Blogg

måndag mai 25 2009

Smartere med Laptop på reisen

Laptop man

I dag skal selvsagt den lille Netbook'en, Laptopen eller bærbare PC-en være med på ferieturen - med mengder av bra innehold, filmer, spill og informasjon. Her kommer noen tips slik at du kan utnytte din portable feriehverdag bedre:

Planlegg gratis med nedkoblet nettleser
En uke eller noen dager før avreisen henter du en gratis nettleser/tillegg som gjør det mulig å lagre nettsider lokalt på din bærbare PC. Du kan hente all reiseinformasjon du behøver på reisen - og hente den informasjonen raskt uten å være oppkoblet med dyre modem/nettforbindelser. På Download.com finner du mengder med versjoner som burde passe til ditt bruk.

Sikkerhetsjekken på flyplassen
Når du forbereder deg for sikkerhetskontrollen kan du anvende "suspend mode" (hvilemodus) slik at batteriene har nok strøm til å starte opp. Aktiver denne innstillingen før eller på flyplassen før sikkerhetskontrollen. PC-en vil starte raskt og bruke minimum batteri - og du kan fortsette bruke den bærbare på flyet.

Når du går gjennom sikkerhetskontrollen kan du bli spurt om å slå på den bærbare. Da er det bra å ha ladet opp batteriet slik at PC-en starter raskt - og du unngår forsinkelser.

Røntgenmaskiner - skader ikke harddisken, men transportbåndet er et mål for tyver som overvåker utstyr som passerer gjennom røntgenmaskinen. Det beste er derfor å få sikkerhetsvakten til å kontrollere din bærbare kompanjong i stedet for å slusse den videre på transportbåndet.

Hotellsikkerhet - om du kjenner deg usikker på om din bærbare PC bør være igjen på hotellet kan du sikkert pakke inn den og stue den godt unna på rommet - men om det går - kan du skru ut eller ta med harddisken når du går.

Kamufler din Netbook - minsker muligheten til tyveri på reisen. I stedet for en tradisjonell datakoffert/databag tar du med en mindre iøynefallende skolesekk/reisesekk.

Posted by HISOL at 07.36formiddag to Current Affairs , Flyselskap & flyplasser , Forberedelser , Tips , Travel , Web/Tech | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag mai 19 2009

Smarte elektroniske hilsener og postkort

Unobtrusify postcards

Er du en som liker å hilse hjem med et postkort fra din ferie? Det er alltid trivelig med en hilsen fra det store utland - en del synes det er obligatorisk å skrive med fineste håndstil på kortet, finne et kort på suvenirbutikken og poste det med landets frimerke.

Men for mange er en internettkafé tingen - og når du reiser er det lett å sende det elektronisk med dine valg av bilder, temabakgrunner og personlige reisehilsen billig eller gratis.

Mottageren får en e-post og kan hente postkortet - og se det direkte på skjermen.

Her er noen tips til internettpostkort:

  • Blue Mountain - inkluderer et utvalg av "Talking eCards", talende postkort. Skriv inn hva du vil at figuren skal si (på engelsk) med den "stemmen" du vil bruke, velg forhåndsvisning og hør ditt budskap.
  • E-Cards - Inneholder også elektroniske postkort med et utvalg artister og fotografer du kan velge blant.
  • Regards - Elektroniske postkort pluss et fotodelingssenter og andre morsomme saker.
  • Yahoo! Greetings - I tillegg til utvalget elektroniske kort kan du også gjøre dine egne bilder til vanlige postkort.

Tips for å sende brev fra utlandet - Ta med lettvektspapir for å skrive lengre brev - da kan du sende flere sider for mindre porto. Før avreise kan du kjøpe eller låne en nøyaktig postvekt. Sjekk hvor mange sider du kan få med i en konvolutt innenfor ulike portogrenser. Ta med denne informasjonen når du reiser. Merk at en del land (spesielt engelsktalende) bruker ounces i stedet for gram som vektmål. 1 ounce er 28,34 gram (smart tips: skriv "1 ounce to gram" på Google søkemotoren).

HISOL

Posted by Travelstart at 07.53formiddag to Forberedelser , Humor , Kultur , Kunst , Tips , Travel , Web/Tech | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag april 10 2009

Økoeffektive reisetips

Har du tenkt på hvilke små endringer som kan forårsake store forskjeller? Individuelt merker man det kanskje ikke, men når mange gjør små endringer vil verden bli en bedre plass å bo på - og vi vil alle trives på jorden. Her kommer fire tips:

  1. Bruk flyplassens toalett - Om du vil slippe ut mindre CO2, bruk flyplassens toalett - ikke bruk flyets toalett(!). Tro det eller ei, men flyets drivstoff som brukes for hver toalettnedskyllning bidrar til at en bil kan kjøre 10 kilometer. Pluss - hvem vil ikke unngå et trangt og illeluktende flytoalett?
  2. Forstyrr ikke jorden - Firestjerners grønne økohoteller betyr ikke kakkerlakkvennlig. Du får tilstrekkelig lys og vann, alternative drivstoff og gjenbruk. Men om 100 000 mennesker bor på hoteller med gode toalett og dusjer, vil hver natt spare nok vann til å fylle over 100 000 dusjrom.
  3. Sjekk din økobagasje - Vanligvis inneholder bagasjen materialer som ikke er miljøvennlig (plast PVC eller material som forårsaker kreft under og etter produksjonen), noe som gjør at vi helst vil unngå denne type bagasje. Vi kan nå få stabile og attraktive bagasjealternativer, gjort fra miljøvennlige materialer som vegetabilsk behandlet lær eller hamp.
  4. Din hybridbil - Vil du bli kjørt rundt i en hybrid økostilbil? Selv flyplasser er grønne, med hybrid- eller transportbiler som bruker alternative drivstoff. Om 10 000 mennesker velger en Toyota Prius bil for hver 30 kilometer, vil dette tilsvare å slippe ut vekten av 76 Priusbiler med CO2 i atmosfæren.

Posted by Travelstart at 07.56formiddag to Fly , Flyselskap & flyplasser , Hotell , Leiebil , Mat og drikke , Reisemål , Tips , Travel , Web/Tech | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

tysdag april 7 2009

iPhone
Har du en Iphone eller iPod Touch kan det være smart å installere World Guide. Dette gjør det mulig å finne verdifull informasjon om verdensland, sortert på region eller en stor liste. Velg landet du vil lære mer om og du får med en gang opp fakta som hovedstad, valuta, språk, folkemengde, elektrisitet, miljø, geografi, kart og tidssone.

I tillegg kan du lese om landets klimat, transportsystem, infrastruktur, lokale matretter og tips, til og med enkle språkfraser i lokalspråket finnes. Du kan også lese mer om reisedestinasjoner og fornøyelsesparker.

World Guide inneholder en kraftull søkefunksjon der du kan "jage" etter informasjon om land, hovedstad, økonturisme eller bare en stille strand.

Om du planlegger en reise lar World Guide deg gjøre favorittlister til fremtidig bruk. Gjør helt enkelt en liste over drømmereiser!

Vanskelig å velge? Da kan World Guide vise opp tilfeldige land ved behov.

Informasjonen lagrer informasjonen i din iPhone/iPod Touch - så det går bra å reise uten internettoppkoppling.

Hent programmet fra App Store.

Foto: flickr.com William Hook

HISOL

Posted by Travelstart at 07.00formiddag to Produkter , Tips , Travel , Web/Tech | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag mars 12 2009

Skap din egen Facebook

Joda - Facebook er globalt størst og åpent for alle - men med gratisverktøy har du mulighet for å skape ditt eget sosiale nettverk: for en smalere målgruppe og med fokus på akkurat det du ønsker.

Facebook er jo bra for å "nettverke" med sine venner - men kanskje ikke så bra på interesseområder. Om du er en som vil dele dine interesser med andre, bør du titte på noen spennende verktøy for å skape ditt eget sosiale nettverk.

Du kan skape ditt helt eget nettmiljø - for eksempel en møteplass, et kalendarium, en gruppe eller samle de som deler dine interesseområder.

Et slikt verktøy som stormer frem er Ning. Deres mål er å tilby mennesker friheten til å skape sin egen opplevelse på Internett, tilpasset deres interessebehov - uten anstrengninger, gratis, med ferdige maler og helt sikkert en mer interessevekkende plass å være.

Bruker du Ning kan du skape din egen reiseblogg, legge opp bilder og videoer og gi ditt eget sosiale nettsted en egen følelse - formidle hva du vil...

Det enkleste er å bruke gratistjenesten Ning - startkostnaden er noen få timer fra idé til et sosialt nettverk. Gratis opp til 10 Gigabyte. Vil du ha ditt eget domenenavn eller mer plass koster det penger.

Ønsker du fleksibilitet og maksimal kontroll kan du prøve Buddypress. Mer krevende og bygger på bloggverktøyet Wordpress. Buddypress er gratis, men er ikke en komplett tjeneste. Du må installere Buddypress på din egen webbserver. Per i dag tilbys Buddypress som betaversjon - men er absolutt verdt å prøve.

For å se et eksempel kan du besøke greeningtourism.ning.com som bruker Ning som plattform. 

Posted by HISOL at 06.43formiddag to Produkter , Tips , Web/Tech | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

onsdag februar 18 2009

Med en bærbar PC på reisen

Laptop-train
En liten bærbar datamaskin er en glimrende reisekamerat. Den er imidlertid lett å miste eller bli frastjålet. For deg som pendler eller planlegger å ta med datamaskinen eller laptopen i håndbagasjen kan det være verdt å tenke på sikkerheten. Her kommer noen tips til hvordan du kan reise sikkert med den dyrebare datamaskinen:

Sikkerhetskontroll Det er bare å legge PCn frem i sikkerhetskontrollen for gjennomlysning. For å unngå kø er det bra å ta frem større elektroniske artikler (kamera, DVD, MP3, håndholdte spill, mobiltelefoner, PC) ut av håndbagasjen før sikkerhetskontrollen. Som flyreisende oppfordres du alltid til å undersøke internettsidene til flyselskapet du skal reise med for å sjekke for hvordan reglene praktiseres.

På flyet Du kan bruke den bærbare datamaskinen når flybesetningen tillater dette. Det vanlige er at det ikke er tillatt å bruke elektronisk utstyr ved take off og landing.

Beskytt opplysninger Har du personlige filer, bedriftsinformasjon eller sensitive opplysninger på datamaskinen er det bra om du bruker et moderne operativsystem som har filbeskyttelse og kryptering.

Sterkt passord Reiser du ofte bør du beskytte den bærbare datamaskinen med ett sikkert og sterkt passord. Det finnes gode hjelpemiddel for deg som vil opprette sterke passord som er lette å huske, men samtidig vanskelig å knekke for hackere.

Sikkerhetskopi Gjør alltid en sikkerhetskopi på hele innholdet eller de viktigste dokumentene før reisen. Om den bærbare blir stjålet eller det hender en ulykke kan dette innebære økonomisk tap + at all viktig informasjon forsvinner.

Forsikringer En del datamaskinleverandører i samarbeide med forsikringsselskap tilbyr utbytte- eller lånedatamaskiner og PC-service innen noen timer eller vanligvis neste dag om ulykken er inne. Jobber du med den bærbare kan dette være verdt å kjøpe som en ekstra forsikring.

Trådløs sikkerhet La deg ikke lokke til å logge inn på et trådløst nett hvor som helst. I dag kan de som har ganske enkel kunnskap om trådløse nett sette opp ett falskt trådløst tilgangspunkt - det kan være hackere som kaprer nettverkstrafikken din eller identitetstyver som etterligner legitime Internett på offentlige steder.

Se også:

Foto: Flickr.com - mandiberg

Posted by HISOL at 06.51formiddag to Fly , Flyselskap & flyplasser , Forberedelser , Tips , Travel , Web/Tech | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

måndag desember 22 2008

Google Earth tar deg med

Om du er interessert i mer enn bare kart og kompass og digitale hjelpemiddel når du skal planlegge din neste ferietur er Google Earth noe for deg.

Google Earth viser ditt hus, jobben og ditt neste reisemål. Her kan du utforske steder du ikke visste om - eller finne selve ferieparadiset.

Programmet er på omkring 7 MB, så det får plass på de fleste datamaskiner. Bra å ha med i den bærbare. Google Earth fungerer på både PC, Mac og Linux-operativsystem. Du kan få det til og med i din iPhone.

Fotorealistiske bilder på bygninger, gatenivå, og terreng viser veien. I tillegg kan du vise "etiketter", geografisk informasjon, veier, 3D-byggninger, værforhold, bildegalleri, interessante plasser markert av andre besøkere og wikipedia-artikler om stedet.

Via Googles tjeneste Panoramio kan du organisere dine bilder og interessante steder og vise innholdet for hele verden.

Google-maps-earth-panoramio

Synes du ikke jorden er nok kan du utforske galakser og himmellegemer. Og har du vedlikeholdt dine gode geografikunnskaper siden skoletiden er det bare å delta i Google Earth Community der du kan bidra med dine tips og ideer til en bedre virtuell verden.

Synes du det savnes 3D-modeller over ditt feriested? Da er det bare å sende Google Earth-lenken til ansvarlig turistsjef eller byplanlegger. Så kanskje om noen år finner du en spennende virtuell turistfelle på øyparadiset.

Ønsker du ikke å installere Google Earth kan du prøve "lillebror" Google Maps i din nettleser. Her får du en rask og enkel kartoversikt over reisemålet. Enkelt og greit det også.

Og skulle du få tid til overs er det bare å kjøre Google Earths flysimulator....

Lenker:

Illustrasjon: Google Maps™, Google Earth™, Panoramio.

HISOL

Posted by Travelstart at 07.26formiddag to Forberedelser , Games , Produkter , Reisemål , Science , Tips , Web/Tech | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

fredag mai 9 2008

Wiki som reisedagbok?

Som turist i dag på besøk i fjerne reisemål dukker sikkert spørsmålet opp: Hvordan skal jeg få skrevet ned mine reiseminner og publisert bilder raskt og effektivt via Internett? Det finnes mange valg og Internettverktøy for dette. Du kan selvsagt bruke en blogg (gratis via Googles blogger.com, weblogg.no, blogg.no, typepad.com, myplace.no, wordpress.com, etc.).

Felles for disse tjenestene er at du logger inn og oppretter en ny post (eller innlegg) for den aktiviteten. Her kan du også legge til digitalbilder og skrive hva som helst. Dine venner eller familien kan så kommentere dine opplevelser. Om du vil at de skal gjøre det da.

Innleggene dateres ofte i omvendt kronologisk rekkefølge, med nyeste post først. Du kan kategorisere dine poster i ulike temaer om så ønskes. Slik som jeg har gjort her.

En blogg er et fantastisk verktøy som gjør at du får publisert tanker, kommentarer og reiseopplevelser relativt raskt og effektivt. Du kan velge mange tema og bakgrunner for din personlige stil.

Ønsker du være friere fra bloggens begrensninger i skriveprosessen (i og med at bloggen bare baseres på daterte poster, bilder og kommentarer) kan det være interessant å tenke på wiki.

Hva er wiki? Det er en hypertekstsamling av dokumenter/nettsider med tekst og bilder. Her er du ikke begrenset av bare poster i omvendt kronologisk rekkefølge med eller uten kommentarer når du beskriver dine opplevelser.

Wikien, som kjent fra wikipedia.no, gjør det mulig å bygge opp dine reisedagbøker med bilder, linker til ulike temasider og  ulike plugin (for video, foto, chat, lyd etc). Du kan også bestemme tilgangsrettigheter, ulike temaer, bakgrunner etc.

Du kan velge mellom et stort antall. Liste på alternativ finner du på http://www.wikimatrix.org. En bra wiki jeg har testet kommer fra http://www.pbwiki.com.

Prøv en wikitjeneste neste gang du er ute og reiser!

Pbwikib_2   

Posted by HISOL at 06.29formiddag to Current Affairs , Travel , Web/Tech | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

torsdag mai 8 2008

Internett som idé siden 1936

”Et internasjonalt kommunikasjonssystem må utvikles – et system som omfatter hele jorden, fritt for nasjonale hindringer og restriksjoner, og som fungerer med utrolig hurtighet og fullkommen regelmessighet”. Disse ord ble skrevet av Shoghi Effendi (1897-1957) i sin bok ”The Unfoldment of World Civilization”, mars 1936 (*). Dette var før den tekniske muligheten fantes og Internett som vi kjenner og bruker hver dag. Interessante ord, skrevet av en visjonær forfatter.

I dag bruker vi Internett mer enn bare til direkte kommunikasjon – det er integrert i hvordan vi søker informasjon, er grunnlag for interaktivt gruppearbeid, vi kan starte nettbaserte prosjekter, skaper grunnlag for kunnskapsutbytte, gir oss større forståelse for jordens resurser, alle nettbanker og globale transaksjoner overføres raskt og nye ideer til nettbruk popper opp kontinuerlig.


Hvem skulle tro att nettsamfunn, blogger, mobiltelefon, TV og radio smelter sammen i en enhet? Utviklingen går fort, og nye masser av mennesker tar nå i bruk teknologien. Internett påvirker land og rike, det endrer på måten vi kommuniserer, tenker, planlegger, hele vårt sosiale liv. Det er ikke merkelig at en del land nekter sine medborgere å bruke Internett.

Internett er en trussel mot tankesystem, mot ideologier, mot kontroll og bevaring. Internett endrer grunnvollen for en nasjons interesser – alle kan plutselig få tilgang til informasjon som tidligere ikke var delt massene. Internett er skremmende for de som forsøker holde seg ved makten, som vil kontrollere sin befolkning, som ikke ønsker innsyn i sin virksomhet.


Dette er noe du kan tenke på når du planlegger og bestiller din reise via Internett. På din reise i verden, sett deg inn i landenes situasjon, bruk Internett aktivt og les om de land du besøker. Skaff nye venner på plass, ta rede på fakta. Med Internett blir alt så mye lettere! Men det fysiske møtet kan ikke Internett klare av - enda...


(*) Sitatet over står på side 66-67 i boken ”Appell til Nasjonene” – utgitt 1986.
ISBN 82-90224-08-7

Posted by HISOL at 10.53formiddag to Books , Science , Travel , Web/Tech | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)Share/Save/Bookmark

Travelstart VIP Om Travelstart Annet Rettslig
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE