Blogg

fredag januar 29 2010

Eksempel på positiv turisme

Mountains along the Ulvikfjord
Ulviksfjord med fjell i bakgrunnen - foto flickr.com - _tbw_

Langsiktig og bærekraftig utvikling av turismen møter behovet til dagens turister og regioner og beskytter miljøet, samtidig som det skaper muligheter for fremtiden. Det er dog viktig med handlingsplaner slik at økonomiske, sosiale og estetiske behov kan fullføres, samtidig som den kulturelle integriteten, økologiske prosesser og biologisk mangfold og livssystemer støttes.

Positiv turisme er langsiktig – det fokuserer på økonomi-, miljø- og sosiokulturelle -faktorer.

Økonomi

 • Utenlandsk valuta
 • Skatter
 • Arbeidsmuligheter

Miljø

 • Gir en økonomisk verdi til urørte naturresurser
 • Oppmunter til etableringen av nasjonalparker og beskyttede områder

Sosiokulturell

 • Gir økonomisk verdi til tradisjonell kust, håndverk og kulturresurser
 • Oppmuntrer til bevaringen av historiske steder og verdensarv
 • Fostrer hos vertssamfunnet en toleranse og aksept for ulike kulturer.

I Hordaland finnes flere aktive landskapsparker som via kulturlandskap og levende aktive bygder gir reisende i Norge en annerledes og fantastisk opplevelse.

Les mer på www.landskapspark.no

På The Good Travel & Tourism Wiki kan du ta del av internasjonale erfarenheter: www.goodtravelwiki.com

Posted by HISOL at 07.47formiddag to Current Affairs , Kultur , Kunst , Reisemål , Science , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag januar 28 2010

Hvordan du som turist kan påvirke

Kulturell turisme er en av de største og raskest voksende turistmarkeder. Kultur og kreative industrier er i økende grad brukt til å lansere turistmål og utvikle stedenes konkurransekraft og attraksjonsverdier. Mange reisemål utvikler aktivt sine gripbare så vel som ugripbare tilganger slik at de får sammenlignbare fordeler på den internasjonal turistmarkedsplassen – og for å skape interesse i lokale spesialiteter i møtet med globaliseringen.

IMG_5056_smaller
Fantastiske urørte koraller: Comoro Islands. Foto flickr.com

Som turister lokkes vi til nye eksotiske reisemål (med lokale spesialiteter) – kanskje til steder der ingen av dine slektninger eller arbeidskolleger har vært. Når det gjelder hvordan vi som turister påvirker vårt valg av transportmiddel, reisemåte, reisemål, enten det er på ferie til storbyer eller landsbygd, sommer eller vinter, kan det være smart å tenke på følgende:

1. Finn muligheter for økoturisme
I følte The International Ecoturism Society er økoturisme definert som en ansvarlig reise til naturområder som bevarer miljøet og øker lokalbefolkningens velstand. Her kan det være verdt å planlegge reisen slik at du kan minske påvirkningen på miljø, natur og mennesker.

2. Minsk utslippet av forurensninger
Det å reise jorden rundt, eller til et annet kontinent påvirker naturen globalt. Det å fly er i seg selv en av de største forurensere. Det finnes flere måter å minske miljøutslipp, fra det ekstreme – å gå til reisemålet, ta sykkel, bruke bilen, kollektivtrafikk, tog, båt, til fly. Den mest økovennlige måten å reise på er faktisk tog – hvis du har tid (som mange ikke har).

3. Minsk din påvirking som turist
Med en gang du kommer til reisemålet, uansett hvor hen i verden finnes det måter å redusere din påvirkning lokalt, samtidig som du får en fantastisk opplevelse.

Bruk lokale transportsystemer i stedet får å leie en bil eller ta drosje. Gå gjerne i storbyen i stedet for å ta leiebil/drosje mellom bydelene. Du får oppleve mer!

Tenk på hva du spiser – da mye av miljøutslipp kommer via mattransport. Spis lokalt, gjerne mat fra lokale gårdsbrukere.

Vær også forsiktig med hvordan du reiser til naturområder, skoger, naturparker, strender. Det er et privilegium å besøke slike områder – så forsøple det ikke og bli ikke fristet til å ta 4-hjuls motorsykkel. Ta heller med gode sko/støvler for vandring. Kanskje finnes hesteridning, kanomuligheter?

4. Den beste løsningen
Er din hjemby eller lokalområde en turistattraksjon? Sjansen er stor for at det finnes gode attraksjoner i din egen bakgård! Den beste måten å minske global oppvarming er å oppleve ditt nærområde, besøk dem som om du var en turist. Sjekk ut guideboken på bilioteket og bruk en helg eller to til å sykle omkring og besøk alle stedene som omtales i guidebøkene. Du kan faktisk bli forbløffet over hva du finner...

The Impact of Culture on Tourism

Ta gjerne turen innom 2010 European Ecotourism Conference in Pärnu 26.-29. september, Estland

2010 European Ecotourism Conference in Pärnu

www.european-ecotourism.com/conference-2010

Posted by HISOL at 07.57formiddag to Current Affairs , Fly , Forberedelser , Hotell , Produkter , Reisemål , Science , Tips , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag januar 26 2010

Katastrofeturisme

Er du nysgjerrig i katastrofeområder? Kan du tenke deg besøke steder med vulkanutbrudd, jordskjelv eller flomkatastrofer? Siden vi mennesker er nysgjerrige av natur så vil vi gjerne oppleve disse fantastiske naturfenomen, og få oppleve spennende situasjoner...

majestic mayon volcano.. Majestetiske Mayonvulkanen på Filippinene - foto flickr.com, Sir Mervs

Et eksempel er turister som valfartet til vulkanutbruddet i desember på fjellet Mayon, Albay, Filippinene. Det virker være en intens aktivitet i følge observasjoner. Lava som flyter 5,7 kilometer fra krateret og nedover fjellskråningen. Dette truet kokosnøttplantasjene i området. 44 jordskjelv var relatert til vulkanutbruddet. Omkring 50 000 mennesker fikk evakueres til 30 «flyktningleire».

Et annet begrep er volontørturisme eller hjelpeturisme innen dette området. Drevet av ønsket å få oppleve en katastrofe – og muligheten til å hjelpe til – til å gi tilbake, lokker mange turister. De lokkes til slike områder og finner muligheter til å jobbe som frivillige hjelpearbeidere under sin ferie.

Du kan altså dra på en luksusreise turistsentre i et fattig utviklingsland, bo på et femstjerners hotell og på formiddagene besøke slumområder, ta turen ut til lokalbefolkninger for å hjelpe til med fattigdomsbekjempning, helseprogram, byplanlegging, ingeniørarbeide etc.

Flere ikke-statlige organisasjoner (Non Governmental Organizations), kirker, politiske partier og samarbeidsorganisasjoner for miljø- og kvinnesaken tilbyr muligheter for deg som vil jobbe som volontør.

Kjennes det rett for deg å bo på et 5-stjerners hotell og hjelpe til med arbeide i slumstrøk noen timer på formiddagen når du er på ferie? Kan du tenke deg å dra på luksusferie med båtcruise til Haiti og hjelpe til som frivillighetsarbeider?

Haiti Earthquake Jordskjelvet i Haiti, Foto UNDP, flickr.com

Les mer om emnet på www.voluntourism.org.

Posted by HISOL at 07.53formiddag to Current Affairs , Reisemål , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag oktober 7 2009

Hva innebærer turisme for lokalmiljøet

Street vendor 
Gatehandler i Thailand. Flickr.com - René Ehrhardt

Turismen kan helt sikkert gi fordeler til et område som beskytter naturværenområder, bevaring av kulturer og dyreliv i noen av vedens fattigste land og skape nytt liv til regioner i industriland der de tradisjonelle industriene har minsket – men dette skjer til en kostnad. Effekten merkes selvsagt i utviklingslandene der det sterke sambandet mellom vestlig konsumpsjon og et ønske om å forhøye av levestandarden merkbart støter mot hverandre.

Arrangører av reiser og representanter for turistindustrien innser sikkert vanskeligheten den enkle sannhet at turisters lommepenger kan gi mat til fattige lokale innbyggere for en uke. Om du så deres fattigdom, hvordan kan de unngå å notere din rikdom?

Dess mer velutviklet du er i din sosiale oppmerksomhet, dess vanskeligere er det å ignorere at turismen i sin grunn er rotet i ulikheter. Men, det oppstår flere problem enn bare det å kreve at mennesker skal komme til innsikt med virkeligheten.

Noen negative effekter på turismen er mye mindre filosofisk. I mange områder øker kriminaliteten dramatisk under turistsesongen, og går tilbake til normale nivå når besøkerne har dratt hjem. Selv om turistene selv finner mange billige saker og suvenirer skjer ikke dette uten å påvirke lokalbefolkningen, politiet og myndighetene. På visse steder økes prisene på matvarer og nødvendighetsvarer for å få så mye som mulig av turistpengene, men den kunstgjorte inflasjonen når også lokalbefolkningen – de som minst kan få disse varer. I tillegg, i land med et rikt dyreliv og naturens skjønnet kan det å invitere turister dit ofte gi et bra tillegg til lokaløkonomien, men det tilkommer ikke alle i området.

Det er en av økoturismens største ironi at det å beskytte miljøet kan gjøre livet verre for den innfødte lokalbefolkningen, spesielt om store områder av deres tradisjonelle land blir et beskyttet naturreservat.

Posted by HISOL at 07.37formiddag to Current Affairs , Kultur , Mat og drikke , Science , Tips , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag september 7 2009

Jobbdager i Riga

img_3308
Utskt over Riga, tatt fra Hotel Albert. Foto: HISOL

I slutten av august besøkte jeg og mine kollegaer Riga, for å delta på kick off og konferanse. Det var intensive dager der jeg fikk lære kjenne mine kollegaer som kom fra Norge, Sverige, Danmark, Holland og Tyskland. Vi var innlosjert på et veldig bra hotell, Hotel Albert, sentralt i Riga. Heldigvis fikk jeg rom for meg selv. Men mine kolleger fikk dele.

De to første dagene var intensive salg- og markedsføringsmøter. Masse spennende nyheter og saker å ta fatt i. Vi hadde også konferanser der vi presenterte produktnyheter. Konferansefasilitetene på 11. etasje var gode. Fin utsikt fra Hotel Albert over Riga og nærheten til SkyBar gjorde jo at stemningen var på topp. Hotellet har bra standard og ligger bare 15 minutter gangavstand fra gamlebyen.

Kveldsaktivitetene dag én bestod av god mat og drikke og restaurant Charlstons i Riga serverte god mat. De fire dagene jeg var det var fantastiske - mye jobb. God mat, konferanser, utflykter var det som stod på programmet.

Riga er Latvias hovedstad. Antall innbyggere i byen, der du finner spor av gotisk arkitektur, barokk arkitektur og art nouveau er omkring 720 000 mennesker.

Prisene har økt og det investeres mye i landet. Økonomien er derimot vanskelig. Landet er faktisk teknisk konkurs, så hjelp fra EU og Det internasjonale pengefondet er nødvendig.

Jeg anbefaler Riga et besøk. Flere flyselskap flyr til Riga fra Norge: airBaltic, SAS, Finnair, Widerøe og Norwegian. Flytid ca: 1 time og 30 minutter fra Oslo.

Posted by HISOL at 07.58formiddag to Current Affairs , Fly , Mat og drikke , Reisemål , Restauranter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag august 27 2009

Turismens bakside

Global turisme påvirker både byer, tettsteder, naturreservat og hele land. Det er en stor pådriver av økonomisk utvikling – og en viktig faktor for mange lokale myndigheter og regjeringer. Land og industrier som investerer i turismen skulle kunne få en bra økonomisk utdelning – det var den opprinnelige tanken. De to store grunner for å etablere turistsenter er å få inntekter fra besøkende og beholde arbeidsplasser i turistnæringen.

Dette ser vi som både positivt og ønskelig – for de fleste reisemål. Turister kjøper suvenirer og tjenester fra lokalbutikker og anlegninger, de spiser god mat på restaurantene, bor på hoteller og går på teater, museum og besøker attraksjoner.

Turistenes forbruk gir direkte fortjeneste og arbeidsmuligheter og genererer skatteinntekter for offentlig sekter.

Men, den økonomiske vinningen fra turismen medfører også at miljø og sosiale strukturer endrer seg. Etter att masseturismen oppstod på 1960-tallet begynte man å stille spørsmålet med konvensjonell visdom og turismen som en vilkårsløs fordel. På kort sikt var den økonomiske fortjenesten innlysende – og en fordel. Men uplanlagt og feiladministrert turistvekst ble begynnelsen på en serie problem med miljøforurensninger og sosiale konflikter. Fysisk nedbrytning av jordsmonn, helse og sikkerhetsproblemer, kulturell utnytting og ”betongjungler” var starten til å ødelegge fundamentet for å besøke det opprinnelige reisemålet. Dette var begynnelsen til skadelig turisme.

I dag når vi ser arven etter uplanlagt turisme, betyr det at nye utviklingsplaner kommer til kort. Miljøfaktorer og sosiale problem ser ut til å bli mye viktigere på reisemålene – og man innser at turismen involverer mye mer enn bare arbeid og inntekt.

Det populære konseptet ”bærekraftig turisme” aksepterer at all turisme skaper endringer av reisemål. Vi ser også sosiokulturelle endringer når det gjelder livskvalitet, både for turister og lokalbefolkningen.

Noe å tenke på...

Posted by HISOL at 07.54formiddag to Current Affairs , Kultur , Reisemål , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag august 25 2009

Verste byer å bo i?

Traffic Patrol in Baghdad Iraq
Trafikkpatrulje i Baghdad. Flickr.com - DVIDSHUB

I følge Mercer's 2009 studier for livskvalitet er det 10 byer som ikke er spesielt bra å bo i – men sikkert verdt et turistbesøk... for de som tørr.

 1. Hovedstaden Port-au-Prince i Haiti har omkring 2.5 – 3 millioner innbyggere. De fleste bor konsentrert i byens slumområder. Selv med politisk ustabilitet lokker byen turister.
 2. Blant de største flerkjernebyregioner omkring Sahara er Kinshasa i Den demokratiske republikken Kongo, med omkring 8 millioner innbyggere (kombinert med naboområdet Brazzaville) et område med høy kriminalitet. 112,3 mord per 100.000 innbyggere.
 3. Mauretanias største by, Nouakchott ekspanderte fra en liten fiskelandsby på 1950-tallet til en storby på nå nærmere 900.000 innbyggere. Mange har flyttet inn til byen for å unngå tørkekatastrofen.
 4. Pointe Noire er Kongos nest største by. Byen med omegn er en av Sentral-Afrikas største oljeprodusenter. Attraksjonene er fine strender for surfere, men besøkere advares for kidnapping og å gå i byene etter mørkets frembrudd.
 5. Byen Sana’a i Yemen daterer seg tilbake til det 6. åreundrede før vår tidsregning. Sana’as gamleby har et antall oldtidsbygninger og er en verdensarv i følge UNESCO. Men atakker på utenlandske turister og bombingen av USAs ambassade betyr at byen befinner seg utenfor de fleste turisters reisplaner.
 6. Den sudanske hovedstaden Khartoum befinner seg langs den blåvite elven Nilen. Hovedstaden har utviklet seg mye de seneste årene – stort sett på grunn av landets oljepenger.
 7. Brazzaville, Kongo ble etablert år 1880 av den europeiske utforskeren Pierre Savorgan de Brazza. Byens hovedindustrier er tekstil og garving av klær. Det har vært et antall konflikter og borgerkriger her under 1990-tallet.
 8. Ndjamena i Chad har over 700.000 innbyggere. Byen ble grunnlagt av franskmennene omkring år 1900 som Fort-Lamy. Byen ble veldig skadet under borgerkrigen 1979-1982. Rebeller attakkerte byen så sent som 2008.
 9. Bangui, i Den sentralafrikanske republikken var opprinnelig en fransk militærpost. Bangui ble et administrativt senter i kolonien og har nå en folkemengde som overstiger 500.000. Byen produserer tekstiler, såpe og øk, men et antall steder utenfor bysentrum har UNESCO verdensarvstatus.
 10. Baghdad i Iraq er vel en av de verste byene å bo i – i følge Mercer. Til tross for en rik verdensarv er byen fortsatt i problemenes sentrum, selv om nivået av krigshandlingar og terrorisme i Iraq ser ut til å minske.

Posted by HISOL at 07.42formiddag to Current Affairs , Reisemål , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag august 21 2009

Støtt økoturismen

junin 
Foto: cabana i Junin, flickr.com - jrubinic

Du kan gjøre mye for å støtte økoturismen, både i Norge og i utlandet. Ta rede på fakta, spør og hold deg informert. Vær en god turist, fyll bagasjen med omtenksomhet og respekt når du reiser ut som gjest i verden. “Trå varsomt” slik at de som kommer etter oss, også skal kunne glede seg over vår klodes ufattelige mangfold.

Norsk Økoturisme og Innovasjon Norge definerer syv prinsipper for norske økoturismebedrifter:

* Natur- og kulturbasert og har økoturisme som grunnfilosofi for hele sin virksomhet.

* Bidrar aktivt til natur- og kulturvern, har god kjennskap til egen miljøpåvirkning, og utøver alltid en føre var-holdning.

* Etterstreber en mest mulig bærekraftig drift, som balanserer økologiske, kulturelle, sosiale og økonomiske hensyn.

* Bidrar positivt i lokalsamfunnet, bruker lokal arbeidskraft, lokale tjenester og produkter, jobber for økt samarbeid og utøver et generelt samfunnsansvar.

* Bidrar til å ta vare på verneverdige bygg og har stedstilpasning, lokal byggeskikk og særpreg som et generelt mål i valg av materialer og løsninger.

* Stiller spesielt høye krav til vertskap og guider. Formidling og læring er en sentral del av produktet.

* Tilbyr minneverdige opplevelser og skaper møteplasser som gir medarbeidere og gjester innsikt i lokalkultur, -samfunn og miljø.

Ta rede på mer fra Norsk Økoturisme

Posted by HISOL at 07.39formiddag to Aktuelt , Current Affairs , Kultur , Kunst , Reisemål , Science , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag august 20 2009

Bli ikke lurt av ”grønnvasking”

chevy_green2

”Øko” er et kjennemerke som blir mer og mer brukt i tilknytning til turistindustrien. Det låter jo vakkert, men hva som blir markedsført som ”øko” er ofte vanlig turisme – med overfladiske endringer. Så det blir viktig for oss som reiser å undersøke nærmere...

Grønnvasking er desinformasjon fra storindustrien som forsøker pådytte oss dets miljø- og helsefarlige produkter. Et eksempel er tobakksindustriens forsøk til forvirring om tobakkens skader.

Det handler også om miljøgifter – villedende aktiviteter som skjuler faktiske miljø- og helseeffekter av industriens aktiviteter og produkter, eller risiko.

Vi kan se på sammenhengen mellom mobiltelefoner og hjernesvulster, dioksiner og kreft. Det handler om viktige spørsmål som risiko, forretningsinteresser og forskermoral.

Store bedrifter spiller en sentral rolle for å hjelpe til å balansere verdens miljøutfordringer. De må gjøre store endringer i sitt energiforbruk og kontakt med lokalbefolkningen.

Men vi som konsumenter, beslutningstagere, journalister må også analysere og holde bedriftene (turoperatører, hoteller og reisearrangører) ansvarlig for dårlig investering i plantetens økosystem.

Forbrukerombudet forbyr faktisk bilfabrikker å påstå att deres biler er ”grønne”, ”rene” eller ”miljøvennlige”. I følge Forbrukerombudet villeder flere bilannonser forbrukerne om hva som er miljøvennlige biler. (*)

(*) www.vg.no

Posted by HISOL at 07.53formiddag to Current Affairs , Fly , Flyselskap & flyplasser , Hotell , Leiebil , Produkter , Reisemål , Science , Tips , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag august 17 2009

Din reise kan gjøre forskjell

Jaguar 
Nær baseplatået for pyramiden ved Lamanai Mayan, historiske områder i den vestre delen av Belize – foto. flickr.com - joiseyshowaa 

Velger du en ansvarlig reisemåte kan du få den fantastiske ferien du drømte om, samtidig som pengene du spanderer på reisemålet tjener både miljø og lokalbefolkningen.

Ansvarlig reise betyr reise med et formål. Når du velger reisemål, logi og turoperatør kan du tenke på en som beskytter miljøet og bidrar til lokalkulturer og lokalsamfunn.

Hvem reiser egentlig ansvarlig eller bevisst om konsekvensene? Hvem som helst kan bli en ansvarlig reisende!

Du kan nyte av naturen, bade luksuriøst, vandre i regnskogen, utforske storbyjungelen, være ikke så lang fra ditt hjem – eller reise til de mest eksotiske steder i dine drømmer. Som en turist som tar reisen på alvor gir dette deg mange valgmuligheter og det er for det meste prisgunstig.

Noen myter kan vi avlive:

Myte Jeg må ofre kvalitet og luksus.
Virkeligheten Mange overnattingsmuligheter tilbyr høyeste standard og kvalitet. De bringer natur og kultur til deg – samtidig som de gir deg beste komfort.

Myte Det er dyrt!
Virkeligheten Ansvarlige reiser og innkvartering finnes i mange prisklasser. Du bestemmer selv hvilken komfort etter ditt behov.

Myte Det er bare for ryggsekkturister
Virkeligheten Folk med alle interesser, alder, inntekter og bakgrunner tar reisen på alvor og det finnes mange familievennlige muligheter.

Les mer på www.ecoturism.org

Posted by HISOL at 07.33formiddag to Current Affairs , Fly , Flyselskap & flyplasser , Food and Drink , Hotell , Kultur , Produkter , Reisemål , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE