Blogg

fredag januar 8 2010

Jordan et spennende turistland

For deg som ønsker en annerledes ferie er Jordan landet for deg. Her finnes mye religiøs historie å utforske – men også mektige naturopplevelser. Landet har noe å tilby, både store og små.

Wadi-Rum ørkenområde
Wadi-Rum fantastiske ørkenområde – foto HISOL 

Akaba er landets eneste havneby og egentlige turistby. Det er Jordans eneste havneby og er en tollfri sone. Hit kommer turister fra Egypt og Saudiarabia, men også helgeturister fra landets hovedstad Amman, lengre nord i Jordan. Temperaturen i desember var på omkring 25 grader hver dag. Det kan veksle mellom 20-27 grader på dagtid, og 8-12 grader nattetid.

Tar du turen ut i ørkenen, Wadi Rum, som ligger omkring 1 time fra Akaba kan temperaturen veksle mye mellom dag og natt, så ta med både shorts og varme klær. Det er et meget tørt ørkenområde, sand over alt, men også fantastiske oaser – og et vennlig folk. Her kan du få innblikk i landets moderne historie fra Laurence of Arabia, britisk mandatområde og frem til vår tid med kong Abdullah II.

Petra er en severdighet du må få med deg i Jordan. Virkelig spennende – men utfordrende, da det krever mye gåing. Men du kan få luftkondisjonert taxi via esel, hest eller kamelridning.

Petra med greske søyler
Petra med greske monument – foto HISOL

Dødehavet med bading og spa er også bra. Her er jordens laveste punkt – 400 meter under havnivå.

Er du interessert i religiøs historie finner du både jødisk, kristen og muslimske hellige steder. Både Moses, Jesus og Muhammed har vært i Jordan – så det er et Hellig land, på linje med Israel.

Landsby i nærheten av Petra
Landsby på vei mot Petra – foto HISOL 

Landet satser mye på turisme nå – og nye hoteller og leilighetskompleks bygges ut raskt. Akaba er det området som myndighetene satser mest på – på grunn av beliggenheten, naturmiljøet og beliggenheten ved sydspissen av landet.

I Akaba by finner du mange basarer, loppemarked, kafeer, restauranter og hoteller i alle prisklasser. Dessuten er Akaba et bra utgangspunkt for deg som vil ta turen ut i et krystallklart Rødehavssjø - en 27 kilometer strandsone med fantastisk maritimt dyreliv. Egner seg bra for bading, snorkling og dykking.

Akaba havneområde
Akaba havneområde med hotelkompleks i bakgrunnen – foto HISOL 

Prisnivået har gått opp siden 2004 på grunn av Irakkrigen. Oljeprisen har medført en stor prisøkning generelt, men et restaurantbesøk er omkring 30 % billigere enn i Sverige.

Turistsesongen er fra oktober til april. Sommermånedene: mai til august (med temperaturer på 30-40 grader) er trolig for varm for oss skandinaver. Desember kjennes som en normalvarm norsk sommer.

Posted by HISOL at 07.43formiddag to Båtliv , Fly , Flyselskap & flyplasser , Food and Drink , Foto & Film , Hotell , Kultur , Kunst , Leiebil , Mat og drikke , Produkter , Reisemål , Religion , Restauranter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag januar 6 2010

Wadi Rum og Lawrence of Arabia

Vil du oppleve Jordans beduinliv, moderne historie skal du ta en utflukt til ørkenområdet Wadi Rum. Jeg og min hustru dro på utflukt med Apollo. To busslaster med turister tok oss fra Akaba ca. 1 time ut i et fantastisk fjell og ørkenområde, sju mil i retning nordøst. Selv om det var strålende varmt og omkring 25 grader ved utferden 12.15 var det bra at vi tok med varme klær. Våre guider sa at det kunne bli bitende kaldt etter 18.00. Og kaldt ble det raskt.

 wadi-rum-1
Med jeep ut i Wadi-Rum ørkenområde – foto HISOL 

Wadi Rum er et ørken- og fjellområde på omkring 800 moh. De høyeste fjellene er over 1800 meter. Her finner du et landskap som preges av rød ørkensand, sandsten- og granittklipper i ulike røde, gule, vite og brune fargesjatteringer.

Fra Visitor Centre tok jeeper oss ut i ørkenen. Det ble noen timers kjøretur gjennom det spennende men øde landskapet. Vi stoppet ved flere tilfeller og fikk muligheten til å ta fantastiske landskapsbilder.

Beduinfolket har vært i området omkring 5000 år, og kjenner godt til området, som de har merket opp slik at de kan finne oaser og vann langs karavaneveiene. Ca. 2 % av Jordans beduiner bor eller har tilhold i Wadi Rum. Området er et såkalt Protected Area of Wadi Rum, som forvaltes av Royal Society for the Conservation of Nature.

Etter kjøreturer med jeep, lett vandring eller kamelridning kom vi frem til beduinleiren der vi ble servert lammekjøtt, ulike salatretter og ris. Det ble også mulighet til å se magedans og delta i ulike ringdanser med beduiner. Apollos guider ga bra informasjon på Engelsk eller Skandinavisk om forholdene, historikken og områdets betydning.

Det var i Wadi Rum som Thomas Edward Lawrence (også kjent som Lawrence av Arabia) under årene 1916-1918 hjalp britene og araberne i det arabiske opprøret mot det ottomanske riket. Lawrence kunne arabisk (da han hadde deltatt i arkeologiske utgravninger i Midtøsten fra omkring 1910), forstod arabernes kultur og ble derfor en viktig lenke for både opprøret og senere fredsforhandlinger. Beduinene likte Lawrence og skapte et monument til minne av ham i hjertet av Wadi Rum år 1917. Det var i Wadi Rum Lawrence hadde som base for sin virksomhet i området.

lawrence-of-arabia
Monument over Lawrence of Arabia – foto HISOL 

Etter første verdenskrig ble området øst for Jordanelven kallet Transjordan og var et britisk mandatområde. Området var under britisk styre frem til 1946, da De forente nasjoner (FN) i samråd med britene bestemte at området skulle bli det hashemitiske kongedømmet Transjordan med Abdullah I som konge. Senere år 1949 bestemte landets regjerning at landet skulle hete Det hashemitiske kongedømmet, Jordan.

Posted by HISOL at 07.59formiddag to Film , Flyselskap & flyplasser , Food and Drink , Foto & Film , Kultur , Kunst , Leiebil , Mat og drikke , Reisemål , Religion , Science , Tips , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag januar 4 2010

Vinterferie i Akaba, Jordan

I år gikk juleferien, 26. desember – 2. januar, til Akaba (Aqaba), en relativt ny turistby ved sydspissen av Jordan. Via Stockholm dro vi med SAS/Apollo, med et fullstappet fly, fra vinterkalde nord med soltørste Skandinaver ned til sommervarmen.

Det første du får gjøre i Akaba er å stå i kø. Flyplassen er liten, så køen til pass- og feberkontroll begynte ute på flyplassområdet, utenfor flyterminalen. Et stempel i passet og du får stemplet turistvisum, eller du kan 30 dagers visum via konsulatet i Oslo. Turistvisum koster 10 jordanske dinarer (JOD).

Jordan er et land på omkring seks millioner innbyggere. To millioner bor i hovedstaden Amman, nord i landet. I Akaba, som er landets eneste havneby bor 100 000 mennesker. Akaba grenser til Israel og byen Eilat ligger tett inntill Akaba.

Kameldriver i Wadi-Rum ørken 
Kameldriver i ørkenområdet utenfor Akaba – foto HISOL

Her nede i Akababukten finnes en 27 kilometer lang kystremse med blant annet urørte korallrev og industrielt havnemiljø. Turistindustrien er på sterk frammarsj og det bygges for fullt i byen. Masse hoteller og foretak satser sterkt på regionen som er en tollfri sone, uten skatter.

Vi bodde på hotell Rae’d, et 2.5 stjerners hotell. Bra service, enkel frokost og Internett (*) på vårt rom i fjerde etasje er helt OK. Bor du her får du kort vei til marked, basarer og utesteder. Det finnes hoteller i alle prisklasser. Sentrum er lite, så det er gangavstand til alt.

Akaba marked
Lokalmarkedet med basarer har det meste – foto HISOL

Taxisjåførene her er villige til å ta deg med når som helst – de er pågående og deler til og med ut sine visittkort i håp om at de skal få deg som kunde. Inne i selve byområdet Akaba koster en drosjetur 1 dinar for turister. Lokal-befolkningen betaler ½ dinar. Skal du på utflukt gjelder helt andre priser og betingelser (sjekk både din og taxisjåförens reiseforsikringer)  – så vær på vakt.

Temperaturen i slutten av desember er som en varm Norsk midtsommer. Vi hadde omkring 25 grader varmt, sol og skyfri himmel hver dag.

Jordan er bibelens land, med masse historier, med kulturmøter og spennende utfordringer. Kommer du hit må du regne med å møte et land som utvikles raskt.

Tenk på at du får kjøpe drikkevann. Her nede drikker man ikke direkte fra springen. Hvis du vil være sikker på å unngå små parasitter så bør du unngå å spise salater. Frukter som du fjerner skallet på går bra. Maten her er av god kvalitet på de fleste restauranter.

McDonalds finnes også i Akaba
McDonalds finnes også i Akaba – foto HISOL 

* Internett er ikke av den superraskeste sorten. Det går bra å surfe, men regn med litt tidsforsinkelse for besøk til våre Norske nettsteder.

Posted by HISOL at 07.40formiddag to Dyr , Fly , Flyselskap & flyplasser , Food and Drink , Hotell , Kultur , Kunst , Leiebil , Mat og drikke , Produkter , Reisemål , Religion , Restauranter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag desember 22 2009

Miljøvennlige gaver

Marcia No. 10
Miljøvennlig gave - flickr.com, Hasenpfeffer Incorporated

Konsumpsjonssamfunnet er ikke begrenset til den krasse julegavemarkedsføringen fra november og desember – og for deg som nå noen timer før julaften må ut å kjøpe julegaver kan det være bra å tenke på miljøet – og hvordan du kan bidra med miljøvennlige gaver.

Vi kjøper gaver på kreditt for milliarder hvert år, folk låner over evne. Biler og busslaster full med stressede julegaveinnkjøpere går varm til kjøpesentrene og vi fyller bilen med papirsekker fargefulle plastinnpakkede saker og gaver – det meste som vil fylle opp enten søppelrom eller lagringsplasser til taket.

I prinsipp er det ikke feil å kjøpe spennende julegaver – men det gjelder å tenke på kortvarig lykke og hva planeten tåler av alt søppel som gavene resulterer i. Det finnes nå en økende mengde miljøvennlige produkter som passer til jul og fødselsdager. Man kan velge mellom resirkulert papir og vegetabilsk blekk, gjenbrukte materialer for neste gaverunde etc. Om du i tillegg vil minske luftforurensningen og stress er det bedre at du kjøper pakker over Internett. Onlinehandel øker fra år til år – så det er en god miljøvennlig idé. Ofte kjører post og budbiler på miljøvennlig drivstoff.

Mange nettsider tilbyr grønne produkter som passer alle julegavebudsjett. Og tenk på om du bør gi din favorittnevø et nytt videospill når et mer mentalt stimulerende alternativ skulle være et tredimensjonalt puslespill i resirkulert tre.

Og vil du være riktig miljøvennlig kan du og familien finne mange spennende saker i naturen som dere kan lage gaver av – som varer i mange år. Noen tips er: høvle små hyller til CD fra en stubbe eller stokk, gjør julepynt av kvister, siv og nøtter, dørskilt fra naturens eget skafferi, gjør kjøkkenredskaper i tre. Gaver med garantert lang holdbarhet.

Vil du gi ikke-materielle gaver kan et gavekort være toppen: kino, konsert, barnepass, husvask eller middagsbesøk.

Når du gjør neste reise i det store utland kan det være bra å få med seg hjem naturens egne byggesteiner så langt det lar seg gjøre. Alt fra ravsteiner i Baltikum, vulkanstein fra Etna eller lavastein fra Island. Småsaker du kan bruke når du gjør egne presanger.

Tips:

Posted by HISOL at 07.54formiddag to Forberedelser , Leiebil , Produkter , Reisemål , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag desember 3 2009

Få billig reise til neste idrettsevenement

Cekcyn, Bory Tucholskie, Poland
Reisepause, flickr.com, Szymon Nitka

Å reise billig kan du gjøre på to måter. Først – skaff deg de beste prisene på den begivenheten du ønsker. Men dette er dog en veldig begrenset måte. Om du ønsker deg billigste rom i det beste hotellet i London under en fotballkamp under høysesongen kan du spare penger – men du betaler for et dyrt rom. Å få eksakt hva du vil – eller tanken på at du får det – blir dyrt i lengden, både på reisen og i hverdagen.

Den andre måten å reise på er å være en opportunist. Kanskje ser det vanskelig ut for visse og helt uakseptabelt for andre. Men – de som reiser mest, lærer mest og gjør mest er opportunister. Og du kommer til å få dine beste sportsminner...

Så – hvordan reise opportunistisk?
Må du ha alt seneste supporterutstyr? Kan du klare deg med mindre? Kan du tenke deg å spare drikkepenger? Spis billig kylling i stedet for beste stek? Hva med å besøke gratisalternativene først – som å danse i gatene på gatefestivaler og markeder i stedet for dyre berømte diskotek etter matchen?

En opportunistisk reisende har mer moro, og får nesten alt hva han/hun ønsker – til slutt. Det første budet er å stoppe å tenke på eksakt hva du vil oppnå og når du vil oppnå det.

Det er mange tips og råd å få langs veien! God informasjon får du – og et åpent sinn er i virkeligheten nøkkelen til en billig reise.

Posted by HISOL at 07.51formiddag to Food and Drink , Forberedelser , Hotell , Humor , Kultur , Leiebil , Mat og drikke , Produkter , Reisemål , Restauranter , Sport , Sports , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag november 27 2009

Hvordan få billigste reiser?

A True vacation spirit 
Har du råd til en luksusreise til Martinique Island, Karibia? flickr.com, Kenzoka

Selvsagt – du kan og bør spare til ferien – men du kan også finne billige feriereiser. Om du ønsker deg en luksusreise til en billig penge kan det være bra å forberede. Men du kan også med litt ekstra planlegging få din drømmereise uten å måtte bestemme dette 6-12 måneder i forveien.

En billig reise betyr forskjellige saker for ulike mennesker. Et par studenter synes kanskje en billig reise betyr camping og ryggsekkturisme. Det betyr at er du i denne kategorien finner du billige reiser ganske lett – den store utfordringen er derimot å få en luksusferie til en lav pris.

Reiser du på ferie er du omringet av passasjerer og reisende som i mange tilfeller har betalt mye mer en du – og du vil sikkert høre fra andre at de har betalt mye mindre enn du for samme reise...

Billige reisepakker kan du finne hvor som helst – om du bestemmer deg for det! Søk opp steder og reisemål du ikke umiddelbart skulle tenke deg å reise til – og vips så har du funnet en ukes feire til halvparten av prisen du skulle tenke deg å betale for det velkjente reisemålet du hadde i tankene først.

Du kan også finne billige båtkryssinger – om du kan tenke deg å bo i en billigere kabin. Du kanskje ikke får en luksussuite, men du får oppleve samme sjø, stoppe på eksotiske og fantastiske øyer som dine medpassasjerer. Du får samme utmerkede mat som andre som betaler 2-5 ganger prisen du nøyer deg med.

Ta også kontakt med reiseagenter – som kjenner til områder, temperaturer og fornøyelser du ikke har tenkt på. Da kan en billig ferie stå for døren – full med spennende opplevelser og minner, som mange kommer til å misunne seg over...

Posted by HISOL at 07.47formiddag to Båtliv , Fly , Food and Drink , Forberedelser , Hotell , Humor , Kultur , Kunst , Leiebil , Reisemål , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag oktober 30 2009

Selvforsvar på handleturen

Shop Rite, Leaving
Pass på at ingen følger etter deg fra parkeingsplassen. Har du husket å låse bilen?
Flickr.com - The Consumerist

Under reiser, om det så er å besøke familie, venner og slektninger i en annen by, med bil, tog eller fly kan det være bra å tenke på sikkerheten – spesielt om du skal kjøpe gaver og presenter. Statistikken viser at kriminalitet øker ved turismens høysesonger (jul, påske og sommer). Det er jo enkelt å regne ut: flere mennesker med penger, gaver etc er ute – det gir jo utmerkede muligheter for kriminelle som leter etter sitt ”offer”.

Det er jo alltid mange glade konsumenter på gater og torg under høysesonger, glade og ukonsentrerte, som ser etter et bra-kjøp, forsøker å få gjort flere saker på en gang, pakke inn saker til personer-som-har-alt. Gavetips?

Du som en glad konsument tenker jo ikke på at personen i butikken har fulgt med deg helt fra parkeringsplassen og vet hvor du har parkert bilen. Rådet er: gi ikke tyven en sjanse!

Her kommer noen råd for å unngå tyveri og for å øke sikkerheten for din reise. Husk, stol på dine instinkter, om noe ikke ser helt rett ut – det kanskje stemmer. Husk, å være sikker behøver ikke gjøre ferien dårligere.

På innkjøpsrunden

  • Vær oppmerksom på alt omkring deg. Ta et minutt til å observere om noen ”undersøker” deg.
  • Parker synlig på en vel opplyst parkeringsplass. Det kan være dagslys når du parkerer, men noen timer senere kan det være helt mørkt.
  • Lokk alle dører og vinduer når du kjører og når du parkerer.
  • Ha din væske tett mot kroppen og lommeboken trygt i en jakkes innerlomme, ikke hengende ut, eller synlig i baklommen.
  • Ha bilnøklene lett tilgjengelig og i hånden slik at du kan åpne bilen raskt etter ferdig handlerunde.
  • Plasser alle innkjøpte saker, pakker og gaver ut av sikte i bagasjerom eller under setet.
  • Ta ikke for mange saker med deg samtidig – det gjør det lettere for lommetyver.
  • Parker ikke i nærheten av en større bil der folk kan gjemme seg.
  • Tar du med barna på handletur? Lær dem å gå til politikonstabelen eller til butikkens sikkerhetspersonal om de går på egen hånd og går vill. Lær barna at du som forelder ikke vil sende en person de ikke kjenner som ”skal ta barna hjem” eller ”ta dem med for å finne mamma og pappa”.

Ha en trivelig handletur på ferien eller hjemme. Følg rådene over – og ferien kan bli litt enklere. Unngå feirestressen.

Posted by HISOL at 07.53formiddag to Food and Drink , Forberedelser , Humor , Leiebil , Mat og drikke , Produkter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag oktober 29 2009

Kjør sikkert til reisemålet

Cadence’s GPS’s lost again
Med oppdatert GPS kan du komme langt eller kort. Flickr.com - Marcin Wichary

Når du reiser – planlegg nøye, i god tid før avreise og tenk på alle konsekvenser når det gjelder sikkerhet. Reiser du med bil kan det være bra å vite hvor ferden går, hvordan du tar deg dit og tilbake. Et kart med seneste GPS-data bør være oppdatert. Sjekk også for veiarbeid langs reiseruten – for lengre reiser ta med en oppdatert værrapport.

Reiser du i utlandet kan det være bra å høre med lokale turistinformasjoner og trafikkmyndigheter om veistandarder, trafikkregler etc. Informer hver familiemedlem hvor du drar og når du regner med å være tilbake. Gi hver familiemedlem en ruteplan.

Reis på dagen om mulig, og velg praktiske velbrukte og vel opplyste veier. Tenk på at veier som har mye rushtrafikk kanskje er den beste måten å kjøre på ved andre tider. Bruk hovedveier og større gater – unngå lite trafikkerte veier så mye som mulig – spesielt om du kjører på natten eller i ukjente områder.

Tar du med mobiltelefonen – husk å ikke bruke den når du kjører, det er ulovlig i mange land. Programmer inn nødnummer for politi/brann/ambulanse for det området du besøker.

Kjør ikke med åpne vinduer eller dører – lås alt, selv når du stopper for en lite stund. Ha alltid en halv bensintank tilgjengelig – og hold bilen i god kondisjon.

Planlegger du en bilreise til ferien, kan det være bra å gjøre en servicekontroll 4-8 uker før avreise. Da får du tid til eventuelt en reparasjon – om det behøves. Ta også en sjekk dagen før avreise på dekktrykk og oljetrykk og andre sikkerhetssjekker som du finner i din bils håndbok.

Posted by HISOL at 07.41formiddag to Forberedelser , Leiebil , Produkter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag september 9 2009

Riga - fine turiststeder

img_3278Gamlebyen er absolutt verdt et besøk. Og bor du på hotell i sentrum har du gangavstand dit. Det finnes flere relativt billige overnattingsmuligheter i nærheten av Gamlebyen. Hotell Jurnieksis ligger i et stille område av byen. Naughty Squirrel backpackers Hostel ligger i nærheten av gamlebyen, og ble ranket som nummer fire i verden av vandrerhjemsbesøkende.

Tar du med bil er det bra å vite at gamlebyen er stengt for biltrafikk. Du kan ta taxi til sentrum. I gamlebyen behøver du i alle fall en halv dag, for her finner du bygginger som i sin arkitektur minner om Berlin, Paris og Roma.

Vil du få utsikt over byen kan du ta en tur opp 97 meter til observasjonsdekket i det 368 meter høye TV-tårnet (Europas tredje høyeste bygning). Riga er også full av fine parker, og det finns muligheter til å fotografere og å gå på turer eller piknik langs elven Daugava.

Riga virker sikkert for turister på dagtid. På sene kvelder er det kanskje ikke bra å ta med barn i de mørke parkene. Prisene har gått opp siden jeg besøkte Riga 1996, så det er ikke spesielt billig.

img_3290

Virtuell tur over gamlebyen i Riga

Foto: HISOL

Posted by HISOL at 07.58formiddag to Food and Drink , Hotell , Kultur , Leiebil , Mat og drikke , Reisemål , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag august 20 2009

Bli ikke lurt av ”grønnvasking”

chevy_green2

”Øko” er et kjennemerke som blir mer og mer brukt i tilknytning til turistindustrien. Det låter jo vakkert, men hva som blir markedsført som ”øko” er ofte vanlig turisme – med overfladiske endringer. Så det blir viktig for oss som reiser å undersøke nærmere...

Grønnvasking er desinformasjon fra storindustrien som forsøker pådytte oss dets miljø- og helsefarlige produkter. Et eksempel er tobakksindustriens forsøk til forvirring om tobakkens skader.

Det handler også om miljøgifter – villedende aktiviteter som skjuler faktiske miljø- og helseeffekter av industriens aktiviteter og produkter, eller risiko.

Vi kan se på sammenhengen mellom mobiltelefoner og hjernesvulster, dioksiner og kreft. Det handler om viktige spørsmål som risiko, forretningsinteresser og forskermoral.

Store bedrifter spiller en sentral rolle for å hjelpe til å balansere verdens miljøutfordringer. De må gjøre store endringer i sitt energiforbruk og kontakt med lokalbefolkningen.

Men vi som konsumenter, beslutningstagere, journalister må også analysere og holde bedriftene (turoperatører, hoteller og reisearrangører) ansvarlig for dårlig investering i plantetens økosystem.

Forbrukerombudet forbyr faktisk bilfabrikker å påstå att deres biler er ”grønne”, ”rene” eller ”miljøvennlige”. I følge Forbrukerombudet villeder flere bilannonser forbrukerne om hva som er miljøvennlige biler. (*)

(*) www.vg.no

Posted by HISOL at 07.53formiddag to Current Affairs , Fly , Flyselskap & flyplasser , Hotell , Leiebil , Produkter , Reisemål , Science , Tips , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE