Blogg

torsdag januar 21 2010

Sikkerhetssjekk - reis med minimal risiko

Buenos Aires Airport, International Check In Area
Buenos Aires Airport, flickr.com - foto Alex E. Proimos

Under de store turisthelgene for flyreiser i slutten av desember og begynnelsen av januar kan det være verdt å se nærmere på sikkerheten – for deg selv og dine medreisende. Flyplassenes sikkerhetsavdelinger rådfører sine reisende å ta med reisedokumenter – billetter, pass, ID-kort etc. – hendig og tilgjengelig for inspeksjon. Jakker tar man av og alle saker som bærbare PC-er, fotoutstyr legges i separate plastkar klar for sikkerhetssjekken

Viktige saker å notere
Jakker og frakker av. Sikkerhetssjekken krever at alle tar av store jakker og frakker for røntgensjekk før man går igjennom metalldetektorene. Det inkluderer frakker eller sportsklær eller store gensere.

Ta ikke med våpen!
Selv ikke kniver eller stikksaker (kampsportsutstyr) er populært i håndbagasjen.

Prat med barna før avreisen
Før du kommer til flyplassen kan du ta en liten prat med barna om sikkerhetskontrollen og hvordan de skal oppføre seg. Barna må nødvendigvis skille seg med slike ting som dukker, lekesaker, pledd eller sin teddybjørn. Eldre barn behøver å vite at de ikke får hindre meddpassasjerer, eller true noen under sikkerhetskontrollen det tas på alvor av sikkerhetspersonal.

Pakk ikke inn gavene
Slå heller inn gavene når du kommer frem på reisemålet. Om en innpakket gave utløser alarmen må sikkerhetspersonalet pakke ut gaven for å sjekke dette.

Bra sikkerhetstips

 • Minsk risikoen for skader – pakk ikke skjøre gjenstander med i innsjekket bagasje – ta dem med in håndbagasjen – eller send dem separat via posten i stedet.
 • Merk all bagasje med navnelapper (også bærbare PC-er og fotoutstyr)
 • Sjekk alltid lommer og dets innehold i frakker og jakker og ytterklær før avreise til flyplassen – da unngår du at forbudte gjenstander blir med på reisen.
 • Overpakk ikke – sikkerhetspersonal kanskje behøver åpne dine vesker – og det kan bli vanskelig å stenge igjen.
 • Lås ikke veskene – da de kanskje må åpnes av sikkerhetspersonal for inspeksjon.

Posted by HISOL at 07.54formiddag to Fly , Flyselskap & flyplasser , Food and Drink , Forberedelser , Foto & Film , Mat og drikke , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag januar 15 2010

Fotosafari på vinterstid

Frosty wire fence Frosty wire fence. Flickr.com - Ernst Vikne

Er du interessert i å forevige de fantastiske og flotte motivene og uteaktivitetene på vinteren? Kaldt vær er en stor utfordring for fotografer og kamerautstyr. En god del fotografier blir dårlige på grunn av spesielle lysforhold i snø og sterk sollys – noe som påvirker en hel del. Regelen for å fotografere i snø er egentlig veldig enkel – de fleste bilder vil bli for mørke eller med en blåtone om du bruker kameraets automatiske innstillinger.

Om du fotograferer snø på en overskyet dag vil du få et kjedelig eller grått bilde – nesten uansett hva du gjør. Det er en utfordring å ta gode vinterbilder, selv for de mest vante fotografer – men det går bedre om du prøver deg frem.

Ta på deg varme og komfortable klær, kanskje truger og ski for å komme deg ut i gode naturforhold. Vinteren gir deg muligheter som er unike og helt annerledes enn vår, sommer og høstsesongen.

The snowman and his camera
Snømannens kamera – flickr. com, Pylon757

Beskytt kameraet
Hold kameraet så varmt som mulig og unngå kalde batterier. Ha kameraet inne i jakken. Bruk alkaliske batterier vinterstid. Ta med ekstra batterier. Om det snør, beskytter du kameraet i en kamerapose, ziplåspose eller –bag. Gjør en åpning objektivet. Blås ikke snø av kameralinsen. Børst i stedet snøen lett av kameraet.

Når du er ferdig for dagens fotojakt kan du plassere kameraet i en liten plastpose for å beskytte det mot kondens.

Noen fototips

 • Det er mange gråe skyer på vinterhimmelen. Bruk et graderingsfilter for å få farge på himmelen, mens forgrunnen blir naturlig.
 • Fotograferer du dyreliv i snømiljø kan du minske kontrasten med en blits.
 • Forbered deg før turen ut i vintermiljøet, sjekk utstyr og at du har det lett tilgjengelig.
 • Sollyset tidlig morgen og sent ettermiddag (soloppgang og solnedgang) gir fantastiske fotomuligheter. Stå tidlig opp og du vil få din belønning!
 • Se etter kontraster og objekter i naturmiljøet å vinterstid. Forsøk ulike fotoposisjoner. Fang fargene for å skape dramatiske effekter mot den vite snøen.
 • For å minske himmelen i bildet kan du posisjonere deg høyere og fotografer nedover.
 • Fotografer fuglelivet – men det er en utfordring med foto i snø og lang blendertid.

Les mer om vinterfotografering

Posted by HISOL at 07.43formiddag to Film , Foto & Film , Kunst , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag januar 13 2010

Innaktiviteter når det er kaldt

Lego_Maze_Eric_4.jpg
Ta fram legoklosser og brettspill når det er kaldt ute. Flickr.com - anvilon

Hva kan du gjøre inne i varmen når det er kaldt gufsete vær ute? Har du små rastløse barn, er det bra med oppmuntring – og kreativitet.

Her kommer noen ideer som små og store kan gjøre til sammen:

 1. Brettspill og selskapspill – ta fram Monopol, sjakk, Scrabble, bandu, Trivial Pursuit, Pictionary, domino, kortstokken, Mahjong, TV-spill...
 2. Lydbøker og hørespill.
 3. Kreative aktiviteter som maling, tegning, collage, stensiler, farging, gjør papirkunst...
 4. Ta fram legoklossene, fyll på med nye varianter
 5. Dukkeleker
 6. Gjør et lekehus av møbler, dyner, tepper, laken. Kanskje en fantasireise?
 7. Baking – kaker, muffins, bløtkaker, brød...
 8. Leker med modellerleire
 9. Rydde først og så lek
 10. Legg ut fuglefrø på verandaen og studer fuglelivet. Skriv en dagbok over hvilke fugler du ser og tegn ned fuglende, informasjon om tider og antall.
 11. Arbeid i frimerke-, mynt-, seddelsamlingen eller andre samlinger: sportskort, fossiler eller hva du eller familien nå samler på. Sorter, merk og studer.
 12. Gjør en søkeliste på Internett for neste feriereise eller neste innkjøp. Planlegg, kom med forslag og skriv opp en liste for ansvarsområder og forslag til aktiviteter.
 13. Rydd i digitale bildearkiv. Sorter og flytt bilder i ulike mapper og kataloger.
 14. Gjør digitale kunstverk, det finnes mange onlineprogram å velge mellom.

Posted by HISOL at 07.58formiddag to Forberedelser , Foto & Film , Games , Humor , Kunst , Produkter , Reisemål , Spill , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag januar 8 2010

Jordan et spennende turistland

For deg som ønsker en annerledes ferie er Jordan landet for deg. Her finnes mye religiøs historie å utforske – men også mektige naturopplevelser. Landet har noe å tilby, både store og små.

Wadi-Rum ørkenområde
Wadi-Rum fantastiske ørkenområde – foto HISOL 

Akaba er landets eneste havneby og egentlige turistby. Det er Jordans eneste havneby og er en tollfri sone. Hit kommer turister fra Egypt og Saudiarabia, men også helgeturister fra landets hovedstad Amman, lengre nord i Jordan. Temperaturen i desember var på omkring 25 grader hver dag. Det kan veksle mellom 20-27 grader på dagtid, og 8-12 grader nattetid.

Tar du turen ut i ørkenen, Wadi Rum, som ligger omkring 1 time fra Akaba kan temperaturen veksle mye mellom dag og natt, så ta med både shorts og varme klær. Det er et meget tørt ørkenområde, sand over alt, men også fantastiske oaser – og et vennlig folk. Her kan du få innblikk i landets moderne historie fra Laurence of Arabia, britisk mandatområde og frem til vår tid med kong Abdullah II.

Petra er en severdighet du må få med deg i Jordan. Virkelig spennende – men utfordrende, da det krever mye gåing. Men du kan få luftkondisjonert taxi via esel, hest eller kamelridning.

Petra med greske søyler
Petra med greske monument – foto HISOL

Dødehavet med bading og spa er også bra. Her er jordens laveste punkt – 400 meter under havnivå.

Er du interessert i religiøs historie finner du både jødisk, kristen og muslimske hellige steder. Både Moses, Jesus og Muhammed har vært i Jordan – så det er et Hellig land, på linje med Israel.

Landsby i nærheten av Petra
Landsby på vei mot Petra – foto HISOL 

Landet satser mye på turisme nå – og nye hoteller og leilighetskompleks bygges ut raskt. Akaba er det området som myndighetene satser mest på – på grunn av beliggenheten, naturmiljøet og beliggenheten ved sydspissen av landet.

I Akaba by finner du mange basarer, loppemarked, kafeer, restauranter og hoteller i alle prisklasser. Dessuten er Akaba et bra utgangspunkt for deg som vil ta turen ut i et krystallklart Rødehavssjø - en 27 kilometer strandsone med fantastisk maritimt dyreliv. Egner seg bra for bading, snorkling og dykking.

Akaba havneområde
Akaba havneområde med hotelkompleks i bakgrunnen – foto HISOL 

Prisnivået har gått opp siden 2004 på grunn av Irakkrigen. Oljeprisen har medført en stor prisøkning generelt, men et restaurantbesøk er omkring 30 % billigere enn i Sverige.

Turistsesongen er fra oktober til april. Sommermånedene: mai til august (med temperaturer på 30-40 grader) er trolig for varm for oss skandinaver. Desember kjennes som en normalvarm norsk sommer.

Posted by HISOL at 07.43formiddag to Båtliv , Fly , Flyselskap & flyplasser , Food and Drink , Foto & Film , Hotell , Kultur , Kunst , Leiebil , Mat og drikke , Produkter , Reisemål , Religion , Restauranter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag januar 6 2010

Wadi Rum og Lawrence of Arabia

Vil du oppleve Jordans beduinliv, moderne historie skal du ta en utflukt til ørkenområdet Wadi Rum. Jeg og min hustru dro på utflukt med Apollo. To busslaster med turister tok oss fra Akaba ca. 1 time ut i et fantastisk fjell og ørkenområde, sju mil i retning nordøst. Selv om det var strålende varmt og omkring 25 grader ved utferden 12.15 var det bra at vi tok med varme klær. Våre guider sa at det kunne bli bitende kaldt etter 18.00. Og kaldt ble det raskt.

 wadi-rum-1
Med jeep ut i Wadi-Rum ørkenområde – foto HISOL 

Wadi Rum er et ørken- og fjellområde på omkring 800 moh. De høyeste fjellene er over 1800 meter. Her finner du et landskap som preges av rød ørkensand, sandsten- og granittklipper i ulike røde, gule, vite og brune fargesjatteringer.

Fra Visitor Centre tok jeeper oss ut i ørkenen. Det ble noen timers kjøretur gjennom det spennende men øde landskapet. Vi stoppet ved flere tilfeller og fikk muligheten til å ta fantastiske landskapsbilder.

Beduinfolket har vært i området omkring 5000 år, og kjenner godt til området, som de har merket opp slik at de kan finne oaser og vann langs karavaneveiene. Ca. 2 % av Jordans beduiner bor eller har tilhold i Wadi Rum. Området er et såkalt Protected Area of Wadi Rum, som forvaltes av Royal Society for the Conservation of Nature.

Etter kjøreturer med jeep, lett vandring eller kamelridning kom vi frem til beduinleiren der vi ble servert lammekjøtt, ulike salatretter og ris. Det ble også mulighet til å se magedans og delta i ulike ringdanser med beduiner. Apollos guider ga bra informasjon på Engelsk eller Skandinavisk om forholdene, historikken og områdets betydning.

Det var i Wadi Rum som Thomas Edward Lawrence (også kjent som Lawrence av Arabia) under årene 1916-1918 hjalp britene og araberne i det arabiske opprøret mot det ottomanske riket. Lawrence kunne arabisk (da han hadde deltatt i arkeologiske utgravninger i Midtøsten fra omkring 1910), forstod arabernes kultur og ble derfor en viktig lenke for både opprøret og senere fredsforhandlinger. Beduinene likte Lawrence og skapte et monument til minne av ham i hjertet av Wadi Rum år 1917. Det var i Wadi Rum Lawrence hadde som base for sin virksomhet i området.

lawrence-of-arabia
Monument over Lawrence of Arabia – foto HISOL 

Etter første verdenskrig ble området øst for Jordanelven kallet Transjordan og var et britisk mandatområde. Området var under britisk styre frem til 1946, da De forente nasjoner (FN) i samråd med britene bestemte at området skulle bli det hashemitiske kongedømmet Transjordan med Abdullah I som konge. Senere år 1949 bestemte landets regjerning at landet skulle hete Det hashemitiske kongedømmet, Jordan.

Posted by HISOL at 07.59formiddag to Film , Flyselskap & flyplasser , Food and Drink , Foto & Film , Kultur , Kunst , Leiebil , Mat og drikke , Reisemål , Religion , Science , Tips , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag januar 5 2010

Petra – verdens 7. underverk

Vår første utflukt i regi av Apollo i Jordan gikk til oldtidsbyen Petra – et av verdens sju underverk. Petra, nabateernes rike ligger 2-2 ½ time med buss fra Akaba. Bussen tar deg via The Kings highway og The Desert highway opp til turiststasjonen, 1600 moh. Her får du en liten pause, mulighet til å ta en kopp te eller kjøpe suvenirer fra turistbutikken. Deretter går turen videre ned mot Petra, som ligger omkring 400 moh.

Klosteret i Petra
El Deir, Klosteret ("The Monastery") i Petra – foto HISOL

Turen kostet 150 USD per person. Du kan betale på plass i Akaba eller ved din bestilling av charterreisen. Da inngår buss, Skandinavisk guide, universitetsutdannet lokalguide og mat. Dette er en heldagstur og skjer vanligvis to ganger i uken under turistsesongen. Petra er Jordans mest besøkte turistattraksjon, så regn med masse besøkende.

Nabateerne, var opprinnelig et beduinfolk, og ble et mektig senter for karavanehandel under perioden 300 år f. Kr til 100 år e. Kr. I Petra, deres hovedstad, finner du mektige monument, gravkammer og steder for religiøse seremonier hugget rett i berget og store klippeblokker. Fantastisk vakkert.

Helt fra Moses tid har området rund Akaba og Petra vært viktig for karavaner og handel mellom øst og vest. Hovedveiene for bil- og transportrafikk i dag følger samme rute som de har gjort flere tusen år tilbake.

En tur til Petra er absolutt verdt sitt besøk. Her får du skue fantastiske monument og se steder du har sett i filmer som blant annet Indiana Jones and the Last Crusade, Arabian Nights, Passion in the Desert, Mortal Kombat: Annihilation, Sinbad and the Eye of the Tiger.

Regn med mye gåing. Det finnes imidlertid transport med både hester med vogner, kameler og esel, så du har muligheten til å bli fraktet i drosjer med aircondition. En tur ned gjennom trange passasjer tar omkring en time gående. Skal du opp til ”klosteret” kan du regne med en times gåing i bratt terreng. For den som ønsker det finnes det muligheter å ta ferden med esel nesten langs smale og bratte stup, helt opp... En opplevelse for livet.

Eseldrosje
Luftkondisjonert taxi i Petra – eseldrosje. Foto HISOL

Posted by HISOL at 07.52formiddag to Film , Foto & Film , Kultur , Kunst , Reisemål , Religion , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag desember 31 2009

Fem steder å feire nyttår

Tokyo New Years
Nyttårsaften Toykyo - flickr.com, KidMoxie

Nyttårsaften feires over hele verden, uavhengig av nasjonalitet eller religion. Dette er den spesielle natten vi forbereder oss for. Mange mennesker tror at neste år avhenger av hva du gjør på nyttårsaften. Nyttårsaften er en tid – full av glede, og dermed kommer neste år til å bli likeså. Nyttårsaften gir deg også en mulighet til å besøke spennende byer – der du kan feste med venner og familie i trivelig lag. Her er noen steder verdt å feire nyttår:

Tokyo Stedet for deg som vil feire nyttårsaften tidlig og lenge. Feiringen starter 29. desember og pågår til 4. januar. De fleste turistområdene stenger under en hel uke, men restauranter og klubber er fullpakket med mennesker.

Sydney Her kan du også ringe tidlig i Nyttårsklokken. Opplev fantastiske fyrverkerier til musikk ved Sydney Harbour Bridge. Mer enn en million mennesker bruker å komme hit på nyttårsaften for å se på fyrverkeriet.

London Velkommen til deg som vil feire nyttårsaften i den 135 meter høye London Eye (pariserhjul eller observasjonshjul) – med god utsikt over hele byen og fyrverkeriene. Ligger på Themses sødre bredde.

Barcelona Ring inn det nye året med spansk stil og eleganse i Noche Vieja i Barcelona. Dans, flamenco, rock og popfestiviteter for en hel uke. Ta del i de spanske tradisjonene

Paris Joyeux Noël et Bonne Année ønskes alle turister. Ta del i fantastiske fyrverkerier på Champs-Elysees og ta turen forbi Eiffeltårnet. Sacre Coeur i Montmartre er også en fantastisk plass på nyttårsaften.

Les mer:

Where the world goes to party

Posted by HISOL at 07.47formiddag to Foto & Film , Hotell , Kultur , Reisemål , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag november 24 2009

Ta betalt for dine reisefoto

No.44g, Glacier National Park, page 658, "1000 Places To See Before You Die."
Ford turbusser fra 1936, flickr.com, Bruce Tuten

Hvert sted som mennesker ønsker å reise til eller vite mer om behøver fotografier. Disse bilder brukes til å fremvise, annonsere og publisere stedet. Reisefotografer spesialiserer seg på å ta foto av steder. Du kan reise langt til eksotiske steder, eller steder i nærheten av der du bor.

Ditt hjemsted er jo velkjent for deg – men det er et potensielt reisemål for noen som bor i en annen kant av verden. Reisefotografens jobb blir å gjøre stedet best mulig på bilder.

Heldige fotografer blir sendt på oppdrag der alle kostnader betales og en garantert lønn. Men – siden de fleste reisefotografer er uavhengige og jobber freelance får de legge ut kostnadene for fotograferingen og forsøke selge bildene senere. Mestedelen av jobben en reisefotograf gjør er markedsføring og å selge bilder.

Det å ta reisebilder tar opp bare en liten del av reisefotografens tid.

Gode nyheter med å være reisefotograf

Nesten alle som blir reisefotografer elsker å reise og å fotografere. Det gir mye frihet. Reisefotografer sitter ikke på kontoret hver dag – de reiser til interessante steder og med sin kreativitet skaper de vakre bilder. Om du bestemmer deg og har håndlaget for dette – kan du få en betalt jobb med stor frihet.

Negativt med å være reisefotograf

Det er ikke lett få inntekter som reisefotograf. Det er veldig få jobb som reisefotograf som gir en fast lønn. De fleste slike jobb er freelanceoppdrag. Det er ingen mulighet til å forutse slike oppdrag og hva dette innebærer i inntekter. De fleste foto tar en reisefotograf med egne penger. Kamerautstyr er dyrt og du behøver det for å starte en karriere. Du må etablerer deg og vise deg kompetent før andre vill kjøpe dine bilder.

Men – det er fortsatt behov for reisefotografer. Her kan du lese mer om hvordan du kan bli en profesjonell reisefotograf.

Posted by HISOL at 07.43formiddag to Forberedelser , Foto & Film , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag november 23 2009

Få betalt for feriereisen

Fellow cuban photographer
En kubansk fotograf - flickr.com, Sam Meztli

Kan du tenke deg å få en ”gratis” ferie? Liker du å skrive, fotografere eller skildre dine reiser – da kan du ta betalt for din reise.

Reiseskribent
Reiseskribenter får betalt for sine artikler, og du behøve rikke være en journalist! Du behøver en pasjon for å reise, et øye for detalj og vet hvordan du kan få din historie levert til redaktøren – slik de ønsker det.

Det spiller ingen rolle hvilken bakgrunn du har – bare du har et positivt ønske kan du bli en reiseskribent. Kravene til å starte opp er ikke store:

 • Du ønsker å lykkes.
 • Du har en interesse i å besøke nye steder og møte nye mennesker.
 • Du kan uttrykke din mening. Det betyr at du kan anbefale eller avråde andre fra å følge i dine steg.
 • Du behøver være observant.
 • Du må ta notater og fortelle andre om din reise.
 • Du lover deg selv å skrive ned reisehistoriene.

Reisefotograf
Din fotografering som du i dag har som hobby kan bli din jobb. Du kan også bli en reisefotograf som kan bli velbetalt for dine bilder. Tenk på at foto av mennesker som hygger seg kan bli en fulltreff – mens markedet av naturfoto generelt kan være mettet.

Det finnes mange muligheter for deg som fotograferer – selg dine foto til tidsskrifter, aviser og nettsider. Gallerier, kjøpesentrum og kafeer er en annen mulighet.

Tips:

Posted by HISOL at 07.38formiddag to Forberedelser , Foto & Film , Kultur , Reisemål , Science , Television , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag november 20 2009

J. P. Getty-museum i Los Angeles

the J. Paul Getty Museum Hagedekorasjon, J. Paul Getty Museum. Foto: flickr.com - vlasta2

September 2005 besøkte jeg og min hustru Los Angeles. En morgen det så grått ut med lett regn tenkte vi å besøke Getty-museum i utkanten av byen. Når vi vel kom frem var solen oppe og et fantastisk finvær varte hele formiddagen og ettermiddagen.

På museet kan du finne malerier, tegninger, skulpturer, verdifulle manuskripter, dekorativ kunst, europeiske og amerikanske fotografier. Dette er et av de mest besøkte museer i USA – omkring 1,3 millioner besøkende per år.

The Getty ligger på en bergtopp, omkring 270 meter over havet – og vi kunne se klart Los Angeles smog. Den moderne arkitekturen i betong og stål er omkranset av fine hager med mer enn 500 ulike plantevekster. Her finnes også forskningsinstitutt, konserveringsinstitutt, Getty Foundation og J. Paul Getty Trust.

Det finnes noe for alle på dette museum – ta med familien dit når du er i Los Angeles. Regn med å være på The Getty flere timer. Dere får helt sikkert en fin mulighet til å bli kjent med kunstverk gjennom maling, tegning, puslespill og rollespill.

Vel verdt et besøk til dette museum som har en av verdens fremste samlinger av antikk- og renessansekunst.

Posted by HISOL at 07.43formiddag to Film , Foto & Film , Kultur , Kunst , Produkter , Reisemål , Religion , Science , Tips , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE