Blogg

torsdag januar 21 2010

Sikkerhetssjekk - reis med minimal risiko

Buenos Aires Airport, International Check In Area
Buenos Aires Airport, flickr.com - foto Alex E. Proimos

Under de store turisthelgene for flyreiser i slutten av desember og begynnelsen av januar kan det være verdt å se nærmere på sikkerheten – for deg selv og dine medreisende. Flyplassenes sikkerhetsavdelinger rådfører sine reisende å ta med reisedokumenter – billetter, pass, ID-kort etc. – hendig og tilgjengelig for inspeksjon. Jakker tar man av og alle saker som bærbare PC-er, fotoutstyr legges i separate plastkar klar for sikkerhetssjekken

Viktige saker å notere
Jakker og frakker av. Sikkerhetssjekken krever at alle tar av store jakker og frakker for røntgensjekk før man går igjennom metalldetektorene. Det inkluderer frakker eller sportsklær eller store gensere.

Ta ikke med våpen!
Selv ikke kniver eller stikksaker (kampsportsutstyr) er populært i håndbagasjen.

Prat med barna før avreisen
Før du kommer til flyplassen kan du ta en liten prat med barna om sikkerhetskontrollen og hvordan de skal oppføre seg. Barna må nødvendigvis skille seg med slike ting som dukker, lekesaker, pledd eller sin teddybjørn. Eldre barn behøver å vite at de ikke får hindre meddpassasjerer, eller true noen under sikkerhetskontrollen det tas på alvor av sikkerhetspersonal.

Pakk ikke inn gavene
Slå heller inn gavene når du kommer frem på reisemålet. Om en innpakket gave utløser alarmen må sikkerhetspersonalet pakke ut gaven for å sjekke dette.

Bra sikkerhetstips

  • Minsk risikoen for skader – pakk ikke skjøre gjenstander med i innsjekket bagasje – ta dem med in håndbagasjen – eller send dem separat via posten i stedet.
  • Merk all bagasje med navnelapper (også bærbare PC-er og fotoutstyr)
  • Sjekk alltid lommer og dets innehold i frakker og jakker og ytterklær før avreise til flyplassen – da unngår du at forbudte gjenstander blir med på reisen.
  • Overpakk ikke – sikkerhetspersonal kanskje behøver åpne dine vesker – og det kan bli vanskelig å stenge igjen.
  • Lås ikke veskene – da de kanskje må åpnes av sikkerhetspersonal for inspeksjon.

Posted by HISOL at 07.54formiddag to Fly , Flyselskap & flyplasser , Food and Drink , Forberedelser , Foto & Film , Mat og drikke , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)



Share/Save/Bookmark

fredag januar 8 2010

Jordan et spennende turistland

For deg som ønsker en annerledes ferie er Jordan landet for deg. Her finnes mye religiøs historie å utforske – men også mektige naturopplevelser. Landet har noe å tilby, både store og små.

Wadi-Rum ørkenområde
Wadi-Rum fantastiske ørkenområde – foto HISOL 

Akaba er landets eneste havneby og egentlige turistby. Det er Jordans eneste havneby og er en tollfri sone. Hit kommer turister fra Egypt og Saudiarabia, men også helgeturister fra landets hovedstad Amman, lengre nord i Jordan. Temperaturen i desember var på omkring 25 grader hver dag. Det kan veksle mellom 20-27 grader på dagtid, og 8-12 grader nattetid.

Tar du turen ut i ørkenen, Wadi Rum, som ligger omkring 1 time fra Akaba kan temperaturen veksle mye mellom dag og natt, så ta med både shorts og varme klær. Det er et meget tørt ørkenområde, sand over alt, men også fantastiske oaser – og et vennlig folk. Her kan du få innblikk i landets moderne historie fra Laurence of Arabia, britisk mandatområde og frem til vår tid med kong Abdullah II.

Petra er en severdighet du må få med deg i Jordan. Virkelig spennende – men utfordrende, da det krever mye gåing. Men du kan få luftkondisjonert taxi via esel, hest eller kamelridning.

Petra med greske søyler
Petra med greske monument – foto HISOL

Dødehavet med bading og spa er også bra. Her er jordens laveste punkt – 400 meter under havnivå.

Er du interessert i religiøs historie finner du både jødisk, kristen og muslimske hellige steder. Både Moses, Jesus og Muhammed har vært i Jordan – så det er et Hellig land, på linje med Israel.

Landsby i nærheten av Petra
Landsby på vei mot Petra – foto HISOL 

Landet satser mye på turisme nå – og nye hoteller og leilighetskompleks bygges ut raskt. Akaba er det området som myndighetene satser mest på – på grunn av beliggenheten, naturmiljøet og beliggenheten ved sydspissen av landet.

I Akaba by finner du mange basarer, loppemarked, kafeer, restauranter og hoteller i alle prisklasser. Dessuten er Akaba et bra utgangspunkt for deg som vil ta turen ut i et krystallklart Rødehavssjø - en 27 kilometer strandsone med fantastisk maritimt dyreliv. Egner seg bra for bading, snorkling og dykking.

Akaba havneområde
Akaba havneområde med hotelkompleks i bakgrunnen – foto HISOL 

Prisnivået har gått opp siden 2004 på grunn av Irakkrigen. Oljeprisen har medført en stor prisøkning generelt, men et restaurantbesøk er omkring 30 % billigere enn i Sverige.

Turistsesongen er fra oktober til april. Sommermånedene: mai til august (med temperaturer på 30-40 grader) er trolig for varm for oss skandinaver. Desember kjennes som en normalvarm norsk sommer.

Posted by HISOL at 07.43formiddag to Båtliv , Fly , Flyselskap & flyplasser , Food and Drink , Foto & Film , Hotell , Kultur , Kunst , Leiebil , Mat og drikke , Produkter , Reisemål , Religion , Restauranter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)



Share/Save/Bookmark

onsdag januar 6 2010

Wadi Rum og Lawrence of Arabia

Vil du oppleve Jordans beduinliv, moderne historie skal du ta en utflukt til ørkenområdet Wadi Rum. Jeg og min hustru dro på utflukt med Apollo. To busslaster med turister tok oss fra Akaba ca. 1 time ut i et fantastisk fjell og ørkenområde, sju mil i retning nordøst. Selv om det var strålende varmt og omkring 25 grader ved utferden 12.15 var det bra at vi tok med varme klær. Våre guider sa at det kunne bli bitende kaldt etter 18.00. Og kaldt ble det raskt.

 wadi-rum-1
Med jeep ut i Wadi-Rum ørkenområde – foto HISOL 

Wadi Rum er et ørken- og fjellområde på omkring 800 moh. De høyeste fjellene er over 1800 meter. Her finner du et landskap som preges av rød ørkensand, sandsten- og granittklipper i ulike røde, gule, vite og brune fargesjatteringer.

Fra Visitor Centre tok jeeper oss ut i ørkenen. Det ble noen timers kjøretur gjennom det spennende men øde landskapet. Vi stoppet ved flere tilfeller og fikk muligheten til å ta fantastiske landskapsbilder.

Beduinfolket har vært i området omkring 5000 år, og kjenner godt til området, som de har merket opp slik at de kan finne oaser og vann langs karavaneveiene. Ca. 2 % av Jordans beduiner bor eller har tilhold i Wadi Rum. Området er et såkalt Protected Area of Wadi Rum, som forvaltes av Royal Society for the Conservation of Nature.

Etter kjøreturer med jeep, lett vandring eller kamelridning kom vi frem til beduinleiren der vi ble servert lammekjøtt, ulike salatretter og ris. Det ble også mulighet til å se magedans og delta i ulike ringdanser med beduiner. Apollos guider ga bra informasjon på Engelsk eller Skandinavisk om forholdene, historikken og områdets betydning.

Det var i Wadi Rum som Thomas Edward Lawrence (også kjent som Lawrence av Arabia) under årene 1916-1918 hjalp britene og araberne i det arabiske opprøret mot det ottomanske riket. Lawrence kunne arabisk (da han hadde deltatt i arkeologiske utgravninger i Midtøsten fra omkring 1910), forstod arabernes kultur og ble derfor en viktig lenke for både opprøret og senere fredsforhandlinger. Beduinene likte Lawrence og skapte et monument til minne av ham i hjertet av Wadi Rum år 1917. Det var i Wadi Rum Lawrence hadde som base for sin virksomhet i området.

lawrence-of-arabia
Monument over Lawrence of Arabia – foto HISOL 

Etter første verdenskrig ble området øst for Jordanelven kallet Transjordan og var et britisk mandatområde. Området var under britisk styre frem til 1946, da De forente nasjoner (FN) i samråd med britene bestemte at området skulle bli det hashemitiske kongedømmet Transjordan med Abdullah I som konge. Senere år 1949 bestemte landets regjerning at landet skulle hete Det hashemitiske kongedømmet, Jordan.

Posted by HISOL at 07.59formiddag to Film , Flyselskap & flyplasser , Food and Drink , Foto & Film , Kultur , Kunst , Leiebil , Mat og drikke , Reisemål , Religion , Science , Tips , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)



Share/Save/Bookmark

måndag januar 4 2010

Vinterferie i Akaba, Jordan

I år gikk juleferien, 26. desember – 2. januar, til Akaba (Aqaba), en relativt ny turistby ved sydspissen av Jordan. Via Stockholm dro vi med SAS/Apollo, med et fullstappet fly, fra vinterkalde nord med soltørste Skandinaver ned til sommervarmen.

Det første du får gjøre i Akaba er å stå i kø. Flyplassen er liten, så køen til pass- og feberkontroll begynte ute på flyplassområdet, utenfor flyterminalen. Et stempel i passet og du får stemplet turistvisum, eller du kan 30 dagers visum via konsulatet i Oslo. Turistvisum koster 10 jordanske dinarer (JOD).

Jordan er et land på omkring seks millioner innbyggere. To millioner bor i hovedstaden Amman, nord i landet. I Akaba, som er landets eneste havneby bor 100 000 mennesker. Akaba grenser til Israel og byen Eilat ligger tett inntill Akaba.

Kameldriver i Wadi-Rum ørken 
Kameldriver i ørkenområdet utenfor Akaba – foto HISOL

Her nede i Akababukten finnes en 27 kilometer lang kystremse med blant annet urørte korallrev og industrielt havnemiljø. Turistindustrien er på sterk frammarsj og det bygges for fullt i byen. Masse hoteller og foretak satser sterkt på regionen som er en tollfri sone, uten skatter.

Vi bodde på hotell Rae’d, et 2.5 stjerners hotell. Bra service, enkel frokost og Internett (*) på vårt rom i fjerde etasje er helt OK. Bor du her får du kort vei til marked, basarer og utesteder. Det finnes hoteller i alle prisklasser. Sentrum er lite, så det er gangavstand til alt.

Akaba marked
Lokalmarkedet med basarer har det meste – foto HISOL

Taxisjåførene her er villige til å ta deg med når som helst – de er pågående og deler til og med ut sine visittkort i håp om at de skal få deg som kunde. Inne i selve byområdet Akaba koster en drosjetur 1 dinar for turister. Lokal-befolkningen betaler ½ dinar. Skal du på utflukt gjelder helt andre priser og betingelser (sjekk både din og taxisjåförens reiseforsikringer)  – så vær på vakt.

Temperaturen i slutten av desember er som en varm Norsk midtsommer. Vi hadde omkring 25 grader varmt, sol og skyfri himmel hver dag.

Jordan er bibelens land, med masse historier, med kulturmøter og spennende utfordringer. Kommer du hit må du regne med å møte et land som utvikles raskt.

Tenk på at du får kjøpe drikkevann. Her nede drikker man ikke direkte fra springen. Hvis du vil være sikker på å unngå små parasitter så bør du unngå å spise salater. Frukter som du fjerner skallet på går bra. Maten her er av god kvalitet på de fleste restauranter.

McDonalds finnes også i Akaba
McDonalds finnes også i Akaba – foto HISOL 

* Internett er ikke av den superraskeste sorten. Det går bra å surfe, men regn med litt tidsforsinkelse for besøk til våre Norske nettsteder.

Posted by HISOL at 07.40formiddag to Dyr , Fly , Flyselskap & flyplasser , Food and Drink , Hotell , Kultur , Kunst , Leiebil , Mat og drikke , Produkter , Reisemål , Religion , Restauranter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)



Share/Save/Bookmark

tysdag desember 29 2009

Har du et nyttårsløfte?

What Will You Do Today?
Hva er ditt nyttårsløfte?

Nå nærmer nyttårsaften seg – mange har nyttårsønsker og nyttårsløfter. Er du trøtt på å love samme sak hvert år og så bryte løftene. Og hvor lenge holder egentlig våre nyttårsløfter?

Her kommer noen enkle tips, fire steg til hvordan du kan holde dine nyttårsløfter – uten problem.

Instruksjoner

  1. Først må du bare bestemme deg for fremtiden. Det finnes ikke noe rom for negativitet. Du får en ny start og livet venter på deg.
  2. Utfør dine planer gradvis og i små steg – slik får du gjort dine saker (og denne gangen til 100 %).
  3. Utfør ikke nyttårsløftet alene, men la andre (diskret) få vite hva dine planer er – la dem hjelpe deg(!)
  4. Vær tålmodig! Fall ikke i tankefella og tenk på gamle nyttårsløfter som ikke ble til noe. Utfør nyttårsløftet med selvbestemmelse, anstrengning og humor.

Kanskje er ditt nyttårsløfte å reise verden rundt eller oppleve et nytt land? Uansett hva det er så håper jeg dine nyttårsløfter blir berikende og fantastiske.

Les mer:

Posted by HISOL at 07.54formiddag to Food and Drink , Humor , Mat og drikke , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)



Share/Save/Bookmark

fredag desember 25 2009

Julemattradisjoner

Bill Lighting the Christmas Pudding
Julepuddingen skal tennes på... - flickr.com, AlishaV

Jeg vet ikke om jeg lengre har noen julemattradisjoner. På julaften tilbyr “kokken” det beste som finnes av mat og første juledag er alltid en dag med gode retter og rester fra julaften. Da jeg og min hustru ikke har noen spesielle tradisjoner kan maten bli hva som helst. I ulike land har man også helt forskjellige matretter. Her kommer en liste på ulike julemattradisjoner for utvalgte land:

  • Amerika – epplecider, fruktkaker, varm sjokolade, pepperkaker, plumpudding, tekaker, kalkun, and, gås, stuffing
  • Australia – kalkun, kylling og skinke. Julekaker, Christmas pudding.
  • Brazil – lombo a Califórnia – ribbe, fransk toast, kalkun
  • Canada – smørkaker, Christmas pudding, fruktkaker, pepperkaker, gresskar
  • Danmark – julebrygg, stekte poteter, gløgg, andestek, rødkål, konfekt, marsipan
  • England – sjokoladedrikker, Christmas Cake, plumpudding, Dundee Cake, paier, kalkun, gås, and
  • Finland – juleskinke med sennep, kalkun, gravlaks, lutefisk
  • Frankrike – østers, foie gras (gåselever), røkt laks, grillet kylling, gås, tørket fruktkake
  • Island – ptarmigan, juleskinke, stekte poteter, julegrøt
  • Italia – panettone, tortellini, pandoro, panforte, ravioli (varierer fra by til by)
  • Norge – gløgg, julepølse, lutefisk, pinnekjøtt, svineribbe, julegrøt, sossiser, medisterkaker, lussekatter
  • Sverige – kjøttboller, juleskinke, sossiser, fleskepølse, ribbe, Janssons fristelse, herregårdsost, lutefisk, julmust, gløgg

Den gode julematen varierer fra landsende til landsende og fra land til land. Neste gang du er på reise rund juletider kan det være verdt å be om å få en smakebit fra landets julemat – det kommer til å berike ditt minne fra reisen...

Les mer om ulike julemattradisjoner på Wikipedia

Posted by HISOL at 07.51formiddag to Food and Drink , Forberedelser , Kultur , Mat og drikke , Restauranter , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)



Share/Save/Bookmark

fredag desember 18 2009

Skikk og bruk på julaften

Burger Family Christmass 050
Julens mat kan også være hamburger - flickr.com, pftburger

Julen er rundt hjørnet og du er invitert hjem til slekt eller venner på julaften. Nå skal det bli hyggelig å treffe tanter og onkler, besteforeldre og søskenbarn... Det er dog et stort ansvar du tar på deg på julaften, enten som gjest eller vert – det store spørsmålet er: hvordan oppføre seg for å unngå tabber og det som verre er? Her kommer åtte tips til etikett, skikk og bruk slik at det blir julefred i år også:

Gi et klart svar om du kommer på julefesten. Det verste er å komme til middag uten å gi beskjed...

Ta med en gave. Det behøver ikke være noe stort, overdådig. Gir du blomster, send dem dagen før med et håndskrevet kort – da kan verten eller vertinnen sette blomstene pent på et bord. En god gaveidé er sjokolade eller fine oster. Dårlig idé: en pose Twist.

Kom ikke for tidlig. Å kommer for sent er også dårlig. Men kommer du 30 minutter for tidlig vil du påvirke dine verter som er midt i middagsforberedelsen.

Hils dine verter med navn når du kommer. Å gi dem en kort skulderklapp eller bruke kallenavn er uartig – spesielt om du hilser på noens mamma.

Vær en sjarmerende gjest. Oppfør deg ikke som en helt som insisterer på å hjelpe til med alt. Gå ikke rundt i kjøkkenet, vær ikke i veien for noen. Og om noen spør deg vilken matrett du ønsker, svar ikke ”hva som er lettest for deg”. Bestem deg.

Omgå med andre! Sitt ikke i et hjørne for deg selv, eller delta ikke bare i konversasjon med en slektning eller venn hele kvelden. Og vær ikke stille – hvem vet hva som foregår i ditt hode?

Spis når det er servert. Det er en fin gest å vente til alle andre er servert før du tar din porsjon – men om dine verter sier at du kan forsyne deg – så forsyn deg. Ingenting er så kjedelig som den overhøflige «skrekken» for å bli den første til å spise god mat.

Forlat festen i tide. Det er mange tegn som sier at nå er festen ferdig: all god drikke er slutt, vertene gjesper, vertinnen ser på klokken, vertene krangler på kjøkkenet, folk går rundt i hallen eller det er midnatt. Da er det bare å være rask: ta dine saker, takke vertene, smil og forlat festen.

Disse tipsene gjelder universelt – hvor du nå reiser under juleferien – også på fester andre tider av året.

Les mer:

Posted by HISOL at 07.51formiddag to Aktuelt , Food and Drink , Forberedelser , Humor , Mat og drikke , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)



Share/Save/Bookmark

tysdag desember 15 2009

Feirer du en kommersiell jul?

Julen er et interessant konsept. Vi feirer at et Barn er født, en Frelser som skal gjøre verden bedre. Men dette budskapet drukner i kapitalismens og kommersialismens kjøpebudskap. Hvert år griper panikken oss – vi har ikke kjøpt de gaver vi skulle, vi har ikke forberedt hjemme (vasket tak, vegger, golv etc), vi har ikke rukket bake pepperkake heller. Og ikke har vi sendt alle julekort til familie og venner.

Men på julekvelden eller juledagen virker alle ha fullført sine plikter – og alt virker bli tatt vare på, og julefreden senker seg...

Nå kommer neste fest – nyttårskalaset – med nyttårsønskemål som ikke blir innfridd. Men det er en annen historie. Saken med julen er dette: vi feirer ikke en religiøs jul. Om det var det skulle jeg ikke feire den(!). Men hva er det vi feirer? Kynisk kanskje: men det vi feirer er egentlig en gavefestival! Hva vi gjør er å gi (med store summer penger) gaver til hverandre. Og det gjelder å overgå, både med mat, gaver, reiser og opplevelser.

Gjør dette oss gladere? Kanskje, mest i øyeblikket. Men – mange har innsett at julen er ”gavenes tid”. Tenk på dette: hvilken tid å året er mennesker mest vennlige mot hverandre? Julen. Hvilken tid gir mennesker mest til veldedighet? Julen. Er dette på grunn av den religiøse bakgrunnen? Det tror ikke jeg – det er basert på de kommersielle markedskraftene.

Det å utveksle gaver ved høytider har lange tradisjoner, ikke bare i Bibelen, men i alle religioner. Kirken har jo tatt i mot store bidrag, ofte har de skjenket en slant til de fattige og ubemidlede, men tidligere tok nok noen av kirkens eller religiøse tjenere selv bidragene – uten at de fattige fikk noe.

Mitt punkt er dette: feire ikke julen på grunn av at det er kommersielt. Jo – det er kommersielt. Men tenk på det som bra. Om folk glemmer den religiøse delen av julen – OK for dem, du kan feire religiøst og la den kommersielle og sjenerøse fredelige julen være noe som alle kan tenke på: hvordan du kan bidra mindre neste år, hvorfor må du gi så storslagne gaver, og hvorfor må du overgå tidligere juler.

Stress ned, du behøver ikke følge alle andre i julegavepakkehysterien – du blir ikke mindre verdt om gjør enklere gaver, gir mindre, har mindre overdådige matorgier eller innbyr færre til dine fester.

Posted by HISOL at 07.53formiddag to Aktuelt , Food and Drink , Games , Humor , Kultur , Mat og drikke , Produkter , Religion , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)



Share/Save/Bookmark

fredag desember 11 2009

Norske julemattradisjoner

Ribbe
Norsk julemat - ribbe. flickr.com - tomasekeli

Adventstiden og julebakst står for tiden. Nå skal pepperkakehusene forberedes og innkjøpene planlegges. Vi får en god stemning av lukten av julebaksten, det skaper juleminner og forventninger fra store og små.

Julaften ringer klokkene til jul. Etter kirkebesøket står julemiddagen på bordet, med godsakene forberedt og gjort av mødre og fedre, eller de som ikke deltok i gudstjenesten. Nå venter svineribbe, kylling, kalkun, pinnekjøtt, lutefisk, juletorsk, kjøttboller, prinskorv med tilbehør og god drikke…
Fisk eller kjøtt på julaften? Visse blander hummer og kanari, mens andre er svært tradisjonsbundne. Kalkun er jo på fremmarsj – men de som holder på mattradisjonene vil ikke endre mye på bordet.

Julemattradisjonene varierer fra landsende til landsende. Tradisjonell fiskemat (juletorsk, lutefisk og kveite) langs kystene, og dyremat (ribbekjøtt, svinesteik, pateer, julepølser og kjøttkaker) i innlandet var tidligere standard – men nå er dette skillet blandet ut.

Men for deg som vil oppleve nye smaker til julematen kan det være en idé å besøke nærmeste innvandrerbutikk – her kan du få forslag til nye krydder og matretter – som kan piffe opp maten.

Hva sies om orientalsk grillspyd (kebab) med lime og koriander eller innbakt laks med mango chutney, sambal oelek, østerssop og kremfløte?

Mange tar med seg julematen på ferie – eller kjøper det på lokalbutikker som importerer juleribbe, julepølser og lammekjøtt – til glede for store og små juleferiegjester. Visse restauranter har norsk julemat på menyen.

Selv besøkte jeg og min hustru Malta, St. Julian’s under julen 2004. På julaften spiste julaftens mat på D’Viking, der et norsk-maltsetisk par som serverer norsk, internasjonal og maltsetisk mat. Vi spiste norsk kjøttsuppe med nudler som forrett og harefrikassé som hovedrett. En god og spennende opplevelse.

Selv spiser jeg norsk og persisk mat (min hustru er fra storbyen Isfahan) året rundt. Vi får finne på noe ekstra i år – men hva det blir har jeg ingen aning om. Vår tradisjon er å bytte både matopplevelser, drikke og hvor vi skal være – det blir helt ulikt fra jul til jul… blir vi hjemme eller borte i år, hos familie og venner? Vi får se.

Les mer om norsk julemat fra www.matoppskrift.no.

Posted by HISOL at 07.58formiddag to Food and Drink , Forberedelser , Kultur , Mat og drikke , Religion , Restauranter , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)



Share/Save/Bookmark

torsdag desember 10 2009

Kinobesøk julaften i Tallin

Medieval Tallinn
Gamlebyen i Tallinn, flickr.com - Sakari Lampola

Tallin 1995. Kaldt, minus 20 grader. Jeg assisterte min venn, som skulle hilse på barn og barnebarn i Tallin. Vi skulle også delta på en bahá’í-vinterskole i Pärnu, 10 mil fra Tallinn. Vi reiste med fergen fra Stockholm 23. desember og ankom julaften morgen Tallin i kaldt snødrev. Ingen sydentur det året, altså.

Mine venner tok i mot oss og vi kjørte i kalde biler til deres hjem i de russiske leilighetskompleksene som lå noen få kilometer utenfor byen. Dette var virkelig kjedelig bebyggelse, selv om det fine vite drevet av nysnø dekket marken og vær og vind omformet landskapet. Disse boligkompleksene fra 70-80-tallet var firkantige blokker på opp til 10 etasjer. Gråe og triste alle dager. Ingen fantasi eller arkitektur. Selv rå betong i korridorene var inkludert. Ingen maling eller forskjønnelse her.

Inne i leilighetene var det derimot varmt, koselig og trivelig. En del hadde kjøpt sin leilighet, mens andre leiligheter var til leie.

Mine venner bjød på lunsj og vi fikk vilt oss litt på formiddagen før vi la opp planene for ettermiddagen og julaften. Da vi ikke hadde noe spesielt program – kom ideen med å gå på kino(!). Kevin Kostner i Waterworld ble det. Vi tok bussen, betalte noen øre, ferden gikk gjennom en nesten øde og kald by. Minus 20 grader ute. Inne i kinoen var det 14 grader varmt – så det var bare å sitte med jakkene på. Kinobilletten kostet tilsvarende 2 kroner.

Men – nå kom underteksten opp – på både russisk og estlandsk. Så vi fikk se bare 2/3 av filmen! Det gikk jo bra. Vi hutret oss gjennom de to timene av filmvisningen. Filmen skulle vi jo se – selv om det ikke var mer enn 20 personer i en sal som rommet totalt 250 personer.

Kom ca 21.00 tilbake til finpyntet leilighet og vi hadde en trivelig internasjonal julaftenskveld i en leilighet i et russisk betongkompleks i Tallin.

Neste formiddag, første juledag, gikk ferden de ti milene med buss (eller tog?) til byen Pärnu. Her skulle vi under fire dager treffe våre venner fra de Baltiske landene, Russland, Finland, Sverige og Norge. Vi fikk delta i et kulturelt program med musikk og sketsjer. Mange spennende saker ble tatt opp, diskutert, og planer for utbredelsen av bahá’í-troen i de Baltiske landene ble lagt, men det får bli en annen historie…

Posted by HISOL at 07.49formiddag to Båtliv , Food and Drink , Kultur , Mat og drikke , Musikk , Religion , Restauranter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)



Share/Save/Bookmark

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE