Blogg

fredag januar 29 2010

Eksempel på positiv turisme

Mountains along the Ulvikfjord
Ulviksfjord med fjell i bakgrunnen - foto flickr.com - _tbw_

Langsiktig og bærekraftig utvikling av turismen møter behovet til dagens turister og regioner og beskytter miljøet, samtidig som det skaper muligheter for fremtiden. Det er dog viktig med handlingsplaner slik at økonomiske, sosiale og estetiske behov kan fullføres, samtidig som den kulturelle integriteten, økologiske prosesser og biologisk mangfold og livssystemer støttes.

Positiv turisme er langsiktig – det fokuserer på økonomi-, miljø- og sosiokulturelle -faktorer.

Økonomi

 • Utenlandsk valuta
 • Skatter
 • Arbeidsmuligheter

Miljø

 • Gir en økonomisk verdi til urørte naturresurser
 • Oppmunter til etableringen av nasjonalparker og beskyttede områder

Sosiokulturell

 • Gir økonomisk verdi til tradisjonell kust, håndverk og kulturresurser
 • Oppmuntrer til bevaringen av historiske steder og verdensarv
 • Fostrer hos vertssamfunnet en toleranse og aksept for ulike kulturer.

I Hordaland finnes flere aktive landskapsparker som via kulturlandskap og levende aktive bygder gir reisende i Norge en annerledes og fantastisk opplevelse.

Les mer på www.landskapspark.no

På The Good Travel & Tourism Wiki kan du ta del av internasjonale erfarenheter: www.goodtravelwiki.com

Posted by HISOL at 07.47formiddag to Current Affairs , Kultur , Kunst , Reisemål , Science , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag januar 28 2010

Hvordan du som turist kan påvirke

Kulturell turisme er en av de største og raskest voksende turistmarkeder. Kultur og kreative industrier er i økende grad brukt til å lansere turistmål og utvikle stedenes konkurransekraft og attraksjonsverdier. Mange reisemål utvikler aktivt sine gripbare så vel som ugripbare tilganger slik at de får sammenlignbare fordeler på den internasjonal turistmarkedsplassen – og for å skape interesse i lokale spesialiteter i møtet med globaliseringen.

IMG_5056_smaller
Fantastiske urørte koraller: Comoro Islands. Foto flickr.com

Som turister lokkes vi til nye eksotiske reisemål (med lokale spesialiteter) – kanskje til steder der ingen av dine slektninger eller arbeidskolleger har vært. Når det gjelder hvordan vi som turister påvirker vårt valg av transportmiddel, reisemåte, reisemål, enten det er på ferie til storbyer eller landsbygd, sommer eller vinter, kan det være smart å tenke på følgende:

1. Finn muligheter for økoturisme
I følte The International Ecoturism Society er økoturisme definert som en ansvarlig reise til naturområder som bevarer miljøet og øker lokalbefolkningens velstand. Her kan det være verdt å planlegge reisen slik at du kan minske påvirkningen på miljø, natur og mennesker.

2. Minsk utslippet av forurensninger
Det å reise jorden rundt, eller til et annet kontinent påvirker naturen globalt. Det å fly er i seg selv en av de største forurensere. Det finnes flere måter å minske miljøutslipp, fra det ekstreme – å gå til reisemålet, ta sykkel, bruke bilen, kollektivtrafikk, tog, båt, til fly. Den mest økovennlige måten å reise på er faktisk tog – hvis du har tid (som mange ikke har).

3. Minsk din påvirking som turist
Med en gang du kommer til reisemålet, uansett hvor hen i verden finnes det måter å redusere din påvirkning lokalt, samtidig som du får en fantastisk opplevelse.

Bruk lokale transportsystemer i stedet får å leie en bil eller ta drosje. Gå gjerne i storbyen i stedet for å ta leiebil/drosje mellom bydelene. Du får oppleve mer!

Tenk på hva du spiser – da mye av miljøutslipp kommer via mattransport. Spis lokalt, gjerne mat fra lokale gårdsbrukere.

Vær også forsiktig med hvordan du reiser til naturområder, skoger, naturparker, strender. Det er et privilegium å besøke slike områder – så forsøple det ikke og bli ikke fristet til å ta 4-hjuls motorsykkel. Ta heller med gode sko/støvler for vandring. Kanskje finnes hesteridning, kanomuligheter?

4. Den beste løsningen
Er din hjemby eller lokalområde en turistattraksjon? Sjansen er stor for at det finnes gode attraksjoner i din egen bakgård! Den beste måten å minske global oppvarming er å oppleve ditt nærområde, besøk dem som om du var en turist. Sjekk ut guideboken på bilioteket og bruk en helg eller to til å sykle omkring og besøk alle stedene som omtales i guidebøkene. Du kan faktisk bli forbløffet over hva du finner...

The Impact of Culture on Tourism

Ta gjerne turen innom 2010 European Ecotourism Conference in Pärnu 26.-29. september, Estland

2010 European Ecotourism Conference in Pärnu

www.european-ecotourism.com/conference-2010

Posted by HISOL at 07.57formiddag to Current Affairs , Fly , Forberedelser , Hotell , Produkter , Reisemål , Science , Tips , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag januar 27 2010

Er turismen ond?

For 40-50 år siden trodde vel ingen at turismen skulle bli en så stor, med en så fenomenal vekst. Lite ble gjort for å studere turismens påvirkning. I stedet ble turismen på 50-60-tallet sett på som en «røyk mindre», «skreddersydd industri» for tredje verdensland.

Bangladesh birds Bangladesh fugler - flickr.com, joiseyshowaa

I dag er det økende bekymringer over hele verden at turismen – likt ingen annen industri – har begrensninger og at den «forurenser» ikke bare det fysiske, men også på det kulturelle plan.

Selv om turismen ser ukomplisert ut er det et komplekst fenomen som påvirker reisemål, i stort antall og på mange varierte måter. Som en industri genererer turismen penger, øker arbeidstilfeller og gir muligheter for å få innført verdifull utenlandsk valuta til fattige land.

I tillegg er det også en kilde til inntekter som kan brukes for å restaurere og vedlikeholde turistmål – for eksempel eldgamle monumenter og nasjonalparker. Ser man turismen på den måten virker det som om turismen er en positiv kraft.

Men – som en ødelegger av følsomme økosystemer, en kilde til forurensninger, noe som forstyrrer eldgamle kulturer, ser jeg turismen som en negativ kraft.

Er turismen god eller dårlig? Hva som regnes er den positive eller negative påvirkningen på reisemålet.

Posted by HISOL at 07.52formiddag to Dyr , Kultur , Kunst , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag januar 26 2010

Katastrofeturisme

Er du nysgjerrig i katastrofeområder? Kan du tenke deg besøke steder med vulkanutbrudd, jordskjelv eller flomkatastrofer? Siden vi mennesker er nysgjerrige av natur så vil vi gjerne oppleve disse fantastiske naturfenomen, og få oppleve spennende situasjoner...

majestic mayon volcano.. Majestetiske Mayonvulkanen på Filippinene - foto flickr.com, Sir Mervs

Et eksempel er turister som valfartet til vulkanutbruddet i desember på fjellet Mayon, Albay, Filippinene. Det virker være en intens aktivitet i følge observasjoner. Lava som flyter 5,7 kilometer fra krateret og nedover fjellskråningen. Dette truet kokosnøttplantasjene i området. 44 jordskjelv var relatert til vulkanutbruddet. Omkring 50 000 mennesker fikk evakueres til 30 «flyktningleire».

Et annet begrep er volontørturisme eller hjelpeturisme innen dette området. Drevet av ønsket å få oppleve en katastrofe – og muligheten til å hjelpe til – til å gi tilbake, lokker mange turister. De lokkes til slike områder og finner muligheter til å jobbe som frivillige hjelpearbeidere under sin ferie.

Du kan altså dra på en luksusreise turistsentre i et fattig utviklingsland, bo på et femstjerners hotell og på formiddagene besøke slumområder, ta turen ut til lokalbefolkninger for å hjelpe til med fattigdomsbekjempning, helseprogram, byplanlegging, ingeniørarbeide etc.

Flere ikke-statlige organisasjoner (Non Governmental Organizations), kirker, politiske partier og samarbeidsorganisasjoner for miljø- og kvinnesaken tilbyr muligheter for deg som vil jobbe som volontør.

Kjennes det rett for deg å bo på et 5-stjerners hotell og hjelpe til med arbeide i slumstrøk noen timer på formiddagen når du er på ferie? Kan du tenke deg å dra på luksusferie med båtcruise til Haiti og hjelpe til som frivillighetsarbeider?

Haiti Earthquake Jordskjelvet i Haiti, Foto UNDP, flickr.com

Les mer om emnet på www.voluntourism.org.

Posted by HISOL at 07.53formiddag to Current Affairs , Reisemål , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag januar 25 2010

Sexturisme og barneprostitusjon

Turisme med formål å ha seksuell omgang er ikke noe nytt. Så fort kommunikasjonsmidler og masseturismen ble etablert satte prosessen i gang. Heller ikke barneprostitusjon er noe nytt. Det år reise mellom ulike kontinent og forlyste seg er dog enklere i dag enn for 50 år siden. At voksne mennesker setter dette i system er heller ikke nytt. Men det ble mye enklere etter introduksjonen av Internett på slutten av 1990-tallet, og spesielt enkelt nå, når hemmelige onlineforum der medlemmer bytter adresser, tjenester og tilbyr sex med hverandre.

Sexturismen er selvsagt baksiden av vanlig turisme og det er voksne som utvikler barneprostitusjon. Det er ikke barna som tar initiativ – det finnes alltid en voksen i bakgrunnen. Som tjener penger.

Fattige land er blant favoritter for sexturistene. Hvorfor det? Jo – det er lettere å komme seg vekk fra et lokalsamfunn som holder oppsikt over en her oppe i Nord og overgripere «forsvinner» til Thailand, Karibiske øyer, Afrika, Asia etc. – her kan man treffe andre likesinnede – langt fra hjemlandet.

Tidligere så nok representanter for lokale myndigheter i de landene som hadde organisert sexturisme igjennom fingrene når det gjaldt sexturismen – de var gjerne selv involvert i begivenhetene.

I dag har mange kvinne-, bistandsorganisasjoner, kirker og internasjonale myndigheter et verdensomspennende samarbeid når det gjelder sexturisme – og mange av de fattige landene får hjelp til å bygge opp en turismeindustri basert på prinsipper som stopper eller forstyrrer seksturismen.

Men – da seksualiteten er sterk drivkraft og en menneskelig impuls – du befinner deg i et land lang borte med sol og varme strender, med vakre mennesker rundt deg, kanskje påvirket av alkohol, så er det mye som skal til for at du ikke tar neste steg...

Les mer om nettverk mot sexturisme – og hva du kan gjøre for å forhindre dette:

Posted by HISOL at 07.49formiddag to Reisemål , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag januar 22 2010

Kundefordeler med flyselskapsamarbeid

Når de store flyselskapene samarbeider skaper det store fordeler for oss konsumenter.

Flyselskaper over hele verden bygger sin virksomhet på de samme flystrekningene og code-sharing-programmene. Hver avgang med et flyselskap har et eget nummer, et flightnummer. Alle flyavganger med SAS har en bokstavkode og et nummer. For eksempel SK. Flyreiser med Lufthansa begynner med LH, og så videre.

Code-sharing gir flere fordeler for reisende – det gjør det mulig å ta seg fra punkt A via C til punkt B med ulike flyselskap – med samme billettkombinasjon utstilt på et flyselskap uansett om det i praksis er en operatør.

En vanlig løsning er at selskapene i flyalliansen har code-sharingavtaler for sine respektive flyruter mellom landene – spesielt hjemland. Med code-sharingavtaler kan du som passasjer velge ulike kombinasjoner på avganger i hver retning.

Du bør besøke alliansens eget nettsted for mer detaljert informasjon. Den gode nyheteen er at du kan få fordeler med å fly i deres program enn du trodde.

Her er en liste på de største internasjonale code-sharing programmene:

Oneworld Alliance
Oneworld flyr til over 700 reisemål, nesten 550 flyplasser over hele verden. Flyflåten består av omkring 2000 flyt. 11 flyselskap inngår:

 • American Airlines
 • British Airways
 • Cathay Pacific
 • Finnair
 • Iberia
 • LanChile
 • Japan Airlines
 • Qantas
 • Mexicana
 • Malev Hungarian Airlines
 • Royal Jordanian

Star Alliance


Etablert år 1997, Star Alliance tilbyr reiser til 1077 reisemål til 175 land. Flåten består av nesten 4000 fly. 26 flyselskap inngår:

 • Air Canada
 • Air China
 • Air New Zealand
 • ANA - All Nippon Airways
 • Asiana Airlines
 • Austrian Airlines
 • Blue1
 • BMI British Midland
 • Brussels Airlines
 • Continental Airlines
 • Croatia Airlines
 • Egypt Air
 • LOT Polish Airlines
 • Lufthansa
 • SAS - Scandinavian Airlines
 • Shanghai Airlines
 • Singapore Airlines
 • South African Airways
 • Spanair
 • Swiss International Airlines
 • TAP Air Portugal
 • Thai Airways
 • Turkish Airlines
 • United Airlines
 • US Airways
 • US Airways

SkyTeam
SkyTeam tilbyr reisemål til 856 reisemål til 169 land verden over. Ni flyselskap og to partnerflyselskap inngår:
 • Aeroflot
 • Aeromexico
 • Air France
 • Alitalia
 • China Southern Airlines
 • CSA Czech Airlines
 • Delta Air Lines
 • KLM Royal Dutch Airlines
 • Korean Air
 • Air Europa
 • Kenya Airways

Posted by HISOL at 07.58formiddag to Fly , Flyselskap & flyplasser , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag januar 21 2010

Sikkerhetssjekk - reis med minimal risiko

Buenos Aires Airport, International Check In Area
Buenos Aires Airport, flickr.com - foto Alex E. Proimos

Under de store turisthelgene for flyreiser i slutten av desember og begynnelsen av januar kan det være verdt å se nærmere på sikkerheten – for deg selv og dine medreisende. Flyplassenes sikkerhetsavdelinger rådfører sine reisende å ta med reisedokumenter – billetter, pass, ID-kort etc. – hendig og tilgjengelig for inspeksjon. Jakker tar man av og alle saker som bærbare PC-er, fotoutstyr legges i separate plastkar klar for sikkerhetssjekken

Viktige saker å notere
Jakker og frakker av. Sikkerhetssjekken krever at alle tar av store jakker og frakker for røntgensjekk før man går igjennom metalldetektorene. Det inkluderer frakker eller sportsklær eller store gensere.

Ta ikke med våpen!
Selv ikke kniver eller stikksaker (kampsportsutstyr) er populært i håndbagasjen.

Prat med barna før avreisen
Før du kommer til flyplassen kan du ta en liten prat med barna om sikkerhetskontrollen og hvordan de skal oppføre seg. Barna må nødvendigvis skille seg med slike ting som dukker, lekesaker, pledd eller sin teddybjørn. Eldre barn behøver å vite at de ikke får hindre meddpassasjerer, eller true noen under sikkerhetskontrollen det tas på alvor av sikkerhetspersonal.

Pakk ikke inn gavene
Slå heller inn gavene når du kommer frem på reisemålet. Om en innpakket gave utløser alarmen må sikkerhetspersonalet pakke ut gaven for å sjekke dette.

Bra sikkerhetstips

 • Minsk risikoen for skader – pakk ikke skjøre gjenstander med i innsjekket bagasje – ta dem med in håndbagasjen – eller send dem separat via posten i stedet.
 • Merk all bagasje med navnelapper (også bærbare PC-er og fotoutstyr)
 • Sjekk alltid lommer og dets innehold i frakker og jakker og ytterklær før avreise til flyplassen – da unngår du at forbudte gjenstander blir med på reisen.
 • Overpakk ikke – sikkerhetspersonal kanskje behøver åpne dine vesker – og det kan bli vanskelig å stenge igjen.
 • Lås ikke veskene – da de kanskje må åpnes av sikkerhetspersonal for inspeksjon.

Posted by HISOL at 07.54formiddag to Fly , Flyselskap & flyplasser , Food and Drink , Forberedelser , Foto & Film , Mat og drikke , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag januar 20 2010

Reis økonomisk – men flykt ikke

Hybrid Airlines ticket
Flybilletter er bra å ha... flickr.com, wili_hybrid

Etter julen er en god del i økonomisk knipe – og å flykte fra regninger, gjeld og personlig konkurs er ikke noe mål. Den økonomiske smellen får man ta. Men ønsket om å flykte fra hverdagens mas og tjas ligger i alle mennesker. Har du betalt alle regninger og har penger til overs kan det være verdt å planlegge neste reise – men tenk økonomisk.

Vær fleksibel med reisedato - Hvis du kan planlegge i god tid er det større sjanse for å finne billige billetter. Bruk flere nettsteder og sammenlign prisene. Bruk tid – du kan også finne reisepakker som inkluderer hotell – billigere en bare flyreisen alene.

Noen generelle tips for å finne billige billetter

 • Planlegg i god tid – dess mer du planlegger dess billigere billetter vil du finne
 • Vær tålmodig – men ikke for tålmodig. Merker du etter et par dager eller en uke at prisene begynner å stige – slå til.
 • Vær fleksibel – hvis du har avreisen på en torsdag og hjemreisen på en mandag vil du finne at billetten ofte blir billigere om du flyr ut fredag og hjem på søndag.
 • Lytt ikke til folk som sier de kan slå ut billettsystemet. Det finnes mange som sier de kan bestille på spesielle tider eller dager – men det stemmer ikke. Kjenner du selv at du har fått en bra og prisverdig billett – stemmer det sikkert.
 • Går prisen ned skader det ikke å spørre hvorfor. Noen ganger vil du bestille og prisen går ned neste dag. Det skader ikke å ringe flyselskapet og høre hvorfor – kanskje kan de redusere din pris. Hvis ikke – klag ikke, det hender ofte – ting kommer på salg – rett etter at man har bestilt reisen. Sorry.
 • Sjekk dag og tid for din reise og hvordan det påvirker total transportkostnad. Bruker du offentlige transportmidler til flyplassen, pass på slik at du ikke bestiller billetten før flyplassen har åpnet. Hvis innen kan kjøre deg, bestill ingen billett midt på dagen. Hvis du ikke behøver en drosje for 200-400 kroner, kunne du ha spart penger til en billigere billett.

Posted by HISOL at 07.48formiddag to Fly , Flyselskap & flyplasser , Hotell , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag januar 19 2010

Planlegg en billig sydenreise

Å unnslippe den kalde vinter for reisemål i varmere land behøver ikke koste allverden. Med litt enkel planlegging kan du få en veldig billig reise. Her kommer tipsene.

Spare penger og fremdeles den gode gamle måten å gjennomleve økonomiske kriser. Men drømmen om å unnslippe vinterklimaet til fordel for reisemål i sydligere strøk, uten å bruke mye penger, står øverst på de flestes ønskeliste de vil gjøre i øyeblikket.

Bruk Internett for planleggingen
Det å planlegge en feire til syden kan bli like morsomt som selve reisen da det er mange utmerkede nettsteder som selger billige fly- og hotellreiser. Det å bestille over Internett har blitt svært så populært og kosteffektivt – en enkel rutine nå. Bestillingssystemer via Internett gjør det lett å planlegge – selv for noviser, eller de som sjelden reiser...

Coconuts germinating on unspoiled beach
Kokosnøtter på en urørt strand. Flickr.com - Uploaded.

Utnytt billige flyreiser
Vær økonomisk og utnytt att vinteren kan gi deg billige billetter – selv for de strammeste budsjett. Er du fleksibel med avgangstider og reisemål er det for det meste lett å finne bilige flyreiser – et eventyr venter deg.

Velg beste reisemål for vinterferien
Gran Canaria er kanskje mest kjent for oss fra høye nord som en et reisemål for vinterferier. Varmen og solen under kalde vintermåneder får oss til å lengte tid. Den andre største øya på Gran Canaria har et behagelig vinterklimat som vanligvis ikke går under 20 grader og garanterer mange fine soltimer hver dag.

Møt våren på De saroniske øyene
De saroniske øyene (Egina, Poros, Hydra og Spetses) er en lite gruppe øyer i nærheten av Hellas kyst. Kombiner avkopling, velvære og strender som ikke er fullpakkede med folk med kulturelle besøk til museer og ruiner – ideelt for en vårflørt eller pause tidlig vår – før turistsesongen har våknet til liv...

Posted by HISOL at 07.51formiddag to Båtliv , Forberedelser , Reisemål , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag januar 18 2010

Reisetips til vinterferien

Ski panning (more photos on comments) Utfor med ski. Foto Chaval Brasil, flickr.com

Unnslippe vinterkulda eller omfavn snøen? Hva er vinteren uten litt snø? Venter hele året for å komme til ditt drømmested der solen skinner under vintermånedene finnes det bra ideer bare venter på deg som vil bort fra kulde og snø. Bekymre deg ikke om passasjerer har ulike interesser – dagens vintersportshotell har også muligheter for deg som ikke er født med slalåmski på beina.

Bestill ski- eller snowboardferie
Om du har bestemt deg for at denne vinteren skal du komme deg opp i skiheisen eller prøve snowboarding. Da blir det store spørsmålet: hvor skal jeg dra? Det finnes utallige valgmuligheter når det gjelder skiferier, så før du bestiller reisen, tenk på følgende:

 • Vil du gå på ski eller bruke snowboard i en spesiell region? Om du går på ski i Norge (ikke så langt i fra der du bor!), i tyske, østersiske eller sveitsiske alper eller USA? Mulighetene er mange!
 • Vil du at pakketuren skal inkludere alt fra flybillett, hotell og lokaltransport – slik at du kan utnytte bonuskort/medlemskap? Store flyselskap tilbyr skireiser og vintersportssteder gir deg all-inclusive (måltider, transport, heisbilletter etc).
 • Vil du kanskje ha tilleggsaktiviteter (shoppint, restauranter, barer) eller en hytte i nærheten av skibakken?`

Uansett hva du velger er det flere muligheter og aktiviteter som bare venter deg – og hvilken type turist du er.

Posted by HISOL at 07.43formiddag to Forberedelser , Reisemål , Tips , Travel | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE