Blogg

onsdag januar 27 2010

Er turismen ond?

For 40-50 år siden trodde vel ingen at turismen skulle bli en så stor, med en så fenomenal vekst. Lite ble gjort for å studere turismens påvirkning. I stedet ble turismen på 50-60-tallet sett på som en «røyk mindre», «skreddersydd industri» for tredje verdensland.

Bangladesh birds Bangladesh fugler - flickr.com, joiseyshowaa

I dag er det økende bekymringer over hele verden at turismen – likt ingen annen industri – har begrensninger og at den «forurenser» ikke bare det fysiske, men også på det kulturelle plan.

Selv om turismen ser ukomplisert ut er det et komplekst fenomen som påvirker reisemål, i stort antall og på mange varierte måter. Som en industri genererer turismen penger, øker arbeidstilfeller og gir muligheter for å få innført verdifull utenlandsk valuta til fattige land.

I tillegg er det også en kilde til inntekter som kan brukes for å restaurere og vedlikeholde turistmål – for eksempel eldgamle monumenter og nasjonalparker. Ser man turismen på den måten virker det som om turismen er en positiv kraft.

Men – som en ødelegger av følsomme økosystemer, en kilde til forurensninger, noe som forstyrrer eldgamle kulturer, ser jeg turismen som en negativ kraft.

Er turismen god eller dårlig? Hva som regnes er den positive eller negative påvirkningen på reisemålet.

Posted by HISOL at 07.52formiddag to Dyr , Kultur , Kunst , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag januar 14 2010

Opplev snø og moro

Nå har snøen lagt seg i de fleste landsdeler – kulda har bitt seg fast. Da er det dags å komme seg ut og ikke gjemme seg innendørs! Vintertiden gir hele familien mange muligheter til morsomme aktiviteter ute. Det er bra når barna er aktive – på hvilken som helst måte, men å gjøre saker ute til sammen er fantastisk. Opplev mulighetene med skigåing, skøyting, snøaking eller kanskje hundesleder.

Den største utfordringen om vinteren er å komme seg ut – å ikke gå i overvintringsmodus innendørs. Været er bare et hinder om du ikke har gode klær.

Så – ta med familien ut i snøen. Ta fram sleden, pulken, akebrettet og finn nærmeste akebakke. Forresten – du behøver ingen riktig akebrett, en svart søppelpose rekker.

Gjør et snøfort, en snømann eller en engel. Du kan også gjøre sommeraktiviteter ute i snøen: frisbee, fotball eller leke gjemsel.

Hunder har en fantastisk tid i snøen. Så skaff hundeseler, potefett og ta fram skiene. Hunden hjelper gjerne til å trekke opp både små og store i bakkene.

Kill the Boxer
Hunder trives godt i snøen! Flickr.com – Pétur Gunnarsson

Og ønsker du å komme litt vekk fra lokalmiljøet og krydre snøaktivitetene er det bare å ta turen til kjente vintersportssteder som Bad Gastein, Beitostølen, Davos, Funäsdalen, Hovden i Setesdal, Kvitfjell, Oppdal, Tromsø Alpinsenter eller Åre.

Posted by HISOL at 07.51formiddag to Dyr , Hotell , Reisemål , Sport , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag januar 4 2010

Vinterferie i Akaba, Jordan

I år gikk juleferien, 26. desember – 2. januar, til Akaba (Aqaba), en relativt ny turistby ved sydspissen av Jordan. Via Stockholm dro vi med SAS/Apollo, med et fullstappet fly, fra vinterkalde nord med soltørste Skandinaver ned til sommervarmen.

Det første du får gjøre i Akaba er å stå i kø. Flyplassen er liten, så køen til pass- og feberkontroll begynte ute på flyplassområdet, utenfor flyterminalen. Et stempel i passet og du får stemplet turistvisum, eller du kan 30 dagers visum via konsulatet i Oslo. Turistvisum koster 10 jordanske dinarer (JOD).

Jordan er et land på omkring seks millioner innbyggere. To millioner bor i hovedstaden Amman, nord i landet. I Akaba, som er landets eneste havneby bor 100 000 mennesker. Akaba grenser til Israel og byen Eilat ligger tett inntill Akaba.

Kameldriver i Wadi-Rum ørken 
Kameldriver i ørkenområdet utenfor Akaba – foto HISOL

Her nede i Akababukten finnes en 27 kilometer lang kystremse med blant annet urørte korallrev og industrielt havnemiljø. Turistindustrien er på sterk frammarsj og det bygges for fullt i byen. Masse hoteller og foretak satser sterkt på regionen som er en tollfri sone, uten skatter.

Vi bodde på hotell Rae’d, et 2.5 stjerners hotell. Bra service, enkel frokost og Internett (*) på vårt rom i fjerde etasje er helt OK. Bor du her får du kort vei til marked, basarer og utesteder. Det finnes hoteller i alle prisklasser. Sentrum er lite, så det er gangavstand til alt.

Akaba marked
Lokalmarkedet med basarer har det meste – foto HISOL

Taxisjåførene her er villige til å ta deg med når som helst – de er pågående og deler til og med ut sine visittkort i håp om at de skal få deg som kunde. Inne i selve byområdet Akaba koster en drosjetur 1 dinar for turister. Lokal-befolkningen betaler ½ dinar. Skal du på utflukt gjelder helt andre priser og betingelser (sjekk både din og taxisjåförens reiseforsikringer)  – så vær på vakt.

Temperaturen i slutten av desember er som en varm Norsk midtsommer. Vi hadde omkring 25 grader varmt, sol og skyfri himmel hver dag.

Jordan er bibelens land, med masse historier, med kulturmøter og spennende utfordringer. Kommer du hit må du regne med å møte et land som utvikles raskt.

Tenk på at du får kjøpe drikkevann. Her nede drikker man ikke direkte fra springen. Hvis du vil være sikker på å unngå små parasitter så bør du unngå å spise salater. Frukter som du fjerner skallet på går bra. Maten her er av god kvalitet på de fleste restauranter.

McDonalds finnes også i Akaba
McDonalds finnes også i Akaba – foto HISOL 

* Internett er ikke av den superraskeste sorten. Det går bra å surfe, men regn med litt tidsforsinkelse for besøk til våre Norske nettsteder.

Posted by HISOL at 07.40formiddag to Dyr , Fly , Flyselskap & flyplasser , Food and Drink , Hotell , Kultur , Kunst , Leiebil , Mat og drikke , Produkter , Reisemål , Religion , Restauranter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag oktober 22 2009

Høstens trøffelfristelser

Black Gold 
Svart trøffel. Foto flickr.com - Kjunstorm

Trøfler er knølformede sopper som vokser under jorden i skogsområder og er, sies det både matnyttige, kostbare og ansett som en delikatesse.

Trøfler er i alle fall en av Italias fineste delikatesser. Høsten er trøffeljaktsesong – da mange hengivne trøffelvenner tar seg opp i skog og land utenfor Toscana i Nord-Italia. Trøfler er noe som matelskere kan lete lenge etter. Området rundt Toscana er velkjent for å ha mange trøfler. De gamle romerne oppgir at trøfler er et afrodisiakum. Mens svarte trøfler er relativt vanlige er Italia en av de få stedene du kan finne den sjeldne vite trøffelen tartufo bianco.

Drar du til Siena, en fin og sjarmerende by i Toscana kan det være du får oppleve å være med å finne trøfler. Både griser, geiter og hunder trenes opp til å finne trøfler. Grisene er svært glad i trøfler – men også i mange andre av naturen og jordens godsaker – de velter ofte jord og rask i en stor røre, og spiser selv trøflene når de har funnet dem(!). Trøffelhunder er derfor det som brukes i dag. En god trøffelhund med god luktesans kan finne en trøffel som befinner seg 50 cm ned i bakken. Ofte finner man folk ute tidlig på formiddagene. De mest hengivne trøffelvennene drar dog ut omkring middnatt – det er da trøflene sies lukte mest.

Hvite trøfler finner du i nærheten av byen Alba i Italia, dessuten i Kroatia. Man kaller denne typen trøfler Alba trøffel. Den svarte trøffelen finner man også i Frankrike under eiker. Det største trøffelmarkedet finner du i Frankrike, Richerenches i Vaucluse. Men dra dit først i januar når de svarte trøflene har best parfyme og har sterkest lukt.

Den største hvite trøffelen ble funnet i desember 2007 – den var på 1,5 kilo. Og ble solgt for 330 000 USD.

Posted by HISOL at 07.48formiddag to Dyr , Food and Drink , Mat og drikke , Reisemål , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag oktober 8 2009

Hvordan påvirker turismen planeten?

Sea Turtle Bench Havskilpaddene er en truet dyreart - flickr.com

Debatten om reiser, turister og dets påvirkning på miljøet har økt de seneste årene. Spesielt ser man på økningen i passasjertrafikken, global oppvarming og menneskeskapt klimapåvirkning. For spesielt turismen handler diskusjonen om dens negative effekt når det gjelder karbonutslipp.

Turismen har også effekter på det fysiske miljøet. Når et stort antall reisende besøker populære reisemål, kan effekten bli kaos og ødeleggelse. Så fort en turistmagnet tar form, vil bebyggelse omkring dette område spre seg og mange som flytter dit øker belastningen på miljøet. Turismen vil således påvirke nærmiljøet negativt – og det var jo det rene miljøet i begynnelsen som var årsaken til besøkene...

Flere hoteller og restauranter betyr større belastninger på den lokale infrastrukturen, men også en økning i lysforurensninger. Det er ikke lett å se stjernehimmelen lenger i byområdene.

I noen deler av verden, for eksempel de greske øygruppene er hoteller langs strandkantene store turistattraksjoner (møtesteder for fine middager, konferanser og natteliv). Her påvirker lysforurensningene de utklekkete havskilpaddene. De nyfødte skilpaddene er programmert for å bevege seg mot det lyseste de kan se – i naturen er dette strandlinjen – og sikkerhet. Når de følger sine instinkter i dag blir det til at de beveger seg mot de fineste strandhotellene – i helt motsatt retning – og Tavernas tilbyr jo ingen tilflukt fra katter eller glupske måser...

Les mer om lysforurensninger og havskilpadder.

Posted by HISOL at 07.58formiddag to Dyr , Hotell , Mat og drikke , Reisemål , Restauranter , Science , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag august 7 2009

På reise med hunden

Honda Vamos Travel Dog
Foto: Honda Vamos Travel Dog ser jo ut som en bra hundetransport, flickr.com - itchmo 

På 80-tallet tok vi mange dagsturer med vår hund, en golden retriever med navn Astor. Selv om det ikke ble lange reiser, så var det trivelig. Og hunden var aldri bilsyk, selv etter mange lange timer i bilen. Det er imidlertid mange saker å tenke på for deg som skal på lengre turer med din hund; kanskje med fly, buss eller båt og hotellbesøk.

For deg som tar med hunden på overnattingsbesøk, er det bra å vite at flere og flere campingplasser, vandrerhjem og hoteller nå tilbyr hundehus eller rasteplass for dyr. Men det er ikke alltid så lett. Her kommer noen tips til deg som tar med hunden på reisen:

Finn restauranter som ønsker hunden velkommen Det finnes slike hundeelskende restauranter, men de er ikke lett å finne. Det kan faktisk være en utfordring. Finner du ikke en hundevennlig restaurant har du ikke mange muligheter. Det kan bli så at du får la hunden bli alene på hotellrommet (ta aldri hunden med i bilen alene en varm sommerdag), eller dere får kjøre til en hamburgerrestaurant for drive-in-food, eller ha en av familiemedlemmene til å passe hunden en time.

Tenk på logistikken Det kan bli en utfordring om både pelsdyr og mennesker skal omgåes og ha det hyggelig på reise. Det behøves litt planlegging for å gjøre reisen trivelig, men det du kan gjøre er: ring et hundepensjonat på besøkstedet, bestill i god tid med garanti, sørg for at noen passer hunden, tenk på avhentning/tilbakelevering og åpningstider.

Finn ut av hvor hunden er velkommen Hunder er ikke alltid velkomne – så for å unngå overraskelser ved parkbesøk hvor hunder er verboten er det bra på planlegge i god tid. Du kan identifisere parker, strender, utendørsrestauranger, bussforbindelser og mer på forhånd. Sjekk også stier og mosjonsspor, slik at du ikke møter skiltet ”hunder forbudt”.

Sikkerhet med hund på reisen Hunder svetter ikke gjennom huden, de kan faktisk bli overhetet i en varm bil. La ikke hunden stikke hode ut av bilvinduet lengre perioder. Hold oppsyn med hunden – la ikke ukjente leke med hunden. Det finnes risk for hundetyver – så la ikke hunden springe løs. En hund på et ukjent sted kan også bli stresset – og du vil ikke la din springende stressede hund bite noen.

Les mer om hund på ferie:

- Dogfriendly.com

- About: Family Vacations

Posted by HISOL at 08.40ettermiddag to Dyr , Food and Drink , Forberedelser , Leiebil , Mat og drikke , Restauranter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag juli 10 2009

Parkområder, gåturer i Stockholm

Ekotemplet, Hagaparken Stockholm
Ekotemplet i Hagaparken, Stockholm. Flickr.com – acme.

For deg som liker å gå og oppleve parker og friluftsområder har Stockholm mye å tilby. I Stockholm finner du Ekoparken, verdens første nasjonalbypark. En park midt i byen. Begrepet står for et økologisk synsett som skal bevare en grønn lunge med en miks av natur og kultur. Ekoparken ble til år 1994 etter flere års forarbeide. Utgangspunktet var konflikten mellom natur, kultur, bebyggelse og byens bærekraftige utvikling.

Parken er omkring 27 km2 stort og ligger faktisk midt i byen. Her finner du en grønn lunge med rekreasjonsmuligheter for store og små.

Djurgården som inngår i Ekoparken er et område som tidligere var det kongelige slottets jaktmarker – her holdt tidligere både elger, hjorter og reiner til. Det er i dag Sveriges mest intensive fornøyelsesområde med museer og det mest besøkte naturparksområdet.

Fjäderholmarna ligger i skjærgården, den innerste delen som møter Stockholm. Her kan du ta en dagsutflykt for å oppleve skjærgårdsfølelsen. Du finner fine severdigheter og et rikt fugleliv. Båten tar 25 minutter.

Men Stockholm med nærområde har også vandringsleder i urørt natur – fine utsikter og historiske miljø. Her kan du ta en dagstur eller flerdagsvandringer.

Sörmlandleden strekker seg 1 000 kilometer ut sør for Stockholm. Hver etappe er på 3-20 kilometer. Upplandsleden har 350 kilometer og har 17 etapper mellom Stockholm og Uppsala. Roslagsleden er på 124 kilometer og går nord om Stockholm.

vandringsled-stockholm
Foto: vandringsled i Stockholm, privat

Lenker:

Posted by HISOL at 07.43formiddag to Dyr , Kultur , Kunst , Reisemål , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag juni 11 2009

Behøver ikke dra langt på ferie, II av II

Har du lite reisebudsjett eller ikke får muligheten til å reise langt denne sommeren behøver du ikke å fortvile. Det er mye du kan gjøre hjemme. Ta ferien hjemme i sommer og med litt kreativitet kan hele familien ha mye moro i under mange dager!

Fisketur Du behøver ikke dyrt utstyr for å ta en fisketur med barna. Enkelt sportsfiskeutstyr går hånd i hånd med opplevelsen og det å samtale om smått og stort. Nå får du sjansen til å ta viktige og inspirerende samtaler med barnet, tenåringen, ektefelle, partner eller en annen familiemedlem. Ta buss eller trikk ut i bymarka eller litt lengre ut til vassdrag, bekker, vannområder; vekk fra mas og jag. Det er god terapi. Søk nettsteder som har med fisketips for ideer og aktiviteter for dagsturer.

First fishing trip, Quantico MCB, VA2

Familiens historiealbum
Nå kan du ta muligheten til å gjøre et "familiens historieprosjekt". La de eldre tenåringene hjelpe til å planlegge og samle familiehistoriene under besøket. De yngre kan være med å høre på eller lage/stille spørsmål til onkler, tanter og besteforeldre. Spill opp historiene på MP3/Video eller lydopptaksutstyr. Ta masse bilder. Samle også gamle bilder, dokumenter og huskegjenstander (bilder fra mammas 13-års fødselsdag, fotballaget fra 1957 eller lignende).

Kjøp inn dekorasjonsutstyr, sakser, papir, klistremerker, syrefrie designerark, skjæremaskiner, stempelputer og etiketter for å dekorere ett eller flere utklippsalbum, en såkalt Scrapook. Det kan være nødvendig å skanne inn gamle bilder, men bruk ditt digitalkamera for nye bilder eller fremkall gamle fra CD.

Let opp musikk fra internett som korresponderer med de ulike tidsepokene. Hvert familiemedlem kan gjøre sin egen side og ha det riktig moro. Dere kan også gjøre et digitalt familiealbum, skrive ut det som en bok - eller gjøre en multimediepresentasjon med de standardprogrammene som følger med Windows, Mac eller Linux.

daffodilscrap1jpg

Posted by HISOL at 07.42formiddag to Båtliv , Dyr , Film , Forberedelser , Foto & Film , Games , Humor , Kultur , Kunst , Music , Musikk , Produkter , Reisemål , Spill , Sport , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag mai 8 2009

Planlegg ferien for ditt kjæledyr

Forberedelser er nødvendig før du legger på tur med familiens kjæledyr. Forsøk å forestille deg om din hund eller katt er komfortabel når du reiser. Noen dyr, likt oss mennesker, fungerer bedre i familiære omgivelser. En bilsyk hund kan gjøre reisen miserabel for alle.

Noen syke eller fysisk handikappede hunder og katter klarer ikke utfordringene med å reise. Om dette er tilfellet må du diskutere ulike muligheter: som å finne en dyrepasser eller en velplanert reisemåte til sammen med din veterinær.

Skal du besøke venner langs veien bør du sjekke om du er velkommen med din hund eller katt. Det samme gjelder hoteller, moteller, parker og campingplasser. Sjekk alltid om dyr er tillatt eller om det finnes kennelmuligheter. Om din hund må være på rommet alene, plasser et "Ikke forstyr"-skilt på døren og informer hotellets resepsjon. Om du har mulighet kan det være bra å ta med en "bærbar kennel" som du kan bruke i hotellrommet eller hos venner eller slektninger som ikke er komfortable med en løsspringende hund eller katt...

Et generelt tips gjelder både fly- og bilreise. Du må merke ditt kjæledyr med en mikrochip. Og gi dyret et bad, trim negler og kam det før avreise. Pluss: ta med dyrets favorittmat, lekesaker og matfat - da blir det mer komfortabelt for dyret. Ha både veterinærattest for rabiesvaksine og helsesertifikat med deg når du besøker et annet land.

Før avreise kontakter du din veterinær for å forsikre deg om at alle nødvendige vaksinasjoner er oppdatert og at du får tilsendt nytt helsesertifikat.

HISOL

Posted by Travelstart at 07.54formiddag to Dyr , Forberedelser , Hotell , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE