Blogg

onsdag januar 13 2010

Innaktiviteter når det er kaldt

Lego_Maze_Eric_4.jpg
Ta fram legoklosser og brettspill når det er kaldt ute. Flickr.com - anvilon

Hva kan du gjøre inne i varmen når det er kaldt gufsete vær ute? Har du små rastløse barn, er det bra med oppmuntring – og kreativitet.

Her kommer noen ideer som små og store kan gjøre til sammen:

 1. Brettspill og selskapspill – ta fram Monopol, sjakk, Scrabble, bandu, Trivial Pursuit, Pictionary, domino, kortstokken, Mahjong, TV-spill...
 2. Lydbøker og hørespill.
 3. Kreative aktiviteter som maling, tegning, collage, stensiler, farging, gjør papirkunst...
 4. Ta fram legoklossene, fyll på med nye varianter
 5. Dukkeleker
 6. Gjør et lekehus av møbler, dyner, tepper, laken. Kanskje en fantasireise?
 7. Baking – kaker, muffins, bløtkaker, brød...
 8. Leker med modellerleire
 9. Rydde først og så lek
 10. Legg ut fuglefrø på verandaen og studer fuglelivet. Skriv en dagbok over hvilke fugler du ser og tegn ned fuglende, informasjon om tider og antall.
 11. Arbeid i frimerke-, mynt-, seddelsamlingen eller andre samlinger: sportskort, fossiler eller hva du eller familien nå samler på. Sorter, merk og studer.
 12. Gjør en søkeliste på Internett for neste feriereise eller neste innkjøp. Planlegg, kom med forslag og skriv opp en liste for ansvarsområder og forslag til aktiviteter.
 13. Rydd i digitale bildearkiv. Sorter og flytt bilder i ulike mapper og kataloger.
 14. Gjør digitale kunstverk, det finnes mange onlineprogram å velge mellom.

Posted by HISOL at 07.58formiddag to Forberedelser , Foto & Film , Games , Humor , Kunst , Produkter , Reisemål , Spill , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag desember 15 2009

Feirer du en kommersiell jul?

Julen er et interessant konsept. Vi feirer at et Barn er født, en Frelser som skal gjøre verden bedre. Men dette budskapet drukner i kapitalismens og kommersialismens kjøpebudskap. Hvert år griper panikken oss – vi har ikke kjøpt de gaver vi skulle, vi har ikke forberedt hjemme (vasket tak, vegger, golv etc), vi har ikke rukket bake pepperkake heller. Og ikke har vi sendt alle julekort til familie og venner.

Men på julekvelden eller juledagen virker alle ha fullført sine plikter – og alt virker bli tatt vare på, og julefreden senker seg...

Nå kommer neste fest – nyttårskalaset – med nyttårsønskemål som ikke blir innfridd. Men det er en annen historie. Saken med julen er dette: vi feirer ikke en religiøs jul. Om det var det skulle jeg ikke feire den(!). Men hva er det vi feirer? Kynisk kanskje: men det vi feirer er egentlig en gavefestival! Hva vi gjør er å gi (med store summer penger) gaver til hverandre. Og det gjelder å overgå, både med mat, gaver, reiser og opplevelser.

Gjør dette oss gladere? Kanskje, mest i øyeblikket. Men – mange har innsett at julen er ”gavenes tid”. Tenk på dette: hvilken tid å året er mennesker mest vennlige mot hverandre? Julen. Hvilken tid gir mennesker mest til veldedighet? Julen. Er dette på grunn av den religiøse bakgrunnen? Det tror ikke jeg – det er basert på de kommersielle markedskraftene.

Det å utveksle gaver ved høytider har lange tradisjoner, ikke bare i Bibelen, men i alle religioner. Kirken har jo tatt i mot store bidrag, ofte har de skjenket en slant til de fattige og ubemidlede, men tidligere tok nok noen av kirkens eller religiøse tjenere selv bidragene – uten at de fattige fikk noe.

Mitt punkt er dette: feire ikke julen på grunn av at det er kommersielt. Jo – det er kommersielt. Men tenk på det som bra. Om folk glemmer den religiøse delen av julen – OK for dem, du kan feire religiøst og la den kommersielle og sjenerøse fredelige julen være noe som alle kan tenke på: hvordan du kan bidra mindre neste år, hvorfor må du gi så storslagne gaver, og hvorfor må du overgå tidligere juler.

Stress ned, du behøver ikke følge alle andre i julegavepakkehysterien – du blir ikke mindre verdt om gjør enklere gaver, gir mindre, har mindre overdådige matorgier eller innbyr færre til dine fester.

Posted by HISOL at 07.53formiddag to Aktuelt , Food and Drink , Games , Humor , Kultur , Mat og drikke , Produkter , Religion , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag desember 4 2009

Framtiden for OL-turisme

Det er ingen tvil om at det landet som får Olympiske leker også får en oppsving i turismen. De Olympiske lekene har oftest blitt sett på som bare et instrument som øker turistkapasiteten på kort sikt, men de som planlegger denne store megaaktiviteten glemmer oftest faktoren og analysen for turismenæringen på lang sikt.

OL i Kina 2008 ga en stor mulighet for utviklingen av kinas turistindustri. Det kan bli en av nøkkeløkonomiene for vertslandet. Ved å maksimere mulighetene fra de Olympiske lekene gjorde Beijing i forhånd for hendelsen en strategisk plan for hvordan de skulle endre OL-stadiumene og idrettsarenaene til kultur- og turistfasiliteter.

Det er viktig å identifisere muligheter for hele området, koordinere aktiviteter mellom lokale turistmyndigheter og hele OL-administrasjonen. Videre må man skape forutsetninger for den lokale turistsektoren og skape strategiske allianser.

År 2012 vil London ha OL – og jeg tror sikkert mange vil se nærmere på fenomenet: å organisere, lede og analysere alle omkringaktivitetene rundt dette mega-arrangementet, og hva sportsturisme innebær.

Rio de Janeiro vil bli det 31 vertsstedet for Olympiske leger og Paralympics år 2016. Økningen i turismen vil bli vesentlig – og den brasilianske turismen kommer til å se mange nye muligheter når det gjelder turistinvesteringer. Rio er en megaby på seks millioner innbyggere i Sør-Amerika og har alle muligheten til å gjøre OL 2016 til et spennende evenement i en dynamisk by, med nærhet til vakre landskap i et land på over 190 millioner mennesker.

Congratss Braziiilllll!!!
Gratulerer Brazil! flickr.com - Zé Augusto

Les mer

Posted by HISOL at 07.56formiddag to Games , Reisemål , Sport , Sports , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag november 30 2009

Sports- og idrettsreiser

Sports_event_Capoeira
Capoeira, Flickr.com - MarcelG

Så lenge det har funnets idrettsarrangement (med røtter tilbake til Kina, 4000 år før vår tidsregning) har folk reist for å delta som utøvere, medhjelpere eller tilskuere. Tidlig militærkultur i antikkens Hellas utviklet seg og sport ble etter hvert en viktig del av kulturen og sivilisasjonen. Til og med vikingene trente bryting, de hadde ski- og svømmekonkurranser.

Tilskuere har jo alltid bidratt til sportens sosiale utvikling og sportsturisme er nå en global og helg egen turistindustri. Faktisk en av de raskest voksende turistnæringer. Man forventer at år 2011 vil denne reisebransjen stå for mer enn 10 % av verdens globale bruttonasjonalprodukt per innbygger.

Byer, regioner og land blir mer og mer avhengig av besøkende golfere, folk som søker seg opp i alpine skianlegg og fotballturister.

Sportsturisme kan vi si er et av verdens største sosiale fenomen, det er en av verdens største industri.

Fremtidige trender når det gjelder sportsturisme viser en økende utvikling av individuelle sporter og idretter. Tidligere reiste vi for å sole oss, bli solbrente, kanskje ikke hadde noen spesielle interesser og spiste våre måltider på hotellet. I dag vil vi som turister stå opp og være aktive, ha på klærne, prøve ut lokale måltider og er interesserte i sporter, spesielt store idrettsarrangement.

Verdens sportskalender viste år 1970 bare 55 sportsarrangement, år 2004 var det 35 000 og dette kommer til å øke og bli flere av disse.

Det vi aktive turister leter etter nå er attraksjoner, for eksempel: hotell med konferansemuligheter, nærhet til sportsarrangement og idrettsstevner, flysimulatorer, go-cartsenter, motorsykkelsenter, motorsykkelmuseum, senter for helse- og velvære i nærliggende område som hoteller og så videre.

Det neste steget kanskje blir romturisme med sportsinnslag?

Les mer: The Future of Sport Tourism

Posted by HISOL at 07.49formiddag to Games , Spill , Sport , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag juli 9 2009

Gröna Lund Tivoli i Stockholm

Carousel
Foto: Gröna Lund karusell - flickr.com, m.prinkle

Å gå på tivoli er alltid morsomt, selv om det ikke blir så alt for ofte for meg. Men jeg forsøker i alle fall å finne et tivoli hvert andre eller hvert femte år. Har blant annet besøkt Tusenfryd, Liseberg, Københavns tivoli, et tivoli og fornøyelsesområde utenfor Los Angeles og Gröna lund.

Gröna Lund eller ”Grönan” har 30 attraksjoner, 21 5-kampspill, 20 matkiosker og 6 restauranter. Så det er noe for enhver smak. Den største attraksjonen er berg-og-dal-banen Jetline med omkring 1 million besøkere per år.

Er du interessert i musikk og å lytte til verdensartiser finnes det en stor utendørsscene med mulighet for opp til 32 000 mennesker. Det var rekorden som Bob Marley hadde på sin konsert 1980.

Gröna Lund ble åpnet 1883. Det er Sveriges eldste tivoli og har tilhørt eierne – samme familie i drøye 120 år.

Mange kjente artister har opptrådt her: Bob Marley, James Last, Eric Clapton, Ella Fitzgerald, Paul McCartny, Jimi Hendrix...

Hvert år kommer omkring 10 millioner besøkere til området Djurgården, og 1 million besøker Gröna Lund per år. I dag besøker 2,3 millioner Gröna Lund, så det virker som om attraksjonene fanger interessen.

Som jeg skrev i en tidligere artikkel er det et kjent fakta er at vi stopper ved de første attraksjonene vi finner – så en bra idé er å starte ved parkens bakside og gå til inngangen eller frontområdene. For foreldre med småbarn er et godt forslag å ta Lilla Pariserhjulet eller Nyckelpigan, den lille berg-og-dal-banen så tidlig som mulig – disse aktivitetene har ingen høydegrense. Attraksjonen har lange køer senere på dagen er Extreme – Fritt Fall, JetLine og Insane.

Aktiviteter innendørs og shower gjør dere når det er meget varmt ute og familien behøver kjøles ned med luftkondisjonering. Besøk gjerne på sene ettermiddager eller kveldstid – da er luften svalere og det er ikke de lengste køene…

Lenker:

Posted by HISOL at 07.51formiddag to Food and Drink , Foto & Film , Games , Humor , Kultur , Kunst , Mat og drikke , Musikk , Produkter , Reisemål , Restauranter , Spill , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag juni 18 2009

Besøk fornøyelsesparker billigere

Old amusement park in Kobe
Foto: Fornøyelsespark i Kobe, Japan, flickr.com - furibond

Bor du i nærheten av en temapark? Da kanskje parken har rabatterte priser for deg. Din arbeidsgiver kan også gi deg rabatterte priser for visse parker. Her kommer noen flere tips til deg som vil besøke tema- og fornøyelsesparker billig:

 • Ring fornøyelsesparken - hør om de har spesialpriser som ikke finnes på nettsiden
 • Besøk til rett tid - visse parker tar mindre betalt om du ankommer sent på ettermiddagen - og de er ofte åpne under sommeren til 22.00 eller senere - perfekt for tenåringer. Sene kvelder har mindre folk, bedre temperatur og ingen solstikk!
 • Få rabatt neste dag - om du betaler full pris sent på dagen kan du hos noen temaparker få neste dag gratis! Mange attraksjoner tar imot rabatterte billetter om du planlegger flere dagers besøk.
 • Billige pakkepriser - noen attraksjoner gir rabatt om du bestiller hotell og billetter samtidig.
 • Fødseldag gir rabatt - hør om du får rabatter for fødselsdagsbarnet eller hele familien.
 • Spar på maten - om temaparken tillater at du tar med din egen mat og drikke... Noen temaparker tilbyr rabatterte spis-hva-du-vil-buffeer.
 • Spar på drikke - det blir billigere om flere deler på et plastdrikkebeger enn om flere kjøper hver sin drikke. Noen parker lar deg ta med din suvenirplastbeger for påfyll neste dag også. Eller ta med vannflasker for gratis påfyll fra drikkevannsfontener.
 • Spar på individuelle attraksjoner - om du har trang budsjett, vær bestemt med barna. Ingen suvenirer, ingen spill/arkadespill, ingen ekstra dyre aktiviteter. Fortell barna om aktivitetene og budsjettet før dere reiser til temaparken, og ved inngangen sier du at hele familien skal ha en spennende dag om barna ikke tar dyre aktiviteter. Dette vil medføre både mindre gråt fra barna og kutte budsjettet.

Posted by HISOL at 07.46formiddag to Food and Drink , Forberedelser , Foto & Film , Games , Hotell , Humor , Kultur , Mat og drikke , Reisemål , Restauranter , Spill , Sport , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag juni 17 2009

Europeiske fornøyelsesparker

In the loop!
Foto: In the loop! flickr.com - Kekka

Har du besøkt de store fornøyelsesparkene i Norge, Kongeparken, Ålgård, Kristiansand Zoo og TusenFryd utenfor Oslo, Telemark Sommarland, Sognefjord Akvarium - og er sulten på mer underholdning, spennende berg-og-dal-baner og andre aktiviteter? Det finnes omkring 350 større tema- og fornøyelsesparker i Europa. Jeg har besøkt både Tusenfryd, Tivoli i Københan og Legoland i Danmark, Liseberg i Göteborg og Gröna Lund i Stockholm.

Temaparkene har mengder av attraksjoner, for de minste og for voksne. En fornøyelsespark er selvsagt mer enn bare en enkel bypark - og kan underholde alle aldersgrupper. Den eldste temaparken i verden ble åpnet 1583, Dyrehavsbakken, Klampenborg utenfor København og er fremdeles i bruk. Det er den andre mest populære attraksjonen etter Tivoli i Danmark.

Det også ulike modeller for å betale besøket. Du kan besøke noen fornøyelsesparker gratis og betale for de aktiviteter du ønsker (karuseller, berg-og-dal-baner, skytefelt og hva det nå er).

Men det normale er å betale en større sum per person ved inngangen. Da inngår de fleste aktivitetene, unntatt hovedattraksjonene, bungee jumping eller gokart.

Heldigvis behøver legge ut penger på dyre flyreiser om du ikke vil besøke de store megaparkene i Amerika - besøk heller våre fornøyelsesparker på det europeiske kontinentet.

Dog kan et temaparkbesøk for en familie på 4-5 bli dyrt. Det er derfor bra med litt forberedelser. Les tidskrifter og besøk temaparkens nettside for kuponger (som du også kan få på bensinstasjoner og MacDonalds/Burger King, Cola-korker etc.). Om du besøker parken mer enn én gang under sesongen du kan få neste besøk for 50 % rabatt.

Disneyland Paris
Foto: Disneyland Paris, flickr.com - jo.in.pink

Mitt neste besøk går til Disnelyland Paris...

Les om de fem beste europeiske fornøyelsesparkene

Posted by HISOL at 07.58formiddag to Forberedelser , Games , Hotell , Humor , Kampanjer , Kultur , Kunst , Produkter , Reisemål , Restauranter , Sports , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag juni 16 2009

Formel 1 – den optimale lekeplassen

Gokart
Foto: Gokart, flickr.com - tobiashm

Mange av oss har kjørt gokart på fornøyelsesparker eller på gokartbaner. Det er fantastisk moro. Men om du har gokartmani og vil ha mer? Da finnes det faktisk en verden av kjøreopplevelser i et helt annet kaliber. Mange baner i Europa tilbyr racingkurser og dragster. Men en ekte formel 1-bil har bare vært forunnet noen få, frem til nå.

Men lekeplassen for Formel 1 er ikke lengre en utopisk drøm. I Budapest, Ungarn har du mulighet til å kjøre en ekte Formel 1-bil, bare du har bra med penger.

Renault R27 Launch, The Netherlands
Foto: Renault R27, flickr.com - cmonville

JR Racing Experience med formel 1-føreren Johan Rajamäki som instruktør tilbyr dagsprogram med Formel 1-kjøring på Hungaroring i Budapest. Her kan du kjøpe Formel 1-eventyret i ulike pakker, med fly og hotell og ulike antall runder som avgjørende faktorer for prisen.

En pakke uten fly og opphold men med 1 x 4 runder med Formel 1 og 3 x 3 runder med Formula Renault, F1-certifikat og lunsj koster omkring 20 000 kr. Baneleie, bensin, instruksjoner, lån av utstyr, overall, hjelm, PR-lisenser inngår.

For mer informasjon og bestilling, besøk www.rajamakiracing.com

Posted by HISOL at 07.38formiddag to Games , Leiebil , Reisemål , Spill , Sport , Sports , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag juni 12 2009

Familietips til sommermoro

Bli ikke desperat over at sommerferien hjemme skal bli kjedelig. Sommeren har nettopp startet, miniputtenes fotballsesong er over, ferien er ennå tre uker unna. Værevarselet for kommende uke sier varme dager med sol og sommer; men kjedsommelighet leder til irritasjon og grinighet.

Ingenting er som grinete og rastløse unger som kjeder seg, og irriterte foreldre som kjefter og smeller. Vi har ikke heller alltid tid til å forberede, beskrive, forklare eller delta i alle prosjekt. Når alle i familien er trøtte og synes kjede seg behøver foreldrene noe som raskt kan engasjere og stimulere med et minimum av forberedelser. Her kommer noen tips slik at en kjedelig dag kan bli til sommer og sol, både i sinn og hjerte:

Gjør hjemmelaget iskrem Det er overraskende enkelt å gjøre! Du kan skaffe en iskremmaskin (frysemaskin) for omkring 400-800 kroner for å gjøre iskrem eller fantastiske sorbéer. En bra oppskrift med lite fett og lite tid, er lett for barna å gjøre: ta fram en pose iskuler, mineralsalt (halitt), 3 liter melk, en kanne kondensert søtmelk, 1 ½ kopp sukker, 1/8 teskje salt, en skje vaniljeekstrakt oppbløtt i to kopper melk. Bland sukker til det er oppløst og ha i ismaskinen. Fyll i melk, isbiter og mineralsalt og kjør blandingen i 40 minutter. Barna kan forberede pynt, toppings og garnering.

Ice cream machine

TV/Internettprosjekt Finn/lei/kjøp en interessant film eller et pedagogisk TV-program og få familien til å se det til sammen, deretter undersøker dere temaet nærmere på internett. Finn informasjon om produksjonsår, skuespillere, fakta, historisk materiale, musikktema, bakgrunnsmateriale, geografi, regissør, komponist etc. Gjør deretter en utklippsbok (Scrapbook) for favorittfilmen/TV-programmet der dere legger inn informasjonen.

Biblioteksbesøk Planlegg å bli der en stund. Barna kan spille dataspill, du kan finne programvare for hjemmet. Sjekk ut og lån nye bøker, lydbøker, DVD-filmer for barna. Da får du fred noen dager fremover.

Barneavdeling

Besøk supermarkedet Er du helt desperat? Et supermarked er ikke helt originalt - men under de nærmeste sommerukene vil du finne en god del salg, så det kan være en god ide å kjøpe klær til skolebruk. Et slikt besøk kan være bra som en spesialbelønning for ett av barna som har oppført seg bra.

Posted by HISOL at 07.50formiddag to Boktips , Film , Forberedelser , Foto & Film , Games , Humor , Kultur , Kunst , Mat og drikke , Television , Tips , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag juni 11 2009

Behøver ikke dra langt på ferie, II av II

Har du lite reisebudsjett eller ikke får muligheten til å reise langt denne sommeren behøver du ikke å fortvile. Det er mye du kan gjøre hjemme. Ta ferien hjemme i sommer og med litt kreativitet kan hele familien ha mye moro i under mange dager!

Fisketur Du behøver ikke dyrt utstyr for å ta en fisketur med barna. Enkelt sportsfiskeutstyr går hånd i hånd med opplevelsen og det å samtale om smått og stort. Nå får du sjansen til å ta viktige og inspirerende samtaler med barnet, tenåringen, ektefelle, partner eller en annen familiemedlem. Ta buss eller trikk ut i bymarka eller litt lengre ut til vassdrag, bekker, vannområder; vekk fra mas og jag. Det er god terapi. Søk nettsteder som har med fisketips for ideer og aktiviteter for dagsturer.

First fishing trip, Quantico MCB, VA2

Familiens historiealbum
Nå kan du ta muligheten til å gjøre et "familiens historieprosjekt". La de eldre tenåringene hjelpe til å planlegge og samle familiehistoriene under besøket. De yngre kan være med å høre på eller lage/stille spørsmål til onkler, tanter og besteforeldre. Spill opp historiene på MP3/Video eller lydopptaksutstyr. Ta masse bilder. Samle også gamle bilder, dokumenter og huskegjenstander (bilder fra mammas 13-års fødselsdag, fotballaget fra 1957 eller lignende).

Kjøp inn dekorasjonsutstyr, sakser, papir, klistremerker, syrefrie designerark, skjæremaskiner, stempelputer og etiketter for å dekorere ett eller flere utklippsalbum, en såkalt Scrapook. Det kan være nødvendig å skanne inn gamle bilder, men bruk ditt digitalkamera for nye bilder eller fremkall gamle fra CD.

Let opp musikk fra internett som korresponderer med de ulike tidsepokene. Hvert familiemedlem kan gjøre sin egen side og ha det riktig moro. Dere kan også gjøre et digitalt familiealbum, skrive ut det som en bok - eller gjøre en multimediepresentasjon med de standardprogrammene som følger med Windows, Mac eller Linux.

daffodilscrap1jpg

Posted by HISOL at 07.42formiddag to Båtliv , Dyr , Film , Forberedelser , Foto & Film , Games , Humor , Kultur , Kunst , Music , Musikk , Produkter , Reisemål , Spill , Sport , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE