Blogg

torsdag januar 14 2010

Opplev snø og moro

Nå har snøen lagt seg i de fleste landsdeler – kulda har bitt seg fast. Da er det dags å komme seg ut og ikke gjemme seg innendørs! Vintertiden gir hele familien mange muligheter til morsomme aktiviteter ute. Det er bra når barna er aktive – på hvilken som helst måte, men å gjøre saker ute til sammen er fantastisk. Opplev mulighetene med skigåing, skøyting, snøaking eller kanskje hundesleder.

Den største utfordringen om vinteren er å komme seg ut – å ikke gå i overvintringsmodus innendørs. Været er bare et hinder om du ikke har gode klær.

Så – ta med familien ut i snøen. Ta fram sleden, pulken, akebrettet og finn nærmeste akebakke. Forresten – du behøver ingen riktig akebrett, en svart søppelpose rekker.

Gjør et snøfort, en snømann eller en engel. Du kan også gjøre sommeraktiviteter ute i snøen: frisbee, fotball eller leke gjemsel.

Hunder har en fantastisk tid i snøen. Så skaff hundeseler, potefett og ta fram skiene. Hunden hjelper gjerne til å trekke opp både små og store i bakkene.

Kill the Boxer
Hunder trives godt i snøen! Flickr.com – Pétur Gunnarsson

Og ønsker du å komme litt vekk fra lokalmiljøet og krydre snøaktivitetene er det bare å ta turen til kjente vintersportssteder som Bad Gastein, Beitostølen, Davos, Funäsdalen, Hovden i Setesdal, Kvitfjell, Oppdal, Tromsø Alpinsenter eller Åre.

Posted by HISOL at 07.51formiddag to Dyr , Hotell , Reisemål , Sport , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag januar 12 2010

Tre tips til vinteraktiviteter

Speed racer
Det kan gå fort med akebrett. Foto flickr.com - Anders Hansen

Psykologer sier at vinteren kan være en tid for depresjoner, både for store og små. Værforholdene her oppe i høye Nord kan få folk til å holde seg inne under vintertiden, eller kreve spesialklær for aktiviteter utendørs. Men av erfaring vet jo alle at vinteren er en tid til bra muligheter for å omgås utendørs – med aktiviteter for hele familien.

Vinteraktiviteter, både ute og inne gir jo gode minner, forsterker familiebånd og kan være moro, for foreldre og små krabater. Her kommer noen tips til hva du kan gjøre for å holde depresjoner og sykdom på avstand:

Skiturer eller snowboard
Bor du i nærheten av slalåmbakken eller kupert terreng? Da er dette moro i skibakken. Hele familien kan delta. Vi behøver ikke dra langt for å finne en bakke der selv minstemann får god fart på små ski eller akebrett.

Med truger/snøsko på
Kanskje ingen sport – men billigere og saktere en ski. Moderne truger er lettere og ergonomiske. Alle kan gå med truger, og du kommer ut i snøføret, og kan gå i fint vinterføre mot utkiksplasser eller gjøre en liten snøborg. Ta med nistemat, gløgg, varm sjokolade og godt humør.

Skøyter på bena
Ikke alle kan ta en piruett med skøyter på bena eller danse isbalett. Men skøyter krever litt trening. Stødige ben og balanse øves fort opp. Går bra for nybegynnere – både innendørs skøytebaner finnes – men naturen gir fantastiske forhold. Dra alltid flere ut på skøytetur, ta med pigger, staver, ekstra klær innpakket i plastposer, sikkerhetsutstyr. Sjekk alltid lokale vannforhold.

LIB-11204
På skøyter på isen på Audna. I bakgrunnen bebyggelsen på Nordre Valle. Foto flickr.com - Lindesnes kulturtorv

Alternativet til kaldt klimat er å rømme kulden og ta en ferietur til sydligere himmelstrøk, gjerne med palmer og fine strender…

Posted by HISOL at 06.49formiddag to Forberedelser , Sport , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag desember 4 2009

Framtiden for OL-turisme

Det er ingen tvil om at det landet som får Olympiske leker også får en oppsving i turismen. De Olympiske lekene har oftest blitt sett på som bare et instrument som øker turistkapasiteten på kort sikt, men de som planlegger denne store megaaktiviteten glemmer oftest faktoren og analysen for turismenæringen på lang sikt.

OL i Kina 2008 ga en stor mulighet for utviklingen av kinas turistindustri. Det kan bli en av nøkkeløkonomiene for vertslandet. Ved å maksimere mulighetene fra de Olympiske lekene gjorde Beijing i forhånd for hendelsen en strategisk plan for hvordan de skulle endre OL-stadiumene og idrettsarenaene til kultur- og turistfasiliteter.

Det er viktig å identifisere muligheter for hele området, koordinere aktiviteter mellom lokale turistmyndigheter og hele OL-administrasjonen. Videre må man skape forutsetninger for den lokale turistsektoren og skape strategiske allianser.

År 2012 vil London ha OL – og jeg tror sikkert mange vil se nærmere på fenomenet: å organisere, lede og analysere alle omkringaktivitetene rundt dette mega-arrangementet, og hva sportsturisme innebær.

Rio de Janeiro vil bli det 31 vertsstedet for Olympiske leger og Paralympics år 2016. Økningen i turismen vil bli vesentlig – og den brasilianske turismen kommer til å se mange nye muligheter når det gjelder turistinvesteringer. Rio er en megaby på seks millioner innbyggere i Sør-Amerika og har alle muligheten til å gjøre OL 2016 til et spennende evenement i en dynamisk by, med nærhet til vakre landskap i et land på over 190 millioner mennesker.

Congratss Braziiilllll!!!
Gratulerer Brazil! flickr.com - Zé Augusto

Les mer

Posted by HISOL at 07.56formiddag to Games , Reisemål , Sport , Sports , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag desember 3 2009

Få billig reise til neste idrettsevenement

Cekcyn, Bory Tucholskie, Poland
Reisepause, flickr.com, Szymon Nitka

Å reise billig kan du gjøre på to måter. Først – skaff deg de beste prisene på den begivenheten du ønsker. Men dette er dog en veldig begrenset måte. Om du ønsker deg billigste rom i det beste hotellet i London under en fotballkamp under høysesongen kan du spare penger – men du betaler for et dyrt rom. Å få eksakt hva du vil – eller tanken på at du får det – blir dyrt i lengden, både på reisen og i hverdagen.

Den andre måten å reise på er å være en opportunist. Kanskje ser det vanskelig ut for visse og helt uakseptabelt for andre. Men – de som reiser mest, lærer mest og gjør mest er opportunister. Og du kommer til å få dine beste sportsminner...

Så – hvordan reise opportunistisk?
Må du ha alt seneste supporterutstyr? Kan du klare deg med mindre? Kan du tenke deg å spare drikkepenger? Spis billig kylling i stedet for beste stek? Hva med å besøke gratisalternativene først – som å danse i gatene på gatefestivaler og markeder i stedet for dyre berømte diskotek etter matchen?

En opportunistisk reisende har mer moro, og får nesten alt hva han/hun ønsker – til slutt. Det første budet er å stoppe å tenke på eksakt hva du vil oppnå og når du vil oppnå det.

Det er mange tips og råd å få langs veien! God informasjon får du – og et åpent sinn er i virkeligheten nøkkelen til en billig reise.

Posted by HISOL at 07.51formiddag to Food and Drink , Forberedelser , Hotell , Humor , Kultur , Leiebil , Mat og drikke , Produkter , Reisemål , Restauranter , Sport , Sports , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag desember 2 2009

Verdens mest populære sport

football dreams
Fotballdrømmer - flickr.com, kurush umrigar

Jeg tror du vet hvilken sport som er mest populær – det er selvsagt fotball. Dette er sporten som hele tiden kommer øverst på listene over populære sporter. Men «mest populær» kunne også bety «mest sett», «mest spilt» eller «mest inntektsbringende».

Den mest spilte sport i verden er fotball. Om vi ser på antall fotballstadium rundt omkring i verden, antall fotballsupportere og fans som har på seg fotballtrøyer og kjøper supporterutstyr, antall turister og mennesker som kjenner til fotball, antall kamper/matcher over hele verden (World Cup, UEFA Champions Leauge, South American cup, American Cup, Engelsk, Spansk og Italiensk fotball-liga) så ser vi at fotball i alle fall rangeres på toppen av listen uavhengig av definisjonen på «mest sett».

Her er en liste på 10 av verdens toppsporter:

  1. Fotball, 3.3-3.5 milliarder supportere (Europa, Afrika, Asia, Amerika, etc)
  2. Cricket 2-3, milliarder supportere (India, England, Pakistan, Asia, Australia,etc)
  3. Landhockey, 2-2.2 milliarder supportere (Asia, Europa, Afrika, Australia)
  4. Tennis, omkring 1 milliarder supportere (Europa, Amerika, Asia)
  5. Volleyball, omkring 900 millioner supportere (Asia, Europa, Amerika, Australia)
  6. Bordtennis, omkring 900 millioner supportere (Asia, Europa, Afrika, Amerika)
  7. Baseball, omkring 500 millioner supportere (USA, Japan, Cuba, Dom rep)
  8. Golf, omkring 400 millioner supportere (USA, Canada, Europa)
  9. Gridiron (Amerikansk fotball), 390-410 millioner supportere (hovedsaklig USA og Canada)
  10. Basketball, ikke mer enn 400 millioner supportere (hovedsaklig USA og Canada)

Så nå er det bare å bestille billetten til neste match. Du har 10 sporter å velge mellom de nærmeste 10 årene. Lykke til!

Les mer fra Answers.com

Posted by HISOL at 07.59formiddag to Reisemål , Sport , Sports , Tips , Travel | Permalink | Comments (1) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag desember 1 2009

Fremtidens fotballturisme

I følge visitbritain.org er det for mange mennesker som kommer til England via sportsarrangement, film eller musikkindustrien. Fotballmatcher sees blant annet i over 200 av verdens land. Premier League når ut globalt og fanger opp nye turistgrupper.

Det som diskuteres nå er hvordan fotballturismen kommer til å utvikles i fremtiden. Spesielt tar UEFA opp tema som fotballfans og deres opptreden, kommersiell utvikling av fotballindustrien, strategisk lederskap, medieteknologi, evenement og konkurranser, sikkerhetsaspekt, globalisering og internasjonalisering av fotballindustrien, etikk og sosialt ansvar for klubber, turisttrender, økonomi og miljøaspekt.

tifosi.
Fotballsupporter, tifosi. Flicker.com - farbenblind

Selv er jeg ikke fotballinteressert – har aldri vært på en fotballkamp(!). Men fotball er så rotet i kulturen at det ikke går å unngå å berøres av fenomenet. Når store kamper avholdes er det så mange supportere som kommer til en by på kort tid at både politi, brannvesen og sykehus må stå i beredskap.

Det er store summer som brukes til fotball: markedsføring, lønn og vedlikehold av fotballstadium. Nye bygges og renoveres og flere og flere fasiliteter tilkommer som trekker til seg nye turistgrupper.

Nå er også trenden at fotballkamper blir mer familievennlige. Forhåpentligvis bremser dette den negative trenden med skadegjørelse og bråk.

Tips:

Posted by HISOL at 07.53formiddag to Spill , Sport , Sports , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag november 30 2009

Sports- og idrettsreiser

Sports_event_Capoeira
Capoeira, Flickr.com - MarcelG

Så lenge det har funnets idrettsarrangement (med røtter tilbake til Kina, 4000 år før vår tidsregning) har folk reist for å delta som utøvere, medhjelpere eller tilskuere. Tidlig militærkultur i antikkens Hellas utviklet seg og sport ble etter hvert en viktig del av kulturen og sivilisasjonen. Til og med vikingene trente bryting, de hadde ski- og svømmekonkurranser.

Tilskuere har jo alltid bidratt til sportens sosiale utvikling og sportsturisme er nå en global og helg egen turistindustri. Faktisk en av de raskest voksende turistnæringer. Man forventer at år 2011 vil denne reisebransjen stå for mer enn 10 % av verdens globale bruttonasjonalprodukt per innbygger.

Byer, regioner og land blir mer og mer avhengig av besøkende golfere, folk som søker seg opp i alpine skianlegg og fotballturister.

Sportsturisme kan vi si er et av verdens største sosiale fenomen, det er en av verdens største industri.

Fremtidige trender når det gjelder sportsturisme viser en økende utvikling av individuelle sporter og idretter. Tidligere reiste vi for å sole oss, bli solbrente, kanskje ikke hadde noen spesielle interesser og spiste våre måltider på hotellet. I dag vil vi som turister stå opp og være aktive, ha på klærne, prøve ut lokale måltider og er interesserte i sporter, spesielt store idrettsarrangement.

Verdens sportskalender viste år 1970 bare 55 sportsarrangement, år 2004 var det 35 000 og dette kommer til å øke og bli flere av disse.

Det vi aktive turister leter etter nå er attraksjoner, for eksempel: hotell med konferansemuligheter, nærhet til sportsarrangement og idrettsstevner, flysimulatorer, go-cartsenter, motorsykkelsenter, motorsykkelmuseum, senter for helse- og velvære i nærliggende område som hoteller og så videre.

Det neste steget kanskje blir romturisme med sportsinnslag?

Les mer: The Future of Sport Tourism

Posted by HISOL at 07.49formiddag to Games , Spill , Sport , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag oktober 23 2009

Oktoberfestival

Vintage Ad #570: Oktoberfest Fashion Shoot Oktoberfestivalklær 1980 - flickr.com, jbcurio

Savner du oktoberfesten i Tyskland eller Ontario (med en stor tysktalende bevolkning)? Originalfestivalen holdes i München hvert år fra slutten av september til begynnelsen av oktober. Det er den største hendelsen i Tyskland og verdens mest berømte markedsplass som pågår i 17 dager.

Historien går tilbake München, til oktober år 1810 da Ludwig I av Bayern giftet seg med prinsessen Therese av Bayern. Til ære for ekteskapet organiserte man et hesteveddeløp...

Festen året etter ble avblåst på grunn av Napoleonskrigen, men år 1816 var det full feststemning med karneval. Da temperaturen var relativ varm med omkring 15-20 grader var det behov for å leske seg – og øl på alle fat ble tatt frem. Det var først 1892 det ble servert øl i glassmugger. Omkring år 1910 feiret man 100-årsdagen for festen og 120 000 liter øl servertes.

Fra 1950-tallet og fremover åpner man festivalen med tolv geværskudd og Münchens borgermester erklærer festen for åpen.

År 2008 kom røykeloven til Bayern – og det ble forbudt å røyke i de store teltene. Men nå har man fått tillatelse til å røyke i teltene – men det finnes store områder for ikke-røykere. Salg av tobakk i teltene er ikke tillatt.

...

For deg som vil få en smak av Oktoberfestivalen uten å dra til München – er det bare å ta turen til Oslo 23-24 oktober (Leira, Lillestrøm, Kongsvinger, Årnes, Eidsvoll og Jessheim har allerede hatt sine Oktoberfester).

Det er mange som har vært i München på Oktoberfestival – men siden den første norske Oktoberfestivalen startet på Leira i Valdres år 2000 er det blitt flere byer som arrangerer festivaler med tyrolermusikk, øltønneløfting, jodling, polynese og allsang. Kraftig og god mat, løssluppen stemning – det får de fleste til å slippe løs.

Les mer på http://www.oktoberfest.no – og lykke til på festen!

Posted by HISOL at 07.38formiddag to Food and Drink , Humor , Kultur , Mat og drikke , Music , Musikk , Reisemål , Restauranter , Sport , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag september 28 2009

Høstferietips

Acer 
Høstløv – et fint fotomotiv – flickr.com – Robin Iversen Rönnlund 

Høsten har kommet, sommeren er over. 24. august er i almanakken første høstdag, men astronomisk er høstjevndøgn 22.-23. september. Høstferien for skoler bruker å være uke 40-41, avhengig hvor i landet du bor, og dette er en sesong for en fin fargefull ferie, med muligheter for alle, både små og store.

Høsten er utenfor den normale turistsesongen, men det betyr ikke at du behøver oppgi god service og kvalitet. Det er på høsten været faktisk kan vise seg fra sin beste side og familier får flere valgmuligheter og mer for pengene enn under høysesong. Hoteller eller campingplasser bruker i flere tilfeller være billigere og da de har mindre besøkere kan de gi bedre bruksmuligheter og service – uten at du bryter budsjettet. Her kommer noen reisetips

Tenk på alternativer for reisemål
Typiske ski- og alpinområder (med aktiviteter du hovedsaklig forbinder med vinterstid, for eksempel Norefjell, Oppdal, Hurdal, Voss, Stryn, Gol, Geilo, Dagali, Tynset, Trysil) kan være fine og billige feriesteder på høsten.

Her kan du få spennende høstopplevelser som: vandring, rafting, golf, ridning, delta på lokale høstmarkeder, oktoberfestivaler etc.

Lage mat selv?
Du kan finne flere hytter ledige nå der familien kan nyte selvlaget mat, nyfisket fisk og sopp. Det blir billigere – du behøver ikke betale for dyre restaurantbesøk.

Posted by HISOL at 07.38formiddag to Forberedelser , Foto & Film , Hotell , Kultur , Mat og drikke , Reisemål , Sport , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag september 11 2009

Jurmala - rene helsekuren

img_3574
Vannet langs stranden i Jurmala er rent og fint. Foto: HISOL

Noen av mine kollegaer på besøket i Jurmala benyttet anledningen til å ta en SPA-behandling. Kurbyen Jurmala er jo nærmest et mekka for deg som ønsker bedre helse, avkobling og harmoni.

Naturen her (nærhet til hav og furuskog) og mineralvannskilder er helsebringende resurser. Mange helseinstitusjoner tilbyr medisinsk behandling, rehabilitering og SPA – tilpasset hver besøkende og turist – under oppsyn av profesjonelle.

Klimaet i Jurmala innebærer milde vintrer og varme somre (men ikke hete). Alle furuene i byen renser luften, og nærheten til stranden lokker mange besøkere. Du kan finne flere typer klimaterapiformer her: solbad, havbad, sandbad.

Det ligger naturlige mineralvannskilder i Kemeri. Og du kan ta en mineralvannkur. Eller hvorfor ikke helbredende gytje (torvgytje og innsjøgytje). Den friske luften styrker kroppen – så et luftbad på den lange stranden er jo en enkel match.

Havbad er jo selvsagt det du kommer hit for. Havbadet påvirker kroppen positivt – så dypp mer en stortåen i vannet.

Solbad er alltid bra. Den beste tiden å sole seg på er omkring 10.00 på formiddagen eller på sen ettermiddag med mindre intensivt sollys. La kroppen gradvis venne seg til sollyset. Ikke for lange solperioder altså.

Sandbad med varm sand er utmerket – det virker mot infeksjoner og fremmer stoffskiftet i følge legene.

img_3532 
Den fine sanden kjennes bra… Foto: HISOL

Jeg kan garantere at et besøk i Jurmala revitaliserer kroppen. Her kan du nyte av ro og stillet, sporte, meditere, gå på strandpromenader. Hele familien får en fine opplevelser. Det er i alle fall mitt inntrykk...

Les mer:

Posted by HISOL at 07.52formiddag to Food and Drink , Hotell , Kultur , Reisemål , Science , Sport , Sports , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE