Blogg

fredag januar 29 2010

Eksempel på positiv turisme

Mountains along the Ulvikfjord
Ulviksfjord med fjell i bakgrunnen - foto flickr.com - _tbw_

Langsiktig og bærekraftig utvikling av turismen møter behovet til dagens turister og regioner og beskytter miljøet, samtidig som det skaper muligheter for fremtiden. Det er dog viktig med handlingsplaner slik at økonomiske, sosiale og estetiske behov kan fullføres, samtidig som den kulturelle integriteten, økologiske prosesser og biologisk mangfold og livssystemer støttes.

Positiv turisme er langsiktig – det fokuserer på økonomi-, miljø- og sosiokulturelle -faktorer.

Økonomi

 • Utenlandsk valuta
 • Skatter
 • Arbeidsmuligheter

Miljø

 • Gir en økonomisk verdi til urørte naturresurser
 • Oppmunter til etableringen av nasjonalparker og beskyttede områder

Sosiokulturell

 • Gir økonomisk verdi til tradisjonell kust, håndverk og kulturresurser
 • Oppmuntrer til bevaringen av historiske steder og verdensarv
 • Fostrer hos vertssamfunnet en toleranse og aksept for ulike kulturer.

I Hordaland finnes flere aktive landskapsparker som via kulturlandskap og levende aktive bygder gir reisende i Norge en annerledes og fantastisk opplevelse.

Les mer på www.landskapspark.no

På The Good Travel & Tourism Wiki kan du ta del av internasjonale erfarenheter: www.goodtravelwiki.com

Posted by HISOL at 07.47formiddag to Current Affairs , Kultur , Kunst , Reisemål , Science , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag januar 28 2010

Hvordan du som turist kan påvirke

Kulturell turisme er en av de største og raskest voksende turistmarkeder. Kultur og kreative industrier er i økende grad brukt til å lansere turistmål og utvikle stedenes konkurransekraft og attraksjonsverdier. Mange reisemål utvikler aktivt sine gripbare så vel som ugripbare tilganger slik at de får sammenlignbare fordeler på den internasjonal turistmarkedsplassen – og for å skape interesse i lokale spesialiteter i møtet med globaliseringen.

IMG_5056_smaller
Fantastiske urørte koraller: Comoro Islands. Foto flickr.com

Som turister lokkes vi til nye eksotiske reisemål (med lokale spesialiteter) – kanskje til steder der ingen av dine slektninger eller arbeidskolleger har vært. Når det gjelder hvordan vi som turister påvirker vårt valg av transportmiddel, reisemåte, reisemål, enten det er på ferie til storbyer eller landsbygd, sommer eller vinter, kan det være smart å tenke på følgende:

1. Finn muligheter for økoturisme
I følte The International Ecoturism Society er økoturisme definert som en ansvarlig reise til naturområder som bevarer miljøet og øker lokalbefolkningens velstand. Her kan det være verdt å planlegge reisen slik at du kan minske påvirkningen på miljø, natur og mennesker.

2. Minsk utslippet av forurensninger
Det å reise jorden rundt, eller til et annet kontinent påvirker naturen globalt. Det å fly er i seg selv en av de største forurensere. Det finnes flere måter å minske miljøutslipp, fra det ekstreme – å gå til reisemålet, ta sykkel, bruke bilen, kollektivtrafikk, tog, båt, til fly. Den mest økovennlige måten å reise på er faktisk tog – hvis du har tid (som mange ikke har).

3. Minsk din påvirking som turist
Med en gang du kommer til reisemålet, uansett hvor hen i verden finnes det måter å redusere din påvirkning lokalt, samtidig som du får en fantastisk opplevelse.

Bruk lokale transportsystemer i stedet får å leie en bil eller ta drosje. Gå gjerne i storbyen i stedet for å ta leiebil/drosje mellom bydelene. Du får oppleve mer!

Tenk på hva du spiser – da mye av miljøutslipp kommer via mattransport. Spis lokalt, gjerne mat fra lokale gårdsbrukere.

Vær også forsiktig med hvordan du reiser til naturområder, skoger, naturparker, strender. Det er et privilegium å besøke slike områder – så forsøple det ikke og bli ikke fristet til å ta 4-hjuls motorsykkel. Ta heller med gode sko/støvler for vandring. Kanskje finnes hesteridning, kanomuligheter?

4. Den beste løsningen
Er din hjemby eller lokalområde en turistattraksjon? Sjansen er stor for at det finnes gode attraksjoner i din egen bakgård! Den beste måten å minske global oppvarming er å oppleve ditt nærområde, besøk dem som om du var en turist. Sjekk ut guideboken på bilioteket og bruk en helg eller to til å sykle omkring og besøk alle stedene som omtales i guidebøkene. Du kan faktisk bli forbløffet over hva du finner...

The Impact of Culture on Tourism

Ta gjerne turen innom 2010 European Ecotourism Conference in Pärnu 26.-29. september, Estland

2010 European Ecotourism Conference in Pärnu

www.european-ecotourism.com/conference-2010

Posted by HISOL at 07.57formiddag to Current Affairs , Fly , Forberedelser , Hotell , Produkter , Reisemål , Science , Tips , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag januar 27 2010

Er turismen ond?

For 40-50 år siden trodde vel ingen at turismen skulle bli en så stor, med en så fenomenal vekst. Lite ble gjort for å studere turismens påvirkning. I stedet ble turismen på 50-60-tallet sett på som en «røyk mindre», «skreddersydd industri» for tredje verdensland.

Bangladesh birds Bangladesh fugler - flickr.com, joiseyshowaa

I dag er det økende bekymringer over hele verden at turismen – likt ingen annen industri – har begrensninger og at den «forurenser» ikke bare det fysiske, men også på det kulturelle plan.

Selv om turismen ser ukomplisert ut er det et komplekst fenomen som påvirker reisemål, i stort antall og på mange varierte måter. Som en industri genererer turismen penger, øker arbeidstilfeller og gir muligheter for å få innført verdifull utenlandsk valuta til fattige land.

I tillegg er det også en kilde til inntekter som kan brukes for å restaurere og vedlikeholde turistmål – for eksempel eldgamle monumenter og nasjonalparker. Ser man turismen på den måten virker det som om turismen er en positiv kraft.

Men – som en ødelegger av følsomme økosystemer, en kilde til forurensninger, noe som forstyrrer eldgamle kulturer, ser jeg turismen som en negativ kraft.

Er turismen god eller dårlig? Hva som regnes er den positive eller negative påvirkningen på reisemålet.

Posted by HISOL at 07.52formiddag to Dyr , Kultur , Kunst , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag januar 25 2010

Sexturisme og barneprostitusjon

Turisme med formål å ha seksuell omgang er ikke noe nytt. Så fort kommunikasjonsmidler og masseturismen ble etablert satte prosessen i gang. Heller ikke barneprostitusjon er noe nytt. Det år reise mellom ulike kontinent og forlyste seg er dog enklere i dag enn for 50 år siden. At voksne mennesker setter dette i system er heller ikke nytt. Men det ble mye enklere etter introduksjonen av Internett på slutten av 1990-tallet, og spesielt enkelt nå, når hemmelige onlineforum der medlemmer bytter adresser, tjenester og tilbyr sex med hverandre.

Sexturismen er selvsagt baksiden av vanlig turisme og det er voksne som utvikler barneprostitusjon. Det er ikke barna som tar initiativ – det finnes alltid en voksen i bakgrunnen. Som tjener penger.

Fattige land er blant favoritter for sexturistene. Hvorfor det? Jo – det er lettere å komme seg vekk fra et lokalsamfunn som holder oppsikt over en her oppe i Nord og overgripere «forsvinner» til Thailand, Karibiske øyer, Afrika, Asia etc. – her kan man treffe andre likesinnede – langt fra hjemlandet.

Tidligere så nok representanter for lokale myndigheter i de landene som hadde organisert sexturisme igjennom fingrene når det gjaldt sexturismen – de var gjerne selv involvert i begivenhetene.

I dag har mange kvinne-, bistandsorganisasjoner, kirker og internasjonale myndigheter et verdensomspennende samarbeid når det gjelder sexturisme – og mange av de fattige landene får hjelp til å bygge opp en turismeindustri basert på prinsipper som stopper eller forstyrrer seksturismen.

Men – da seksualiteten er sterk drivkraft og en menneskelig impuls – du befinner deg i et land lang borte med sol og varme strender, med vakre mennesker rundt deg, kanskje påvirket av alkohol, så er det mye som skal til for at du ikke tar neste steg...

Les mer om nettverk mot sexturisme – og hva du kan gjøre for å forhindre dette:

Posted by HISOL at 07.49formiddag to Reisemål , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag januar 6 2010

Wadi Rum og Lawrence of Arabia

Vil du oppleve Jordans beduinliv, moderne historie skal du ta en utflukt til ørkenområdet Wadi Rum. Jeg og min hustru dro på utflukt med Apollo. To busslaster med turister tok oss fra Akaba ca. 1 time ut i et fantastisk fjell og ørkenområde, sju mil i retning nordøst. Selv om det var strålende varmt og omkring 25 grader ved utferden 12.15 var det bra at vi tok med varme klær. Våre guider sa at det kunne bli bitende kaldt etter 18.00. Og kaldt ble det raskt.

 wadi-rum-1
Med jeep ut i Wadi-Rum ørkenområde – foto HISOL 

Wadi Rum er et ørken- og fjellområde på omkring 800 moh. De høyeste fjellene er over 1800 meter. Her finner du et landskap som preges av rød ørkensand, sandsten- og granittklipper i ulike røde, gule, vite og brune fargesjatteringer.

Fra Visitor Centre tok jeeper oss ut i ørkenen. Det ble noen timers kjøretur gjennom det spennende men øde landskapet. Vi stoppet ved flere tilfeller og fikk muligheten til å ta fantastiske landskapsbilder.

Beduinfolket har vært i området omkring 5000 år, og kjenner godt til området, som de har merket opp slik at de kan finne oaser og vann langs karavaneveiene. Ca. 2 % av Jordans beduiner bor eller har tilhold i Wadi Rum. Området er et såkalt Protected Area of Wadi Rum, som forvaltes av Royal Society for the Conservation of Nature.

Etter kjøreturer med jeep, lett vandring eller kamelridning kom vi frem til beduinleiren der vi ble servert lammekjøtt, ulike salatretter og ris. Det ble også mulighet til å se magedans og delta i ulike ringdanser med beduiner. Apollos guider ga bra informasjon på Engelsk eller Skandinavisk om forholdene, historikken og områdets betydning.

Det var i Wadi Rum som Thomas Edward Lawrence (også kjent som Lawrence av Arabia) under årene 1916-1918 hjalp britene og araberne i det arabiske opprøret mot det ottomanske riket. Lawrence kunne arabisk (da han hadde deltatt i arkeologiske utgravninger i Midtøsten fra omkring 1910), forstod arabernes kultur og ble derfor en viktig lenke for både opprøret og senere fredsforhandlinger. Beduinene likte Lawrence og skapte et monument til minne av ham i hjertet av Wadi Rum år 1917. Det var i Wadi Rum Lawrence hadde som base for sin virksomhet i området.

lawrence-of-arabia
Monument over Lawrence of Arabia – foto HISOL 

Etter første verdenskrig ble området øst for Jordanelven kallet Transjordan og var et britisk mandatområde. Området var under britisk styre frem til 1946, da De forente nasjoner (FN) i samråd med britene bestemte at området skulle bli det hashemitiske kongedømmet Transjordan med Abdullah I som konge. Senere år 1949 bestemte landets regjerning at landet skulle hete Det hashemitiske kongedømmet, Jordan.

Posted by HISOL at 07.59formiddag to Film , Flyselskap & flyplasser , Food and Drink , Foto & Film , Kultur , Kunst , Leiebil , Mat og drikke , Reisemål , Religion , Science , Tips , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag november 20 2009

J. P. Getty-museum i Los Angeles

the J. Paul Getty Museum Hagedekorasjon, J. Paul Getty Museum. Foto: flickr.com - vlasta2

September 2005 besøkte jeg og min hustru Los Angeles. En morgen det så grått ut med lett regn tenkte vi å besøke Getty-museum i utkanten av byen. Når vi vel kom frem var solen oppe og et fantastisk finvær varte hele formiddagen og ettermiddagen.

På museet kan du finne malerier, tegninger, skulpturer, verdifulle manuskripter, dekorativ kunst, europeiske og amerikanske fotografier. Dette er et av de mest besøkte museer i USA – omkring 1,3 millioner besøkende per år.

The Getty ligger på en bergtopp, omkring 270 meter over havet – og vi kunne se klart Los Angeles smog. Den moderne arkitekturen i betong og stål er omkranset av fine hager med mer enn 500 ulike plantevekster. Her finnes også forskningsinstitutt, konserveringsinstitutt, Getty Foundation og J. Paul Getty Trust.

Det finnes noe for alle på dette museum – ta med familien dit når du er i Los Angeles. Regn med å være på The Getty flere timer. Dere får helt sikkert en fin mulighet til å bli kjent med kunstverk gjennom maling, tegning, puslespill og rollespill.

Vel verdt et besøk til dette museum som har en av verdens fremste samlinger av antikk- og renessansekunst.

Posted by HISOL at 07.43formiddag to Film , Foto & Film , Kultur , Kunst , Produkter , Reisemål , Religion , Science , Tips , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag november 18 2009

Fiji – studier i naturmedisin

Fiji from the Window Seat
Fiji fra flyvinduet - flickr.com - brewbooks

På min og min hustrus reise fra Australia til Los Angeles 2005, mellomlandet vi i Fiji. En fantastisk øy med utmerkede strender og temperatur på omkring 30 grader i september. En utmerket turistøy med mange spennende aktiviteter som surfing, bading, utforske øylivet, båtturer, besøk i naturmuseum etc.

Vi tok en dagsutflukt med vår lokale guide, en mann med kunnskaper om naturmedisin. En båt via rederiet Captain Cook tok vår gruppe til en liten øy en times reise ut i krystallrent vann. Her kunne den som ønske det bade og snorkle i korallrev, gå på oppdagelsesferd langs stranden eller hvile i skyggen av palmer (noe jeg foretrakk).

Vår guide tok oss med på øyen for å se på naturmedisiner, dyre-, fugle- og planteliv. Det var interessant å lære seg om hvilke planter som ble brukt som naturmedisin tidligere. Man knuste blader, blandet med spytt og fikk opp en enkel medisin for ulike sykdommer (som å ta bort feber, verk og andre ubalanser i menneskenaturen). Det virket enkelt – men det var det ikke. Du må ha mange års kunnskap for å kunne bruke naturens apotek på rett måte.

Vår guide forklarte at han hadde lært dette av sine eldre slektninger men at kunnskapen var i ferd med å dø ut. Så han forsøkte å dokumentere så mye han kunne.

Så – reis ut og opplev verden. Ta med deg kunnskap hjem og bli beriket. Slik kan verden bli bedre – om vi forvalter vår planet.

Posted by HISOL at 07.58formiddag to Båtliv , Food and Drink , Forberedelser , Kultur , Mat og drikke , Reisemål , Science , Sports , Tips , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag november 17 2009

Storbyferier – en arkitektonisk opplevelse

[Carl Johans Gade with Slotted (i.e., Slottet?), Christinia, Norway] (LOC)
Karl Johan, 1890-1900. Foto flickr.com, The Library of Congress

Jeg liker storbyreiser – det er alltid spennende å se på hus, bygninger og arkitektur. Med forståelse for bebyggelsen kan du få en oppfattning om hvor gammel byen er, dens historie og utvikling.

Historisk sett skulle arkitekturen bygges i et holdbart materiale, kunne brukes av mennesker og være vakker. Dette var den romerske arkitekten og ingeniøren Vitruvius gode råd. Han levde 100 år før vår tidsregning.

Slik kan vi på vår byreise finne «gullgruver» av gamle templer, religiøse bygninger og spennende bygningsformasjoner i de gamle bydelene, så vel som de nye bydelene.

Og da mange dyktige arkitekter, ingeniører, byutviklere og arbeidsfolk ble hentet av myndigheter og konge fra utlandet, fikk vi med ett spennende og fremmed arkitektur og byggestiler helt inn i de norske fjorder, byer og landsbygder. Her under er noen eksempler:

Det Kongelige Slott i Oslo er for eksempel bygget i Empirestil. Dette kom av en stor interesse for klassisk romersk og gresk kunst og arkitektur på begynnelsen av 1800-tallet.

Stavanger domkirke har i sin tur elementer fra både romansk og gotisk byggestil.

Jugendstilen er spesiell for Ålesund, som har en konsentrert bebyggelse i denne arkitekturen. Dette var en byggestil som etterlignet nygotikk, nyrokokko og nybarokk.

For deg som er interessert i å vite mer om ulike arkitektoniske perioder har Wikipedia mye informasjon.

Posted by HISOL at 07.54formiddag to Hotell , Kultur , Reisemål , Religion , Science , Tips , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag november 16 2009

Er språkreiser nødvendig?

Det er populært å dra på språkreiser – du lærer deg om andre lands skikk og bruk, historie, kultur og samfunn. Å reise ut i den store verden for å lære et nytt språk har i historiens begynnelse kanskje ikke vært selve målet – men resultatet ble at den som reiste til fjerne land og riker kom beriket hjem, både med suvenirer, kunnskap og (deler av) et nytt språk i bagasjen.

I dag er forståelse for og kunnskap i ett eller språk i tillegg til morsmålet viktig for deg som individ, for bedrifter multinasjonale virksomheter, myndigheter og store globale organisasjoner. Spesielt FN med sine seks offisielle språk og EU med sine 23 offisielle språk behøver tolker. Gullalderen for tolker er nå.

Selv hadde jeg to år tysk i 8-9-klasse på skolen. Det var en time i uka. Som jeg aldri praktiserte senere. Engelsk var ikke min store favoritt i tenårene. På videregående skole spilte vi kort i timene og læreren var ikke engasjert i undervisningen, han kom for sent eller brydde seg ikke...

The Alphabet in Light

Som tjueåring (sommeren 1990) flyttet jeg til Bærum for videre studier. Min hybelleilighet var opptatt av besøkende til fikk jeg som oppdrag en dag å guide Ervin László, en ungarsk vitenskapsfilosof, systemteoretiker og konsertpianist og hans hustru, som var på besøk i Oslo. Mine engelskkunnskaper var ikke på topp – men jeg kastet meg ut på «dypt vann» – og det gikk jo bra! Vi besøkte blant annet Kontiki-museum og Vigelandsparken. Senere spiste vi middag til sammen hos mine hybelverter i Bærum.

Min hybelvert var fra London ga meg engelske bøker – så det var bare å begynne å lese. På ett år lærte jeg meg mer språk en 10 skoleår (grunnskole + videregående skole totalt).

I og med at jeg fikk engelske og amerikanske venner, og at ingeniørhøyskolens bøker var på engelsk gikk det ganske raskt med språkutviklingen.

Jeg tror imidlertid at språkreiser er bra. Sett deg inn i ulike språk, lær fra ulike kulturer og du vil bli beriket. Du får også store sjanser på arbeidsmarkedet.

Tips til deg som vil lære språk:

 • Start en engelsk klubb, der alle må prate engelsk, for eksempel en Toastmastersklubb
 • Ta en språkreise fra EF
 • Reis til utlandet og prat så mye du kan på lokalspråket

Posted by HISOL at 07.48formiddag to Books , Forberedelser , Science , Tips , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag november 13 2009

Turister søker åndelighet

the step
Ta et steg i den magiske blomsten. Foto: flickr.com – Eddi 07 

Mange søker en meningsfull ferie – ikke bare stress, mas og jag i storbyjungelen eller ulike former for sightseeing med buss og båt i naturlandskap. Spa-turisme har blitt en storselger. Du kan bli en medisinsk turist der du besøker billige men profesjonelle tannleger, tar medisinske behandlinger og samtidig drar på oppdagelsesferder i et nytt land med ditt nettverk av venner og familie.

Åndelig turisme gir flere muligheter for en meningsfull reise. På grunn av vi lever i et samfunn der individualismen rådet, og at de tradisjonelle religionene har minsket grepet på store folkegrupper (spesielt yngre), betyr det at mange søker noe dypt i seg selv – noe som gir mening i livet.

Bokhandelen er full av bøker om selvhelbredelse, buddhisme eller esoterisk kunnskap. Nå ønsker flere og flere å søke etter de indre fred. Oppbyggende turisme for sjel og kropp er en af de raskest voksende segmentene i reiseindustrien – selv om det faktisk er en av de eldste former for turisme – muslimer som reiser til Mekka, sikher som besøker sitt gyllne tempel, kristne, jøder og bahá’íer som besøker Det Hellige Land.

Det finnes andre typer åndelige turister som besøker yoga retreater; New Age grupper besøker kultsteder; spirituelle selskap besøker steder der deres leder har vært; det finnes meditasjonsleire og okkulte grupper som studerer alt fra astrologi til mytologi.

Du kan finne spa for enslige og hele regioner som tjener penger på enslige som søker det ukjente på eksotiske reisemål.

Den store gruppen barn som ble født like etter andre verdenskrig blir eldre og søker nå åndelighet, komfort og organiserte turer eller retreat.

Posted by HISOL at 07.49formiddag to Produkter , Reisemål , Tips , Travel , Vitenskap | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE