din ferie. Er du student eller har dårlig økonomi nå – behøver ikke det hindre deg i å reise til varmen i syden eller hvor det nå skal være.

Du legger unna penger nå slik at du kan finansiere din ferie. Slik gjør du det:

 1. Legg vekslepenger og småsedler i syltetøysglass hver dag. Du blir overrasket over hvor mye du kan spare i løpet av et par måneder.
 2. Sats på billig underholdning: gå ikke på kino, men lei videofilmer – du sparer 50 %. Legg heller resterende 50 % i syltetøysglasset. I stedet for å kjøpe seneste CD av ditt favorittband kan du jo ”låne” musikken fra en venn.
 3. Gjør din egen lunsj (skole/jobb). Kjøp ikke ferdigpakket mat – den er også dyr.
 4. eBay! Ja – tenk ikke på å dra til kjøpesenteret for å handle klær – sjekk heller eBay for pent brukte klær. Du kan bruke pengene du sparer til å oppgradere ditt hotellrom.
 5. Utsett større innkjøp til etter ferien. Din bærbare PC vil sikkert holde seg 5-10 måneder og du kan sikkert klare deg med din gamle soffa litt lengre.
 6. Ingen Burger King eller Mc Donald’s. Blir du fristet til å besøke den lokale hamburgerkiosken eller – tenk på at du skal på en megaferie! Spis hjemme – du vil spare både penger og kalorier (om du spiser nyttig mat!).
 7. Gi slipp på hverdagsluksusen. Ofre det ekstra du normalt kjøper (magasiner, solarium, manikyr, teknikkdingser, stryk av skjorter, sjokoladedesserter etc). Husk at det bare er for en kort tid – du skal på ferie!
 8. Selg gamle skolebøker om du er student. List dem på eBay eller nettsider for studenter. Selg gamle saker på finn.no eller andre nettsteder om du har noe liggende som du ikke behøver. Spar pengene i syltetøyskrukken.

Jeg er helt sikker på at du på 3-4 måneder har spart nok til en ganske bra og fin ferie. Lykke til!

Posted by HISOL at 07.47formiddag to Båtliv , Fly , Food and Drink , Forberedelser , Hotell , Humor , Mat og drikke , Music , Musikk , Produkter , Reisemål , Restauranter , Spill , Television , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag november 18 2009

Fiji – studier i naturmedisin

Fiji from the Window Seat
Fiji fra flyvinduet - flickr.com - brewbooks

På min og min hustrus reise fra Australia til Los Angeles 2005, mellomlandet vi i Fiji. En fantastisk øy med utmerkede strender og temperatur på omkring 30 grader i september. En utmerket turistøy med mange spennende aktiviteter som surfing, bading, utforske øylivet, båtturer, besøk i naturmuseum etc.

Vi tok en dagsutflukt med vår lokale guide, en mann med kunnskaper om naturmedisin. En båt via rederiet Captain Cook tok vår gruppe til en liten øy en times reise ut i krystallrent vann. Her kunne den som ønske det bade og snorkle i korallrev, gå på oppdagelsesferd langs stranden eller hvile i skyggen av palmer (noe jeg foretrakk).

Vår guide tok oss med på øyen for å se på naturmedisiner, dyre-, fugle- og planteliv. Det var interessant å lære seg om hvilke planter som ble brukt som naturmedisin tidligere. Man knuste blader, blandet med spytt og fikk opp en enkel medisin for ulike sykdommer (som å ta bort feber, verk og andre ubalanser i menneskenaturen). Det virket enkelt – men det var det ikke. Du må ha mange års kunnskap for å kunne bruke naturens apotek på rett måte.

Vår guide forklarte at han hadde lært dette av sine eldre slektninger men at kunnskapen var i ferd med å dø ut. Så han forsøkte å dokumentere så mye han kunne.

Så – reis ut og opplev verden. Ta med deg kunnskap hjem og bli beriket. Slik kan verden bli bedre – om vi forvalter vår planet.

Posted by HISOL at 07.58formiddag to Båtliv , Food and Drink , Forberedelser , Kultur , Mat og drikke , Reisemål , Science , Sports , Tips , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag september 29 2009

Billige høstaktiviteter for store og små

Selv om verdensøkonomien påvirker oss (om du nettopp har mistet jobben eller er arbeidsløs) betyr ikke det at du behøver ha det mindre moro på høstferien. Det går å planlegge en reise med lite budsjett – men med rikt innehold og fine opplevelser.

Vær budsjettbevist, og tenk i nye baner – så finner du nye opplevelser som gir deg gode minner. Tenk på følgende: Hva er viktigst for deg på en lavbudsjett ferie? Leter du etter en romanse? Eller er det viktig at barna skal ha det moro – samtidig som de får en lærerik opplevelse? Kan kulturopplevelser og glede gjøre ferien trivelig?

Her er noen saker du kan gjøre under høstferien:

Plukke høstepler å gå blant epletrær og lete etter perfekte epler kan være noe som bringer familien nærmere. Du kan gjøre kandiserte epler, karamellepler, fine epledesserter og eplekompott.

Finne fine høstløv når løvene blir fargerike former kan en hel bakke, bergknaus eller skogsparti bli en fin opplevelse. Nå er det ingen bedre tid for å besøke fjellet. Det er mindre folk og køer, bensinprisen er lavere enn på sommeren. Og det å gå ute i skog og mark gjør alle mindre stressede. Besøk et skiområde – flere har kanskje heisene åpen under lavsesong, slik at du kan komme deg opp til høyere nivå med finfine utsikter.

Høstfiske selv om dagene blir kortere og luften kald, virker fiskene alltid mer sultne på denne tiden av året(!). Om du allerede har fiskekortet i orden, kanskje du kan forsøke fiskelykken nå på høstkanten? Du kan fiske billig, og helt sikkert får du favorittstedet helt for deg selv...

Naturparker har høsttema en del naturparker, naturverneområder og lokale kulturområder har kanskje gratis naturprogram på helgene. Du kan få mye moro med barna – og det blir en lærerik helg.

Historiske parker og slagfelt det finnes faktisk flere slike steder (krigsminnesmerker, festninger, ubåtbaser, sambandstasjoner, bunkerser, kaianlegg) i nærheten der du bor. Med forsiktighet og lokale kontakter (kontakt lokale turistforeninger) kan du få en guidet tur – en hel dag med spenning og historier for små og store.

Botaniske hager er vakre, skjønne og gir næring til sjelen. Ofte gratis eller billig for besøkende. Selv om de ikke er ideelle for barn er det en bra mulighet for par eller deg som ønsker en stille dag med en fin atmosfære. Også for deg som fotograferer, kan et slikt besøk gi mange gode fotomuligheter.

Fjord, øy og strandbesøk romantisk, fantastisk, utfordrende, men også rik på muligheter til å finne saker til høstens og vinterens kunstverk. Ta en tur ut til et fyrtårn eller et øybesøk. Det gir gode muligheter til å oppleve vær, vind og naturens elementer.

Posted by HISOL at 07.42formiddag to Båtliv , Food and Drink , Foto & Film , Kultur , Kunst , Mat og drikke , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag september 15 2009

Helseturisme til Midtøsten

Dead Sea Resort
Kursted ved Dødehavet. Foto, flickr.com - Mark Cartwright 

Helseturisme er ikke nytt. Den første typen medisinske turister kan man spore tilbake til greske pilegrimer som reiste over Middelhavet til Saroniabukta til helligdommen for guden Asklepeios.

Israel er et populært sted for helseturister. Det er flere grunner til dette. Mange europeiske land, spesielt tidligere Østblokkland har ikke velutbygde medisinsk kompetanse. Andre kommer til Israel, for det meste fra USA, da de kan få kvalitetsbehandling til en billigere kostnad, både operasjoner og hjelp mot barnløshet.

Dødehavet er et verdensberømt sted for terapeutiske kursteder. De israelske turistmyndighetene gir bra støtte til medisinske behandlere i dette området. Klimaet ved Dødehavet er året rundt skyfri med lav luftfuktighet. Her kan du få ulike behandlinger mot hudsykdommer som psoriasis. Velg mellom klimaterapi, helioterapi og flere andre typer medisinske behandlinger.

Jordan er også en økende turistnasjon, da medisinsk behandling er billig her. Spesielt kommer det mange pasienter fra arabiske land, Palestina, Sudan, men også mange fra Europa, Amerika og Canada søker seg til Jordan for medisinsk behandling. Behandlingen her kan være kanskje 1/3 av kostnaden i Norge. Jordan er ranket som nummer fem i verden som en medisinsk nav av World Bank år 2008.

Posted by HISOL at 07.48formiddag to Båtliv , Mat og drikke , Reisemål , Religion , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag september 10 2009

Båttur til Jurmala

img_3404 
Båten går mot Jurmala. Foto: HISOL

Det er en god idé å ta en turistbåt fra Riga til Jurmala. Turen tar omkring 2 timer gjennom et fantastisk område på elvene Daugava og Lielupe. De store sightseeingbåtene har en restaurant og bar ombord. Men på det åpne dekket finnes det fine muligheter til å sole seg eller se på naturen langs elvene.

Hele foretaket jeg jobber på dro med båten ut fra Riga havn kl. 12.00. Så vi hadde en to timers fin båttur opp elven til Jurmala. Med buffé ombord og lett stemning var det jo helt OK.

Vel fremme i Jurmala finner du de flotteste rikmannsområdene. Her, i nærhet til stranden og i et naturskjønt område ligger de dyreste husene og herregårdene du kan tenke deg. Det er en unik trearkitektur. Det var på 1800- og 1900-tallet man begynte å bygge i tre. Og de rikeste leide inn arkitekter, tyskbaltere, latviere, russiske og finske, som satte sitt preg på husene med fineste treskjæringer på fasader og tak.

Er du interessert i nasjonalromantikk, klassisisme, jugendstil – så finner du disse byggestilene side om side. Du finner 408 å bygninger på listen over arkitektoniske minnesmerker, og det er over 4000 historiske bygg i byen.

Men, ikke alle er interessert i arkitektur – så for majoriteten av mine kollegaer ble det beach volleyball som lokket mest.

Jurmalas 33 km lange strande er faktisk en av Europas fineste. Det er hvit kvartssand. Omkring 100-200 meter bred strandlinje så langt du kan se.

Vannet her er av god kvalitet og er ikke salt – det er nesten ikke nødvendig å dusje etter badet. Du finner omkledningsrom på mange steder langs stranden og du kan leie badeutstyr. Mange sommerkafeer gir bra service. Det er lett for familier med småbarn å ta seg til stranden – og offentlige toalett finnes flere steder.

img_3580
Jurmalas strand lokker til mange aktiviteter. Foto: HISOL

Jurmala ligger ca 25 km fra Riga. Med buss tar det omkring 25-30 minutter.

Les mer på www.jurmala.lv.

Posted by HISOL at 07.43formiddag to Båtliv , Food and Drink , Kultur , Kunst , Reisemål , Sport , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE