Blogg

torsdag januar 28 2010

Hvordan du som turist kan påvirke

Kulturell turisme er en av de største og raskest voksende turistmarkeder. Kultur og kreative industrier er i økende grad brukt til å lansere turistmål og utvikle stedenes konkurransekraft og attraksjonsverdier. Mange reisemål utvikler aktivt sine gripbare så vel som ugripbare tilganger slik at de får sammenlignbare fordeler på den internasjonal turistmarkedsplassen – og for å skape interesse i lokale spesialiteter i møtet med globaliseringen.

IMG_5056_smaller
Fantastiske urørte koraller: Comoro Islands. Foto flickr.com

Som turister lokkes vi til nye eksotiske reisemål (med lokale spesialiteter) – kanskje til steder der ingen av dine slektninger eller arbeidskolleger har vært. Når det gjelder hvordan vi som turister påvirker vårt valg av transportmiddel, reisemåte, reisemål, enten det er på ferie til storbyer eller landsbygd, sommer eller vinter, kan det være smart å tenke på følgende:

1. Finn muligheter for økoturisme
I følte The International Ecoturism Society er økoturisme definert som en ansvarlig reise til naturområder som bevarer miljøet og øker lokalbefolkningens velstand. Her kan det være verdt å planlegge reisen slik at du kan minske påvirkningen på miljø, natur og mennesker.

2. Minsk utslippet av forurensninger
Det å reise jorden rundt, eller til et annet kontinent påvirker naturen globalt. Det å fly er i seg selv en av de største forurensere. Det finnes flere måter å minske miljøutslipp, fra det ekstreme – å gå til reisemålet, ta sykkel, bruke bilen, kollektivtrafikk, tog, båt, til fly. Den mest økovennlige måten å reise på er faktisk tog – hvis du har tid (som mange ikke har).

3. Minsk din påvirking som turist
Med en gang du kommer til reisemålet, uansett hvor hen i verden finnes det måter å redusere din påvirkning lokalt, samtidig som du får en fantastisk opplevelse.

Bruk lokale transportsystemer i stedet får å leie en bil eller ta drosje. Gå gjerne i storbyen i stedet for å ta leiebil/drosje mellom bydelene. Du får oppleve mer!

Tenk på hva du spiser – da mye av miljøutslipp kommer via mattransport. Spis lokalt, gjerne mat fra lokale gårdsbrukere.

Vær også forsiktig med hvordan du reiser til naturområder, skoger, naturparker, strender. Det er et privilegium å besøke slike områder – så forsøple det ikke og bli ikke fristet til å ta 4-hjuls motorsykkel. Ta heller med gode sko/støvler for vandring. Kanskje finnes hesteridning, kanomuligheter?

4. Den beste løsningen
Er din hjemby eller lokalområde en turistattraksjon? Sjansen er stor for at det finnes gode attraksjoner i din egen bakgård! Den beste måten å minske global oppvarming er å oppleve ditt nærområde, besøk dem som om du var en turist. Sjekk ut guideboken på bilioteket og bruk en helg eller to til å sykle omkring og besøk alle stedene som omtales i guidebøkene. Du kan faktisk bli forbløffet over hva du finner...

The Impact of Culture on Tourism

Ta gjerne turen innom 2010 European Ecotourism Conference in Pärnu 26.-29. september, Estland

2010 European Ecotourism Conference in Pärnu

www.european-ecotourism.com/conference-2010

Posted by HISOL at 07.57formiddag to Current Affairs , Fly , Forberedelser , Hotell , Produkter , Reisemål , Science , Tips , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag januar 21 2010

Sikkerhetssjekk - reis med minimal risiko

Buenos Aires Airport, International Check In Area
Buenos Aires Airport, flickr.com - foto Alex E. Proimos

Under de store turisthelgene for flyreiser i slutten av desember og begynnelsen av januar kan det være verdt å se nærmere på sikkerheten – for deg selv og dine medreisende. Flyplassenes sikkerhetsavdelinger rådfører sine reisende å ta med reisedokumenter – billetter, pass, ID-kort etc. – hendig og tilgjengelig for inspeksjon. Jakker tar man av og alle saker som bærbare PC-er, fotoutstyr legges i separate plastkar klar for sikkerhetssjekken

Viktige saker å notere
Jakker og frakker av. Sikkerhetssjekken krever at alle tar av store jakker og frakker for røntgensjekk før man går igjennom metalldetektorene. Det inkluderer frakker eller sportsklær eller store gensere.

Ta ikke med våpen!
Selv ikke kniver eller stikksaker (kampsportsutstyr) er populært i håndbagasjen.

Prat med barna før avreisen
Før du kommer til flyplassen kan du ta en liten prat med barna om sikkerhetskontrollen og hvordan de skal oppføre seg. Barna må nødvendigvis skille seg med slike ting som dukker, lekesaker, pledd eller sin teddybjørn. Eldre barn behøver å vite at de ikke får hindre meddpassasjerer, eller true noen under sikkerhetskontrollen det tas på alvor av sikkerhetspersonal.

Pakk ikke inn gavene
Slå heller inn gavene når du kommer frem på reisemålet. Om en innpakket gave utløser alarmen må sikkerhetspersonalet pakke ut gaven for å sjekke dette.

Bra sikkerhetstips

 • Minsk risikoen for skader – pakk ikke skjøre gjenstander med i innsjekket bagasje – ta dem med in håndbagasjen – eller send dem separat via posten i stedet.
 • Merk all bagasje med navnelapper (også bærbare PC-er og fotoutstyr)
 • Sjekk alltid lommer og dets innehold i frakker og jakker og ytterklær før avreise til flyplassen – da unngår du at forbudte gjenstander blir med på reisen.
 • Overpakk ikke – sikkerhetspersonal kanskje behøver åpne dine vesker – og det kan bli vanskelig å stenge igjen.
 • Lås ikke veskene – da de kanskje må åpnes av sikkerhetspersonal for inspeksjon.

Posted by HISOL at 07.54formiddag to Fly , Flyselskap & flyplasser , Food and Drink , Forberedelser , Foto & Film , Mat og drikke , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag januar 20 2010

Reis økonomisk – men flykt ikke

Hybrid Airlines ticket
Flybilletter er bra å ha... flickr.com, wili_hybrid

Etter julen er en god del i økonomisk knipe – og å flykte fra regninger, gjeld og personlig konkurs er ikke noe mål. Den økonomiske smellen får man ta. Men ønsket om å flykte fra hverdagens mas og tjas ligger i alle mennesker. Har du betalt alle regninger og har penger til overs kan det være verdt å planlegge neste reise – men tenk økonomisk.

Vær fleksibel med reisedato - Hvis du kan planlegge i god tid er det større sjanse for å finne billige billetter. Bruk flere nettsteder og sammenlign prisene. Bruk tid – du kan også finne reisepakker som inkluderer hotell – billigere en bare flyreisen alene.

Noen generelle tips for å finne billige billetter

 • Planlegg i god tid – dess mer du planlegger dess billigere billetter vil du finne
 • Vær tålmodig – men ikke for tålmodig. Merker du etter et par dager eller en uke at prisene begynner å stige – slå til.
 • Vær fleksibel – hvis du har avreisen på en torsdag og hjemreisen på en mandag vil du finne at billetten ofte blir billigere om du flyr ut fredag og hjem på søndag.
 • Lytt ikke til folk som sier de kan slå ut billettsystemet. Det finnes mange som sier de kan bestille på spesielle tider eller dager – men det stemmer ikke. Kjenner du selv at du har fått en bra og prisverdig billett – stemmer det sikkert.
 • Går prisen ned skader det ikke å spørre hvorfor. Noen ganger vil du bestille og prisen går ned neste dag. Det skader ikke å ringe flyselskapet og høre hvorfor – kanskje kan de redusere din pris. Hvis ikke – klag ikke, det hender ofte – ting kommer på salg – rett etter at man har bestilt reisen. Sorry.
 • Sjekk dag og tid for din reise og hvordan det påvirker total transportkostnad. Bruker du offentlige transportmidler til flyplassen, pass på slik at du ikke bestiller billetten før flyplassen har åpnet. Hvis innen kan kjøre deg, bestill ingen billett midt på dagen. Hvis du ikke behøver en drosje for 200-400 kroner, kunne du ha spart penger til en billigere billett.

Posted by HISOL at 07.48formiddag to Fly , Flyselskap & flyplasser , Hotell , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag januar 19 2010

Planlegg en billig sydenreise

Å unnslippe den kalde vinter for reisemål i varmere land behøver ikke koste allverden. Med litt enkel planlegging kan du få en veldig billig reise. Her kommer tipsene.

Spare penger og fremdeles den gode gamle måten å gjennomleve økonomiske kriser. Men drømmen om å unnslippe vinterklimaet til fordel for reisemål i sydligere strøk, uten å bruke mye penger, står øverst på de flestes ønskeliste de vil gjøre i øyeblikket.

Bruk Internett for planleggingen
Det å planlegge en feire til syden kan bli like morsomt som selve reisen da det er mange utmerkede nettsteder som selger billige fly- og hotellreiser. Det å bestille over Internett har blitt svært så populært og kosteffektivt – en enkel rutine nå. Bestillingssystemer via Internett gjør det lett å planlegge – selv for noviser, eller de som sjelden reiser...

Coconuts germinating on unspoiled beach
Kokosnøtter på en urørt strand. Flickr.com - Uploaded.

Utnytt billige flyreiser
Vær økonomisk og utnytt att vinteren kan gi deg billige billetter – selv for de strammeste budsjett. Er du fleksibel med avgangstider og reisemål er det for det meste lett å finne bilige flyreiser – et eventyr venter deg.

Velg beste reisemål for vinterferien
Gran Canaria er kanskje mest kjent for oss fra høye nord som en et reisemål for vinterferier. Varmen og solen under kalde vintermåneder får oss til å lengte tid. Den andre største øya på Gran Canaria har et behagelig vinterklimat som vanligvis ikke går under 20 grader og garanterer mange fine soltimer hver dag.

Møt våren på De saroniske øyene
De saroniske øyene (Egina, Poros, Hydra og Spetses) er en lite gruppe øyer i nærheten av Hellas kyst. Kombiner avkopling, velvære og strender som ikke er fullpakkede med folk med kulturelle besøk til museer og ruiner – ideelt for en vårflørt eller pause tidlig vår – før turistsesongen har våknet til liv...

Posted by HISOL at 07.51formiddag to Båtliv , Forberedelser , Reisemål , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag januar 18 2010

Reisetips til vinterferien

Ski panning (more photos on comments) Utfor med ski. Foto Chaval Brasil, flickr.com

Unnslippe vinterkulda eller omfavn snøen? Hva er vinteren uten litt snø? Venter hele året for å komme til ditt drømmested der solen skinner under vintermånedene finnes det bra ideer bare venter på deg som vil bort fra kulde og snø. Bekymre deg ikke om passasjerer har ulike interesser – dagens vintersportshotell har også muligheter for deg som ikke er født med slalåmski på beina.

Bestill ski- eller snowboardferie
Om du har bestemt deg for at denne vinteren skal du komme deg opp i skiheisen eller prøve snowboarding. Da blir det store spørsmålet: hvor skal jeg dra? Det finnes utallige valgmuligheter når det gjelder skiferier, så før du bestiller reisen, tenk på følgende:

 • Vil du gå på ski eller bruke snowboard i en spesiell region? Om du går på ski i Norge (ikke så langt i fra der du bor!), i tyske, østersiske eller sveitsiske alper eller USA? Mulighetene er mange!
 • Vil du at pakketuren skal inkludere alt fra flybillett, hotell og lokaltransport – slik at du kan utnytte bonuskort/medlemskap? Store flyselskap tilbyr skireiser og vintersportssteder gir deg all-inclusive (måltider, transport, heisbilletter etc).
 • Vil du kanskje ha tilleggsaktiviteter (shoppint, restauranter, barer) eller en hytte i nærheten av skibakken?`

Uansett hva du velger er det flere muligheter og aktiviteter som bare venter deg – og hvilken type turist du er.

Posted by HISOL at 07.43formiddag to Forberedelser , Reisemål , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag januar 15 2010

Fotosafari på vinterstid

Frosty wire fence Frosty wire fence. Flickr.com - Ernst Vikne

Er du interessert i å forevige de fantastiske og flotte motivene og uteaktivitetene på vinteren? Kaldt vær er en stor utfordring for fotografer og kamerautstyr. En god del fotografier blir dårlige på grunn av spesielle lysforhold i snø og sterk sollys – noe som påvirker en hel del. Regelen for å fotografere i snø er egentlig veldig enkel – de fleste bilder vil bli for mørke eller med en blåtone om du bruker kameraets automatiske innstillinger.

Om du fotograferer snø på en overskyet dag vil du få et kjedelig eller grått bilde – nesten uansett hva du gjør. Det er en utfordring å ta gode vinterbilder, selv for de mest vante fotografer – men det går bedre om du prøver deg frem.

Ta på deg varme og komfortable klær, kanskje truger og ski for å komme deg ut i gode naturforhold. Vinteren gir deg muligheter som er unike og helt annerledes enn vår, sommer og høstsesongen.

The snowman and his camera
Snømannens kamera – flickr. com, Pylon757

Beskytt kameraet
Hold kameraet så varmt som mulig og unngå kalde batterier. Ha kameraet inne i jakken. Bruk alkaliske batterier vinterstid. Ta med ekstra batterier. Om det snør, beskytter du kameraet i en kamerapose, ziplåspose eller –bag. Gjør en åpning objektivet. Blås ikke snø av kameralinsen. Børst i stedet snøen lett av kameraet.

Når du er ferdig for dagens fotojakt kan du plassere kameraet i en liten plastpose for å beskytte det mot kondens.

Noen fototips

 • Det er mange gråe skyer på vinterhimmelen. Bruk et graderingsfilter for å få farge på himmelen, mens forgrunnen blir naturlig.
 • Fotograferer du dyreliv i snømiljø kan du minske kontrasten med en blits.
 • Forbered deg før turen ut i vintermiljøet, sjekk utstyr og at du har det lett tilgjengelig.
 • Sollyset tidlig morgen og sent ettermiddag (soloppgang og solnedgang) gir fantastiske fotomuligheter. Stå tidlig opp og du vil få din belønning!
 • Se etter kontraster og objekter i naturmiljøet å vinterstid. Forsøk ulike fotoposisjoner. Fang fargene for å skape dramatiske effekter mot den vite snøen.
 • For å minske himmelen i bildet kan du posisjonere deg høyere og fotografer nedover.
 • Fotografer fuglelivet – men det er en utfordring med foto i snø og lang blendertid.

Les mer om vinterfotografering

Posted by HISOL at 07.43formiddag to Film , Foto & Film , Kunst , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag januar 14 2010

Opplev snø og moro

Nå har snøen lagt seg i de fleste landsdeler – kulda har bitt seg fast. Da er det dags å komme seg ut og ikke gjemme seg innendørs! Vintertiden gir hele familien mange muligheter til morsomme aktiviteter ute. Det er bra når barna er aktive – på hvilken som helst måte, men å gjøre saker ute til sammen er fantastisk. Opplev mulighetene med skigåing, skøyting, snøaking eller kanskje hundesleder.

Den største utfordringen om vinteren er å komme seg ut – å ikke gå i overvintringsmodus innendørs. Været er bare et hinder om du ikke har gode klær.

Så – ta med familien ut i snøen. Ta fram sleden, pulken, akebrettet og finn nærmeste akebakke. Forresten – du behøver ingen riktig akebrett, en svart søppelpose rekker.

Gjør et snøfort, en snømann eller en engel. Du kan også gjøre sommeraktiviteter ute i snøen: frisbee, fotball eller leke gjemsel.

Hunder har en fantastisk tid i snøen. Så skaff hundeseler, potefett og ta fram skiene. Hunden hjelper gjerne til å trekke opp både små og store i bakkene.

Kill the Boxer
Hunder trives godt i snøen! Flickr.com – Pétur Gunnarsson

Og ønsker du å komme litt vekk fra lokalmiljøet og krydre snøaktivitetene er det bare å ta turen til kjente vintersportssteder som Bad Gastein, Beitostølen, Davos, Funäsdalen, Hovden i Setesdal, Kvitfjell, Oppdal, Tromsø Alpinsenter eller Åre.

Posted by HISOL at 07.51formiddag to Dyr , Hotell , Reisemål , Sport , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag januar 13 2010

Innaktiviteter når det er kaldt

Lego_Maze_Eric_4.jpg
Ta fram legoklosser og brettspill når det er kaldt ute. Flickr.com - anvilon

Hva kan du gjøre inne i varmen når det er kaldt gufsete vær ute? Har du små rastløse barn, er det bra med oppmuntring – og kreativitet.

Her kommer noen ideer som små og store kan gjøre til sammen:

 1. Brettspill og selskapspill – ta fram Monopol, sjakk, Scrabble, bandu, Trivial Pursuit, Pictionary, domino, kortstokken, Mahjong, TV-spill...
 2. Lydbøker og hørespill.
 3. Kreative aktiviteter som maling, tegning, collage, stensiler, farging, gjør papirkunst...
 4. Ta fram legoklossene, fyll på med nye varianter
 5. Dukkeleker
 6. Gjør et lekehus av møbler, dyner, tepper, laken. Kanskje en fantasireise?
 7. Baking – kaker, muffins, bløtkaker, brød...
 8. Leker med modellerleire
 9. Rydde først og så lek
 10. Legg ut fuglefrø på verandaen og studer fuglelivet. Skriv en dagbok over hvilke fugler du ser og tegn ned fuglende, informasjon om tider og antall.
 11. Arbeid i frimerke-, mynt-, seddelsamlingen eller andre samlinger: sportskort, fossiler eller hva du eller familien nå samler på. Sorter, merk og studer.
 12. Gjør en søkeliste på Internett for neste feriereise eller neste innkjøp. Planlegg, kom med forslag og skriv opp en liste for ansvarsområder og forslag til aktiviteter.
 13. Rydd i digitale bildearkiv. Sorter og flytt bilder i ulike mapper og kataloger.
 14. Gjør digitale kunstverk, det finnes mange onlineprogram å velge mellom.

Posted by HISOL at 07.58formiddag to Forberedelser , Foto & Film , Games , Humor , Kunst , Produkter , Reisemål , Spill , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag januar 12 2010

Tre tips til vinteraktiviteter

Speed racer
Det kan gå fort med akebrett. Foto flickr.com - Anders Hansen

Psykologer sier at vinteren kan være en tid for depresjoner, både for store og små. Værforholdene her oppe i høye Nord kan få folk til å holde seg inne under vintertiden, eller kreve spesialklær for aktiviteter utendørs. Men av erfaring vet jo alle at vinteren er en tid til bra muligheter for å omgås utendørs – med aktiviteter for hele familien.

Vinteraktiviteter, både ute og inne gir jo gode minner, forsterker familiebånd og kan være moro, for foreldre og små krabater. Her kommer noen tips til hva du kan gjøre for å holde depresjoner og sykdom på avstand:

Skiturer eller snowboard
Bor du i nærheten av slalåmbakken eller kupert terreng? Da er dette moro i skibakken. Hele familien kan delta. Vi behøver ikke dra langt for å finne en bakke der selv minstemann får god fart på små ski eller akebrett.

Med truger/snøsko på
Kanskje ingen sport – men billigere og saktere en ski. Moderne truger er lettere og ergonomiske. Alle kan gå med truger, og du kommer ut i snøføret, og kan gå i fint vinterføre mot utkiksplasser eller gjøre en liten snøborg. Ta med nistemat, gløgg, varm sjokolade og godt humør.

Skøyter på bena
Ikke alle kan ta en piruett med skøyter på bena eller danse isbalett. Men skøyter krever litt trening. Stødige ben og balanse øves fort opp. Går bra for nybegynnere – både innendørs skøytebaner finnes – men naturen gir fantastiske forhold. Dra alltid flere ut på skøytetur, ta med pigger, staver, ekstra klær innpakket i plastposer, sikkerhetsutstyr. Sjekk alltid lokale vannforhold.

LIB-11204
På skøyter på isen på Audna. I bakgrunnen bebyggelsen på Nordre Valle. Foto flickr.com - Lindesnes kulturtorv

Alternativet til kaldt klimat er å rømme kulden og ta en ferietur til sydligere himmelstrøk, gjerne med palmer og fine strender…

Posted by HISOL at 06.49formiddag to Forberedelser , Sport , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag januar 11 2010

Hold varmen i kulda, 5 tips

Vinterekspertene fra NATO er nå samlet på Forsvarets vinterkurs på Terningmoen. Det har vært kaldt, minus 30 grader, så de burde vite hvordan kulde og snø påvirker soldatene i polare områder. For deg som har tenkt deg ut når det er minusgrader, kald vind, men klar sol, kan det være verdt å planlegge ferden.

Her kommer noen tips fra Forsvaret til deg som har tenkt deg ut i skisporet, slalåmbakken eller opp i fjellheimen i kulda – enten det er i lokalmiljøet eller alpine miljø på de kjente turiststedene…

 • God kledsel Bruk klær i flere lag. Minst tre lag med plagg, innerplagg, mellomlag og ytterlag som beskytter mot kaldt vær og føre. Ull er bra både som inner- og mellomplagg. Unngå bomull som inner- og mellomplagg.
 • Ytterbekledning Bruk vindtette og vannavisende ytterklær. Tettvevd bomull er bra for tørt og kalde værforhold. Tenk på at klærne skal være romslige. Luft isolerer. Bruk votter i stedet for hansker (som isolerer mindre).
 • Bruk hodeplagg Kroppen avgir mye varme fra hals- og hoderegionen. Det største varmetapet kommer fra hodet.
 • Sko og strømper Romslige sko som gir plass til varme sokker og såler. Kanskje ett nummer større sko på vinteren? Bruk ullsokker/ullstrømper.
 • Hygiene Er du på langferd eller behøver overnatte i kaldt værlag behøver du ikke tenke på barbering eller for mye ansiktsvask. Det fjerner hudens fettlag.

Og husk å beveg deg mye om du fryser. Se opp ved tegn til forfrysning, nedsatt følelse i huden. Observer også om du eller dine venner får fargeforandringer og hvite prikker i ansiktet. Det kan være symptom på forfrysning.

Les mer om kalde vinteraktiviteter:

Posted by HISOL at 07.53formiddag to Forberedelser , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE