Blogg

fredag desember 4 2009

Framtiden for OL-turisme

Det er ingen tvil om at det landet som får Olympiske leker også får en oppsving i turismen. De Olympiske lekene har oftest blitt sett på som bare et instrument som øker turistkapasiteten på kort sikt, men de som planlegger denne store megaaktiviteten glemmer oftest faktoren og analysen for turismenæringen på lang sikt.

OL i Kina 2008 ga en stor mulighet for utviklingen av kinas turistindustri. Det kan bli en av nøkkeløkonomiene for vertslandet. Ved å maksimere mulighetene fra de Olympiske lekene gjorde Beijing i forhånd for hendelsen en strategisk plan for hvordan de skulle endre OL-stadiumene og idrettsarenaene til kultur- og turistfasiliteter.

Det er viktig å identifisere muligheter for hele området, koordinere aktiviteter mellom lokale turistmyndigheter og hele OL-administrasjonen. Videre må man skape forutsetninger for den lokale turistsektoren og skape strategiske allianser.

År 2012 vil London ha OL – og jeg tror sikkert mange vil se nærmere på fenomenet: å organisere, lede og analysere alle omkringaktivitetene rundt dette mega-arrangementet, og hva sportsturisme innebær.

Rio de Janeiro vil bli det 31 vertsstedet for Olympiske leger og Paralympics år 2016. Økningen i turismen vil bli vesentlig – og den brasilianske turismen kommer til å se mange nye muligheter når det gjelder turistinvesteringer. Rio er en megaby på seks millioner innbyggere i Sør-Amerika og har alle muligheten til å gjøre OL 2016 til et spennende evenement i en dynamisk by, med nærhet til vakre landskap i et land på over 190 millioner mennesker.

Congratss Braziiilllll!!!
Gratulerer Brazil! flickr.com - Zé Augusto

Les mer

Posted by HISOL at 07.56formiddag to Games , Reisemål , Sport , Sports , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag desember 3 2009

Få billig reise til neste idrettsevenement

Cekcyn, Bory Tucholskie, Poland
Reisepause, flickr.com, Szymon Nitka

Å reise billig kan du gjøre på to måter. Først – skaff deg de beste prisene på den begivenheten du ønsker. Men dette er dog en veldig begrenset måte. Om du ønsker deg billigste rom i det beste hotellet i London under en fotballkamp under høysesongen kan du spare penger – men du betaler for et dyrt rom. Å få eksakt hva du vil – eller tanken på at du får det – blir dyrt i lengden, både på reisen og i hverdagen.

Den andre måten å reise på er å være en opportunist. Kanskje ser det vanskelig ut for visse og helt uakseptabelt for andre. Men – de som reiser mest, lærer mest og gjør mest er opportunister. Og du kommer til å få dine beste sportsminner...

Så – hvordan reise opportunistisk?
Må du ha alt seneste supporterutstyr? Kan du klare deg med mindre? Kan du tenke deg å spare drikkepenger? Spis billig kylling i stedet for beste stek? Hva med å besøke gratisalternativene først – som å danse i gatene på gatefestivaler og markeder i stedet for dyre berømte diskotek etter matchen?

En opportunistisk reisende har mer moro, og får nesten alt hva han/hun ønsker – til slutt. Det første budet er å stoppe å tenke på eksakt hva du vil oppnå og når du vil oppnå det.

Det er mange tips og råd å få langs veien! God informasjon får du – og et åpent sinn er i virkeligheten nøkkelen til en billig reise.

Posted by HISOL at 07.51formiddag to Food and Drink , Forberedelser , Hotell , Humor , Kultur , Leiebil , Mat og drikke , Produkter , Reisemål , Restauranter , Sport , Sports , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag desember 2 2009

Verdens mest populære sport

football dreams
Fotballdrømmer - flickr.com, kurush umrigar

Jeg tror du vet hvilken sport som er mest populær – det er selvsagt fotball. Dette er sporten som hele tiden kommer øverst på listene over populære sporter. Men «mest populær» kunne også bety «mest sett», «mest spilt» eller «mest inntektsbringende».

Den mest spilte sport i verden er fotball. Om vi ser på antall fotballstadium rundt omkring i verden, antall fotballsupportere og fans som har på seg fotballtrøyer og kjøper supporterutstyr, antall turister og mennesker som kjenner til fotball, antall kamper/matcher over hele verden (World Cup, UEFA Champions Leauge, South American cup, American Cup, Engelsk, Spansk og Italiensk fotball-liga) så ser vi at fotball i alle fall rangeres på toppen av listen uavhengig av definisjonen på «mest sett».

Her er en liste på 10 av verdens toppsporter:

 1. Fotball, 3.3-3.5 milliarder supportere (Europa, Afrika, Asia, Amerika, etc)
 2. Cricket 2-3, milliarder supportere (India, England, Pakistan, Asia, Australia,etc)
 3. Landhockey, 2-2.2 milliarder supportere (Asia, Europa, Afrika, Australia)
 4. Tennis, omkring 1 milliarder supportere (Europa, Amerika, Asia)
 5. Volleyball, omkring 900 millioner supportere (Asia, Europa, Amerika, Australia)
 6. Bordtennis, omkring 900 millioner supportere (Asia, Europa, Afrika, Amerika)
 7. Baseball, omkring 500 millioner supportere (USA, Japan, Cuba, Dom rep)
 8. Golf, omkring 400 millioner supportere (USA, Canada, Europa)
 9. Gridiron (Amerikansk fotball), 390-410 millioner supportere (hovedsaklig USA og Canada)
 10. Basketball, ikke mer enn 400 millioner supportere (hovedsaklig USA og Canada)

Så nå er det bare å bestille billetten til neste match. Du har 10 sporter å velge mellom de nærmeste 10 årene. Lykke til!

Les mer fra Answers.com

Posted by HISOL at 07.59formiddag to Reisemål , Sport , Sports , Tips , Travel | Permalink | Comments (1) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag desember 1 2009

Fremtidens fotballturisme

I følge visitbritain.org er det for mange mennesker som kommer til England via sportsarrangement, film eller musikkindustrien. Fotballmatcher sees blant annet i over 200 av verdens land. Premier League når ut globalt og fanger opp nye turistgrupper.

Det som diskuteres nå er hvordan fotballturismen kommer til å utvikles i fremtiden. Spesielt tar UEFA opp tema som fotballfans og deres opptreden, kommersiell utvikling av fotballindustrien, strategisk lederskap, medieteknologi, evenement og konkurranser, sikkerhetsaspekt, globalisering og internasjonalisering av fotballindustrien, etikk og sosialt ansvar for klubber, turisttrender, økonomi og miljøaspekt.

tifosi.
Fotballsupporter, tifosi. Flicker.com - farbenblind

Selv er jeg ikke fotballinteressert – har aldri vært på en fotballkamp(!). Men fotball er så rotet i kulturen at det ikke går å unngå å berøres av fenomenet. Når store kamper avholdes er det så mange supportere som kommer til en by på kort tid at både politi, brannvesen og sykehus må stå i beredskap.

Det er store summer som brukes til fotball: markedsføring, lønn og vedlikehold av fotballstadium. Nye bygges og renoveres og flere og flere fasiliteter tilkommer som trekker til seg nye turistgrupper.

Nå er også trenden at fotballkamper blir mer familievennlige. Forhåpentligvis bremser dette den negative trenden med skadegjørelse og bråk.

Tips:

Posted by HISOL at 07.53formiddag to Spill , Sport , Sports , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag november 18 2009

Fiji – studier i naturmedisin

Fiji from the Window Seat
Fiji fra flyvinduet - flickr.com - brewbooks

På min og min hustrus reise fra Australia til Los Angeles 2005, mellomlandet vi i Fiji. En fantastisk øy med utmerkede strender og temperatur på omkring 30 grader i september. En utmerket turistøy med mange spennende aktiviteter som surfing, bading, utforske øylivet, båtturer, besøk i naturmuseum etc.

Vi tok en dagsutflukt med vår lokale guide, en mann med kunnskaper om naturmedisin. En båt via rederiet Captain Cook tok vår gruppe til en liten øy en times reise ut i krystallrent vann. Her kunne den som ønske det bade og snorkle i korallrev, gå på oppdagelsesferd langs stranden eller hvile i skyggen av palmer (noe jeg foretrakk).

Vår guide tok oss med på øyen for å se på naturmedisiner, dyre-, fugle- og planteliv. Det var interessant å lære seg om hvilke planter som ble brukt som naturmedisin tidligere. Man knuste blader, blandet med spytt og fikk opp en enkel medisin for ulike sykdommer (som å ta bort feber, verk og andre ubalanser i menneskenaturen). Det virket enkelt – men det var det ikke. Du må ha mange års kunnskap for å kunne bruke naturens apotek på rett måte.

Vår guide forklarte at han hadde lært dette av sine eldre slektninger men at kunnskapen var i ferd med å dø ut. Så han forsøkte å dokumentere så mye han kunne.

Så – reis ut og opplev verden. Ta med deg kunnskap hjem og bli beriket. Slik kan verden bli bedre – om vi forvalter vår planet.

Posted by HISOL at 07.58formiddag to Båtliv , Food and Drink , Forberedelser , Kultur , Mat og drikke , Reisemål , Science , Sports , Tips , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag september 11 2009

Jurmala - rene helsekuren

img_3574
Vannet langs stranden i Jurmala er rent og fint. Foto: HISOL

Noen av mine kollegaer på besøket i Jurmala benyttet anledningen til å ta en SPA-behandling. Kurbyen Jurmala er jo nærmest et mekka for deg som ønsker bedre helse, avkobling og harmoni.

Naturen her (nærhet til hav og furuskog) og mineralvannskilder er helsebringende resurser. Mange helseinstitusjoner tilbyr medisinsk behandling, rehabilitering og SPA – tilpasset hver besøkende og turist – under oppsyn av profesjonelle.

Klimaet i Jurmala innebærer milde vintrer og varme somre (men ikke hete). Alle furuene i byen renser luften, og nærheten til stranden lokker mange besøkere. Du kan finne flere typer klimaterapiformer her: solbad, havbad, sandbad.

Det ligger naturlige mineralvannskilder i Kemeri. Og du kan ta en mineralvannkur. Eller hvorfor ikke helbredende gytje (torvgytje og innsjøgytje). Den friske luften styrker kroppen – så et luftbad på den lange stranden er jo en enkel match.

Havbad er jo selvsagt det du kommer hit for. Havbadet påvirker kroppen positivt – så dypp mer en stortåen i vannet.

Solbad er alltid bra. Den beste tiden å sole seg på er omkring 10.00 på formiddagen eller på sen ettermiddag med mindre intensivt sollys. La kroppen gradvis venne seg til sollyset. Ikke for lange solperioder altså.

Sandbad med varm sand er utmerket – det virker mot infeksjoner og fremmer stoffskiftet i følge legene.

img_3532 
Den fine sanden kjennes bra… Foto: HISOL

Jeg kan garantere at et besøk i Jurmala revitaliserer kroppen. Her kan du nyte av ro og stillet, sporte, meditere, gå på strandpromenader. Hele familien får en fine opplevelser. Det er i alle fall mitt inntrykk...

Les mer:

Posted by HISOL at 07.52formiddag to Food and Drink , Hotell , Kultur , Reisemål , Science , Sport , Sports , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag juli 3 2009

Sikkerhetstips på fjellet

Improvised First Aid - Winter Park, Colorado
Foto: flickr.com – improvisert førstehjelp, gregor_y

På fjellet kan temperaturen endre seg på kort varsel og flere ganger under dagen. To av mine venner omkom i Romsdalsfjellene på sommeren for mange år siden - de frøs i hjel når de overnattet ute i telt. Når du legger ut på fjelltur skal du være forberedt, selv på en dagstur.

Og tenk strategisk på tidspunktet for turen. Du legger ikke i vei på en 8-timers fjelltur t/r på ettermiddagen i tynne klær, liten ryggsekk og nesten ingenting ekstrautstyr.

Ville vekster kan spises - det kan være bra å vite hvilke spiselige planter du kan forsyne deg av om det kniper på. Det er bra kunnskap om du går vill i fjellheimen. Selv om mat normalt ikke er prioritert i en slik stresset situasjon, er det bra å vite at det finnes mat rundt deg som du kan forsyne deg av – du minsker muligheten for panikk også.

Det er ingen økologiske problem med å spise ville vekster – så lenge du ikke tar sjeldne planter beskyttet av loven. Det kan være bra å kjenne til 5-10 ville bær, planter og vekster som er spiselige.

Sikkerhetsutstyr – på grunn av varierende terreng, vær og forhold i fjellet er det bra om du forsøker ta med følgende på vandringsturen (spesielt om det er en flerdagstur):

 • Regnklær
 • Tennstikker
 • Reservesokker
 • Varme klær
 • Førstehjelpsutstyr (plaster, teip, saks, rensevæske, kniv etc)
 • Kompass
 • Kart
 • Vann
 • Snacks, småmat
 • Sunn fornuft

Lenker:

Posted by HISOL at 07.43formiddag to Food and Drink , Forberedelser , Reisemål , Sports , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag juli 2 2009

Vandringsstaver for fjellvandringen

Walking sticks
Foto: flickr.com – vandringsstav - wetwebwork

Er vandringsstaver lengre enn gåstaver? Hva med en vandrestav, kjepp eller stokk? Uansett hva du kaller disse, skal de først og fremst støtte dine knær – spesielt om du har problem med knærne. For det meste er en vandringsstav bra ved ulendt terreng og nedoverbakke.

Vandringsstaven hjelper også til med balansen – og om du må forsvare deg mot ville dyr! En vandringsstav kan være fleksibel. Du kan hvile hode mot den – eller bruke den som et monostativ for kameraet.

Behøver du en vandrestav? Om du ikke har kneproblem? For det meste går jeg uten vandringsstav.

Sparer du energi med vandringsstav? For det meste blir det ekstrautstyr å ha med – men du bruker mer energi på ta med vandringsstaven. De som satser på ultralett ryggsekkvandring tar ikke med vandringsstav som en del av utstyrer.

Om du ønsker lettvekts-vandringstaver kan det være verdt å titte på utvalget fra Backpackinglight.com. Deres vandrerstaver er gjort av supersterke karbonfibere og veier omkring hundre gram.

Et alternativ er selvsagt å gjøre din egen vandringskjepp – du kan spikke til en død gren. Det er et bra valg om du vil gå lett og enkelt. Selv om naturlige trekjeppen er tyngre enn den høyteknologiske vandringsstaven kan du jo legge trekjeppen tilbake i naturen når du ikke behøver den.

Skistaver fungerer også på fjell- og vandringsturer. Du kan ta bort trinsen nederst som er ringen/skiven som forhindrer staven i å trenge ned i snøen. Skistaven er vanligvis lett og du kan kjøpe dem billig på overskuddslagersalg, loppemarket eller supermarked på sommeren.

Bambus er også bra material for vandringsstaver. Det er ikke mange som bruker bambusstaver lengre, men den er sterkere en du tror. Jeg hadde skistaver i bambus som liten. Kjøp på loppemarked eller hør med nærmeste sportsbutikk.

Lenker:

Posted by HISOL at 12.09formiddag to Forberedelser , Sports , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag juli 1 2009

Gode klær for fjellvandring

BSA backpacking trip
Foto: flickr.com – tur til Santa Cruz Mountains, richardmasoner

Fjellklær, friluftsklær og vandringsklær er alle spesialklær. Et par vanlige dongeribukser eller jeans er bra for barbesøk – men ikke for vandringer i skog og mark. De blir for tunge og tar for lang tid å tørke om de blir våte – du blir bare trøtt og kald. Fjellvandringen betyr at du behøver klær som er komfortable og sikre med hensyn til mange omstendigheter i natur og mark. Her under kommer noen tips:

Nylonbukser – her tenker jeg ikke på gamle nylonregnbukser – men nyere nylonmaterial med funksjonsmateriale er lettere og gir en naturlig følelse. Supplex fjellbukser i nylon fungerer i røft fjellmiljø med stormende vær – og buksen har så pass bra form at du kan bruke den på en finere middag. Nylonbuksen er lett og tørker dessuten fort.

Vil du ha bukser med glidelås slik at du kan bruke den som shorts? Det er ditt valg – men min erfaring er at du får skitt og støv hvor glidelåsen er og det er ikke alltid glidelåsen fungerer. Da fjellbuksen i nylon er så lett – har du muligheten til å ta med en ekstra shorts uten at det veier for mye.

Silkeshorts – koster ikke så mye på supermarkeder. De er komfortable og tørker fort om de blir våte. Bra for fjellvandring – og selv er jeg klar til dyst når disco gjør sin comeback! Har du penger kan det være interessant å kjøpe shorts i fiber og spesialmateriale. Du får hva du betaler for (men ikke alltid).

Billige nylonsokker – fungerer for meg – i lette vandringssko. Du minsker muligheten for gnagsår i alle fall.

Uforede jakker – enklere uforede nylonjakker er bedre enn forede jakker. Du får mer fleksibilitet. En foret jakke vil for mange bety at de blir for varme med den eller kald uten genser. Med en enkeltlags jakke kan du bruke en genser under for å holde varmen eller ta på jakken over undertrøyen for å stoppe vind og mygg.

Posted by HISOL at 07.55formiddag to Forberedelser , Reisemål , Sports , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag juni 30 2009

Tenk på foten ved lengre fjellturer

altai0084
Foto: flickr.com - Ai@ce

Som liten gutt gikk jeg mye barbent når vi besøkte vår hytte i Kirkenes. At det stakk fra gress, blader, spisse grener og steiner på bakken gjorde ikke noe. Men det kan faktisk være at du får sterkere hud om du går barbent under sommeren på hytta eller ved strandkanten ved fjæresjø. Noen uker barbent under sommeren bør ikke skade. Dine føtter blir bare sterkere til høstens fjellvandringer.

For fjellvandring er det viktig å unngå gnagsår. Stopp vandringen så fort du merker en tendens till ”varme punkter” eller verk på fotens såle, under terne eller hælen.

Ta med fotkrem og smør på ømme punkter før du får et sår. Hudteip (Scanpor) stopper de fleste sår, selv om det kan være litt pirkete å få av senere.

For glade sårfrie føtter har jeg noen spesialtips: tøm skoene ofte for sand og steiner. Ta på rene sokker hver dag. Luft føttene fra tid til tid – det minsker svulne føtter. Og ta ikke på for trange fjellsko – på grunn av svulne føtter. Er du på vandring kan du bade føttene i kaldt fjellvann fra tid til tid. Lytt til føttene og ta vare på dem...

Det finnes mange varianter fjellsko å velge mellom. Du kan velge lettvektssko, med eller uten høy ankelstøtte, ulike typer pustende membraner, vanntette sko etc. Hør med skoekspertene som kan gi deg råd. Men besøk flere nettsteder og butikker for tips.

Lenker:

Posted by HISOL at 07.47formiddag to Forberedelser , Produkter , Sport , Sports , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE