Blogg

torsdag januar 21 2010

Sikkerhetssjekk - reis med minimal risiko

Buenos Aires Airport, International Check In Area
Buenos Aires Airport, flickr.com - foto Alex E. Proimos

Under de store turisthelgene for flyreiser i slutten av desember og begynnelsen av januar kan det være verdt å se nærmere på sikkerheten – for deg selv og dine medreisende. Flyplassenes sikkerhetsavdelinger rådfører sine reisende å ta med reisedokumenter – billetter, pass, ID-kort etc. – hendig og tilgjengelig for inspeksjon. Jakker tar man av og alle saker som bærbare PC-er, fotoutstyr legges i separate plastkar klar for sikkerhetssjekken

Viktige saker å notere
Jakker og frakker av. Sikkerhetssjekken krever at alle tar av store jakker og frakker for røntgensjekk før man går igjennom metalldetektorene. Det inkluderer frakker eller sportsklær eller store gensere.

Ta ikke med våpen!
Selv ikke kniver eller stikksaker (kampsportsutstyr) er populært i håndbagasjen.

Prat med barna før avreisen
Før du kommer til flyplassen kan du ta en liten prat med barna om sikkerhetskontrollen og hvordan de skal oppføre seg. Barna må nødvendigvis skille seg med slike ting som dukker, lekesaker, pledd eller sin teddybjørn. Eldre barn behøver å vite at de ikke får hindre meddpassasjerer, eller true noen under sikkerhetskontrollen det tas på alvor av sikkerhetspersonal.

Pakk ikke inn gavene
Slå heller inn gavene når du kommer frem på reisemålet. Om en innpakket gave utløser alarmen må sikkerhetspersonalet pakke ut gaven for å sjekke dette.

Bra sikkerhetstips

  • Minsk risikoen for skader – pakk ikke skjøre gjenstander med i innsjekket bagasje – ta dem med in håndbagasjen – eller send dem separat via posten i stedet.
  • Merk all bagasje med navnelapper (også bærbare PC-er og fotoutstyr)
  • Sjekk alltid lommer og dets innehold i frakker og jakker og ytterklær før avreise til flyplassen – da unngår du at forbudte gjenstander blir med på reisen.
  • Overpakk ikke – sikkerhetspersonal kanskje behøver åpne dine vesker – og det kan bli vanskelig å stenge igjen.
  • Lås ikke veskene – da de kanskje må åpnes av sikkerhetspersonal for inspeksjon.

Posted by HISOL at 07.54formiddag to Fly , Flyselskap & flyplasser , Food and Drink , Forberedelser , Foto & Film , Mat og drikke , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)



Share/Save/Bookmark

fredag januar 8 2010

Jordan et spennende turistland

For deg som ønsker en annerledes ferie er Jordan landet for deg. Her finnes mye religiøs historie å utforske – men også mektige naturopplevelser. Landet har noe å tilby, både store og små.

Wadi-Rum ørkenområde
Wadi-Rum fantastiske ørkenområde – foto HISOL 

Akaba er landets eneste havneby og egentlige turistby. Det er Jordans eneste havneby og er en tollfri sone. Hit kommer turister fra Egypt og Saudiarabia, men også helgeturister fra landets hovedstad Amman, lengre nord i Jordan. Temperaturen i desember var på omkring 25 grader hver dag. Det kan veksle mellom 20-27 grader på dagtid, og 8-12 grader nattetid.

Tar du turen ut i ørkenen, Wadi Rum, som ligger omkring 1 time fra Akaba kan temperaturen veksle mye mellom dag og natt, så ta med både shorts og varme klær. Det er et meget tørt ørkenområde, sand over alt, men også fantastiske oaser – og et vennlig folk. Her kan du få innblikk i landets moderne historie fra Laurence of Arabia, britisk mandatområde og frem til vår tid med kong Abdullah II.

Petra er en severdighet du må få med deg i Jordan. Virkelig spennende – men utfordrende, da det krever mye gåing. Men du kan få luftkondisjonert taxi via esel, hest eller kamelridning.

Petra med greske søyler
Petra med greske monument – foto HISOL

Dødehavet med bading og spa er også bra. Her er jordens laveste punkt – 400 meter under havnivå.

Er du interessert i religiøs historie finner du både jødisk, kristen og muslimske hellige steder. Både Moses, Jesus og Muhammed har vært i Jordan – så det er et Hellig land, på linje med Israel.

Landsby i nærheten av Petra
Landsby på vei mot Petra – foto HISOL 

Landet satser mye på turisme nå – og nye hoteller og leilighetskompleks bygges ut raskt. Akaba er det området som myndighetene satser mest på – på grunn av beliggenheten, naturmiljøet og beliggenheten ved sydspissen av landet.

I Akaba by finner du mange basarer, loppemarked, kafeer, restauranter og hoteller i alle prisklasser. Dessuten er Akaba et bra utgangspunkt for deg som vil ta turen ut i et krystallklart Rødehavssjø - en 27 kilometer strandsone med fantastisk maritimt dyreliv. Egner seg bra for bading, snorkling og dykking.

Akaba havneområde
Akaba havneområde med hotelkompleks i bakgrunnen – foto HISOL 

Prisnivået har gått opp siden 2004 på grunn av Irakkrigen. Oljeprisen har medført en stor prisøkning generelt, men et restaurantbesøk er omkring 30 % billigere enn i Sverige.

Turistsesongen er fra oktober til april. Sommermånedene: mai til august (med temperaturer på 30-40 grader) er trolig for varm for oss skandinaver. Desember kjennes som en normalvarm norsk sommer.

Posted by HISOL at 07.43formiddag to Båtliv , Fly , Flyselskap & flyplasser , Food and Drink , Foto & Film , Hotell , Kultur , Kunst , Leiebil , Mat og drikke , Produkter , Reisemål , Religion , Restauranter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)



Share/Save/Bookmark

torsdag januar 7 2010

Dødehavet og Jordanelven

Ta turen til Dødehavet og Jordanelven – en reise, ikke bare for deg som vil lære mer om Johannes Døperen, Jesus dåp, de tidligste kirkene og religiøs historie, men også for deg som vil kjenne seg ti år yngre. Apollo tok oss med dit den 31. desember. To busslaster full med solhungrige skandinaver, en reise på fire og en halv timer til Amman Beach, Dødehavet og stedet der Jesus ble døpt av Johannes døperen ved Jordanelven.

jordan-river
Greskortodokse kristne går ut i Jordanelven – foto HISOL 

En slik tur starter tidlig fra Akaba. Rundt 06.15 hentet bussen oss fra hotellet. Deretter 2 timer til nærmeste turiststopp for lett frokost, te eller for å strekke på bena. Fra det tørre ørkenområdet rundt Akaba ble det nå frodigere klima – landbruksområde. Både bananer, tomater, salater og ulike grønnsaker trivdes i oasene. Vi kunne se beduinlandsbyer langs veiene. Men også mange militære kontrollposter langs hovedveien, Death Sea Road. Grunnen til alle kontrollpunktene var at veien hele tiden gikk langs den israelske grensen. Strekningen er over 32 mil fra Akaba til Amman Beach, Jordanelven og Dødehavet.

Greskortodoks kirke ved Jordanelven
St. John, the Baptist church, Jordan river. Greskortodoks kirke ved Jordanelven, foto HISOL

Både det Gamle og det Nye testamentet beskriver Jordanelven, dalen og Jeriko. Her skjedde mange mirakel i bibelsk tid. Ved Jordanelven fikk vi innblikk i tidlig kristen historie. Det var i dette området Jesus lot seg døpe. Johannes Døperen forklarte at Dommedag var nær – han forstod også at Jesus Kristus var Guds sønn. I dag er det flere kirker på området: greskortodokse, katolske og lutherske.

Det var interessant å vandre langs Jordanelven – med strenge soldater på både Jordans og Israels side. Selve elven er bare 5-6 meter bred. Skittent vann på grunn av plastfabrikker og landbruksforurensning.

For deg som ikke er særlig interessert i tidlig kristen historier er Dødehavet, Amman Beach verdt et besøk. Dette er hovedstaden Ammans egen strand (45 minutter fra bygrensen). Her finner du fine hotellkjeder, varme kilder og strender, 400 meter under havet. Det laveste punktet på jorden.

death-sea
Turister har smurt seg inn med Dødehavets leire – foto HISOL

Dødehavet har et saltinnhold på omkring 33 %. Veldig salt – ikke noe du vil ha i øynene. Ingen dykking – og ingen levende dyr vil i nærheten av denne døde sjøen. Vi badet i Dødehavets geleaktige vann og smurte inn oss i leire. Det virket – jeg kjenner at huden er len og myk.

Dødehavet synker for hvert år – så det planlegges ny vanntilførsel fra Rødehavet til Dødehavet – et samarbeidsprosjekt med Israel. Dette kommer til å begrense avdunstingen og gi vann nok til jordbruk og energi – noe som også skaper arbeidsplasser og industri.

En fantastisk dag, mye historie og et bad i Dødehavet. Temperaturen var omkring 25-30 grader og lett overskyet.

Posted by HISOL at 07.39formiddag to Food and Drink , Hotell , Kultur , Kunst , Produkter , Reisemål , Religion , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)



Share/Save/Bookmark

onsdag januar 6 2010

Wadi Rum og Lawrence of Arabia

Vil du oppleve Jordans beduinliv, moderne historie skal du ta en utflukt til ørkenområdet Wadi Rum. Jeg og min hustru dro på utflukt med Apollo. To busslaster med turister tok oss fra Akaba ca. 1 time ut i et fantastisk fjell og ørkenområde, sju mil i retning nordøst. Selv om det var strålende varmt og omkring 25 grader ved utferden 12.15 var det bra at vi tok med varme klær. Våre guider sa at det kunne bli bitende kaldt etter 18.00. Og kaldt ble det raskt.

 wadi-rum-1
Med jeep ut i Wadi-Rum ørkenområde – foto HISOL 

Wadi Rum er et ørken- og fjellområde på omkring 800 moh. De høyeste fjellene er over 1800 meter. Her finner du et landskap som preges av rød ørkensand, sandsten- og granittklipper i ulike røde, gule, vite og brune fargesjatteringer.

Fra Visitor Centre tok jeeper oss ut i ørkenen. Det ble noen timers kjøretur gjennom det spennende men øde landskapet. Vi stoppet ved flere tilfeller og fikk muligheten til å ta fantastiske landskapsbilder.

Beduinfolket har vært i området omkring 5000 år, og kjenner godt til området, som de har merket opp slik at de kan finne oaser og vann langs karavaneveiene. Ca. 2 % av Jordans beduiner bor eller har tilhold i Wadi Rum. Området er et såkalt Protected Area of Wadi Rum, som forvaltes av Royal Society for the Conservation of Nature.

Etter kjøreturer med jeep, lett vandring eller kamelridning kom vi frem til beduinleiren der vi ble servert lammekjøtt, ulike salatretter og ris. Det ble også mulighet til å se magedans og delta i ulike ringdanser med beduiner. Apollos guider ga bra informasjon på Engelsk eller Skandinavisk om forholdene, historikken og områdets betydning.

Det var i Wadi Rum som Thomas Edward Lawrence (også kjent som Lawrence av Arabia) under årene 1916-1918 hjalp britene og araberne i det arabiske opprøret mot det ottomanske riket. Lawrence kunne arabisk (da han hadde deltatt i arkeologiske utgravninger i Midtøsten fra omkring 1910), forstod arabernes kultur og ble derfor en viktig lenke for både opprøret og senere fredsforhandlinger. Beduinene likte Lawrence og skapte et monument til minne av ham i hjertet av Wadi Rum år 1917. Det var i Wadi Rum Lawrence hadde som base for sin virksomhet i området.

lawrence-of-arabia
Monument over Lawrence of Arabia – foto HISOL 

Etter første verdenskrig ble området øst for Jordanelven kallet Transjordan og var et britisk mandatområde. Området var under britisk styre frem til 1946, da De forente nasjoner (FN) i samråd med britene bestemte at området skulle bli det hashemitiske kongedømmet Transjordan med Abdullah I som konge. Senere år 1949 bestemte landets regjerning at landet skulle hete Det hashemitiske kongedømmet, Jordan.

Posted by HISOL at 07.59formiddag to Film , Flyselskap & flyplasser , Food and Drink , Foto & Film , Kultur , Kunst , Leiebil , Mat og drikke , Reisemål , Religion , Science , Tips , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)



Share/Save/Bookmark

måndag januar 4 2010

Vinterferie i Akaba, Jordan

I år gikk juleferien, 26. desember – 2. januar, til Akaba (Aqaba), en relativt ny turistby ved sydspissen av Jordan. Via Stockholm dro vi med SAS/Apollo, med et fullstappet fly, fra vinterkalde nord med soltørste Skandinaver ned til sommervarmen.

Det første du får gjøre i Akaba er å stå i kø. Flyplassen er liten, så køen til pass- og feberkontroll begynte ute på flyplassområdet, utenfor flyterminalen. Et stempel i passet og du får stemplet turistvisum, eller du kan 30 dagers visum via konsulatet i Oslo. Turistvisum koster 10 jordanske dinarer (JOD).

Jordan er et land på omkring seks millioner innbyggere. To millioner bor i hovedstaden Amman, nord i landet. I Akaba, som er landets eneste havneby bor 100 000 mennesker. Akaba grenser til Israel og byen Eilat ligger tett inntill Akaba.

Kameldriver i Wadi-Rum ørken 
Kameldriver i ørkenområdet utenfor Akaba – foto HISOL

Her nede i Akababukten finnes en 27 kilometer lang kystremse med blant annet urørte korallrev og industrielt havnemiljø. Turistindustrien er på sterk frammarsj og det bygges for fullt i byen. Masse hoteller og foretak satser sterkt på regionen som er en tollfri sone, uten skatter.

Vi bodde på hotell Rae’d, et 2.5 stjerners hotell. Bra service, enkel frokost og Internett (*) på vårt rom i fjerde etasje er helt OK. Bor du her får du kort vei til marked, basarer og utesteder. Det finnes hoteller i alle prisklasser. Sentrum er lite, så det er gangavstand til alt.

Akaba marked
Lokalmarkedet med basarer har det meste – foto HISOL

Taxisjåførene her er villige til å ta deg med når som helst – de er pågående og deler til og med ut sine visittkort i håp om at de skal få deg som kunde. Inne i selve byområdet Akaba koster en drosjetur 1 dinar for turister. Lokal-befolkningen betaler ½ dinar. Skal du på utflukt gjelder helt andre priser og betingelser (sjekk både din og taxisjåförens reiseforsikringer)  – så vær på vakt.

Temperaturen i slutten av desember er som en varm Norsk midtsommer. Vi hadde omkring 25 grader varmt, sol og skyfri himmel hver dag.

Jordan er bibelens land, med masse historier, med kulturmøter og spennende utfordringer. Kommer du hit må du regne med å møte et land som utvikles raskt.

Tenk på at du får kjøpe drikkevann. Her nede drikker man ikke direkte fra springen. Hvis du vil være sikker på å unngå små parasitter så bør du unngå å spise salater. Frukter som du fjerner skallet på går bra. Maten her er av god kvalitet på de fleste restauranter.

McDonalds finnes også i Akaba
McDonalds finnes også i Akaba – foto HISOL 

* Internett er ikke av den superraskeste sorten. Det går bra å surfe, men regn med litt tidsforsinkelse for besøk til våre Norske nettsteder.

Posted by HISOL at 07.40formiddag to Dyr , Fly , Flyselskap & flyplasser , Food and Drink , Hotell , Kultur , Kunst , Leiebil , Mat og drikke , Produkter , Reisemål , Religion , Restauranter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)



Share/Save/Bookmark

tysdag desember 29 2009

Har du et nyttårsløfte?

What Will You Do Today?
Hva er ditt nyttårsløfte?

Nå nærmer nyttårsaften seg – mange har nyttårsønsker og nyttårsløfter. Er du trøtt på å love samme sak hvert år og så bryte løftene. Og hvor lenge holder egentlig våre nyttårsløfter?

Her kommer noen enkle tips, fire steg til hvordan du kan holde dine nyttårsløfter – uten problem.

Instruksjoner

  1. Først må du bare bestemme deg for fremtiden. Det finnes ikke noe rom for negativitet. Du får en ny start og livet venter på deg.
  2. Utfør dine planer gradvis og i små steg – slik får du gjort dine saker (og denne gangen til 100 %).
  3. Utfør ikke nyttårsløftet alene, men la andre (diskret) få vite hva dine planer er – la dem hjelpe deg(!)
  4. Vær tålmodig! Fall ikke i tankefella og tenk på gamle nyttårsløfter som ikke ble til noe. Utfør nyttårsløftet med selvbestemmelse, anstrengning og humor.

Kanskje er ditt nyttårsløfte å reise verden rundt eller oppleve et nytt land? Uansett hva det er så håper jeg dine nyttårsløfter blir berikende og fantastiske.

Les mer:

Posted by HISOL at 07.54formiddag to Food and Drink , Humor , Mat og drikke , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)



Share/Save/Bookmark

fredag desember 25 2009

Julemattradisjoner

Bill Lighting the Christmas Pudding
Julepuddingen skal tennes på... - flickr.com, AlishaV

Jeg vet ikke om jeg lengre har noen julemattradisjoner. På julaften tilbyr “kokken” det beste som finnes av mat og første juledag er alltid en dag med gode retter og rester fra julaften. Da jeg og min hustru ikke har noen spesielle tradisjoner kan maten bli hva som helst. I ulike land har man også helt forskjellige matretter. Her kommer en liste på ulike julemattradisjoner for utvalgte land:

  • Amerika – epplecider, fruktkaker, varm sjokolade, pepperkaker, plumpudding, tekaker, kalkun, and, gås, stuffing
  • Australia – kalkun, kylling og skinke. Julekaker, Christmas pudding.
  • Brazil – lombo a Califórnia – ribbe, fransk toast, kalkun
  • Canada – smørkaker, Christmas pudding, fruktkaker, pepperkaker, gresskar
  • Danmark – julebrygg, stekte poteter, gløgg, andestek, rødkål, konfekt, marsipan
  • England – sjokoladedrikker, Christmas Cake, plumpudding, Dundee Cake, paier, kalkun, gås, and
  • Finland – juleskinke med sennep, kalkun, gravlaks, lutefisk
  • Frankrike – østers, foie gras (gåselever), røkt laks, grillet kylling, gås, tørket fruktkake
  • Island – ptarmigan, juleskinke, stekte poteter, julegrøt
  • Italia – panettone, tortellini, pandoro, panforte, ravioli (varierer fra by til by)
  • Norge – gløgg, julepølse, lutefisk, pinnekjøtt, svineribbe, julegrøt, sossiser, medisterkaker, lussekatter
  • Sverige – kjøttboller, juleskinke, sossiser, fleskepølse, ribbe, Janssons fristelse, herregårdsost, lutefisk, julmust, gløgg

Den gode julematen varierer fra landsende til landsende og fra land til land. Neste gang du er på reise rund juletider kan det være verdt å be om å få en smakebit fra landets julemat – det kommer til å berike ditt minne fra reisen...

Les mer om ulike julemattradisjoner på Wikipedia

Posted by HISOL at 07.51formiddag to Food and Drink , Forberedelser , Kultur , Mat og drikke , Restauranter , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)



Share/Save/Bookmark

torsdag desember 24 2009

Julen ringer inn

christmas star
Julestjernen skinner klart - flickr.com, brockvicky

Det er julaften. Enten du feirer julen hjemme eller på ferie, så innebærer julaften en egen stemning. Julaftens tradisjoner er større en selve juledagens tradisjoner. På julaften vises juletreet frem i sin majestet, julestjernen tennes og julelys tennes i de tusen hjem. Deretter er det tid for julemiddagen (før eller etter julens TV-program?).

Midnattsmessen
For dere som ikke går i kirken (enten på grunn av at du er mitt i jule-forberedelsene med mat og transport av slekt og venner, eller for at du ikke går i kirken) kan det være bra å vite at midnattsmessen ble opprinnelig feiret av paven i Santa Maria Maggiore Basilica i Rom, foran en liten menighet. Dette ble gjort på 12-slaget, midnatt – da man helt siden 300-tallet hadde feiret at Jesus fødsel skjedde på julaften (noe som ble bestemt på et kirkemøte).

Juletreet
En stor glede for både store og små. Tradisjonen innebærer at man pynter juletreet med geometriske figurer; fargede eggskall; små miniatyrdyr som fugler, hester, ekorn, lamm; stjerner, måner, soler, blomster og flagg. Juletreet skulle kunne også bli dekorert med epler, kongler, nøtter og papirfigurer i form av hjerter, korger etc.

Feiringen
Julaften er en familiehøytid i alle land. I katolske land er det vanlig med midnattsmesse. Visse kirker holder en lysseremoni tidligere på kvelden. På julaften kommer Nissen (Santa Claus i utallige internasjonale varianter) på besøk med gaver til barna.

Posted by HISOL at 07.43formiddag to Food and Drink , Forberedelser , Kultur , Kunst , Religion , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)



Share/Save/Bookmark

fredag desember 18 2009

Skikk og bruk på julaften

Burger Family Christmass 050
Julens mat kan også være hamburger - flickr.com, pftburger

Julen er rundt hjørnet og du er invitert hjem til slekt eller venner på julaften. Nå skal det bli hyggelig å treffe tanter og onkler, besteforeldre og søskenbarn... Det er dog et stort ansvar du tar på deg på julaften, enten som gjest eller vert – det store spørsmålet er: hvordan oppføre seg for å unngå tabber og det som verre er? Her kommer åtte tips til etikett, skikk og bruk slik at det blir julefred i år også:

Gi et klart svar om du kommer på julefesten. Det verste er å komme til middag uten å gi beskjed...

Ta med en gave. Det behøver ikke være noe stort, overdådig. Gir du blomster, send dem dagen før med et håndskrevet kort – da kan verten eller vertinnen sette blomstene pent på et bord. En god gaveidé er sjokolade eller fine oster. Dårlig idé: en pose Twist.

Kom ikke for tidlig. Å kommer for sent er også dårlig. Men kommer du 30 minutter for tidlig vil du påvirke dine verter som er midt i middagsforberedelsen.

Hils dine verter med navn når du kommer. Å gi dem en kort skulderklapp eller bruke kallenavn er uartig – spesielt om du hilser på noens mamma.

Vær en sjarmerende gjest. Oppfør deg ikke som en helt som insisterer på å hjelpe til med alt. Gå ikke rundt i kjøkkenet, vær ikke i veien for noen. Og om noen spør deg vilken matrett du ønsker, svar ikke ”hva som er lettest for deg”. Bestem deg.

Omgå med andre! Sitt ikke i et hjørne for deg selv, eller delta ikke bare i konversasjon med en slektning eller venn hele kvelden. Og vær ikke stille – hvem vet hva som foregår i ditt hode?

Spis når det er servert. Det er en fin gest å vente til alle andre er servert før du tar din porsjon – men om dine verter sier at du kan forsyne deg – så forsyn deg. Ingenting er så kjedelig som den overhøflige «skrekken» for å bli den første til å spise god mat.

Forlat festen i tide. Det er mange tegn som sier at nå er festen ferdig: all god drikke er slutt, vertene gjesper, vertinnen ser på klokken, vertene krangler på kjøkkenet, folk går rundt i hallen eller det er midnatt. Da er det bare å være rask: ta dine saker, takke vertene, smil og forlat festen.

Disse tipsene gjelder universelt – hvor du nå reiser under juleferien – også på fester andre tider av året.

Les mer:

Posted by HISOL at 07.51formiddag to Aktuelt , Food and Drink , Forberedelser , Humor , Mat og drikke , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)



Share/Save/Bookmark

tysdag desember 15 2009

Feirer du en kommersiell jul?

Julen er et interessant konsept. Vi feirer at et Barn er født, en Frelser som skal gjøre verden bedre. Men dette budskapet drukner i kapitalismens og kommersialismens kjøpebudskap. Hvert år griper panikken oss – vi har ikke kjøpt de gaver vi skulle, vi har ikke forberedt hjemme (vasket tak, vegger, golv etc), vi har ikke rukket bake pepperkake heller. Og ikke har vi sendt alle julekort til familie og venner.

Men på julekvelden eller juledagen virker alle ha fullført sine plikter – og alt virker bli tatt vare på, og julefreden senker seg...

Nå kommer neste fest – nyttårskalaset – med nyttårsønskemål som ikke blir innfridd. Men det er en annen historie. Saken med julen er dette: vi feirer ikke en religiøs jul. Om det var det skulle jeg ikke feire den(!). Men hva er det vi feirer? Kynisk kanskje: men det vi feirer er egentlig en gavefestival! Hva vi gjør er å gi (med store summer penger) gaver til hverandre. Og det gjelder å overgå, både med mat, gaver, reiser og opplevelser.

Gjør dette oss gladere? Kanskje, mest i øyeblikket. Men – mange har innsett at julen er ”gavenes tid”. Tenk på dette: hvilken tid å året er mennesker mest vennlige mot hverandre? Julen. Hvilken tid gir mennesker mest til veldedighet? Julen. Er dette på grunn av den religiøse bakgrunnen? Det tror ikke jeg – det er basert på de kommersielle markedskraftene.

Det å utveksle gaver ved høytider har lange tradisjoner, ikke bare i Bibelen, men i alle religioner. Kirken har jo tatt i mot store bidrag, ofte har de skjenket en slant til de fattige og ubemidlede, men tidligere tok nok noen av kirkens eller religiøse tjenere selv bidragene – uten at de fattige fikk noe.

Mitt punkt er dette: feire ikke julen på grunn av at det er kommersielt. Jo – det er kommersielt. Men tenk på det som bra. Om folk glemmer den religiøse delen av julen – OK for dem, du kan feire religiøst og la den kommersielle og sjenerøse fredelige julen være noe som alle kan tenke på: hvordan du kan bidra mindre neste år, hvorfor må du gi så storslagne gaver, og hvorfor må du overgå tidligere juler.

Stress ned, du behøver ikke følge alle andre i julegavepakkehysterien – du blir ikke mindre verdt om gjør enklere gaver, gir mindre, har mindre overdådige matorgier eller innbyr færre til dine fester.

Posted by HISOL at 07.53formiddag to Aktuelt , Food and Drink , Games , Humor , Kultur , Mat og drikke , Produkter , Religion , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)



Share/Save/Bookmark

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE