Blogg

fredag januar 29 2010

Eksempel på positiv turisme

Mountains along the Ulvikfjord
Ulviksfjord med fjell i bakgrunnen - foto flickr.com - _tbw_

Langsiktig og bærekraftig utvikling av turismen møter behovet til dagens turister og regioner og beskytter miljøet, samtidig som det skaper muligheter for fremtiden. Det er dog viktig med handlingsplaner slik at økonomiske, sosiale og estetiske behov kan fullføres, samtidig som den kulturelle integriteten, økologiske prosesser og biologisk mangfold og livssystemer støttes.

Positiv turisme er langsiktig – det fokuserer på økonomi-, miljø- og sosiokulturelle -faktorer.

Økonomi

 • Utenlandsk valuta
 • Skatter
 • Arbeidsmuligheter

Miljø

 • Gir en økonomisk verdi til urørte naturresurser
 • Oppmunter til etableringen av nasjonalparker og beskyttede områder

Sosiokulturell

 • Gir økonomisk verdi til tradisjonell kust, håndverk og kulturresurser
 • Oppmuntrer til bevaringen av historiske steder og verdensarv
 • Fostrer hos vertssamfunnet en toleranse og aksept for ulike kulturer.

I Hordaland finnes flere aktive landskapsparker som via kulturlandskap og levende aktive bygder gir reisende i Norge en annerledes og fantastisk opplevelse.

Les mer på www.landskapspark.no

På The Good Travel & Tourism Wiki kan du ta del av internasjonale erfarenheter: www.goodtravelwiki.com

Posted by HISOL at 07.47formiddag to Current Affairs , Kultur , Kunst , Reisemål , Science , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag januar 28 2010

Hvordan du som turist kan påvirke

Kulturell turisme er en av de største og raskest voksende turistmarkeder. Kultur og kreative industrier er i økende grad brukt til å lansere turistmål og utvikle stedenes konkurransekraft og attraksjonsverdier. Mange reisemål utvikler aktivt sine gripbare så vel som ugripbare tilganger slik at de får sammenlignbare fordeler på den internasjonal turistmarkedsplassen – og for å skape interesse i lokale spesialiteter i møtet med globaliseringen.

IMG_5056_smaller
Fantastiske urørte koraller: Comoro Islands. Foto flickr.com

Som turister lokkes vi til nye eksotiske reisemål (med lokale spesialiteter) – kanskje til steder der ingen av dine slektninger eller arbeidskolleger har vært. Når det gjelder hvordan vi som turister påvirker vårt valg av transportmiddel, reisemåte, reisemål, enten det er på ferie til storbyer eller landsbygd, sommer eller vinter, kan det være smart å tenke på følgende:

1. Finn muligheter for økoturisme
I følte The International Ecoturism Society er økoturisme definert som en ansvarlig reise til naturområder som bevarer miljøet og øker lokalbefolkningens velstand. Her kan det være verdt å planlegge reisen slik at du kan minske påvirkningen på miljø, natur og mennesker.

2. Minsk utslippet av forurensninger
Det å reise jorden rundt, eller til et annet kontinent påvirker naturen globalt. Det å fly er i seg selv en av de største forurensere. Det finnes flere måter å minske miljøutslipp, fra det ekstreme – å gå til reisemålet, ta sykkel, bruke bilen, kollektivtrafikk, tog, båt, til fly. Den mest økovennlige måten å reise på er faktisk tog – hvis du har tid (som mange ikke har).

3. Minsk din påvirking som turist
Med en gang du kommer til reisemålet, uansett hvor hen i verden finnes det måter å redusere din påvirkning lokalt, samtidig som du får en fantastisk opplevelse.

Bruk lokale transportsystemer i stedet får å leie en bil eller ta drosje. Gå gjerne i storbyen i stedet for å ta leiebil/drosje mellom bydelene. Du får oppleve mer!

Tenk på hva du spiser – da mye av miljøutslipp kommer via mattransport. Spis lokalt, gjerne mat fra lokale gårdsbrukere.

Vær også forsiktig med hvordan du reiser til naturområder, skoger, naturparker, strender. Det er et privilegium å besøke slike områder – så forsøple det ikke og bli ikke fristet til å ta 4-hjuls motorsykkel. Ta heller med gode sko/støvler for vandring. Kanskje finnes hesteridning, kanomuligheter?

4. Den beste løsningen
Er din hjemby eller lokalområde en turistattraksjon? Sjansen er stor for at det finnes gode attraksjoner i din egen bakgård! Den beste måten å minske global oppvarming er å oppleve ditt nærområde, besøk dem som om du var en turist. Sjekk ut guideboken på bilioteket og bruk en helg eller to til å sykle omkring og besøk alle stedene som omtales i guidebøkene. Du kan faktisk bli forbløffet over hva du finner...

The Impact of Culture on Tourism

Ta gjerne turen innom 2010 European Ecotourism Conference in Pärnu 26.-29. september, Estland

2010 European Ecotourism Conference in Pärnu

www.european-ecotourism.com/conference-2010

Posted by HISOL at 07.57formiddag to Current Affairs , Fly , Forberedelser , Hotell , Produkter , Reisemål , Science , Tips , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag januar 6 2010

Wadi Rum og Lawrence of Arabia

Vil du oppleve Jordans beduinliv, moderne historie skal du ta en utflukt til ørkenområdet Wadi Rum. Jeg og min hustru dro på utflukt med Apollo. To busslaster med turister tok oss fra Akaba ca. 1 time ut i et fantastisk fjell og ørkenområde, sju mil i retning nordøst. Selv om det var strålende varmt og omkring 25 grader ved utferden 12.15 var det bra at vi tok med varme klær. Våre guider sa at det kunne bli bitende kaldt etter 18.00. Og kaldt ble det raskt.

 wadi-rum-1
Med jeep ut i Wadi-Rum ørkenområde – foto HISOL 

Wadi Rum er et ørken- og fjellområde på omkring 800 moh. De høyeste fjellene er over 1800 meter. Her finner du et landskap som preges av rød ørkensand, sandsten- og granittklipper i ulike røde, gule, vite og brune fargesjatteringer.

Fra Visitor Centre tok jeeper oss ut i ørkenen. Det ble noen timers kjøretur gjennom det spennende men øde landskapet. Vi stoppet ved flere tilfeller og fikk muligheten til å ta fantastiske landskapsbilder.

Beduinfolket har vært i området omkring 5000 år, og kjenner godt til området, som de har merket opp slik at de kan finne oaser og vann langs karavaneveiene. Ca. 2 % av Jordans beduiner bor eller har tilhold i Wadi Rum. Området er et såkalt Protected Area of Wadi Rum, som forvaltes av Royal Society for the Conservation of Nature.

Etter kjøreturer med jeep, lett vandring eller kamelridning kom vi frem til beduinleiren der vi ble servert lammekjøtt, ulike salatretter og ris. Det ble også mulighet til å se magedans og delta i ulike ringdanser med beduiner. Apollos guider ga bra informasjon på Engelsk eller Skandinavisk om forholdene, historikken og områdets betydning.

Det var i Wadi Rum som Thomas Edward Lawrence (også kjent som Lawrence av Arabia) under årene 1916-1918 hjalp britene og araberne i det arabiske opprøret mot det ottomanske riket. Lawrence kunne arabisk (da han hadde deltatt i arkeologiske utgravninger i Midtøsten fra omkring 1910), forstod arabernes kultur og ble derfor en viktig lenke for både opprøret og senere fredsforhandlinger. Beduinene likte Lawrence og skapte et monument til minne av ham i hjertet av Wadi Rum år 1917. Det var i Wadi Rum Lawrence hadde som base for sin virksomhet i området.

lawrence-of-arabia
Monument over Lawrence of Arabia – foto HISOL 

Etter første verdenskrig ble området øst for Jordanelven kallet Transjordan og var et britisk mandatområde. Området var under britisk styre frem til 1946, da De forente nasjoner (FN) i samråd med britene bestemte at området skulle bli det hashemitiske kongedømmet Transjordan med Abdullah I som konge. Senere år 1949 bestemte landets regjerning at landet skulle hete Det hashemitiske kongedømmet, Jordan.

Posted by HISOL at 07.59formiddag to Film , Flyselskap & flyplasser , Food and Drink , Foto & Film , Kultur , Kunst , Leiebil , Mat og drikke , Reisemål , Religion , Science , Tips , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag desember 9 2009

Forbered deg til julereisen

Disney - Partners With Castle Dream Lights - 7X HDR (Explored)
Disneydrømmer, flickr.com - Joe Penniston

Juletiden er en stor ferietid. Det er høytidssesong for reisebransjen over hele verden. Foruten glitrende lys, rabatter på kjøpesentra og festivaler, julenisser over alt, og andre saker du skal forberede deg for: som kø i trafikken, flyforsinkelser, problemer med å pakke kofferten, tapt bagasje og reisenerver. Her kommer noen forslag til hvordan du kan unngå de vanlige juleferieproblemene som gjentar seg hvert år:

· Diabetikere og folk med allergier skal alltid ta med resept og legeattest, slik at du ikke blir stoppet, om du får spørsmål om nåler og injeksjoner ved sikkerhetskontrollstasjonene på flyplasser og andre terminaler.

· Om mulig så bestiller du flyreisen på første juledag. Det gir deg bonusreiser på tomme fly og muligvis færre reisende den dagen.

· Bestiller du via internett er det alltid bra å forsikre seg om at du fikk de flysetene du bestilte i forvirringen. Mange ganger kan en forhastet flybestilling resultere i at familiemedlemmene får sitte på forskjellige seter – eller at du ikke fikk de setet du «ønsket» eller «behøvde».

· Flyr du inn til en ny by, kjøp kart og guidebøker. Det hjelper! Nå kan du på forhånd vite de beste turiststedene og byens beste tips til restauranter og hotell. Du kan nå lett finne frem i byen…

· Tar du fly, pakk inn alt i gjennomsiktlige plastposter, slik at sikkerhetskontrollen kan gå raskt igjennom bagasjen, om nødvendig. I stedet for at du får skittent tøy, så beskytter plastposene. Pakk heller ikke in gaver, da disse kan bli åpnet for inspeksjon.

· Ta alltid med en mobiltelefon med nylig oppladet batteri – glem ikke laderen!

· Ha med en pakkeliste i din lommealmanakk eller PC. Her noterer du reiseinformasjon, klimasoner, værforhold og alt du behøver å vite før reisen. Det gjør det mulig for deg å ikke glemme de saker du skal ta med det for å ha de moro på reisemålet.

· Oppriktighet og empati gjør reisen lettere. Det reduserer stress hos ansatte du møter i sikkerhetskontroller, terminaler, bak skranker etc. Det gir det også muligheten til å få bedre billetter, hotellrom, eller oppgradere din flyreise.

Posted by HISOL at 07.55formiddag to Fly , Flyselskap & flyplasser , Forberedelser , Mat og drikke , Reisemål , Science , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag november 23 2009

Få betalt for feriereisen

Fellow cuban photographer
En kubansk fotograf - flickr.com, Sam Meztli

Kan du tenke deg å få en ”gratis” ferie? Liker du å skrive, fotografere eller skildre dine reiser – da kan du ta betalt for din reise.

Reiseskribent
Reiseskribenter får betalt for sine artikler, og du behøve rikke være en journalist! Du behøver en pasjon for å reise, et øye for detalj og vet hvordan du kan få din historie levert til redaktøren – slik de ønsker det.

Det spiller ingen rolle hvilken bakgrunn du har – bare du har et positivt ønske kan du bli en reiseskribent. Kravene til å starte opp er ikke store:

 • Du ønsker å lykkes.
 • Du har en interesse i å besøke nye steder og møte nye mennesker.
 • Du kan uttrykke din mening. Det betyr at du kan anbefale eller avråde andre fra å følge i dine steg.
 • Du behøver være observant.
 • Du må ta notater og fortelle andre om din reise.
 • Du lover deg selv å skrive ned reisehistoriene.

Reisefotograf
Din fotografering som du i dag har som hobby kan bli din jobb. Du kan også bli en reisefotograf som kan bli velbetalt for dine bilder. Tenk på at foto av mennesker som hygger seg kan bli en fulltreff – mens markedet av naturfoto generelt kan være mettet.

Det finnes mange muligheter for deg som fotograferer – selg dine foto til tidsskrifter, aviser og nettsider. Gallerier, kjøpesentrum og kafeer er en annen mulighet.

Tips:

Posted by HISOL at 07.38formiddag to Forberedelser , Foto & Film , Kultur , Reisemål , Science , Television , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag november 20 2009

J. P. Getty-museum i Los Angeles

the J. Paul Getty Museum Hagedekorasjon, J. Paul Getty Museum. Foto: flickr.com - vlasta2

September 2005 besøkte jeg og min hustru Los Angeles. En morgen det så grått ut med lett regn tenkte vi å besøke Getty-museum i utkanten av byen. Når vi vel kom frem var solen oppe og et fantastisk finvær varte hele formiddagen og ettermiddagen.

På museet kan du finne malerier, tegninger, skulpturer, verdifulle manuskripter, dekorativ kunst, europeiske og amerikanske fotografier. Dette er et av de mest besøkte museer i USA – omkring 1,3 millioner besøkende per år.

The Getty ligger på en bergtopp, omkring 270 meter over havet – og vi kunne se klart Los Angeles smog. Den moderne arkitekturen i betong og stål er omkranset av fine hager med mer enn 500 ulike plantevekster. Her finnes også forskningsinstitutt, konserveringsinstitutt, Getty Foundation og J. Paul Getty Trust.

Det finnes noe for alle på dette museum – ta med familien dit når du er i Los Angeles. Regn med å være på The Getty flere timer. Dere får helt sikkert en fin mulighet til å bli kjent med kunstverk gjennom maling, tegning, puslespill og rollespill.

Vel verdt et besøk til dette museum som har en av verdens fremste samlinger av antikk- og renessansekunst.

Posted by HISOL at 07.43formiddag to Film , Foto & Film , Kultur , Kunst , Produkter , Reisemål , Religion , Science , Tips , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag november 18 2009

Fiji – studier i naturmedisin

Fiji from the Window Seat
Fiji fra flyvinduet - flickr.com - brewbooks

På min og min hustrus reise fra Australia til Los Angeles 2005, mellomlandet vi i Fiji. En fantastisk øy med utmerkede strender og temperatur på omkring 30 grader i september. En utmerket turistøy med mange spennende aktiviteter som surfing, bading, utforske øylivet, båtturer, besøk i naturmuseum etc.

Vi tok en dagsutflukt med vår lokale guide, en mann med kunnskaper om naturmedisin. En båt via rederiet Captain Cook tok vår gruppe til en liten øy en times reise ut i krystallrent vann. Her kunne den som ønske det bade og snorkle i korallrev, gå på oppdagelsesferd langs stranden eller hvile i skyggen av palmer (noe jeg foretrakk).

Vår guide tok oss med på øyen for å se på naturmedisiner, dyre-, fugle- og planteliv. Det var interessant å lære seg om hvilke planter som ble brukt som naturmedisin tidligere. Man knuste blader, blandet med spytt og fikk opp en enkel medisin for ulike sykdommer (som å ta bort feber, verk og andre ubalanser i menneskenaturen). Det virket enkelt – men det var det ikke. Du må ha mange års kunnskap for å kunne bruke naturens apotek på rett måte.

Vår guide forklarte at han hadde lært dette av sine eldre slektninger men at kunnskapen var i ferd med å dø ut. Så han forsøkte å dokumentere så mye han kunne.

Så – reis ut og opplev verden. Ta med deg kunnskap hjem og bli beriket. Slik kan verden bli bedre – om vi forvalter vår planet.

Posted by HISOL at 07.58formiddag to Båtliv , Food and Drink , Forberedelser , Kultur , Mat og drikke , Reisemål , Science , Sports , Tips , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag november 17 2009

Storbyferier – en arkitektonisk opplevelse

[Carl Johans Gade with Slotted (i.e., Slottet?), Christinia, Norway] (LOC)
Karl Johan, 1890-1900. Foto flickr.com, The Library of Congress

Jeg liker storbyreiser – det er alltid spennende å se på hus, bygninger og arkitektur. Med forståelse for bebyggelsen kan du få en oppfattning om hvor gammel byen er, dens historie og utvikling.

Historisk sett skulle arkitekturen bygges i et holdbart materiale, kunne brukes av mennesker og være vakker. Dette var den romerske arkitekten og ingeniøren Vitruvius gode råd. Han levde 100 år før vår tidsregning.

Slik kan vi på vår byreise finne «gullgruver» av gamle templer, religiøse bygninger og spennende bygningsformasjoner i de gamle bydelene, så vel som de nye bydelene.

Og da mange dyktige arkitekter, ingeniører, byutviklere og arbeidsfolk ble hentet av myndigheter og konge fra utlandet, fikk vi med ett spennende og fremmed arkitektur og byggestiler helt inn i de norske fjorder, byer og landsbygder. Her under er noen eksempler:

Det Kongelige Slott i Oslo er for eksempel bygget i Empirestil. Dette kom av en stor interesse for klassisk romersk og gresk kunst og arkitektur på begynnelsen av 1800-tallet.

Stavanger domkirke har i sin tur elementer fra både romansk og gotisk byggestil.

Jugendstilen er spesiell for Ålesund, som har en konsentrert bebyggelse i denne arkitekturen. Dette var en byggestil som etterlignet nygotikk, nyrokokko og nybarokk.

For deg som er interessert i å vite mer om ulike arkitektoniske perioder har Wikipedia mye informasjon.

Posted by HISOL at 07.54formiddag to Hotell , Kultur , Reisemål , Religion , Science , Tips , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag november 16 2009

Er språkreiser nødvendig?

Det er populært å dra på språkreiser – du lærer deg om andre lands skikk og bruk, historie, kultur og samfunn. Å reise ut i den store verden for å lære et nytt språk har i historiens begynnelse kanskje ikke vært selve målet – men resultatet ble at den som reiste til fjerne land og riker kom beriket hjem, både med suvenirer, kunnskap og (deler av) et nytt språk i bagasjen.

I dag er forståelse for og kunnskap i ett eller språk i tillegg til morsmålet viktig for deg som individ, for bedrifter multinasjonale virksomheter, myndigheter og store globale organisasjoner. Spesielt FN med sine seks offisielle språk og EU med sine 23 offisielle språk behøver tolker. Gullalderen for tolker er nå.

Selv hadde jeg to år tysk i 8-9-klasse på skolen. Det var en time i uka. Som jeg aldri praktiserte senere. Engelsk var ikke min store favoritt i tenårene. På videregående skole spilte vi kort i timene og læreren var ikke engasjert i undervisningen, han kom for sent eller brydde seg ikke...

The Alphabet in Light

Som tjueåring (sommeren 1990) flyttet jeg til Bærum for videre studier. Min hybelleilighet var opptatt av besøkende til fikk jeg som oppdrag en dag å guide Ervin László, en ungarsk vitenskapsfilosof, systemteoretiker og konsertpianist og hans hustru, som var på besøk i Oslo. Mine engelskkunnskaper var ikke på topp – men jeg kastet meg ut på «dypt vann» – og det gikk jo bra! Vi besøkte blant annet Kontiki-museum og Vigelandsparken. Senere spiste vi middag til sammen hos mine hybelverter i Bærum.

Min hybelvert var fra London ga meg engelske bøker – så det var bare å begynne å lese. På ett år lærte jeg meg mer språk en 10 skoleår (grunnskole + videregående skole totalt).

I og med at jeg fikk engelske og amerikanske venner, og at ingeniørhøyskolens bøker var på engelsk gikk det ganske raskt med språkutviklingen.

Jeg tror imidlertid at språkreiser er bra. Sett deg inn i ulike språk, lær fra ulike kulturer og du vil bli beriket. Du får også store sjanser på arbeidsmarkedet.

Tips til deg som vil lære språk:

 • Start en engelsk klubb, der alle må prate engelsk, for eksempel en Toastmastersklubb
 • Ta en språkreise fra EF
 • Reis til utlandet og prat så mye du kan på lokalspråket

Posted by HISOL at 07.48formiddag to Books , Forberedelser , Science , Tips , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag november 6 2009

Integrere turisme og holdbar utvikling

Ecotourism NZ 2009 Conference Økoturisme i New Zealand, flickr.com - Flow Photography

Reise og turistbransjen er verdens største industri og skaper globale jobbmuligheter, utvikler nasjoner, påvirker regionalt og berører lokalmiljøet. World Travel & Tourism Council beregner at over 250 millioner mennesker jobber innen turismenæringen år 2010.

Arbeide i reisebransjen spenner over hele den økonomiske sektoren – i handel, konstruksjon, utvikling, telekommunikasjon og direkte i rene reise og turistbedrifter. Mye arbeid utføres av kvinner, minoritetsfolk og ungdommer. Turismen kan være en av de mest effektive faktorer som kan drive på utviklingen av regionale økonomiske markeder. Dette utviklingsmønster gjelder både utviklede og nye økonomier.

På FN-konferansen om miljø og utvikling 1992 i Rio de Janeiro (Earth Summit) ble reise- og turistindustrien identifisert som en nøkkelfaktor som kan påvirke positivt, med en langsiktig utvikling. Turismen var den første industrisektoren som tok fram en handlingsplan basert på Agenda 21.

Det er tre områder turistindustrien kan påvirke og det er økonomisk, økologisk og sosialt:

 • Turismen påvirker mindre naturressurser og miljø enn andre industrier
 • Turismen er basert på glede og begeistring over lokalkultur, naturmiljøer og er en kraftfull motivasjon til å beskytte disse miljøene
 • Turismen kan spille en positiv rolle når det gjelder å øke konsumentenes forpliktelser til langsiktig utvikling – gjennom sine distribusjonskanaler
 • Turismen gir også insitamenter til å bevare naturmiljø og habitat – noe som ellers skulle medføre miljøfarlig landbruk, og hjelper dermed å bevare det biologiske mangfoldet.

Selvsagt, om reiseindustriens ledere ikke tar sitt ansvar kan turismen medføre en motsatt effekt – det kan skade det følsomme naturmiljøet og ødelegge lokale kulturer. De store utfordringene for fremtiden er å skape arbeidsplasser og bidra til en fortsatt økonomisk tilvekst, forbedre miljøarbeidet og at den langsiktige satsningen virkelig påvirker og gir resultat.

Les mer:

Posted by HISOL at 07.43formiddag to Forberedelser , Kultur , Produkter , Science , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE