Blogg

fredag januar 8 2010

Jordan et spennende turistland

For deg som ønsker en annerledes ferie er Jordan landet for deg. Her finnes mye religiøs historie å utforske – men også mektige naturopplevelser. Landet har noe å tilby, både store og små.

Wadi-Rum ørkenområde
Wadi-Rum fantastiske ørkenområde – foto HISOL 

Akaba er landets eneste havneby og egentlige turistby. Det er Jordans eneste havneby og er en tollfri sone. Hit kommer turister fra Egypt og Saudiarabia, men også helgeturister fra landets hovedstad Amman, lengre nord i Jordan. Temperaturen i desember var på omkring 25 grader hver dag. Det kan veksle mellom 20-27 grader på dagtid, og 8-12 grader nattetid.

Tar du turen ut i ørkenen, Wadi Rum, som ligger omkring 1 time fra Akaba kan temperaturen veksle mye mellom dag og natt, så ta med både shorts og varme klær. Det er et meget tørt ørkenområde, sand over alt, men også fantastiske oaser – og et vennlig folk. Her kan du få innblikk i landets moderne historie fra Laurence of Arabia, britisk mandatområde og frem til vår tid med kong Abdullah II.

Petra er en severdighet du må få med deg i Jordan. Virkelig spennende – men utfordrende, da det krever mye gåing. Men du kan få luftkondisjonert taxi via esel, hest eller kamelridning.

Petra med greske søyler
Petra med greske monument – foto HISOL

Dødehavet med bading og spa er også bra. Her er jordens laveste punkt – 400 meter under havnivå.

Er du interessert i religiøs historie finner du både jødisk, kristen og muslimske hellige steder. Både Moses, Jesus og Muhammed har vært i Jordan – så det er et Hellig land, på linje med Israel.

Landsby i nærheten av Petra
Landsby på vei mot Petra – foto HISOL 

Landet satser mye på turisme nå – og nye hoteller og leilighetskompleks bygges ut raskt. Akaba er det området som myndighetene satser mest på – på grunn av beliggenheten, naturmiljøet og beliggenheten ved sydspissen av landet.

I Akaba by finner du mange basarer, loppemarked, kafeer, restauranter og hoteller i alle prisklasser. Dessuten er Akaba et bra utgangspunkt for deg som vil ta turen ut i et krystallklart Rødehavssjø - en 27 kilometer strandsone med fantastisk maritimt dyreliv. Egner seg bra for bading, snorkling og dykking.

Akaba havneområde
Akaba havneområde med hotelkompleks i bakgrunnen – foto HISOL 

Prisnivået har gått opp siden 2004 på grunn av Irakkrigen. Oljeprisen har medført en stor prisøkning generelt, men et restaurantbesøk er omkring 30 % billigere enn i Sverige.

Turistsesongen er fra oktober til april. Sommermånedene: mai til august (med temperaturer på 30-40 grader) er trolig for varm for oss skandinaver. Desember kjennes som en normalvarm norsk sommer.

Posted by HISOL at 07.43formiddag to Båtliv , Fly , Flyselskap & flyplasser , Food and Drink , Foto & Film , Hotell , Kultur , Kunst , Leiebil , Mat og drikke , Produkter , Reisemål , Religion , Restauranter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag januar 4 2010

Vinterferie i Akaba, Jordan

I år gikk juleferien, 26. desember – 2. januar, til Akaba (Aqaba), en relativt ny turistby ved sydspissen av Jordan. Via Stockholm dro vi med SAS/Apollo, med et fullstappet fly, fra vinterkalde nord med soltørste Skandinaver ned til sommervarmen.

Det første du får gjøre i Akaba er å stå i kø. Flyplassen er liten, så køen til pass- og feberkontroll begynte ute på flyplassområdet, utenfor flyterminalen. Et stempel i passet og du får stemplet turistvisum, eller du kan 30 dagers visum via konsulatet i Oslo. Turistvisum koster 10 jordanske dinarer (JOD).

Jordan er et land på omkring seks millioner innbyggere. To millioner bor i hovedstaden Amman, nord i landet. I Akaba, som er landets eneste havneby bor 100 000 mennesker. Akaba grenser til Israel og byen Eilat ligger tett inntill Akaba.

Kameldriver i Wadi-Rum ørken 
Kameldriver i ørkenområdet utenfor Akaba – foto HISOL

Her nede i Akababukten finnes en 27 kilometer lang kystremse med blant annet urørte korallrev og industrielt havnemiljø. Turistindustrien er på sterk frammarsj og det bygges for fullt i byen. Masse hoteller og foretak satser sterkt på regionen som er en tollfri sone, uten skatter.

Vi bodde på hotell Rae’d, et 2.5 stjerners hotell. Bra service, enkel frokost og Internett (*) på vårt rom i fjerde etasje er helt OK. Bor du her får du kort vei til marked, basarer og utesteder. Det finnes hoteller i alle prisklasser. Sentrum er lite, så det er gangavstand til alt.

Akaba marked
Lokalmarkedet med basarer har det meste – foto HISOL

Taxisjåførene her er villige til å ta deg med når som helst – de er pågående og deler til og med ut sine visittkort i håp om at de skal få deg som kunde. Inne i selve byområdet Akaba koster en drosjetur 1 dinar for turister. Lokal-befolkningen betaler ½ dinar. Skal du på utflukt gjelder helt andre priser og betingelser (sjekk både din og taxisjåförens reiseforsikringer)  – så vær på vakt.

Temperaturen i slutten av desember er som en varm Norsk midtsommer. Vi hadde omkring 25 grader varmt, sol og skyfri himmel hver dag.

Jordan er bibelens land, med masse historier, med kulturmøter og spennende utfordringer. Kommer du hit må du regne med å møte et land som utvikles raskt.

Tenk på at du får kjøpe drikkevann. Her nede drikker man ikke direkte fra springen. Hvis du vil være sikker på å unngå små parasitter så bør du unngå å spise salater. Frukter som du fjerner skallet på går bra. Maten her er av god kvalitet på de fleste restauranter.

McDonalds finnes også i Akaba
McDonalds finnes også i Akaba – foto HISOL 

* Internett er ikke av den superraskeste sorten. Det går bra å surfe, men regn med litt tidsforsinkelse for besøk til våre Norske nettsteder.

Posted by HISOL at 07.40formiddag to Dyr , Fly , Flyselskap & flyplasser , Food and Drink , Hotell , Kultur , Kunst , Leiebil , Mat og drikke , Produkter , Reisemål , Religion , Restauranter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag desember 25 2009

Julemattradisjoner

Bill Lighting the Christmas Pudding
Julepuddingen skal tennes på... - flickr.com, AlishaV

Jeg vet ikke om jeg lengre har noen julemattradisjoner. På julaften tilbyr “kokken” det beste som finnes av mat og første juledag er alltid en dag med gode retter og rester fra julaften. Da jeg og min hustru ikke har noen spesielle tradisjoner kan maten bli hva som helst. I ulike land har man også helt forskjellige matretter. Her kommer en liste på ulike julemattradisjoner for utvalgte land:

 • Amerika – epplecider, fruktkaker, varm sjokolade, pepperkaker, plumpudding, tekaker, kalkun, and, gås, stuffing
 • Australia – kalkun, kylling og skinke. Julekaker, Christmas pudding.
 • Brazil – lombo a Califórnia – ribbe, fransk toast, kalkun
 • Canada – smørkaker, Christmas pudding, fruktkaker, pepperkaker, gresskar
 • Danmark – julebrygg, stekte poteter, gløgg, andestek, rødkål, konfekt, marsipan
 • England – sjokoladedrikker, Christmas Cake, plumpudding, Dundee Cake, paier, kalkun, gås, and
 • Finland – juleskinke med sennep, kalkun, gravlaks, lutefisk
 • Frankrike – østers, foie gras (gåselever), røkt laks, grillet kylling, gås, tørket fruktkake
 • Island – ptarmigan, juleskinke, stekte poteter, julegrøt
 • Italia – panettone, tortellini, pandoro, panforte, ravioli (varierer fra by til by)
 • Norge – gløgg, julepølse, lutefisk, pinnekjøtt, svineribbe, julegrøt, sossiser, medisterkaker, lussekatter
 • Sverige – kjøttboller, juleskinke, sossiser, fleskepølse, ribbe, Janssons fristelse, herregårdsost, lutefisk, julmust, gløgg

Den gode julematen varierer fra landsende til landsende og fra land til land. Neste gang du er på reise rund juletider kan det være verdt å be om å få en smakebit fra landets julemat – det kommer til å berike ditt minne fra reisen...

Les mer om ulike julemattradisjoner på Wikipedia

Posted by HISOL at 07.51formiddag to Food and Drink , Forberedelser , Kultur , Mat og drikke , Restauranter , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag desember 11 2009

Norske julemattradisjoner

Ribbe
Norsk julemat - ribbe. flickr.com - tomasekeli

Adventstiden og julebakst står for tiden. Nå skal pepperkakehusene forberedes og innkjøpene planlegges. Vi får en god stemning av lukten av julebaksten, det skaper juleminner og forventninger fra store og små.

Julaften ringer klokkene til jul. Etter kirkebesøket står julemiddagen på bordet, med godsakene forberedt og gjort av mødre og fedre, eller de som ikke deltok i gudstjenesten. Nå venter svineribbe, kylling, kalkun, pinnekjøtt, lutefisk, juletorsk, kjøttboller, prinskorv med tilbehør og god drikke…
Fisk eller kjøtt på julaften? Visse blander hummer og kanari, mens andre er svært tradisjonsbundne. Kalkun er jo på fremmarsj – men de som holder på mattradisjonene vil ikke endre mye på bordet.

Julemattradisjonene varierer fra landsende til landsende. Tradisjonell fiskemat (juletorsk, lutefisk og kveite) langs kystene, og dyremat (ribbekjøtt, svinesteik, pateer, julepølser og kjøttkaker) i innlandet var tidligere standard – men nå er dette skillet blandet ut.

Men for deg som vil oppleve nye smaker til julematen kan det være en idé å besøke nærmeste innvandrerbutikk – her kan du få forslag til nye krydder og matretter – som kan piffe opp maten.

Hva sies om orientalsk grillspyd (kebab) med lime og koriander eller innbakt laks med mango chutney, sambal oelek, østerssop og kremfløte?

Mange tar med seg julematen på ferie – eller kjøper det på lokalbutikker som importerer juleribbe, julepølser og lammekjøtt – til glede for store og små juleferiegjester. Visse restauranter har norsk julemat på menyen.

Selv besøkte jeg og min hustru Malta, St. Julian’s under julen 2004. På julaften spiste julaftens mat på D’Viking, der et norsk-maltsetisk par som serverer norsk, internasjonal og maltsetisk mat. Vi spiste norsk kjøttsuppe med nudler som forrett og harefrikassé som hovedrett. En god og spennende opplevelse.

Selv spiser jeg norsk og persisk mat (min hustru er fra storbyen Isfahan) året rundt. Vi får finne på noe ekstra i år – men hva det blir har jeg ingen aning om. Vår tradisjon er å bytte både matopplevelser, drikke og hvor vi skal være – det blir helt ulikt fra jul til jul… blir vi hjemme eller borte i år, hos familie og venner? Vi får se.

Les mer om norsk julemat fra www.matoppskrift.no.

Posted by HISOL at 07.58formiddag to Food and Drink , Forberedelser , Kultur , Mat og drikke , Religion , Restauranter , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag desember 10 2009

Kinobesøk julaften i Tallin

Medieval Tallinn
Gamlebyen i Tallinn, flickr.com - Sakari Lampola

Tallin 1995. Kaldt, minus 20 grader. Jeg assisterte min venn, som skulle hilse på barn og barnebarn i Tallin. Vi skulle også delta på en bahá’í-vinterskole i Pärnu, 10 mil fra Tallinn. Vi reiste med fergen fra Stockholm 23. desember og ankom julaften morgen Tallin i kaldt snødrev. Ingen sydentur det året, altså.

Mine venner tok i mot oss og vi kjørte i kalde biler til deres hjem i de russiske leilighetskompleksene som lå noen få kilometer utenfor byen. Dette var virkelig kjedelig bebyggelse, selv om det fine vite drevet av nysnø dekket marken og vær og vind omformet landskapet. Disse boligkompleksene fra 70-80-tallet var firkantige blokker på opp til 10 etasjer. Gråe og triste alle dager. Ingen fantasi eller arkitektur. Selv rå betong i korridorene var inkludert. Ingen maling eller forskjønnelse her.

Inne i leilighetene var det derimot varmt, koselig og trivelig. En del hadde kjøpt sin leilighet, mens andre leiligheter var til leie.

Mine venner bjød på lunsj og vi fikk vilt oss litt på formiddagen før vi la opp planene for ettermiddagen og julaften. Da vi ikke hadde noe spesielt program – kom ideen med å gå på kino(!). Kevin Kostner i Waterworld ble det. Vi tok bussen, betalte noen øre, ferden gikk gjennom en nesten øde og kald by. Minus 20 grader ute. Inne i kinoen var det 14 grader varmt – så det var bare å sitte med jakkene på. Kinobilletten kostet tilsvarende 2 kroner.

Men – nå kom underteksten opp – på både russisk og estlandsk. Så vi fikk se bare 2/3 av filmen! Det gikk jo bra. Vi hutret oss gjennom de to timene av filmvisningen. Filmen skulle vi jo se – selv om det ikke var mer enn 20 personer i en sal som rommet totalt 250 personer.

Kom ca 21.00 tilbake til finpyntet leilighet og vi hadde en trivelig internasjonal julaftenskveld i en leilighet i et russisk betongkompleks i Tallin.

Neste formiddag, første juledag, gikk ferden de ti milene med buss (eller tog?) til byen Pärnu. Her skulle vi under fire dager treffe våre venner fra de Baltiske landene, Russland, Finland, Sverige og Norge. Vi fikk delta i et kulturelt program med musikk og sketsjer. Mange spennende saker ble tatt opp, diskutert, og planer for utbredelsen av bahá’í-troen i de Baltiske landene ble lagt, men det får bli en annen historie…

Posted by HISOL at 07.49formiddag to Båtliv , Food and Drink , Kultur , Mat og drikke , Musikk , Religion , Restauranter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag desember 3 2009

Få billig reise til neste idrettsevenement

Cekcyn, Bory Tucholskie, Poland
Reisepause, flickr.com, Szymon Nitka

Å reise billig kan du gjøre på to måter. Først – skaff deg de beste prisene på den begivenheten du ønsker. Men dette er dog en veldig begrenset måte. Om du ønsker deg billigste rom i det beste hotellet i London under en fotballkamp under høysesongen kan du spare penger – men du betaler for et dyrt rom. Å få eksakt hva du vil – eller tanken på at du får det – blir dyrt i lengden, både på reisen og i hverdagen.

Den andre måten å reise på er å være en opportunist. Kanskje ser det vanskelig ut for visse og helt uakseptabelt for andre. Men – de som reiser mest, lærer mest og gjør mest er opportunister. Og du kommer til å få dine beste sportsminner...

Så – hvordan reise opportunistisk?
Må du ha alt seneste supporterutstyr? Kan du klare deg med mindre? Kan du tenke deg å spare drikkepenger? Spis billig kylling i stedet for beste stek? Hva med å besøke gratisalternativene først – som å danse i gatene på gatefestivaler og markeder i stedet for dyre berømte diskotek etter matchen?

En opportunistisk reisende har mer moro, og får nesten alt hva han/hun ønsker – til slutt. Det første budet er å stoppe å tenke på eksakt hva du vil oppnå og når du vil oppnå det.

Det er mange tips og råd å få langs veien! God informasjon får du – og et åpent sinn er i virkeligheten nøkkelen til en billig reise.

Posted by HISOL at 07.51formiddag to Food and Drink , Forberedelser , Hotell , Humor , Kultur , Leiebil , Mat og drikke , Produkter , Reisemål , Restauranter , Sport , Sports , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag november 26 2009

Sparetips til din ferie

Tropical Island
Tropiske øyeblikk venter deg - flickr.com - cocoate.com

Det kan være bra å spare til din drømmeferie. Og små regelbundne småsummer eller offer kan bidra til at du oppnår målet med din ferie. Er du student eller har dårlig økonomi nå – behøver ikke det hindre deg i å reise til varmen i syden eller hvor det nå skal være.

Du legger unna penger nå slik at du kan finansiere din ferie. Slik gjør du det:

 1. Legg vekslepenger og småsedler i syltetøysglass hver dag. Du blir overrasket over hvor mye du kan spare i løpet av et par måneder.
 2. Sats på billig underholdning: gå ikke på kino, men lei videofilmer – du sparer 50 %. Legg heller resterende 50 % i syltetøysglasset. I stedet for å kjøpe seneste CD av ditt favorittband kan du jo ”låne” musikken fra en venn.
 3. Gjør din egen lunsj (skole/jobb). Kjøp ikke ferdigpakket mat – den er også dyr.
 4. eBay! Ja – tenk ikke på å dra til kjøpesenteret for å handle klær – sjekk heller eBay for pent brukte klær. Du kan bruke pengene du sparer til å oppgradere ditt hotellrom.
 5. Utsett større innkjøp til etter ferien. Din bærbare PC vil sikkert holde seg 5-10 måneder og du kan sikkert klare deg med din gamle soffa litt lengre.
 6. Ingen Burger King eller Mc Donald’s. Blir du fristet til å besøke den lokale hamburgerkiosken eller – tenk på at du skal på en megaferie! Spis hjemme – du vil spare både penger og kalorier (om du spiser nyttig mat!).
 7. Gi slipp på hverdagsluksusen. Ofre det ekstra du normalt kjøper (magasiner, solarium, manikyr, teknikkdingser, stryk av skjorter, sjokoladedesserter etc). Husk at det bare er for en kort tid – du skal på ferie!
 8. Selg gamle skolebøker om du er student. List dem på eBay eller nettsider for studenter. Selg gamle saker på finn.no eller andre nettsteder om du har noe liggende som du ikke behøver. Spar pengene i syltetøyskrukken.

Jeg er helt sikker på at du på 3-4 måneder har spart nok til en ganske bra og fin ferie. Lykke til!

Posted by HISOL at 07.47formiddag to Båtliv , Fly , Food and Drink , Forberedelser , Hotell , Humor , Mat og drikke , Music , Musikk , Produkter , Reisemål , Restauranter , Spill , Television , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag november 25 2009

Importer/eksporter – på ferien

2008 08 14 - 2153 - Yaremche - Hutsul Souvernir Shops
Suvenirmarked – kanskje en inspirasjon? flickr.com - thisisbossi 

Kan du tenke deg å tjene penger på ferieturen? Planlegger du for eksempel en ferie til Kina og i tillegg er en entreprenør – da kan det være verdt å tenke på en import-eksport forretning.

Kina har et eksportmarked som omsetter flere trillioner kroner per år. Det er verdens raskest voksende økonomi. Men du behøver rett informasjon fra rett mennesker og du behøver verktøy som hjelper deg å komme i gang.

Om du vil jobbe hjemmefra finnes det også mange muligheter. Det finnes mange produkter fra fjerne land som du kan importere billig og selge her i Norge med en bra fortjeneste. Myndigheter og informasjon fra internasjonale handelsorganisasjoner har gjort det mye enklere å frakte produkter fra fjerne land. Dette er en mulig måte å jobbe hjemmefra – men det beror på lageret du skal håndtere. Vet du hvilke produkter du ønsker å importere og kjenner markedet her hjemme – og om de kan tenke kjøpe dine produkter har du et stort potensial for å starte en hjemmebasert virksomhet.

Start med å lete etter unike suvenirer eller saker du kan ta med hjem. Jeg er sikker på at du kan kjenne på deg hvilke suvenirer/produkter som går å selge i Norge eller Skandinavia. Du kan også fundere på hva behøver mennesker i andre land. Kanskje er de i desperat behov av hygieneprodukter? Men de knyter matter eller gjør håndlagede skåler eller fint sløydarbeide?

Det er bare å bruke fantasien for å finne rett miks for import-eksport og du får betalt din ferie mange ganger om.

Les eksperttipset for en import-eksport mulighet.

Posted by HISOL at 07.53formiddag to Food and Drink , Forberedelser , Kultur , Kunst , Mat og drikke , Produkter , Reisemål , Restauranter , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag november 4 2009

Turisme som fredsarbeid

Displaced kids Shasha
Barn påvirkes oftest veldig mye i konfliktområder - flickr.com - Julien Harneis

Kan turistindustrien og fredsarbeid samarbeide? Finnes det eksempel på situasjoner der turismen påvirker fred eller kjøler ned konflikter? Det er mange som undrer på dette. Men det er ikke lette svar.

Konflikter er vanlige, både blant arbeidere, ledelse, urbefolkninger med utgangspunkt i særinteresser, hevd, egoisme, ideologi, politikk, religion og andre påfunn... Konfliktmønstre er ulike og behøver møtes på ulike måter. En ting som sikkert har en positiv effekt for å påvirke eller kjøle ned konflikter er turisme. Ofte ser ikke vi turister de store problemene under palmeblad, liggende i skyggen på stranden i subtropisk klima.

Her er noen måter turismen kan stabilisere og påvirke etter en konfliktsituasjon:

 • Turismen skaper arbeidsplasser
 • Turismen skaper en økonomi som kan forbedre infrastruktur
 • Lokalbefolkningen kan prate med turister om sine problemer
 • Museum kan opprettes der både turister og lokalbefolkningen kan møte konfliktenes tabuer
 • Nye miljø/områder skapes som er til glede både for lokalbefolkningen og turister
 • Lokalbefolkningen kan undervise turister om bakgrunn til konflikten og hvordan unngå konflikter
 • Investeringer i andre lokalprosjekt som skoler, miljø og helsearbeid utvikles

Men dette arbeidet krever engasjement og nærmere ettertanke. Det kan være vanskelig å bringe undertrykte fra lokalbefolkningen og turister sammen. Det må skje mykt og uten dramatiske sjokk.

Tidligere konfliktområder må være sikre for turister å besøke. Derfor må lokale myndigheter garantere både sikkerheten til lokalbefolkningen og turister. Alle parter i den tidligere konflikten må delta i forhandlinger og må være overbevist om at turismen kan gi goder for begge parter.

De første forretningene vil sikkert være markeder, salgsboder og restauranter. I begynnelsen bør dagsturer skje til slike regioner – deretter kommer informasjonssenter og til slutt hotell og resorter. En stor sensitivitet kreves, og samarbeide med fredsmeglere slik at ytterligere konflikter kan blåses opp igjen på grunn av propaganda skapt av trøbbelmakere.

Les mer:

Posted by HISOL at 07.51formiddag to Flyselskap & flyplasser , Forberedelser , Hotell , Kultur , Mat og drikke , Reisemål , Restauranter , Science , Tips , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag november 2 2009

Turisme handler om menneskerettigheter

Poor woman on the beach Fattig kvinne på stranden - flickr.com, ePi.Longo

Mange eventyrlystne nordmenn kan tenke seg å reise jroden rundt. Vi er ikke lengre fornøyde med en enkel ferie i nærmeste omegn, rett over fjorden eller besøk til familien i Ålesund eller Vardø: vi vil oppleve hele verden. Og på samme tid blir vi oppmerksom på at vi fra den rike delen av verden påfører skader på planeten – skader som millioner reisende skaper – og som påvirker livet for millioner i den fattige verden.

Turismen handler om menneskerettigheter – det påvirker miljøet, det handler overlevelse for urbefolkningen, velferd for ulike kulturer; det betyr også at våre kroner, euro og dollar ikke når lokalbefolkningen. Utnyttelsen av de fattige fra oss rike er den verste typen turisme.

Vi kjenner jo til at turismen påvirker negativt, selv om det kan være vanskelig å ta tak i det og gjøre noe med det. Men konsumenter går nå på krigsstien og kjøper fair-trade produkter. Vi opplever at vi kan påvirke turistindustrien.

Etisk turisme handler mer om det påklistrede smilet vår nervøse kelner gir oss på ferie i et eksotisk land, eller flørtingen med prostituerte på stranden under den tropiske solen. Resultatet av rettferdig handel skal både gi fordeler til våre verter og til turistindustrien.

Et av problemene med etisk turisme er at vi ikke helt vet hvordan vi skal utføre og gjøre det. Vi lever fremdeles i mørket når det gjelder etiske beslutninger og ferier. Helt til nylig har den store turistindustrien vært fornøyd med at vi turister er ignoranter eller maktesløse. For – hvordan kan vi vite at det fine luksushotellet vi besøker ble bygget over en hellig plass, eller at lokalbefolkningen ble utnyttet til å bygge hotellet; eller at betjeningspersonalet jobber for en fillelønn og aldri får ferie?

Turisme er en omfattende industri og må ha fornøyde reisende, gjester, turister og verter. Partnerskap med gressrotbevegelser kan forhåpentligvis garantere at en langsiktig holdbar utvikling og rettferdig turistindustri utvikles.

Da kanskje vil vår kelner ikke lengre være nervøs, men entusiastisk og gi oss et ekte genuint smil.

Posted by HISOL at 07.42formiddag to Fly , Flyselskap & flyplasser , Food and Drink , Hotell , Kultur , Mat og drikke , Restauranter , Science , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE