Blogg

fredag januar 15 2010

Fotosafari på vinterstid

Frosty wire fence Frosty wire fence. Flickr.com - Ernst Vikne

Er du interessert i å forevige de fantastiske og flotte motivene og uteaktivitetene på vinteren? Kaldt vær er en stor utfordring for fotografer og kamerautstyr. En god del fotografier blir dårlige på grunn av spesielle lysforhold i snø og sterk sollys – noe som påvirker en hel del. Regelen for å fotografere i snø er egentlig veldig enkel – de fleste bilder vil bli for mørke eller med en blåtone om du bruker kameraets automatiske innstillinger.

Om du fotograferer snø på en overskyet dag vil du få et kjedelig eller grått bilde – nesten uansett hva du gjør. Det er en utfordring å ta gode vinterbilder, selv for de mest vante fotografer – men det går bedre om du prøver deg frem.

Ta på deg varme og komfortable klær, kanskje truger og ski for å komme deg ut i gode naturforhold. Vinteren gir deg muligheter som er unike og helt annerledes enn vår, sommer og høstsesongen.

The snowman and his camera
Snømannens kamera – flickr. com, Pylon757

Beskytt kameraet
Hold kameraet så varmt som mulig og unngå kalde batterier. Ha kameraet inne i jakken. Bruk alkaliske batterier vinterstid. Ta med ekstra batterier. Om det snør, beskytter du kameraet i en kamerapose, ziplåspose eller –bag. Gjør en åpning objektivet. Blås ikke snø av kameralinsen. Børst i stedet snøen lett av kameraet.

Når du er ferdig for dagens fotojakt kan du plassere kameraet i en liten plastpose for å beskytte det mot kondens.

Noen fototips

 • Det er mange gråe skyer på vinterhimmelen. Bruk et graderingsfilter for å få farge på himmelen, mens forgrunnen blir naturlig.
 • Fotograferer du dyreliv i snømiljø kan du minske kontrasten med en blits.
 • Forbered deg før turen ut i vintermiljøet, sjekk utstyr og at du har det lett tilgjengelig.
 • Sollyset tidlig morgen og sent ettermiddag (soloppgang og solnedgang) gir fantastiske fotomuligheter. Stå tidlig opp og du vil få din belønning!
 • Se etter kontraster og objekter i naturmiljøet å vinterstid. Forsøk ulike fotoposisjoner. Fang fargene for å skape dramatiske effekter mot den vite snøen.
 • For å minske himmelen i bildet kan du posisjonere deg høyere og fotografer nedover.
 • Fotografer fuglelivet – men det er en utfordring med foto i snø og lang blendertid.

Les mer om vinterfotografering

Posted by HISOL at 07.43formiddag to Film , Foto & Film , Kunst , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag januar 6 2010

Wadi Rum og Lawrence of Arabia

Vil du oppleve Jordans beduinliv, moderne historie skal du ta en utflukt til ørkenområdet Wadi Rum. Jeg og min hustru dro på utflukt med Apollo. To busslaster med turister tok oss fra Akaba ca. 1 time ut i et fantastisk fjell og ørkenområde, sju mil i retning nordøst. Selv om det var strålende varmt og omkring 25 grader ved utferden 12.15 var det bra at vi tok med varme klær. Våre guider sa at det kunne bli bitende kaldt etter 18.00. Og kaldt ble det raskt.

 wadi-rum-1
Med jeep ut i Wadi-Rum ørkenområde – foto HISOL 

Wadi Rum er et ørken- og fjellområde på omkring 800 moh. De høyeste fjellene er over 1800 meter. Her finner du et landskap som preges av rød ørkensand, sandsten- og granittklipper i ulike røde, gule, vite og brune fargesjatteringer.

Fra Visitor Centre tok jeeper oss ut i ørkenen. Det ble noen timers kjøretur gjennom det spennende men øde landskapet. Vi stoppet ved flere tilfeller og fikk muligheten til å ta fantastiske landskapsbilder.

Beduinfolket har vært i området omkring 5000 år, og kjenner godt til området, som de har merket opp slik at de kan finne oaser og vann langs karavaneveiene. Ca. 2 % av Jordans beduiner bor eller har tilhold i Wadi Rum. Området er et såkalt Protected Area of Wadi Rum, som forvaltes av Royal Society for the Conservation of Nature.

Etter kjøreturer med jeep, lett vandring eller kamelridning kom vi frem til beduinleiren der vi ble servert lammekjøtt, ulike salatretter og ris. Det ble også mulighet til å se magedans og delta i ulike ringdanser med beduiner. Apollos guider ga bra informasjon på Engelsk eller Skandinavisk om forholdene, historikken og områdets betydning.

Det var i Wadi Rum som Thomas Edward Lawrence (også kjent som Lawrence av Arabia) under årene 1916-1918 hjalp britene og araberne i det arabiske opprøret mot det ottomanske riket. Lawrence kunne arabisk (da han hadde deltatt i arkeologiske utgravninger i Midtøsten fra omkring 1910), forstod arabernes kultur og ble derfor en viktig lenke for både opprøret og senere fredsforhandlinger. Beduinene likte Lawrence og skapte et monument til minne av ham i hjertet av Wadi Rum år 1917. Det var i Wadi Rum Lawrence hadde som base for sin virksomhet i området.

lawrence-of-arabia
Monument over Lawrence of Arabia – foto HISOL 

Etter første verdenskrig ble området øst for Jordanelven kallet Transjordan og var et britisk mandatområde. Området var under britisk styre frem til 1946, da De forente nasjoner (FN) i samråd med britene bestemte at området skulle bli det hashemitiske kongedømmet Transjordan med Abdullah I som konge. Senere år 1949 bestemte landets regjerning at landet skulle hete Det hashemitiske kongedømmet, Jordan.

Posted by HISOL at 07.59formiddag to Film , Flyselskap & flyplasser , Food and Drink , Foto & Film , Kultur , Kunst , Leiebil , Mat og drikke , Reisemål , Religion , Science , Tips , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag januar 5 2010

Petra – verdens 7. underverk

Vår første utflukt i regi av Apollo i Jordan gikk til oldtidsbyen Petra – et av verdens sju underverk. Petra, nabateernes rike ligger 2-2 ½ time med buss fra Akaba. Bussen tar deg via The Kings highway og The Desert highway opp til turiststasjonen, 1600 moh. Her får du en liten pause, mulighet til å ta en kopp te eller kjøpe suvenirer fra turistbutikken. Deretter går turen videre ned mot Petra, som ligger omkring 400 moh.

Klosteret i Petra
El Deir, Klosteret ("The Monastery") i Petra – foto HISOL

Turen kostet 150 USD per person. Du kan betale på plass i Akaba eller ved din bestilling av charterreisen. Da inngår buss, Skandinavisk guide, universitetsutdannet lokalguide og mat. Dette er en heldagstur og skjer vanligvis to ganger i uken under turistsesongen. Petra er Jordans mest besøkte turistattraksjon, så regn med masse besøkende.

Nabateerne, var opprinnelig et beduinfolk, og ble et mektig senter for karavanehandel under perioden 300 år f. Kr til 100 år e. Kr. I Petra, deres hovedstad, finner du mektige monument, gravkammer og steder for religiøse seremonier hugget rett i berget og store klippeblokker. Fantastisk vakkert.

Helt fra Moses tid har området rund Akaba og Petra vært viktig for karavaner og handel mellom øst og vest. Hovedveiene for bil- og transportrafikk i dag følger samme rute som de har gjort flere tusen år tilbake.

En tur til Petra er absolutt verdt sitt besøk. Her får du skue fantastiske monument og se steder du har sett i filmer som blant annet Indiana Jones and the Last Crusade, Arabian Nights, Passion in the Desert, Mortal Kombat: Annihilation, Sinbad and the Eye of the Tiger.

Regn med mye gåing. Det finnes imidlertid transport med både hester med vogner, kameler og esel, så du har muligheten til å bli fraktet i drosjer med aircondition. En tur ned gjennom trange passasjer tar omkring en time gående. Skal du opp til ”klosteret” kan du regne med en times gåing i bratt terreng. For den som ønsker det finnes det muligheter å ta ferden med esel nesten langs smale og bratte stup, helt opp... En opplevelse for livet.

Eseldrosje
Luftkondisjonert taxi i Petra – eseldrosje. Foto HISOL

Posted by HISOL at 07.52formiddag to Film , Foto & Film , Kultur , Kunst , Reisemål , Religion , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag november 20 2009

J. P. Getty-museum i Los Angeles

the J. Paul Getty Museum Hagedekorasjon, J. Paul Getty Museum. Foto: flickr.com - vlasta2

September 2005 besøkte jeg og min hustru Los Angeles. En morgen det så grått ut med lett regn tenkte vi å besøke Getty-museum i utkanten av byen. Når vi vel kom frem var solen oppe og et fantastisk finvær varte hele formiddagen og ettermiddagen.

På museet kan du finne malerier, tegninger, skulpturer, verdifulle manuskripter, dekorativ kunst, europeiske og amerikanske fotografier. Dette er et av de mest besøkte museer i USA – omkring 1,3 millioner besøkende per år.

The Getty ligger på en bergtopp, omkring 270 meter over havet – og vi kunne se klart Los Angeles smog. Den moderne arkitekturen i betong og stål er omkranset av fine hager med mer enn 500 ulike plantevekster. Her finnes også forskningsinstitutt, konserveringsinstitutt, Getty Foundation og J. Paul Getty Trust.

Det finnes noe for alle på dette museum – ta med familien dit når du er i Los Angeles. Regn med å være på The Getty flere timer. Dere får helt sikkert en fin mulighet til å bli kjent med kunstverk gjennom maling, tegning, puslespill og rollespill.

Vel verdt et besøk til dette museum som har en av verdens fremste samlinger av antikk- og renessansekunst.

Posted by HISOL at 07.43formiddag to Film , Foto & Film , Kultur , Kunst , Produkter , Reisemål , Religion , Science , Tips , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag september 30 2009

Fotografer! - Fang høstens farger


Høsten er kommet – flickr.com, Ernst Vikne

Høsten er en gullgruve for deg som liker å fotografere skog, parker, landområder, parker, dyr og mennesker i en fargesprakende natur. Gyllent og rødt løv på en bakgrunn med grønt og gult gress mot en klarblå himmel er fantastisk.

Så – hvorfor ikke fange høstens gullkorn? Her er noen punkter du kan gjøre for å få klare farger til høstens fotojakt med hele familien:

 1. Bruk polariseringsfilter fargemetningen du får med disse er fantastisk. Spesielt bra om du ønsker blå himmel.
 2. Fotografer i de gyllne timer selv om du kan få fine fotoresultater hele dagen kan det å fotografere ved solnedgang bli en virkelig fin opplevelse – du kan fange det gyllne lyset.
 3. Gå ut i overskyet vær ofte tenker man ikke på at det går å fotografere ute – selv om solen ikke skinner. Dette er faktisk de beste dagene! I overskyet vær kan du skape muligheter du ikke får på dager med sterkt solskinn – bildene blir ofte vakre, fargerike og spennende.
 4. Unngå å fotografere i direkte sollys vil du unngå skygger, lavere fargedybde – da skal du fotografere med solen bak deg. Du må ikke alltid fotografere mot solen.
 5. Lek med hvitbalanseringen det er ikke alltid at Automatiske innstillinger med hvitbalanse gir de beste resultatene. Varm opp med kamerats innstillinger og eksperimenter med fargetemperatur eller forvalg for overskyet, landskap. Still inn kameraet for hvert motiv – slik unngår å fotografere ute med innstillinger for innomhusbelysning.
 6. Undereksponer lett om du gjør dette forsiktig kan du få mer fargedybde på dine foto. Du kan gjøre alt arbeide i ditt fotoredigeringsprogram. Eksperimenter og lek med kameraet – og gjør det meste ute – så slipper du å sitte timevis inne.

Posted by HISOL at 07.49formiddag to Film , Foto & Film , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag september 4 2009

Bra programvare for reisefilmen

uploading

Nå har du vært på reise, familien har overført råmaterialet av filmen til PC-en og står klar til å redigere filmen. Men hvilken programvare skal velges? Skal du kjøre på Windows Movie Maker, Adobe Premiere, MagiX, CyberLink, Roxio, Nero, VideoStudio fra Corel, Apple iMovie, muvee Reveal, Pinnacle, onlineverktøy eller andre filmredigeringsprogram? Her kommer noen tips på hva du kan gjøre med videoredigeringsprogram:

Med rett programvare kand u skape og dele familiens reiser til fjerne strøk med resten av verden eller en begrenset gruppe. Programmene lar deg skape morsomme effekter, videominner som du kan poste på bloggen på sekunder. God programvare gir deg de verktøy du behøver til å samle, redigere og dele filmen. Med de fleste velfungerende programvarer skal du kunne:

Fange film i ulike format fra DV, HDV, MicroDV, AVCHD og analoge filmkamera så vel som digitale og PC-kamera. Du skal også kunne fange film fra TV og VCR-opptaker med rett maskinvare.

Endre filmen – rearrangere, mikse og kombinere. Endre tidshorisont, dra og slipp videoklipp og bilder til sammen. Du skal kunne legge til titler, menyer og tekster. Mange program har ulike menyer og tittelmaler slikat du kan legge på teksteffekter. Dessuten skal du kunne legge til musikk, tale og lydeffekter. Skap bilder og filmer med morsomme lydeffekter!

Dele filmen – post på bloggen. Del med videoblogg på YouTube, Google Video eller la dine venner hente filmklipp på sine favorittnettsteder. Du skal kunne skape online videoalbum. Brenn til DVD, skap videopresenter eller arkiver din samling til DVD eller Blu-ray-disker. Legg populære filmklipp i de mest populære formatene til Windows MediaPlayer, QuickTime og RealVideo.

Hva skal du se etter for videoredigeringsprogram?
Programmene skal være lette å bruke, ha gode muligheter til å fange film i ulike format, må la deg gjøre endringer med lyd, bilde og effekter, overganger, og kunne la deg eksportere til de mest populære formatene. Programmet skal ha god kvalitet og support. Bra dokumentasjon er viktig. Visse program kan ha en høy innlæringsterskel, så det kan gå med tid til å lære seg alle mulighetene.

www.video-editing-software-review.toptenreviews.com finner du en liste over de beste programmene for videoredigering.

Posted by HISOL at 07.54formiddag to Film , Foto & Film , Television , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag september 2 2009

Tips til videofilm - tema

Dances with Camera
Dans med videokamera – flickr.com - Jesse Wagstaff

Familien har kjøpt ett eller flere videokameraer, pakket alt som behøves og ankommet reisemålet og vil starte innspillingen. Her kommer noen tips til hva du kan gjøre, fra hvilke vinkler det er best å filme fra, zooming og solforhold...

Vent til du kommer hjem for å redigere
Det som er bra med videofilming er at det er lett å importere filmene til en PC på kort tid. Når du filmer, forsøk å ta lengre sekvenser, vel vitende om at du kan redigere bort kjedelige partier senere. Med lange sekvenser forsikrer du deg om at du får det du ønsker med. Ha en fin ferie og bruk ikke tid på mange korte sekvenser. Mer er bedre i det lange løpet.

Opp tidlig for å få med miljøet
Tenk det at hele familien er på en fantastisk fisketur til Lofoten. Det skulle helt klart bli fine filmer om dere kom dere opp tidlig for å få noe av det maleriske landskapet rundt dere med fjord og fjell. Hvert sted har sin sjarm – og en god ferievideo viser landskapet særpreg. Så å komme seg opp på morgenen for å få med soloppgangen, landskapet rundt fjorden omkring 10-20 sekunder er megabra.

Ta sekvenser med deg selv
Det hender ofte at personen som filmer ikke kommer med. Om det er mor eller far som filmer mest, er det bra at hvert familiemedlem lærer å filme, slik at alle kommer med. Oppmuntre hverandre til å ta sin lille tid med kameraet hver dag og filme de andre familiemedlemmene.

Videofilming på stranden
Filmer du på stranden er det viktig å tenke på salt og sand, som kan skade videokameraet. Se i håndboken hvilket utstyr som egner seg for å beskytte kameraet, eller bruk en plastpose eller en håndduk. Forsikre deg om at ingen sand kan skade linsene.

Film fra hotellrommet
Er du på hotell – kan det være fint å filme fra balkongen. Ta sekvenser inne på hotellrommet hver dag der du intervjuer alle om dagens hendelser og hva de gjorde.

Zoom for å vise retning og detaljer
Er dere på dyrehagebesøk kan det være fint å zoome sakte inn fra avstand mot dyret. Eller tvert om. For det beste resultat – zoom så lite som mulig. Plasser heller kameraet i en annen posisjon enn å bruke zoomfunksjonen.

Ta stillbilder på stillestående motiv
Går du langs strandkanten og vil ta et bilde på en palme eller fyrhus på bakketoppen bak deg? Da er det bedre å ta ett stillbilde av disse motivene. Når du kommer tilbake hjem er det lettere å redigere...

Landskap og panorering
Tar du film av et større område eller landskap er det greit å panorere sakte over området. Unngå å panorere og zoome for raskt eller for ofte. En velkomponert film fra stativ på uten zoom eller panorering er bedre enn panoreringer over et stort område. Og – flytt deg rundt og ta bilder fra flere vinkler. Husk: panorer bare en gang per filmsekvens. Panorer sakte – men økt takten litt og sakte ned for å stoppe. Det å panorere for raskt er vanlig – spesielt raske panoreringer over landskap blir ikke bra. Flytt videokamerat till ulike sider – ta ikke alltid bilde av samme objekt fra samme side og vinkel. I stedet for å panorere en scene – flytt heller kameraet med objektet du filmer.

En smart idé er å ta med en A4 blackboard/tavle der du kan skrive med store bokstaver opptaksnummer og scene. For hver filmsekvens får du en av familiemedlemmene til å skrive ned det og holde 2 sekunder framfor kameraet.

Posted by HISOL at 07.40formiddag to Film , Television , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag september 1 2009

Forbered videofilmingen

so we took this girl out into the middle of the woods with seven dudes and a video camera...
Flickr.com - scatterbrained 

Om familien er på langferie så er det klart dere vil filme hele reisen, og fange så mange øyeblikk som mulig. Men om du ikke vet hvilket utstyr du skal ta med eller hva du skal filme etter er det ikke så enkelt. Overraskende er det fortsatt mange som drar på ferie uten kamera eller videokamera. Og selv om de tar med videokameraet, glemmer de det på hotellrommet. For å få det meste ut av reisen og filmingen er det bra å tenke på dette før avreise:

 • Ta med et enkelt videokamera (ut i fra dine og familiens behov)
 • Ta med to sett fulladede batterier og lader
 • Ta med flere minneskort (16-32 Gb)
 • Ta med renseutstyr for linser
 • Penn og etiketter for å merke filmene
 • Headset
 • Videokameraets håndbok og programvare (om dere tar med PC)
 • Forlengelseskabler
 • Beskyttelsespose om det blir regn
 • Stativ, et lite og et stort
 • En hvit håndduk for solbeskyttelse ved direkte sollys og for å teste hvitbalanse

Beskytt videokameraet
Å holde rede på og beskytte det lille nyinnkjøpte høyteknologiske videokamera er noe mange bekymrer seg over. Det representerer jo en viss investering, så det siste du vil være med på er at noen stjeler det når du er på ferie.

Du skal ikke gjøre kamerat til en tyverimagnet. Du vill sikkert beskytte det i en liten beltepakke. Men tar du med en videobag med logotypene til Canon, Nikon, Sony eller Panasonic er det en stor risk du tar. Finn heller en videobag uten navn. Husk også å ta med håndreim til kameraet – du vil ikke miste det i bakken.

Gjennom flyplasskontrollen
Det er viktig at videokameraet fungerer. Kommer du til sikkerhetskontrollen og utstyret ikke fungerer, kan det bli en liten utfordring å fortelle sikkerhets-personal hva kameraet gjør. Fungerer det kan du ta eksempelbilder. Røntgenutstyr skader ikke videokameraet, minneskort eller annet elektrisk utstyr.

Posted by HISOL at 07.34formiddag to Film , Forberedelser , Television , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag august 31 2009

Ta med videokamera på reisen

Sony Handycam

Å fange reisen på video er nå en lett sak. Mange av de små miniatyrvideokameraene på markedet er veldig lette å håndtere og støtter de fleste format for visning i både PC og flatskjermformat. Og de seneste modeller med kombinasjonen kamera/videokamera lar ha ett utstyr med – i stedet for to.

Tar du med videokameraet er det smart å bruke et beltefeste som beskytter kamerat. Ta ikke av beltepakken på et offentlig sted. Ha på det under måltider, offentlig transport. Har du det på deg, er det mindre lett å stjele. Gi det heller ikke til fremmede – om du ønsker å bli fotografert.

La ikke kameraet bli liggende på et bord, på parkbenken – selv for et kort øyeblikk. Det er lett å glemme – eller for noen annen å stjele det...

Besøker du museer er det bra å høre om det er restriksjoner for videokameraer eller filming. Om det er det – så lås in kameraet bak informasjonsdesken hos museets personal eller på ditt hotell.

Gå ikke rundt som om ditt videokamera er noe stort. Vær forsiktig, men dra ikke mer oppmerksomhet til deg ved å være for dramatisk.

Husk å kopiere bildene/filmene ut til en bærbar harddisk eller PC hver dag. Lagre ikke hele reisens filmer på videokameraet. Når du fyller opp minneskortet, behold det helt separat fra kamerautstyret. På den måten har du minsket muligheten for at du kommer hjem uten filmer.

Men la ikke heller muligheten til tyveri være noe som hindrer deg i å filme reisen. Å komme hjem med en filmsnutt uten kamera er bedre enn å komme hjem med videokamerat uten bilder.

Posted by HISOL at 07.54formiddag to Film , Forberedelser , Kultur , Kunst , Television , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag juli 8 2009

Gamla stan, Riksdagen og slottet i Stockholm

DSC00721, Gamla Stan, Stockholm, Sweden
Foto: Gamla stan, Stockholm – flickr.com, jimg944

Gamla stan fra 1200-tallet – er en av de eldste bydelene i Stockholm. Det er et bra utgangspunkt for deg som elsker suvenirer, spise på fine restauranter, gå på rundvandring, besøke slottets museum. Med bare 10-12 minutters gangavstand fra Stockholm togstasjon er det lett tilgjengelig.

Bydelen var under flere hundre år den virkelige byen Stockholm. En god del hus er riktig gamle, men de fleste er fra 1600-1700-tallet. Det var først på 1600-tallet at byen Stockholm sakte men sikkert spredte seg ut til nye områder.

Her ligger Stockholm slott, kongens offisielle residens siden 1523. Slottet brann ned 1697 og ble etter det for det meste gjenoppbygd i barokk-, men også rokokkostil. Det har mer enn 600 rom fordelt på syv etasjer. Her finner du spennende severdigheter som Skattkammeret med riksregalene, museet Tre Kronor som skildrer slottets historie fra middelalderen og Gustav III antikkmuseum.

Högvakten, vaktparaden ved slottet skjer vanligvis hverdager omkring 12.15, men med visse unntak. For deg som liker korpsmusikk eller militærmusikk og parader det en opplevelse.

Stockholm, Gamla Stan, Change of guards
Foto: Vaktparade ved det kongelige slottet i Stockholm – flickr.com, Dirk Hartung

Sveriges riksdag, Sveriges parlament ligger også like ved Gamla stan. Det har 349 representanter. Jeg og min pappa besøkte Riksdagen for en guidet tur 2007. Vi hadde lest på om riksdagen og sammenlignet det Norske stortinget og Sveriges riksdag. Så vi fikk nærmest en helt privat rundtur med en guide som var overrasket over vår interesse. De andre deltagerne i gruppen var heller tyste og reserverte....

Lenker:

Posted by HISOL at 07.41formiddag to Film , Foto & Film , Kultur , Kunst , Music , Musikk , Science , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE