Blogg

torsdag november 26 2009

Sparetips til din ferie

Tropical Island
Tropiske øyeblikk venter deg - flickr.com - cocoate.com

Det kan være bra å spare til din drømmeferie. Og små regelbundne småsummer eller offer kan bidra til at du oppnår målet med din ferie. Er du student eller har dårlig økonomi nå – behøver ikke det hindre deg i å reise til varmen i syden eller hvor det nå skal være.

Du legger unna penger nå slik at du kan finansiere din ferie. Slik gjør du det:

 1. Legg vekslepenger og småsedler i syltetøysglass hver dag. Du blir overrasket over hvor mye du kan spare i løpet av et par måneder.
 2. Sats på billig underholdning: gå ikke på kino, men lei videofilmer – du sparer 50 %. Legg heller resterende 50 % i syltetøysglasset. I stedet for å kjøpe seneste CD av ditt favorittband kan du jo ”låne” musikken fra en venn.
 3. Gjør din egen lunsj (skole/jobb). Kjøp ikke ferdigpakket mat – den er også dyr.
 4. eBay! Ja – tenk ikke på å dra til kjøpesenteret for å handle klær – sjekk heller eBay for pent brukte klær. Du kan bruke pengene du sparer til å oppgradere ditt hotellrom.
 5. Utsett større innkjøp til etter ferien. Din bærbare PC vil sikkert holde seg 5-10 måneder og du kan sikkert klare deg med din gamle soffa litt lengre.
 6. Ingen Burger King eller Mc Donald’s. Blir du fristet til å besøke den lokale hamburgerkiosken eller – tenk på at du skal på en megaferie! Spis hjemme – du vil spare både penger og kalorier (om du spiser nyttig mat!).
 7. Gi slipp på hverdagsluksusen. Ofre det ekstra du normalt kjøper (magasiner, solarium, manikyr, teknikkdingser, stryk av skjorter, sjokoladedesserter etc). Husk at det bare er for en kort tid – du skal på ferie!
 8. Selg gamle skolebøker om du er student. List dem på eBay eller nettsider for studenter. Selg gamle saker på finn.no eller andre nettsteder om du har noe liggende som du ikke behøver. Spar pengene i syltetøyskrukken.

Jeg er helt sikker på at du på 3-4 måneder har spart nok til en ganske bra og fin ferie. Lykke til!

Posted by HISOL at 07.47formiddag to Båtliv , Fly , Food and Drink , Forberedelser , Hotell , Humor , Mat og drikke , Music , Musikk , Produkter , Reisemål , Restauranter , Spill , Television , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag november 23 2009

Få betalt for feriereisen

Fellow cuban photographer
En kubansk fotograf - flickr.com, Sam Meztli

Kan du tenke deg å få en ”gratis” ferie? Liker du å skrive, fotografere eller skildre dine reiser – da kan du ta betalt for din reise.

Reiseskribent
Reiseskribenter får betalt for sine artikler, og du behøve rikke være en journalist! Du behøver en pasjon for å reise, et øye for detalj og vet hvordan du kan få din historie levert til redaktøren – slik de ønsker det.

Det spiller ingen rolle hvilken bakgrunn du har – bare du har et positivt ønske kan du bli en reiseskribent. Kravene til å starte opp er ikke store:

 • Du ønsker å lykkes.
 • Du har en interesse i å besøke nye steder og møte nye mennesker.
 • Du kan uttrykke din mening. Det betyr at du kan anbefale eller avråde andre fra å følge i dine steg.
 • Du behøver være observant.
 • Du må ta notater og fortelle andre om din reise.
 • Du lover deg selv å skrive ned reisehistoriene.

Reisefotograf
Din fotografering som du i dag har som hobby kan bli din jobb. Du kan også bli en reisefotograf som kan bli velbetalt for dine bilder. Tenk på at foto av mennesker som hygger seg kan bli en fulltreff – mens markedet av naturfoto generelt kan være mettet.

Det finnes mange muligheter for deg som fotograferer – selg dine foto til tidsskrifter, aviser og nettsider. Gallerier, kjøpesentrum og kafeer er en annen mulighet.

Tips:

Posted by HISOL at 07.38formiddag to Forberedelser , Foto & Film , Kultur , Reisemål , Science , Television , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag september 4 2009

Bra programvare for reisefilmen

uploading

Nå har du vært på reise, familien har overført råmaterialet av filmen til PC-en og står klar til å redigere filmen. Men hvilken programvare skal velges? Skal du kjøre på Windows Movie Maker, Adobe Premiere, MagiX, CyberLink, Roxio, Nero, VideoStudio fra Corel, Apple iMovie, muvee Reveal, Pinnacle, onlineverktøy eller andre filmredigeringsprogram? Her kommer noen tips på hva du kan gjøre med videoredigeringsprogram:

Med rett programvare kand u skape og dele familiens reiser til fjerne strøk med resten av verden eller en begrenset gruppe. Programmene lar deg skape morsomme effekter, videominner som du kan poste på bloggen på sekunder. God programvare gir deg de verktøy du behøver til å samle, redigere og dele filmen. Med de fleste velfungerende programvarer skal du kunne:

Fange film i ulike format fra DV, HDV, MicroDV, AVCHD og analoge filmkamera så vel som digitale og PC-kamera. Du skal også kunne fange film fra TV og VCR-opptaker med rett maskinvare.

Endre filmen – rearrangere, mikse og kombinere. Endre tidshorisont, dra og slipp videoklipp og bilder til sammen. Du skal kunne legge til titler, menyer og tekster. Mange program har ulike menyer og tittelmaler slikat du kan legge på teksteffekter. Dessuten skal du kunne legge til musikk, tale og lydeffekter. Skap bilder og filmer med morsomme lydeffekter!

Dele filmen – post på bloggen. Del med videoblogg på YouTube, Google Video eller la dine venner hente filmklipp på sine favorittnettsteder. Du skal kunne skape online videoalbum. Brenn til DVD, skap videopresenter eller arkiver din samling til DVD eller Blu-ray-disker. Legg populære filmklipp i de mest populære formatene til Windows MediaPlayer, QuickTime og RealVideo.

Hva skal du se etter for videoredigeringsprogram?
Programmene skal være lette å bruke, ha gode muligheter til å fange film i ulike format, må la deg gjøre endringer med lyd, bilde og effekter, overganger, og kunne la deg eksportere til de mest populære formatene. Programmet skal ha god kvalitet og support. Bra dokumentasjon er viktig. Visse program kan ha en høy innlæringsterskel, så det kan gå med tid til å lære seg alle mulighetene.

www.video-editing-software-review.toptenreviews.com finner du en liste over de beste programmene for videoredigering.

Posted by HISOL at 07.54formiddag to Film , Foto & Film , Television , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag september 3 2009

Skape en videofilm

Video capture and rendered output 
Rediger videoen via mobilen… flickr.com - In Veritas Lux

Når du har kommet hjem med filmsekvensene er familien sikkert interessert i å skape en ferdig film. Er du nybegynner finnes det mange muligheter å velge programvare for å sette filmsekvensene til sammen til en hel film digitalt.

Men før du går til det digitale videoredigeringsrommet har jeg noen ideer på hva dere kan tenke på å gjøre med filmsekvensene:

 • Gjøre en oversikts- eller dokumentarfilm over ferien. Hva hendte og hvilke steder besøkte familien på 10-15 minutter
 • Skape en film for hvert besøkte sted
 • Mikse filmene til sammen med tidligere reiser, slik at dere får en serie filmer for hvert år. En god idé om du har små barn, slik at de kan se seg selv endres, vokse og bli større for hver video.
 • Gjøre en film om de landemerker og spennende områder som familien besøkte.

Ta en ALLTID kopi på råfilmen, jobb ikke videre med denne, men bruk en kopi for å skape en ferdig film. Gå igjennom råmaterialet og gjør en liste på hvilke filmsekvenser dere vil bruke – og i hvilken ordning. Dere vil oftest ha filmen kronologisk – men det betyr ikke at du skal behøver flytte filmsekvenser.

Om en scene ikke fungerer og hele familien er enig i det, ta bort den scenen. Du beholder jo den som råmateriale – selv om filmscenen kommer med på ferdig film.

Når du (som er hovedansvarlig for filmredigeringen) gjør et mesterverk – tro ikke at det blir perfekt før hele familien sier det. Om det oppstår store diskusjoner for en scene – da behøver den redigeres mer.

Blir du ikke attakkert – men får bifall – kanskje en ny karriere venter deg? En ny uoppdaget arbeidsløs filmmaker?

Posted by HISOL at 07.48formiddag to Foto & Film , Television | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag september 2 2009

Tips til videofilm - tema

Dances with Camera
Dans med videokamera – flickr.com - Jesse Wagstaff

Familien har kjøpt ett eller flere videokameraer, pakket alt som behøves og ankommet reisemålet og vil starte innspillingen. Her kommer noen tips til hva du kan gjøre, fra hvilke vinkler det er best å filme fra, zooming og solforhold...

Vent til du kommer hjem for å redigere
Det som er bra med videofilming er at det er lett å importere filmene til en PC på kort tid. Når du filmer, forsøk å ta lengre sekvenser, vel vitende om at du kan redigere bort kjedelige partier senere. Med lange sekvenser forsikrer du deg om at du får det du ønsker med. Ha en fin ferie og bruk ikke tid på mange korte sekvenser. Mer er bedre i det lange løpet.

Opp tidlig for å få med miljøet
Tenk det at hele familien er på en fantastisk fisketur til Lofoten. Det skulle helt klart bli fine filmer om dere kom dere opp tidlig for å få noe av det maleriske landskapet rundt dere med fjord og fjell. Hvert sted har sin sjarm – og en god ferievideo viser landskapet særpreg. Så å komme seg opp på morgenen for å få med soloppgangen, landskapet rundt fjorden omkring 10-20 sekunder er megabra.

Ta sekvenser med deg selv
Det hender ofte at personen som filmer ikke kommer med. Om det er mor eller far som filmer mest, er det bra at hvert familiemedlem lærer å filme, slik at alle kommer med. Oppmuntre hverandre til å ta sin lille tid med kameraet hver dag og filme de andre familiemedlemmene.

Videofilming på stranden
Filmer du på stranden er det viktig å tenke på salt og sand, som kan skade videokameraet. Se i håndboken hvilket utstyr som egner seg for å beskytte kameraet, eller bruk en plastpose eller en håndduk. Forsikre deg om at ingen sand kan skade linsene.

Film fra hotellrommet
Er du på hotell – kan det være fint å filme fra balkongen. Ta sekvenser inne på hotellrommet hver dag der du intervjuer alle om dagens hendelser og hva de gjorde.

Zoom for å vise retning og detaljer
Er dere på dyrehagebesøk kan det være fint å zoome sakte inn fra avstand mot dyret. Eller tvert om. For det beste resultat – zoom så lite som mulig. Plasser heller kameraet i en annen posisjon enn å bruke zoomfunksjonen.

Ta stillbilder på stillestående motiv
Går du langs strandkanten og vil ta et bilde på en palme eller fyrhus på bakketoppen bak deg? Da er det bedre å ta ett stillbilde av disse motivene. Når du kommer tilbake hjem er det lettere å redigere...

Landskap og panorering
Tar du film av et større område eller landskap er det greit å panorere sakte over området. Unngå å panorere og zoome for raskt eller for ofte. En velkomponert film fra stativ på uten zoom eller panorering er bedre enn panoreringer over et stort område. Og – flytt deg rundt og ta bilder fra flere vinkler. Husk: panorer bare en gang per filmsekvens. Panorer sakte – men økt takten litt og sakte ned for å stoppe. Det å panorere for raskt er vanlig – spesielt raske panoreringer over landskap blir ikke bra. Flytt videokamerat till ulike sider – ta ikke alltid bilde av samme objekt fra samme side og vinkel. I stedet for å panorere en scene – flytt heller kameraet med objektet du filmer.

En smart idé er å ta med en A4 blackboard/tavle der du kan skrive med store bokstaver opptaksnummer og scene. For hver filmsekvens får du en av familiemedlemmene til å skrive ned det og holde 2 sekunder framfor kameraet.

Posted by HISOL at 07.40formiddag to Film , Television , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag september 1 2009

Forbered videofilmingen

so we took this girl out into the middle of the woods with seven dudes and a video camera...
Flickr.com - scatterbrained 

Om familien er på langferie så er det klart dere vil filme hele reisen, og fange så mange øyeblikk som mulig. Men om du ikke vet hvilket utstyr du skal ta med eller hva du skal filme etter er det ikke så enkelt. Overraskende er det fortsatt mange som drar på ferie uten kamera eller videokamera. Og selv om de tar med videokameraet, glemmer de det på hotellrommet. For å få det meste ut av reisen og filmingen er det bra å tenke på dette før avreise:

 • Ta med et enkelt videokamera (ut i fra dine og familiens behov)
 • Ta med to sett fulladede batterier og lader
 • Ta med flere minneskort (16-32 Gb)
 • Ta med renseutstyr for linser
 • Penn og etiketter for å merke filmene
 • Headset
 • Videokameraets håndbok og programvare (om dere tar med PC)
 • Forlengelseskabler
 • Beskyttelsespose om det blir regn
 • Stativ, et lite og et stort
 • En hvit håndduk for solbeskyttelse ved direkte sollys og for å teste hvitbalanse

Beskytt videokameraet
Å holde rede på og beskytte det lille nyinnkjøpte høyteknologiske videokamera er noe mange bekymrer seg over. Det representerer jo en viss investering, så det siste du vil være med på er at noen stjeler det når du er på ferie.

Du skal ikke gjøre kamerat til en tyverimagnet. Du vill sikkert beskytte det i en liten beltepakke. Men tar du med en videobag med logotypene til Canon, Nikon, Sony eller Panasonic er det en stor risk du tar. Finn heller en videobag uten navn. Husk også å ta med håndreim til kameraet – du vil ikke miste det i bakken.

Gjennom flyplasskontrollen
Det er viktig at videokameraet fungerer. Kommer du til sikkerhetskontrollen og utstyret ikke fungerer, kan det bli en liten utfordring å fortelle sikkerhets-personal hva kameraet gjør. Fungerer det kan du ta eksempelbilder. Røntgenutstyr skader ikke videokameraet, minneskort eller annet elektrisk utstyr.

Posted by HISOL at 07.34formiddag to Film , Forberedelser , Television , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag august 31 2009

Ta med videokamera på reisen

Sony Handycam

Å fange reisen på video er nå en lett sak. Mange av de små miniatyrvideokameraene på markedet er veldig lette å håndtere og støtter de fleste format for visning i både PC og flatskjermformat. Og de seneste modeller med kombinasjonen kamera/videokamera lar ha ett utstyr med – i stedet for to.

Tar du med videokameraet er det smart å bruke et beltefeste som beskytter kamerat. Ta ikke av beltepakken på et offentlig sted. Ha på det under måltider, offentlig transport. Har du det på deg, er det mindre lett å stjele. Gi det heller ikke til fremmede – om du ønsker å bli fotografert.

La ikke kameraet bli liggende på et bord, på parkbenken – selv for et kort øyeblikk. Det er lett å glemme – eller for noen annen å stjele det...

Besøker du museer er det bra å høre om det er restriksjoner for videokameraer eller filming. Om det er det – så lås in kameraet bak informasjonsdesken hos museets personal eller på ditt hotell.

Gå ikke rundt som om ditt videokamera er noe stort. Vær forsiktig, men dra ikke mer oppmerksomhet til deg ved å være for dramatisk.

Husk å kopiere bildene/filmene ut til en bærbar harddisk eller PC hver dag. Lagre ikke hele reisens filmer på videokameraet. Når du fyller opp minneskortet, behold det helt separat fra kamerautstyret. På den måten har du minsket muligheten for at du kommer hjem uten filmer.

Men la ikke heller muligheten til tyveri være noe som hindrer deg i å filme reisen. Å komme hjem med en filmsnutt uten kamera er bedre enn å komme hjem med videokamerat uten bilder.

Posted by HISOL at 07.54formiddag to Film , Forberedelser , Kultur , Kunst , Television , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag august 19 2009

Tips til energisparing for reisende

energy saving lightbulbs (2) 
Foto: overdelen av en flaske beskytter energilampen mot regn. Flickr.com – Paul Keller

Interessert i å spare energi? Tenker du på hvordan din reise påvirker miljøet? Her er seks enkle tips til å spare energi når du reiser:

 1. Fly med visdom Flyreiser konsumerer energi – så med litt planlegging kan du minimere flyreiser, og velg så ofte som mulig et lengre opphold på reisemålet, i stedet for flere korte reiser.
 2. Reis lett Pakk bare det du absolutt behøver. Ta ikke med deg saker du ikke kommer til å bruke. Reduserer du (og mange med deg) bagasjevekten kan du påvirke utslipp av veksthusgasser.
 3. Bestill med ansvar Når du velger hotell, turoperatør eller andre tjenestetilbydere – velg en som tar ansvar med en god og bærekraftig satsning. Se etter informasjon om miljøinitiativ, strategier for å spare energi, minimere søppel, involvering i turismesertifiseringer etc.
 4. Før avgang – slå av lys og de husholdsapparater som ikke behøver elektrisk strøm.
 5. Mens du er på reisemålet – slå av alle lys, varme/kjøleelement (om det er mulig) når du forlater rommet og slå av unødvendige strømslukere (mobilladere, TV, datamaskiner etc.)
 6. Velg grønnere transportmiddel – Ta lokalbussen (som går på biogass eller økologisk drivstoff), intercitytog, trikk eller alternativ som sykkel og ikke-motorisert transport. Det er en mer bærekraftig måte å komme seg rundt og slipper ikke ut klimasgasser.

Det går å reise grønt. Velg med omhu reisemåte, transportmiddel. Og slukk lampene etter deg...

Posted by HISOL at 07.49formiddag to Fly , Flyselskap & flyplasser , Forberedelser , Foto & Film , Hotell , Humor , Mat og drikke , Reisemål , Television , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag juni 23 2009

Hva menn ikke skal gjøre på bryllupsreisen

Romantisk middag
Foto: romantisk middag, flickr.com - photosByCoCo

De følgende tipsene for hva menn ikke skal gjøre på bryllupsreisen kan spare det nygifte brudeparet for mange bekymringer - ikke minst at det ble den siste reisen til sammen...

Er du mann nok til å notere følgende?

 1. Fokuser helt (100 %) på din nye hustru gjennom hele bryllupsreisen og gjør ditt beste slik at det blir en god tid å huske for dere begge. Det betyder at om du ser en vakker hotellvertinne eller en annen vakker jente på byen eller stranden - så holder du deg unna. Din nye ektefelle skal du behandle som en prinsesse!

 2. Slå av TV-en. Om ikke din nye hustru er en fanatisk dyrefilmtilhenger som din tante Olga, vill hun sikkert ikke at du skal bruke tiden på å titte på elger, fugler og bier. Ta din hustru ut og skjem henne bort. Prat og dans og ha det moro!

 3. Din personlig hygiene tar ikke ferie samtidig som deg! Hva betyr det? Jo - du må ha en høy standard her: dusj ofte, kam håret, rens og klipp neglene, vask fingrene etter toalettbesøk. Din nye hustru vil elske deg - men hun vil plutselig miste all lyst til nattens fornøyelser i sengekammeret om du lukter som en lokal hestefarmer.

 4. Vær organisert! Det betyr at hotell er bestilt, transport arrangert, at du har studert kart, tider og reisemål for opplevelsene, at bankkontoen er full, alle nødvendige medisiner er med og forsikringsdokument er oppdatert. Det er ditt ansvar som ektemann å se etter disse selvklare men viktige sakene. Din elskede hustru kommer ikke til å se så elegant ut om dere er strandet langs en øde landsvei og solen steker, du blir heller ikke glad når hun gir sin oppriktige mening om dine manglende evner til organisering!

 5. Det er moro med vulgære vitser og hvem som raper høyest til sammen med guttegjengen. Men på din bryllupsreise tar du absolutt ikke med deg disse avskyelige uvanene - ikke til hotellrommet eller til andre steder med din kjæreste hustru der romantiske gnister skal oppstå. Om du ofte har mageproblemer og behøver få ut luft bakveien, ta medisin eller hold deg til du har et øyeblikk for deg selv.

Posted by HISOL at 07.52formiddag to Food and Drink , Forberedelser , Hotell , Humor , Mat og drikke , Restauranter , Television , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag juni 12 2009

Familietips til sommermoro

Bli ikke desperat over at sommerferien hjemme skal bli kjedelig. Sommeren har nettopp startet, miniputtenes fotballsesong er over, ferien er ennå tre uker unna. Værevarselet for kommende uke sier varme dager med sol og sommer; men kjedsommelighet leder til irritasjon og grinighet.

Ingenting er som grinete og rastløse unger som kjeder seg, og irriterte foreldre som kjefter og smeller. Vi har ikke heller alltid tid til å forberede, beskrive, forklare eller delta i alle prosjekt. Når alle i familien er trøtte og synes kjede seg behøver foreldrene noe som raskt kan engasjere og stimulere med et minimum av forberedelser. Her kommer noen tips slik at en kjedelig dag kan bli til sommer og sol, både i sinn og hjerte:

Gjør hjemmelaget iskrem Det er overraskende enkelt å gjøre! Du kan skaffe en iskremmaskin (frysemaskin) for omkring 400-800 kroner for å gjøre iskrem eller fantastiske sorbéer. En bra oppskrift med lite fett og lite tid, er lett for barna å gjøre: ta fram en pose iskuler, mineralsalt (halitt), 3 liter melk, en kanne kondensert søtmelk, 1 ½ kopp sukker, 1/8 teskje salt, en skje vaniljeekstrakt oppbløtt i to kopper melk. Bland sukker til det er oppløst og ha i ismaskinen. Fyll i melk, isbiter og mineralsalt og kjør blandingen i 40 minutter. Barna kan forberede pynt, toppings og garnering.

Ice cream machine

TV/Internettprosjekt Finn/lei/kjøp en interessant film eller et pedagogisk TV-program og få familien til å se det til sammen, deretter undersøker dere temaet nærmere på internett. Finn informasjon om produksjonsår, skuespillere, fakta, historisk materiale, musikktema, bakgrunnsmateriale, geografi, regissør, komponist etc. Gjør deretter en utklippsbok (Scrapbook) for favorittfilmen/TV-programmet der dere legger inn informasjonen.

Biblioteksbesøk Planlegg å bli der en stund. Barna kan spille dataspill, du kan finne programvare for hjemmet. Sjekk ut og lån nye bøker, lydbøker, DVD-filmer for barna. Da får du fred noen dager fremover.

Barneavdeling

Besøk supermarkedet Er du helt desperat? Et supermarked er ikke helt originalt - men under de nærmeste sommerukene vil du finne en god del salg, så det kan være en god ide å kjøpe klær til skolebruk. Et slikt besøk kan være bra som en spesialbelønning for ett av barna som har oppført seg bra.

Posted by HISOL at 07.50formiddag to Boktips , Film , Forberedelser , Foto & Film , Games , Humor , Kultur , Kunst , Mat og drikke , Television , Tips , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE